General Science: Biology MCQ Question and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

 General Science: Biology MCQ Question and Answer

 

Q1. The book ‘Genera Plantarum’ was written by–

(a) Linnaeus

(b) Bentham and Hooker

(c) Engler and Prantle

(a) Hutchinson

Answer: (a) Linnaeus

Explanation: ‘Genera Plantarum’ is a collection of brief description of the 935 plant genera, this book was written by Swedish Naturalist Carl Linnaeus (1707-1778).

Q2. The branch of biology dealing with the study of cells is known as–

(a) Cytology

(b) Histology

(c) Psychology

(d) Physiology

Answer: (a) Cytology

Explanation: Cell is the fundamental unit of life. The branch of biology which deals with the study of cell called as Cytology. Robert Hook is known as father of Cytology.

Q3. The xylem in plants are responsible for:

(a) Transport of water

(b) Transport of food

(c) Transport of amino acids

(d) Transport of oxygen

Answer: (a) Transport of water

Explanation: Xylem is a transport tissue that transport water to different part of the plant. It is present in vascular plants.

Q4. What is plant cell wall mainly composed of?

(a) Lipids

(b) Vitamin

(c) Cellulose

(d) Protein

Answer: (c) Cellulose

Explanation: Plant cell wall is composed of cellulose It is a tough organic polysaccharide compound. Cellulose cell wall helps to provide structural and mechanical support.

Q5. AIDS virus destroys

(a) Lymphocytes

(b) Monocytes

(c) Neutrophils

(d) Basophils

Answer: (a) Lymphocytes

Explanation: AIDS virus destroys the T. Lymphocytes belong to a group of white blood cells known as Lymphocytes that play a central role in cell-mediated immunity.

Q6. Yeast is a             .

(a) Bacteria

(b) Fungi

(c) Algae

(d) Bryophyte

Answer: (b) Fungi

Explanation: Yeasts are eukaryotic, single cell micro-organisms classified as member of fungus kingdom. Yeast such as Candida, lbicans are pathogens and can cause infection in humans.

Q7. The tallest and thickest type of grass is–

(a) Alfalfa

(b) Fodder

(c) Bamboo

(d) Lichens

Answer: (c) Bamboo

Explanation: Grass is belongs from Graminae family same as Bamboo is also from Graminae family, it is a perennial plant of grass family with height of up to 100 feet. Bamboo is the fastest growing plant in world.

Q8. The only snake that builds a nest is:

(a) Chain viper

(b) King Cobra

(c) Krait

(d) Saw-scaled viper

Answer:(b) King Cobra

Explanation: King Cobra is the only snake that not only lives in holes but also builds a nest.

Q9. Match List-I (Physiological processes) with List-II (Cell organelles) and select the correct answer by using the codes given below:

List- IList-II
A. Photosynthesis1. Plasma membrane
B. Mineral uptake2. Chloroplast
C. Respiration3. Mitochondria
D. Protein synthesis4. Ribosomes

(a) A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(b) A – 1; B – 2; C – 4; D – 3

(c) A – 2; B – 1; C – 3; D – 4

(d) A – 2; B – 1; C – 4; D – 2

Answer: (c) A – 2; B – 1; C – 3; D – 4

Explanation: Photosynthesis occurs in green plants by the help of chloroplast. Plasma membrane is a membrane of transport minerals. Cellular respiration related to mitochondria, by which energy releases. Ribosome is helps in protein synthesis.

Q10. The gas released during photosynthesis :

(a) Carbon dioxide

(b) Oxygen

(c) Carbon monoxide

(d) Sulfur dioxide

Answer: (b) Oxygen

Explanation: Oxygen gas released during photosynthesis which generate after photosynthesis of water.

Pages ( 1 of 10 ): 1 2 ... 10Next »
error: Content is protected !!