Medieval Indian History MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Medieval Indian History MCQ Questions and Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. Which one of the following Sultans brought the Ashokan pillar to Delhi?

​(a) ​Ghiasuddin Tughlaq ​

(b) ​Muhammad Bin Tughlaq ​

(c) ​Firoz Shah Tughlaq ​

(d) ​Alauddin Khilji

Answer: ​(c)​

Explanation: Firoz Shah Tughlaq brought the Ashokan pillar to Delhi.  Feroz Shah Tughlaq (r.  1351–88), the Sultan of Delhi, established the fortified city of Ferozabad in 1354, as the new capital of the Delhi Sultanate on the banks of Yamuna river, the site of the present Feroz Shah Kotla, literally Kotla (fortress or citadel) of Feroz Shah.  Here he erected the Lat or Ashoka Column, attributed to Mauryan ruler Ashoka.

Q2. The Mughal school of painting formed the spinal column of different schools of Indian miniature art. Which one of the following painting styles was not affected by Mughal painting?

(a) Pahari

(b) Rajasthani

(c) Kangra

(d) Kalighata

Answer:(d) Kalighata

Explanation: It does not quite belong to the temper of Mughal painting which was aristocratic, celebrated imperial promp and circumstances.

Q3. The most important Sufi shrinein India is at

(a) Pandua

(b) Bidar

(c) Ajmer

(d) Shahjahanabad

Answer:(c)

Explanation: Ajmer is famous for the Dargah Sharif of Khwaja Moinuddin Chishti which is situated at the foot of the Taragarh hill, and consists of several white marble buildings arranged around two courtyards, including a massive gate donated by the Nizam of Hyderabad and the Akbari Mosque, built by the Mughal emperor Shah Jahan. It contains the domed tomb of the saint. Akbar and his queen used to come here by foot on pilgrimage from Agra every year in observance of a vow when he prayed for a son.

Q4. Consider the following:

  1. Tughlaqabad fort
  2. Lodi Garden
  3. Qutab Minar
  4. FatehpurSikri

The correct chronological order in which they were built is:

(a) 3, 1, 4, 2

(b) 3, 1, 2, 4

(c) 1, 3, 2, 4

(d) 1, 3, 4, 2

Answer: (b) 3, 1, 2, 4

Explanation: Tughlaqabad Fort is a ruined fort in Delhi, stretching across 6.5 km, built by Ghiyas-ud-din Tughlaq, the founder of the Tughlaq dynasty, of the Delhi Sultanate of India in 1321, which was later abandoned in 1327.

Fatehpur Sikri is a city and a municipal board in the Agra district in the state of Uttar Pradesh, India. It was constructed by Mughal Emperor Akbar beginning in 1570, in honour of Sufi saint Shaikh Salim Chisti.

Qutab Minar – 1206 –1236;

Lodi Garden – 1451– 1526.

Q5. Who among the following rulers is famous as “Prithvi Raj Chauhan”?​​​

​(a) ​Prithvi Raj I

​(b) ​Prithvi Raj II ​

(c) ​Prithvi Raj III ​

(d) ​None of the above

Answer: ​(c)

Explanation: ​The most famous king of the Chauhan dynasty was Prithiviraj Chauhan who is also known as Prithvi Raj III.  In the fairy tale, he has been called ‘Rai Pithaora.  The famous poet.  Chanda Bardai was dwelling in his state council who has written Prithivi Raj Raso.

Q6. Who was the greatest Bhakti poet of Maharasthra?

(a) Ramdas

(b) Tukaram

(c) Namdeva

(d) Eknath

Answer: (b)

Explanation: Saint Tukaram (1608–1645) was a prominent Varkari Sant (Saint) and spiritual poet during a Bhakti movement in India. Dilip Purushottam Chitre, a well-known Marathi Scholar, identifies Tukaram as the first modern poet of Marathi. Chitre believes that Tukaram was the second saint after Sant Dnyaneshwar who denied caste hierarchy in Hindu religion and attacked rituals present in Hindu Dharma.

