English and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
English and Pedagogy MCQ Questions with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3

Directions (Q. Nos. 1-9): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

The main idea conveyed by the report is that our children do not get a chance to enjoy learning at school because the syllabi are irrationally organised, teaching is textbook centred and the system of examination instils fear and encouraged mechanical repetition. Textbooks developed along the lines of reconceptualised syllabi can attempt to integrate positive values, life skills, aesthetic sensibility and concern for the environment. They are interactive and make a conscious effort to point both children and the teachers towards other sources of learning such as neighbourhood, nature, etc. In addition, two parallel challenges deserve attention. The first is examination reforms. Rigid indifference to individual differences is the major flaw of the present system. From the quality of questions to the manner of evaluation, it favours drilled preparedness and ignores independent thought, while the unrealistically high cut-offs in coveted colleges are a further sign of systemic inefficiency. It is hardly surprising that the very thought of examinations makes the young depressed. Moreover, practices of splitting unified topics into arbitrary bits carrying small marks value encourage teachers to concentrate on scoring topics overlooking the importance of perspective and overall understanding. Little surprise that many elite high fee schools are opting for International Baccalaureate note because it offers status with its global certification but for its flexibility and respect for individual differences in learning.

The second area is teacher training which suffers from obsolete notions. Most teachers are trained mainly to cover the syllabus in a mechanical exam-oriented manner. By insisting that every child move at the same pace in all subjects teachers encourage rote learning and ridicule for those who fall behind. Teacher training whether for nursery or secondary school teachers should be embedded in courses, which have the capacity to develop both the teacher’s personality and perspective on society by linking subject learning with reflective and creative project work. The ultimate responsibility lies with universities and institutes of higher learning to ensure the quality of all teachers. Initiatives to improve the content of teacher training courses will ensure the utilisation of desolate university campuses during summer vacations which conceal an enormous waste of infrastructure and expertise. The quality of education is a reflection of the quality of teachers and major improvements in their training and working conditions will motivate the young to pursue a teaching career and determine how India fares in the pursuit of economic and social development in the years to come.

Q1. What is the author’s recommendation to universities?

(a) Encourage only creative project work for primary school teachers

(b) Enforce strict rules so that only those truly interested take up teaching as a profession

(c) Utilise their infrastrucre during the academic year for teacher training

(d) Parson responsibility for improving teacher training content to a government body

Answer: (c) Utilise their infrastrucre during the academic year for teacher training

Q2. Which of the following factors is responsible for children’s dislike of learning?

I. Rigid, logical, systematic organisation of syllabus.

II. Teaching methodology which does not focus on textbooks.

III. Examination pattern which rewards rote learning.

(a) Only I

(b) Both I and II

(c) Only III

(d) All I, II and III

Answer: (c) Only III

Q3. According to the author which of the following conditions will influence India’s future development?

I. Replacing traditional educational systems with globally accepted foreign systems.

II. Improving employment conditions of teaching staff.

III. Getting global accreditation for Indian college courses.

(a) Only I

(b) Both I and II

(c) Both II and III

(d) Only II

Answer: (d) Only II

Q4. Why is the International Baccalaureate gaining popularity?

(a) It is a rigid well-defined system

(b) It has a good reputation

(c) Fees of other educational systems are too high for the quality of education given

(d) It allows students some scope to learn at their own pace

Answer: (d) It allows students some scope to learn at their own pace

Q5. What will be the impact of having an interactive syllabus?

(a) Teachers and students will explore sources other than the textbook

(b) Students may get distracted any perform poorly in examinations

(c) Weaker students may get left behind

(d) Teachers may not be able to cover the entire syllabus for the examination

Answer: (a) Teachers and students will explore sources other than the textbook

Q6. Which of the following is not true in the context of the passage?

(a) Examinations arouse negative emotions in students

(b) Weak students are at a disadvantage if teachers force students to learn at the same speed

(c) Holding teacher training courses only during the academic year will help teachers cover the syllabus in an exam-oriented manner

(d) The responsibility for improving the quality of teachers lies in the hands of universities

Answer: (c) Holding teacher training courses only during the academic year will help teachers cover the syllabus in an exam-oriented manner

Q7. Why do teachers focus on ‘scoring topics?

(a) Pressure from colleges who want to maintain high cut-offs

(b) Faulty examination pattern which divides topics into smaller sections

(c) It is an objective of teacher training programmes

(d) To reduce the nervousness of students during examinations

Answer: (b) Faulty examination pattern which divides topics into smaller sections

Q8. What is the drawback of teacher training courses?

(a) They are held during summer vacations, so attendance is low

(b) Content is being constantly changed, so teachers cannot keep up

(c) Their focus is on imparting education only from an examination perspective

(d) They focus on making syllabi interactive rather than focusing on examination patterns

Answer: (c) Their focus is on imparting education only from an examination perspective

Q9. Which of the following is essential to improve the quality of education?

I. Focus on encouraging educational systems like International Baccalaureate.

II. Reducing the number of examinations students have to take.

III. Lowering the cut-offs for expensive colleges so that all students have access.

(a) None

(b) Both I and II

(c) All I, II and III

(d) Only I

Answer: (d) Only I

Q10. What is the main focus of the acquisition of a first language?

