Mathematics and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Mathematics and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. The smallest number by which 3087 may be multiplied so that the product is a perfect cube is

(a) 6

(b) 5

(c) 4

(d) 3

Answer: (d) 3

3087 = 3 × 3 × 7 × 7 × 7

So, to make a perfect cube it must be multiplied by 3

Q2. Surendra borrows Rs. 400 from his friend. He agrees to return the money after 4 yr at the rate of 5% per annum. How much amount will he pay?

(a) Rs. 500

(b) Rs. 580

(c) Rs. 480

(d) Rs. 400

Answer: (c) 480

He pay = 400 + $ \frac{400\times 4\times 5}{100} $ = 480

Q3. A soap cake measures 7 cm in length, 5 cm in breadth and 2.5 cm in height. How many soap cakes can be placed in a cardboard box whose length, breadth and height are, respectively 56 cm, 40 cm and 25 cm?

(a) 64

(b) 640

(c) 6400

(d) 6440

Answer: (b) 640

Volume of  one soap-cake = 7 × 5 × 2.5 = 87.5 cc

Volume of cardboard box = 56 × 40 × 25 = 5600 cc

soap-cakes can be placed in a cardboard box= 5600/87.5 = 640

Q4. $ 17\frac{1}{16}$ decimal equivalent as

(a) 17.625

(b) 17.6025

(c) 17.0625

(d) 17.0525

Answer: (c) 17.0625

$ 17\frac{1}{16}=17+\frac{1}{16}=17+0.0625=17.0625$

Q5. Two numbers are in the ratio 2:3. If 9 is added to each, they will be in the ratio 3:4, the numbers are

(a) 12, 28

(b) 8, 12

(c) 18, 27

(d) 10, 15

Answer: (c) 18, 27

Let Numbers are 2x and 3x

$ \frac{2x+9}{3x+9}=\frac{3}{4} $ or 9x + 27 = 8x + 36 or x = 9

Numbers are 18 and 27

Q6. The average of 4 numbers is 7. If the sum of the first three numbers is 20, find the fourth number.

(a) 7

(b) 10

(c) 9

(d) 8

Answer: (d) 8

Sum of 4 numbers = 28

sum of first three numbers = 20

fourth number = 28 – 20 = 8

Q7. Rajesh purchased a watch for Rs. 300. He sold it for Rs. 330. Find the profit percent.

(a) 5%

(b) 13%

(c) 14%

(d) 10%

Answer: (d) 10%

Profit percent = $ \frac{profit}{CP}\times 100=\frac{30}{300}\times 100=10\%$

Q8. ∠POR and ∠QOR form a linear pair. If a – b =80°, then the value of a and b is respectively

Q1-ctet-math-q8

 

(a) 108°, 72°

(b) 105°, 75°

(c) 95°, 85°

(d) 130°, 50°

Answer: (d) 130°, 50°

a – b =80° from linear pair property a + b = 180°

$ a=\frac{80+180}{2}=130\,\,and\,\,b\,\,=\frac{180-80}{2}=50$

Q9. Simplify : $ \frac{\left( 48 \right) ^{-2}\times \left( 64 \right) ^{\frac{1}{2}}}{\left( 24 \right) ^{-1}}$

(a) 24

(b) 12

(c) 12-1

(d) None of these

Answer: (c) 12-1

$ \frac{\left( 48 \right) ^{-2}\times \left( 64 \right) ^{\frac{1}{2}}}{\left( 24 \right) ^{-1}}\,\,=\,\,\frac{24\times 8}{48\times 48}=\frac{1}{12}=12^{-1} $

Q10. A water tank is 3 m long, 2.5 m broad and 4 m high. What is the capacity of the tank in litres, if 1000 cubic cm=1L?

(a) 20000

(b) 5000

(c) 30000

(d) 4000

Answer: (c) 30000

capacity of the tank = 300 × 250 × 400 = 30000000 cc = 30000 liter

Q11. If $ \frac{a}{5}=\frac{b}{6}=\frac{c}{7}$ then $ \frac{a+b+c}{b}$

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Answer: (c) 3

Let a= 5x, b = 6x, c = 7x

$ \frac{a+b+c}{b}=\,\,\frac{5x+6x+7x}{6x}=\frac{18x}{6x}=3$

Q12. The value of $ \sqrt{0.000441}$ is equal to

(a) 0.00021

(b) 0.0021

(c) 0.021

(d) 0.21

Answer: (c) 0.021

$ \sqrt{0.000441}=\sqrt{\left( 0.021 \right) ^2}=0.021$

Q13. If $ \frac{4}{5} $ of an estate be worth Rs. 16800, then the value of of $ \frac{3}{7}$ it is

(a) Rs. 90000

(b) Rs. 9000

(c) Rs. 72000

(d) Rs. 21000

Answer: (b) Rs. 9000

Let value of estate = x

$ \frac{4x}{5}=\text{16800 }or\,\,x=\text{21000; }\frac{3}{7}of\,\,its=\frac{21000\times 3}{7}=9000$

Q14. If a number x is 10% less than another number y and y is 10% more than 125, then x is equal to

(a) 150

(b) 143

(c) 140.55

(d) 123.75

Answer: (d) 123.75

$ x=\,\,\frac{125\times \left( 100+10 \right)}{100}\times \frac{\left( 100-10 \right)}{100}=123.75$

Q15. A man with his usual speed reaches the destination hr late. Find his usual time to reach the destination.

