Quiz-6: Social Science and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Social Science and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. In Punjab, the ………. tribe was very influential during the 13th and 14th centuries.

(a) Khokhar

(b) Gakkhars

(c) Langahs

(d) Arghuns

Answer: (a) Khokhar

Explanation: Khokhars are from the Punjab region of India. Khokhars of Salt Range killed Muhammad Ghori in March 1206. They were agricultural tribes.

Q2. Which tribes were the most important trader nomads?

(a) Bhils

(b) Kolis

(c) Gonds

(d) Banjaras

Answer: (d) Banjaras

Explanation: Benjaras carried grain on their bullocks from different areas and sold it in towns. They were sometimes hired by merchants, but most commonly, they are themselves, merchants.

Q3. Most of the ‘Mahajanapadas’ were fortified because

(a) of availability of wood, brick and stones in the area

(b) they reflected their wealth and power

(c) the rulers were scared of attack and wanted to ensure they were protected

(d) they were symbols of their ‘rich’ warrior tradition

Answer: (c) the rulers were scared of attack and wanted to ensure they were protected

Explanation: There were 16 Mahajanapadas and most of them Mahajanapadas were fortified from external attack and also protected people from harm.

Q4. For creating an effective administration practice in India, which one of the following was adopted by the British Government?

(a) Military expedition

(b) Practice of surveying

(c) Practice of land revenue collection

(d) Practice of exploiting native population

Answer: (b) Practice of surveying

Explanation: British Government started the practice of survey in 1871 for effective administrative practice in India.

Q5. What was the main reason behind the destruction of the Somnath temple by Sultan Mahmud of Ghazni?

(a) He wanted to build a palace there

(b) He did not like the architecture of the temple

(c) He tried to win credit as a great hero of Islam

(d) He wanted to use the temple for some other purposes

Answer: (c) He tried to win credit as a great hero of Islam

Explanation: Sultan Mahmud of Ghazni attacked the Somnath temple in AD 1025 for two main reasons, firstly to accumulate wealth and secondly is spread Islam as to take credit for the great hero of Islam.

Q6. What does PHC stand for?

(a) Private Health Centre

(b) Public Health Court

(c) Primary Health Centre

(d) Public Health Corporation

Answer: (c) Primary Health Centre

Explanation: PHC is a state-owned rural health care facility in India. They are essentially single physician’s clinics usually with facilities for minor surgeries.

Q7. Which of the following is not a primary economic activity?

(a) Mining

(b) Agriculture

(c) Trading

(d) Fishing

Answer: (c) Trading

Explanation: Mining, agriculture and fishing come under primary economic activities whereas trade and commerce come under secondary economic activities.

Q8. In the middle of the 19th century, British historians divided the history of India into three periods, Hindu India, Muslim India and British India. What is the basis of their division?

(a) It was convenient and easy to remember

(b) It was based on the idea that the religion of the rulers was an important historical change

(c) History of England is also written in a similar way

(d) Britishers felt that they were more knowledgeable at that point of time in history and so used this division

Answer: (b) It was based on the idea that the religion of the rulers was an important historical change

Explanation: The British historians divided Indian history for convenience rule. It was based on the idea of the religion of the rulers which was a significant historical change during that period.

Q9. The first English weekly magazine that described itself as ‘A commercial paper open to all, but influenced by none’ published in India was

(a) National Herald

(b) Bengal Gazette

(c) Kesari

(d) None of these

Answer: (b) Bengal Gazette

Explanation: Hick’s Bengal Gazette was an English newspaper published in Kolkata. It was the first major newspaper in India started in 1780.

Q10. Which of the following Acts put censorship on the Indian press in the 19th century?

(a) Rowlatt Act

(b) Vernacular Press Act

(c) Citizens Charter

(d) None of the above

Answer: (b) Vernacular Press Act

Explanation: The Vernacular Press Act was passed in 1878 for better control of Indian language newspapers.

Q11. Which one of the following was the most powerful weapon used by Lord Wellesley to bring the Indian states under the British Empire?

(a) The subsidiary alliance system

(b) Military conquest

(c) Doctrine of Lapse

(d) None of the above

Answer: (a) The subsidiary alliance system

Explanation: The doctrine of Subsidiary Alliance was introduced by Lord Wellesley. Under the alliance, Indian rulers had to accept British forces within their territory and were not allowed to have their independent armed forces. For the British forces, they had to pay. In case of failure of payment, part of their territory was taken away as a penalty.

