CTET 2014 September Paper-1 Question  with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET  2014 September Paper-1 Question  with Answer

Child DevelopmentMathematicsEVS
Language – I (Eng)Language – II (Hindi)

Child Development and Pedagogy

Q1. Cognitive development is supported by

(a) conducting relevant and well-designed tests as frequently as possible

(b) presenting activities that reinforce traditional methods

(c) Providing a rich and varied environment

(d) focusing more on individual activities in comparison to collaboration

Answer: (c) Providing a rich and varied environment

Q2. Human development is

(a) quantitative

(b) qualitative

(c) unmeasurable to a certain extent

(d) both quantitative and qualitative

Answer: (d) both quantitative and qualitative

Q3. The nature-nurture debate refers to

(a) genetics and environment

(b) behavior and environment

(c) environment and biology

(d) environment and upbringing

Answer: (a) genetics and environment

Q4. Which of the following is a passive agency of socialization?

(a) Health club

(b) Family

(c) Eco club

(d) Public library

Answer: (d) Public library

Q5. In Vygotsky’s theory, which aspect of development gets neglected

(a) Social

(b) Cultural

(c) Biological

(d) Linguistic

Answer: (c) Biological

Q6. Which of the following stages are involved when infants “THINK” with their eyes, ears, and hands?

(a) Concrete operational stage

(b) Pre-operational stage

(c) Sensory-motor stage

(d) Formal operational stage

Answer: (c) Sensory-motor stage

Q7. Ria does not agree with Rishabh about setting up a class picnic. She thinks that the rules can be revised to suit the majority. This kind of peer disagreement, according to Piaget, refers to

(a) Heteronymous morality

(b) Cognitive immaturity

(c) Reaction

(d) Morality of cooperation

Answer: (c) Reaction

Q8. Which one of the following is a form of Sternberg’s Triarchic Theory of Intelligence?

(a) Practical Intelligence

(b) Experimental Intelligence

(c) Resourceful Intelligence

(d) Mathematical Intelligence

Answer: (a) Practical Intelligence

Q9. Who developed the first Intelligence test?

(a) David Wechsler

(b) Alfred Binet

(c) Charles Edward Spearman

(d) Robert Sternberg

Answer: (b) Alfred Binet

Q10. Phonological awareness refers to the ability to

(a) reflect and manipulate the sound structure

(b) speak fluently and accurately

(c) know, understand, and write

(d) master the rules of grammar

Answer: (a) reflect and manipulate the sound structure

Q11. Gender discrimination in a classroom

(a) Does not affect the performance of the students

(b) May lead to diminished effort or performance of the students

(c) May lead to diminished effort, or performance of the male students

(d) is done more by the male teachers than their female counterparts

Answer: (b) May lead to diminished effort or performance of the students

Q12. Which of the following is an example of a learning style?

(a) Visual

(b) Accrual

(c) Factual

(d) Tactual

Answer: (a) Visual

Q13. A teacher collects and reads the work of the class, then plans and adjust the next lesson to meet student needs. He/ She is doing

(a) Assessment of learning

(b) Assessment as learning

(c) Assessment for learning

(d) Assessment at learning

Answer: (c) Assessment for learning

Q14. Teachers who work under School Based Assessment

(a) are overburdened as they need to take frequent tests in addition to Monday tests

(b) need to assign projects to work in each subject to individual students

(c) observe students minutely on a daily basis to assess their values and attitudes

(d) feel a sense of ownership for the system

Answer: (d) feel a sense of ownership for the system

Q15. “How do grades differ from marks?”

This question belongs to which of the following classes of the question?

(a) Divergent

(b) Analytic

(c) Open-ended

(d) Problem-solving

Answer: (b) Analytic

Q16. Girls students

(a) learn questions on mathematics well but face difficulty only when they are asked to reason them out

(b) are as good in mathematics as boys of their age

(c) perform less competently in spatial concepts than boys of their age

(d) possess more linguistic and musical abilities

Answer: (b) are as good in mathematics as boys of their age

Q17. Difficulty in recalling sequence of letters in words and frequent loss of visual memory is associated with

(a) Dyslexia

(b) Dyscalculia

(c) Dysgraphia

(d) Dyspraxia

Answer: (a) Dyslexia

Q18. “Education-of-all-in-schools-for-all’ could be a tagline for which of the following?

(a) Cohesive education

(b) Inclusive education

(c) Cooperative education

(d) Exclusive education

Answer: (b) Inclusive education

Q19. Fluency, elaboration originality and flexibility are the factors associated with

(a) giftedness

(b) talent

(e) divergent thinking

(d) acceleration

Answer: (a) giftedness

Q20. Gifted students may be asked to spend more time on questions dealing with

(a) remembering

(b) understanding

(c) creating

(d) analyzing

Answer: (c) creating

Q21.  Learning disabilities in Mathematics can be assessed most appropriately by which of the following tests

(a) Aptitude tests

(b) Diagnostic tests

(c) Screening tests

(d) Achievement tests

Answer: (b) Diagnostic tests

Q22. Concept maps are most likely to increase understanding of a new concept by

(a) Transferring knowledge between content areas

(b) Focusing attention on specific details

(c) Prioritizing academic content for study

(d) Increasing ability to organize information logically

Answer: (d) Increasing ability to organize information logically

Q23. According to the theory of social learning of Albert Bandura, which of the following is true?

(a) Play is essential and should be given priority in school.

(b) Modeling is a principal way for children to learn

(c) An unresolved crisis can harm a child.

(d) Cognitive development is independent of social development

Answer: (c) An unresolved crisis can harm a child.

Q24. Deductive reasoning involves

(a) reasoning from general to particular

(b) reasoning from particular to general

(c) active construction and reconstruction of knowledge

(d) methods including inquiry learning and heuristics

Answer: (a) reasoning from general to particular

Q25. When children learn a concept and use it, practice helps in reducing the errors committed by them. This idea was given by

(a) E.L Thorndike

(b) Jean Piaget

(c) J.B. Watson

(d) Lev Vygotsky

Answer: (a) E.L Thorndike

Q26. Which of the following skill is associated with emotional intelligence?

(a) Memorizing

(b) Motor processing8

(d) Empathizing

(c)Envisaging

Answer: (c) Envisaging

Q27. The inner force that stimulates and compels a behavioral response and provide specific direction to that response is

(a) Motive

(b) Perseverance

(c) Emotion

(d) Commitment

Answer: (a) Motive

Q28. Which term is often used interchangeably with the term “motivation”?

(a) Incentive

(b) Emotion

(c) Need

(d) Inspiration

Answer: (c) Need

Q29. …………. motives deal with the need to reach satisfying feeling states and to obtain personal goals.

(a) Effective

(b) Affective

(c) Preservation-oriented

(d) Safety-oriented

Answer: (b) Affective

Q30. Which one of the following is a factor that affects learning positively?

(a) Fear of failure

(b) Competition with peers

(c) Meaningful association

(d) Pressure from parents

Answer: (c) Meaningful association

Pages ( 1 of 5 ): 1 2 ... 5Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!