CTET 2014 September Paper-2 Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET 2014 September Paper-2 Question with Answer

Child DevelopmentMath and ScienceSocial Science
Language-I (Eng)Language-II (Hindi)

CHILD DEVELOPMENT

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q1. The developmental perspective of teaching demands teachers to

(a) be strict disciplinarians as children experiment quite frequently

(b) adapt instructional strategies based on the knowledge of developmental factors

(c) treat children in different developmental stages in an equitable manner

(d) provide learning that results in the development of only the cognitive domain

Answer: (b) adapt instructional strategies based on the knowledge of developmental factors

Q2. Learners cannot learn unless

(a) they are taught according to the needs of social aims of education

(b) they know that the material being taught will be tested in the near future

(c) they are prepared to learn

(d) they are asked about their learning in schools by their parents at home on a daily basis

Answer: (c) they are prepared to learn

Q3. The theory of social learning emphasizes which of the following factors?

(a) Nature

(b) Nurture

(c) Adaptation

(d) Emendation

Answer: (b) Nurture

Q4. The psychosocial theory emphasizes which of the following?

(a) Stimuli and response

(b) Phallic and latency stages

(c) Industry versus inferiority stage

(d) Operant conditioning

Answer: (c) Industry versus inferiority stage

Q5. The fact that children require culturally relevant knowledge and skills is attributed to

(a) Charles Darwin

(b) B.F. Skinner

(c) Urie Bronfenbrenner

(d) Lev Vygotsky

Answer: (d) Lev Vygotsky

Q6. As a teacher, you firmly believe in ‘saying no to ragging and bullying’ and put up posters and form committees in schools. The young adolescents who join you with strong beliefs, are at which of the following stages?

(a) The conventional level

(b) The pre-conventional level

(c) The post-conventional level

(d) Social order maintaining level

Answer: (c) The post-conventional level

Q7. Progressive education is associated with which of the following statements?

(a) Teachers are the originators of information and authority.

(b) Knowledge is generated through direct experience and collaboration.

(c) Learning proceeds in a straight way with factual gathering and skill mastery.

(d) Examination is norm-referenced and external.

Answer: (b) Knowledge is generated through direct experience and collaboration.

Q8. In the context of the theory of multiple intelligence which one of the following intelligence is required for an air force pilot?

(a) Interpersonal

(b) Linguistic

(c) Kinesthetic

(d) Intrapersonal

Answer: (c) Kinesthetic

Q9. The factor g in the Spear man definition of intelligence stands for

(a) Genetic intelligence

(b) Generative intelligence

(c) General intelligence

(d) Global intelligence

Answer: (c) general intelligence

Q10. Retrieving hidden objects is evidence that infants have begun to master which of the following cognitive functions?

(a) Intentional behavior

(b) Object permanence

(c) Problem solving

(d) Experimentation

Answer: (b) Object permanence

Q11. Which one of the following may be the criteria of gender parity in a society?

(a) Comparison of the number of male and female teachers in school

(b) Equal number of distinctions achieved by boys and girls in Class 12

(c) Comparison of the number of boys and girls who survive up to Class 12

(d) Whether girl students are allowed to participate in competition organized outside the school

Answer: (c) Comparison of the number of boys and girls who survive up to Class 12

Q12. The knowledge of individual differences helps teachers in

(a) Understanding the futility of working hard with backward students as they can never be at par with the class

(b) Accepting and attributing the failure of students to their individual differences

(c) Making their presentation style uniform to benefit all students equally

(d) Assessing the individual needs of all students and teaching them accordingly

Answer: (d) assessing the individual needs of all students and teaching them accordingly

Q13. Assessment for learning

(a) Fosters motivation

(b) is done for the purpose of segregation and ranking

(c) Emphasizes the overall importance of grades

(d) is an exclusive and a per se assessment activity

Answer: (a) fosters motivation

Q14. School-based assessments

(a) Focus on exam techniques rather than outcomes assessed

(b) Offer less control students over what will be feedback

(c) Improve leaning by providing a constructive testing

(d) Encourage teaching to test as they involve frequent

Answer: (c) improve leaning by providing a constructive testing

Q15. Students in a class are asked to assemble various artifacts of their work in a notebook to demonstrate what they can do for their society. What kind of activity is this?