Q12. Before the British conquest of Bengal, India was by far the world’s largest producer of cotton textiles. The finest cotton was popularly known as

(a) Chintz

(b) cossies

(c) bandanna

(d) All of these

Answer: (a) chintz

Explanation: Chintz cotton was the finest cotton fabric and popular in Europe. East India Company imported a quarter of millions of pieces into Britain.

Q13. The Rajya Sabha can be dissolved by

(a) the President

(b) the Prime Minister

(c) is not subject to dissolution

(d) None of the above

Answer: (c) is not subject to dissolution

Explanation: The Rajya Sabha cannot be dissolved. It is a permanent house, one-third of its members retire after 2 years.

Q14. Seal, Walruses, Musk-oxen, Arctic owl, Polar bear are animals found in which of the following vegetation?

(a) Tundra

(b) Thorny Bushes

(c) Temperate Grassland

(d) Tropical Grassland

Answer: (a) Tundra

Explanation: Tundra type of vegetation is found in the polar areas of Europe, Asia and North America. This region is extremely cold and the animals found here, have thick fur and thick skin to protect themselves from the cold climatic conditions.

Q15. The total number of High Courts in India at present is

(a) 15

(b) 16

(c) 18

(d) 24

Answer: (d) 24

Explanation: The centre has constituted three new High Courts in the North East Meghalaya, Manipur and Tripura in 2013. Thus, the total number of High Courts became 24 from 21.

Q16. Which of the following regions is known as ‘orchards of the world’ for their fruit cultivation?

(a) the Mediterranean

(b) Tropical Grassland

(c) Tundra

(d) Temperate Grassland

Answer: (a) Mediterranean

Explanation: The Mediterranean regions are known as ‘orchards of the world’ for their fruit cultivation. Citrus fruits like oranges, figs, olives and grapes are commonly cultivated here.

Q17. Availability of food means

(a) Food production within the country

(b) Import of food

(c) Previous year’s stock stored in government granaries

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Explanation: Availability of food-related is the supply of food through sufficient production, export and import etc.

Q18. Who among the following was the chief exponent of combining elements of modern Western civilisation with the best within Indian tradition?

(a) Mahatma Gandhi

(b) William Jones

(c) Rabindranath Tagore

(d) None of these

Answer: (c) Rabindranath Tagore

Explanation: Rabindranath Tagore founded an experimental school at Shantiniketan in West Bengal as an alternative to the British education system in which he tried to combine the best of both Eastern and Western culture and values.

Q19. Which of the following forests is found in higher latitudes and are also called ‘Taiga’?

(a) Coniferous forests

(b) Evergreen rain forest

(c) Temperate deciduous forests

(d) None of the above

Answer: (a) Coniferous forests

Explanation: Taiga is a belt of coniferous forests that is found consisting mostly of pines, larches, spruces. Higher altitudes (50°-70°) of the Northern hemisphere.

Q20. Rosewood, Ebony, Mahogany are common vegetation of which of the following types of forests?

(a) Tropical evergreen forest/Tropical rain forest

(b) Deciduous forest

(c) Temperate evergreen forest

(d) Temperate deciduous forest

Answer: (a) Tropical evergreen forest/Tropical rain forest

Explanation: These forests are also called tropical rain forests. These thick forests occur in the regions near the equator and close to the tropics. These regions are hot and receive heavy rainfall throughout the year.

Q21. Match the following.

List-IList-II
A. East AfricaI. Llanos
B. BrazilII. Campos
C. VenezuelaIII. Savanna

Codes:  A B C

(a)          III II I

(b)          II I III

(c)           III I II

(d)          I II III

Answer: (a)

Explanation: Savanna grassland is scattered with shrubs and found between tropical rainforest and desert biomes compos found in the Southernmost part of the Brazilian grassland ecosystem which is plant species. Llanos is a tropical grassland situated in Venezuela.

Q22. What does the equality before law used in Article 14 mean?

(a) That all individuals are equal

(b) That all laws are the same for everybody

(c) That all individuals are equally subjected to the ordinary law of the land

(d) That everybody is to be treated equally by law in equal circumstances

Answer: (d) That everybody is to be treated equally by law in equal circumstances

Explanation: Article 14 states ‘Equality before law’. The state shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India. Discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth is strictly prohibited.