(a) Syntax

(b) Grammar

(c) Communication

(d) Pronunciation

Answer: (c) Communication

Q11. The whole language perspective is

(a) Teaching of language skills in an integrated manner

(b) Teaching for application

(c) Teaching of micro skills first

(d) Teaching of LSRW separately

Answer: (a) teaching of language skills in an integrated manner

Q12. Which of the following is true about the role of grammar in learning a language?

(a) Learning a language is impossible without grammar

(b) Learning a language is possible without grammar

(c) Grammar can ensure better fluency in the language

(d) Grammar can be a bottleneck in fluency

Answer: (b) Learning a language is possible without grammar

Q13. Continuous comprehensive evaluation is

(a) Assessment of learners, while learning

(b) Periodic conduct of exams

(c) Continuous testing

(d) Continuous assessment

Answer: (b) Learning a language is possible without grammar

Q14. If a child is abandoned in the jungle and grows among animals, away from humans; then which criteria of mental retardation can be applied to the child?

(a) Phenylketonuria criteria

(b) Social deprivation criteria

(c) Animal cohabitation criteria

(d) Nutrient deficiency criteria

Answer: (b) Social deprivation criteria

Q15. Translation from English to mother tongue and vice-versa is called

(a) Word translation

(b) Sentence translation

(c) Retranslation

(d) Oral translation

Answer: (c) Retranslation

Q16. Faulty reading habit is due to

(a) Sub-vocalization

(b) Finger pointing

(c) Regressive movement

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q17. Mind-mapping helps the students to

(a) Use literary devices more effectively in their writing

(b) Brainstorm, explore any idea and expand it

(c) Learn passively each of the linguistic items

(d) Memorise the grammar rules

Answer: (b) brainstorm, explore any idea and expand it

Q18. Which of these is not among the basic steps of listening?

(a) Hearing

(b) Understanding

(c) Judging

(d) Assimilating

Answer: (d) Assimilating

Q19. Most of the time, what is the reason for a student performing poorly in class?

(a) Low intelligence level of student

(b) One size fits all attitude of teachers

(c) High-stress level among students

(d) Poorly designed curriculum

Answer: (b) One size fits all attitude of teachers

Q20. How many basic sentence patterns are there in the English language?

(a) 3

(b) 9

(c) 12

(d) 21

Answer: (b) 9

Q21. While teaching a language, a student should be treated as which of the following?

(a) A model

(b) A subject

(c) A guinea pig

(d) A different individual

Answer: (d) A different individual

Q22. The teaching of English poetry suffers from the following limitation

(a) Lack of good teachers

(b) Foreign language

(c) Metaphors and similes

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q23. The idea of ‘comprehensible input was first used by

(a) Stephen Krashen

(b) N. S. Prabhu

(c) Chomsky

(d) Vygotsky

Answer: (a) Stephen Krashen

Q24. If a teacher wants to develop the understanding of a text among her class students, what will be the best method?

(a) Making students tick the answer in the textbook

(b) Asking students to pay attention to the classroom

(c) Asking questions

(d) Writing answers on the blackboard

Answer: (c) Asking questions

Directions (Q. Nos. 25-30): Read the poem given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

I have heard there is a law of the jungle I have heard when the lion has eaten his fill

He never attacks He goes to lie under dense shady trees And when the rough gust Shake branches of trees The mynah leaving her own young Covers the frail crow’s eggs With her protective wings

I have heard When any bird-young falls out of the nest The entire jungle wakes to rescue

I have heard When the weaver bird’s nest Reflects on the lake The silvery fishes adopt it, neighbours. And if a rough storm breaks the footbridge

Then on a wooden plank Squirrel, snake, goat and cheetah walk in a file.

I have heard there is a law of the jungle. O God, All-powerful. All-seeing. All wise IN this my city Proclaim a law, Even the law of the jungle.

Q25. The poet prays to God for

(a) Turning the city into a jungle

(b) Making people more empathetic

(c) Killing all animals

(d) Letting animals rule man

Answer: (b) making people more empathetic

Q26. The lines …… when the lion has eaten his fill he never attacks’ mean that the lion

(a) becomes lazy on full stomach

(b) Kills only to survive

(c) Does not attack an easy prey

(d) Likes to sleep under the shady tree

Answer: (d) likes to sleep under the shady tree

Q27.Proclaim a law” means

(a) Make an announcement

(b) Break a law

(c) Change the law

(d) Amend the city law

Answer: (a) make an announcement

Q28. “I have heard when the lion has eaten his fill, he never attacks”. The emotion conveyed through the above line is

(a) Contentment

(b) Selflessness

(c) Community feeling

(d) Co-operation

Answer: (a) contentment

Q29. In case of a natural calamity, all the animals

(a) Run healter-skelter

(b) Create confusion

(c) Protect/safeguard each other

(d) Take cover in other’s home

Answer: (c) protect/safeguard each other

Q30. Synonym of ‘dense‘ is

(a) Crowded

(b) Solid

(c) Packed

(d) None of the above

Answer: (a) crowded

Pages ( 1 of 4 ): 1 2 ... 4Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!