(a) Essay type assessment

(b) Anecdotal records

(c) Problem solving assessment

(d) Portfolio assessment

Answer: (d) Portfolio assessment

Q16. By placing students in the least restricted school environment, the school

(a) Equalizes educational opportunities for girls and disadvantaged groups

(b) Normalizes the lives of children from deprived groups who were increasing the linkage of school with the parents and communities of these children

(c) Gets disadvantaged children’s involvement in activities such as science fairs and quizzes

(d) Sensitizes other children not to bully or put the disadvantaged children down

Answer: (b) normalizes the lives of children from deprived groups who were increasing the linkage of school with the parents and communities of these children

Q17. Reducing the time allotted to complete an assignment to make it coincide with the time of attention and increasing this time in a phased manner will be best suited to deal with which of the following disorders?

(a) Disruptive behavior disorder

(b) Dysphasia

(c) Sensory integration disorder

(d) Attention deficit hyperactivity disorder

Answer: (d) Attention deficit hyperactivity disorder

Q18. Which one of the following approaches suggests interaction of the child with the people around him and with social institutions to deal with disruptive behavior disorder?

(a) Psychodynamic

(b) Ecological

(c) Biological

(d) Behavioral

Answer: (b) Ecological

Q19. Renzulli is known for his ………………. definition of giftedness.

(a) four-tiered

(b) four-level

(c) three-circle

(d) three-sided

Answer: (c) three-circle

Q20. For gifted students,

(a) it is safe to consider aptitude as a skill

(b) there is no need to monitor progress

(c) the teacher should adapt as the student changes

(d) the teacher should initiate and lead problem-solving

Answer: (c) the teacher should adapt as the student changes

Q21. Which one of the following is the most appropriate method to monitor the progress of children with learning disabilities?

(a) Case study

(b) Anecdotal records

(c) Behavior-rating scale

(d) Structured behavioral observation

Answer: (d) Structured behavioral observation

Q22. The best way to increase the chances of disabled students leading a full and productive life is by

(a) focusing on the weaknesses of such students

(b) maintaining high expectations from such students

(c) teaching a variety of skills and strategies that can be applied across a range of contexts

(d) encouraging these children to define their own goals

Answer: (c) teaching a variety of skills and strategies that can be applied across a range of contexts

Q23. According to the Socio-cultural Theory of Vygotsky,

(a) culture and language play a crucial role in the development

(b) the child thinks in different domains and does not take a complete perspective

(c) children think in abstract terms if presented abstract material at a lower age

(d) self-directed speech is the lowest stage of the Scaffold

Answer: (a) culture and language play a crucial role in the development

Q24. To explain, predict, and/or control phenomena are the goals of

(a) traditional reasoning

(b) inductive reasoning

(c) deductive reasoning

Answer: (d) Scientific method

Q25. A Class VII student makes errors in mathematics. As a teacher, you would

(a) provide the student the correct answer

(b) allow the student to use the calculator

(c) ask the student to use the alternative method or redo it to find out errors on his/her own

(d) show the student where the errors were made and ask the student to redo it

Answer: (c) ask the student to use the alternative method or redo it to find out errors on his/her own

Q26. Emotional intelligence may be associated with which domain of the theory of multiple intelligence?

(a) Intrapersonal and interpersonal intelligence

(b) Naturalist intelligence

(c) Visual-spatial intelligence

(d) Existential intelligence

Answer: (a) Intrapersonal and interpersonal intelligence

Q27. Which one of the following facts have been the least discussed in the psychology of emotion?

(a) Emotion is a subjective feeling and varies from person to person.

(b) Emotions may not only occur within individual students but also with the entire class

(c) Emotions are a complex pattern of arousal and cognitive interpretation.

(d) Emotional process involves physiological as well as psychological reactions.

Answer: (b) Emotions may not only occur within individual students but also with the entire class

Q28. Rajesh is struggling to solve a problem of mathematics completely. The inner force compelling him to search for a way to solve it completely is known as

(a) motive

(b) emotion

(c) personality trait

(d) perception

Answer: (a) motive

Q29. Which one of the following is properly sequenced in the context of the motor cycle?

(a) Arousal, Drive, Need, Achievement, Goa-directed behavior, Reduction of arousal

(b) Drive, Need, Arousal, Goa-directed behavior, Achievement, Reduction of arousal

(c) Need, Goal-directed behavior, Drive, Arousal, Achievement, and Reduction of arousal

(d) Need, Drive, Arousal, Goa-directed behavior, Achievement, Reduction of arousal

Answer: (d) Need, Drive, Arousal, Goa-directed behavior, Achievement, Reduction of arousal

Q30. Which of the following is a process in the social observational learning theory of Bandura?

(a) Reflection

(b) Retention

(c) Repetition

(d) Recapitulation

Answer: (b) Retention

Pages ( 1 of 5 ): 1 2 ... 5Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!