Q23. Match the following

List-IList-II
A. RosewoodI. Temperate deciduous forests
B. HardwoodII. Temperate evergreen forests
C. EucalyptusIII. Tropical deciduous forests
D. OakIV. Tropical evergreen forests

Codes:  A B C D

(a)          IV III II I

(b)          III IV II I

(c)           I II III IV

(d)          II I III IV

Answer: (a)

Explanation: Rosewood, a tropical evergreen forest or rainforest and richly hard timbers. Hardwood is a deciduous forest. It is found in the tropical regions e.g. Mahogany. Eucalyptus is found in temperate lone especially in Australia. Oak is found in the temperate deciduous zones like Asia, North Africa and Europe.

Q24. Settlements are places, where people build their homes. The natural condition for the selection of an ideal settlement is

I. Favourable climate
II. Availability of water
III. Suitable land
IV. Fertile soil

Which of the above statements are correct?

(a) III and IV

(b) I, II and III

(c) I and IV

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Explanation: All the favourable natural conditions are prerequisites for the ideal settlement because climate, water, land and fertile soil are the basic requirements for survival.

Q25. Consider the following statements

I. James Mill was a severe critic of the orientalists.
II. The 1854 Wood’s despatch on education was in favour of English being introduced as a medium of higher education in India.
III. Mahatma Gandhi thought the promotion of literacy was the most important aim of education.
IV. Rabindranath Tagore felt that children ought to be subjected to strict discipline.

Which of the above statements are true?

(a) I, II and III

(b) I and III

(c) II and III

(d) All of these

Answer: (a) I, II and III

Explanation: James Mill had hostility to orientalists The Wood’s despatch on education was introduced in 1854. It was called the Magna Carta of English Education in India. Gandhiji was the blind promotor of education was introduced in India.

Q26. Consider the following statements

I. Mahatma Gandhi argues that colonial education created a sense of inferiority in the minds of Indians.
II. Mahatma Gandhi strongly felt that Indian languages ought to be the medium of teaching.
III. He focused on reading and writing rather than oral knowledge.
IV. Education would develop an individual’s mind and capacity to understand.

Which of the above statements are true about Mahatma Gandhi’s view on education?

(a) I, II and III

(b) II, III and IV

(c) I and IV

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Explanation: Mahatma Gandhi was the promoter of education, but he was in favour of the Indian language, promotion of culture reading, writing and understanding rather than oral knowledge.

Q27. Match the following.

List-IList-II
A. MNREGAI. Self-employment opportunities for educated youth
B. SGSYII. Food grains at subsidised rates
C. PMRYIII. 100 days assured employment every year
D. AAYIV. Assisted poor families through self-help groups

Codes:  A B C D

(a)          III IV I II

(b)          IV III I II

(c)           I II III IV

(d)          II I III IV

Answer: (a)

Explanation: MGNREGA- It is a 100-day assured employment for rural people. It was introduced the Act of NREG 2005, was implemented in 200 districts of India initially in 2006, also covered all the districts of India from 1st April 2008.

SGSY- It was launched on 1st April 1999. The objective is to bring the above Swarozgar above the poverty line through bank credit and government subsidy.

PMRY- It was launched on 15th August 1993. It has been implemented to give employment to over a million people. In inception, it covered only urban regions. After 1994-95 scheme included educated unemployed youth.

AAY- It was launched in 2000, under this scheme 1 crore the poorest covered among the BPL families under the public distribution system. 25 kg of food grain were made available to each eligible family at the subsidised rate of ` 2/kg for wheat and ` 3 per kg for rice.

Q28. The Indian Constitution came into effect on 26th January,

(a) 1947

(b) 1948

(c) 1950

(d) 1955

Answer: (c) 1950

Explanation: The date 26 January was chosen to commemorate the Purna Swaraj declaration of Independence of 1950.

Q29. Who was Potti Sriramulu?

(a) A veteran Gandhian leader

(b) A leader who demanded a separate state for Telugu speakers

(c) Who went on a hunger strike for the demand of Andhra State

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Explanation: He was born in 1901, Padamatapalli in Andhra Pradesh. He was influenced by the Gandhian approach. He was the leader of Telugu and demanded a separate state.

Q30. Which of the metals were used by the people of Mohenjodaro?

(a) Copper, Bronze, Gold, Silver

(b) Copper, Iron, Bronze

(c) Bronze, Tin, Silver

(d) Gold, Silver, Aluminium

Answer: (a) Copper, Bronze, Gold, Silver

Explanation: Copper, bronze, gold, silver were being used by the peoples of Mohenjodaro. They were very fond of using ornaments.

Pages ( 1 of 2 ): 1 2Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!