(a) 4 hr

(b) 3 hr

(c) $ 3\frac{3}{4} $ hr

(d) 4 hr

Answer: (c) $ 3\frac{3}{4}hr $

Usual time(t) = $ \frac{late}{\frac{1}{present\,\,speed}-1}=\frac{\frac{5}{2}}{\frac{5}{3}-1}=3.75=3\frac{3}{4}hr$

Q16. Teaching techniques are based on

(a) projection theory

(b) the classical theory of human organization

(c) cognitive theory of development

(d) the modern theory of human organization

Answer: (b) classical theory of human organization

Teaching method Techniques are based on the classical theory of human organization

Q17. Brainstorming strategy in mathematics teaching is based on

(a) psychological principles

(b) creative thinking

(c) problem-solving principles

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Brainstorming sessions are used in conflict resolution, solving Science problems, developing creative thinking, solving maths problems, etc. It helps in achieving a higher order of cognitive and affective objectives.

Q18. BS Bloom educational process includes

(a) educational objectives

(c) change in behaviour

(b) learning experiences

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

It is most often used when designing educational, training and learning processes

Q19. The curriculum is developed in view of

(a) educational objectives

(c) national development

(b) child development

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Curriculum refers to the ‘total learning experiences of individuals not only in school by society as well”. Thus, the curriculum is developed in view of National Development, child development and educational objectives.

Q20. The lesson plan means the detailed description which a teacher completes in a

(a) definite period

(b) indefinite period

(c) full day r

(d) None of these

Answer: (a) definite period

A lesson plan is a teacher’s detailed description of the course of instruction or ‘learning trajectory for a lesson that they have to complete in a definite time period.

Q21. The development of lesson planning occurred as a result of

(a) child psychology

(b) gestalt psychology

(c) clinical psychology

(d) All of these

Answer: (b) gestalt psychology

The development of lesson planning occurred as a result of Gestalt Psychology. As this theory, objectives are on creativity, productive thinking at school, motivational factors, classroom management, development of psychological ideas, etc.

Q22. The most reliable scale of measurement is

(a) ratio

(c) interval

(b) ordinal

(d) nominal

Answer: (a) ratio

The most reliable scale of measurement is Ratio. The ratio scale of measurement satisfies all four of the properties, identity, magnitude, equal intervals and minimum value of zero.

Q23. In the scope of educational diagnosis, use is made of

(a) interview

(b) diagnostic test

(c) observation

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Educational Diagnosis is made of Interviews, observation, and diagnostic tests. Besides interview and observation, the purpose of the diagnostic test in education is to assess the current state of a student’s progress in a particular area.

Q24. The present examination system is

(a) comprehensive

(b) qualitative

(c) continuous

(d) quantitative

Answer: (d) quantitative

The present examination system is a quantitative type. In India, qualities like independent thinking, problem-solving ability, social competence fall by the wayside as getting high grades become their only goal.

Q25. Evaluation should be done in teaching mathematics

(a) at the time of providing experiences of learning

(b) at the time of clarification of objectives

(c) after the clarification of objectives and providing the experiences of learning

(d) At all the above levels

Answer: (d) At all the above levels

Evaluation in teaching is important at every stage.

Q26. The existing pattern of examination mainly measures the objective of which aspect?

(a) Cognitive aspect

(c) Psychomotor aspect

(b) Affective aspect

(d) None of these

Answer: (a) Cognitive aspect

The existing pattern of examination mainly measures the objective of the cognitive aspect in which evaluation of a child is done only in one area i.e. academics. If he/she gets a good mark in exams he/she will be declared pass otherwise gets failed.

Q27. According to BS Bloom, the domain of learning objectives are

(a) 6 types

(b) 3 types

(c) 4 types

(d) None of these

Answer: (b) 3 types

According to BS Bloom, the domain of learning objectives are of three types:

(i) Cognitive  Mental Skills

(ii) Affective Growth in feelings or emotional areas.

(iii) Psychomotor Manual or physical skills

Q28. The emphasis is given to improvement of pupils achievement in

(a) CRT

(c) Diagnostic

(b) NRT

(d) All of these

Answer: (d) All of these

The emphasis is given on improvement of pupils achievement in CRT (Criterion-Referenced Tests), NRT (Norm-Referenced Test) and Diagnostic

Q29. The direct method was originated in

(a) France

(b) Germany

(c) USA

(d) England

Answer: (a) France

Direct Method was originated in France

Q30. For evaluation, the teacher should use

(a) essay type questions

(b) oral testing

(c) objective type questions

(d) All of these

Answer: (d) All of these

For evaluation, the teacher should use essay type, oral testing, and objective type questions.

Pages ( 1 of 2 ): 1 2Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!