Q7. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-IList-II
A . 15561. Battle of HaldiGhati
B. 16002. Nadir Shah’s capture of Delhi
C. 16863. Death of Shivaji
D. 17394. Grant of Charter to East India Company
5. Accession of Akbar

Codes:

(a) A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

(b) A – 5; B – 4; C – 3; D – 2

(c) A – 5; B – 2; C – 1; D – 4

(d) A – 1; B – 5; C – 3; D – 2

Answer:(b) A – 5; B – 4; C – 3; D – 2

Explanation: The Battle of Haldighati was fought between the Mughal Empire and the forces of Mewar on June 21, 1576, at Haldighati in Rajasthan, India. It was a decisive victory for the Mughal Emperor Jalal ud-Din Muhammad Akbar’s general Raja Man Singh against the MaharanaPratap Singh of Mewar. Akbar was 14 years old when he was crowned at Kalanaur in 1556.

Q8. The bone of contention between Bahmani and Vijayanagar kingdom was

​(a) ​Kavery delta ​

(b) ​Malabar parts

​(c) ​Krishna delta

​(d) ​Krishna-Tungabhadra doab

Answer: ​(d)

Explanation: ​The bone of contention between the Bahmani and Vijayanagar kingdoms was Krishna-Tungabhadra doab.  The conflict started on a large scale in 1367 during the reign of Bukka I.

Q9. Who was the Guru of Shivaji?

(a) Namdev

(b) Ramdas

(c) Eknath

(d) Tukaram

Answer: (b)

Explanation: Samarth Ramdas was a prominent Marathi saint and religious poet in the Hindu tradition in Maharashtra, India. Samarth Ramdas was a devotee of Lord Hanuman and Lord Rama. His birth name was Narayan Suryajipant Kulkarni Thosar. Ramdas was the political strategist and spiritual guru of Shivaji. It is said that Shivaji Maharaj requested Shri Ramdas swami to move his residence to a fort named Parali & establish his permanent monastery there. The fort was subsequently renamed Sajjangad – Fort of the sacred.

Q10. ‘The king was freed from his people and them from their king’. On whose death did Badauni comment thus?

(a) Balban

(b) Ala-ud-din Khalji

(c) Muhammad-bin-Tughlaq

(d) Firoz Shah Tughlaq

Answer:(c) Muhammad-bin-Tughlaq

Explanation: Muhammad Bin Tughlaq died in 1351 CE. He was succeeded by his cousin FirozTughlaq.

Q11. Amir Khusrau was a musician and

(a) Sufi saint

(b) Persian and Hindi writer, and scholar

(c) Historian

(d) All of the above

Answer: (d)

Explanation: Amir Khusrau was an Indian musician, scholar, and poet. He was an iconic figure in the cultural history of the Indian subcontinent. A Sufi mystic and a spiritual disciple of Nizamuddin Auliya of Delhi, Amir Khusrow was not only a notable poet but also a prolific and seminal musician. He wrote poetry primarily in Persian, but also in Hindavi. He is regarded as the “father of qawwali” (the devotional music of the Sufis in the Indian subcontinent). He is also credited with enriching Hindustani classical music by introducing Persian and Arabic elements in it and was the originator of the khayal and Tarana styles of music. The invention of the tabla is also traditionally attributed to him.

Q12. To which Lodi Sultan does the given map relate and what town does the site marked. A represents

Medieval History Quiz-1_q12

A on the map represent?

(a) Bahlol Lodi – Jaunpur

(b) Sikandar Lodi – Aligarh

(c) Ibrahim Lodi – Jaunpur

(d) Ibrahim Lodi – Aligarh

Answer: (a) Bahlol Lodi – Jaunpur

Q13. Who built the Ibadatkhana at Fatehpur Sikri?

​(a) ​Akbar

​(b) ​Jahangir

​(c) ​Shahjahan

​(d) ​Aurangzeb

Answer: ​(a)​

Explanation: Akbar built the Ibadatkhana at Fatehpur Sikri.  Ibadatkhana (House of Worship) was a meeting house built in 1575 CE by the Mughal emperor Akbar, where the foundations of a new Syncretistic faith, Din-e-Ilahi were laid by Akbar.

Q14. A new coin called the ‘Rupia’ was issued for the first time by

(a) Ala-ud-din Khilji

(b) Mohammed Shah Tughluq

(c) Sher Shah Suri

(d) Akbar

Answer:(c)

Explanation: The system of tri-metallism which came to characterize Mughal coinage was introduced by Sher Shah. While the term rupya had previously been used as a generic term for any silver coin, during his rule the term rupiya came to be used as the name for a silver coin of a standard weight of 178 grains, which was the precursor of the modern rupee. The rupee is today used as the national currency in Pakistan, India, Nepal, Sri Lanka, Indonesia, Mauritius, Maldives, and Seychelles among other countries. Gold coins called the Mohur weighing 169 grains and copper coins called Dam were also minted by his government.

Q15. Assertion (A): During the time of Akbar, for every ten cavalrymen, the mansabdars had to maintain twenty horses.

Reason (R): Horses had to be rested while on march and replacements’ were necessary in times of war.

(a) Both A and R are true but R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer:(d) A is false but R is true

Explanation: A is incorrect as the Duaspa Sihaspa system was introduced by Jahangir (not Akbar).

Q16. The old capital of Vijayanagar is now represented by the extensive ruins of ​

(a) ​Hampi

​(b) ​Badami ​

(c) ​Bijapur ​

(d) ​Vijayanagaram

Answer: ​(a)​

Explanation: The old capital of Vijayanagar is now represented by the extensive ruins of Hampi.  It is located within the ruins of Vijayanagar, the former capital of the Vijayanagar empire.  Predating the city of Vijayanagar, it continues to be an important religious centre, housing the Virupaksha Temple, as well as several other monuments belonging to the old city.  The ruins are a UNESCO World Heritage Site, listed as the Group of Monuments at Hampi.

Q17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the list:

List-IList-II
A. Land allotted to  big feudal landlords1. Jagirdari System
B. Land allotted to revenue farmers of rent collectors2. Ryotwari System
C. Land allotted to each peasant with the right to sublet, mortgage transfer, gift, or sell3. MahalwariSystem
D. Revenue settlements made at the village level4. Zamindari System

Codes:

(a) A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(b) A – 1; B – 4; C – 2; D – 3

(c) A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(d) A – 2; B – 1; C – 3; D – 4

Answer:(b) A – 1; B – 4; C – 2; D – 3

Explanation: Under the Mahalwari system, revenue, the settlement was to be made by village or estates with the landlords. In the Ryotwari system, a direct settlement was made between the government and the ryot (cultivator). In the Zamindari system, the land is allotted to revenue farmers of Zamindars (rent collectors).

Q18. Which was the birthplace of Guru Nanak?

(a) Gurdaspur

(b) Amritsar

(c) Lahore

(d) Talwandi

Answer:(d)

Explanation: Guru Nanak was the founder of the religion of Sikhism and the first of the ten Sikh Gurus. Guru Nanak was born on 15 April 1469, now celebrated as Prakash Divas of Guru Nanak Dev, into a Hindu Khatri family in the village of Rai Bhoi di Talwandi, now called Nankana Sahib, near Lahore, Pakistan. Today, his birthplace is marked by Gurdwara Janam Asthan.

Q19. Vidyaranya was associated with ​

(a) ​Harihar II ​

(b) ​Ramraj ​

(c) ​Devaraya II ​

(d) ​Sayan

Answer: ​(d)​

Explanation: One theory identifies Vidyaranya as Madhava, the brother of Sayana. According to the records of the Sringeri Sharada Peetham, Vidyaranya was a different person, and Sayana and Madhava were actually his disciples.  ​​This account also claims that Vidyaranya wrote some Veda bhashyas, and his disciples Sayana and Madhava completed these works.

Q20. Who among the following streamlined the Maratha administration after Sambhaji?

(a) Raja Ram

(b) Balaji Vishwanath

(c) Ganga Bai

(d) NanajiDeshmukh

Answer:(b) Balaji Vishwanath

Explanation: Best answer isBalajiVishwanath. Sambhaji(1680-89) was succeeded by Rajaram, Shivaji II, Tarabai and Shahuji. Balaji Vishwanath played a crucial role in the final victory of Shahu by winning over almost all the Maratha sardars to the side of Shahu. Under Baji Rao I Maratha power reached a zenith. But that option is not given.

Q21. Sheikh Moin-ud-din, Bakhtiyar Kaki and Farid-ud-din Ganj-i-Shakar were

​(a) ​prominent military leaders of the Sultanate period ​

(b) ​prominent painters from the Sultanate period

​(c) ​prominent Chisti saints ​

(d) ​prominent poets from the courts of the Sultanate period

Answer: ​(c)​

Explanation: Qutbuddin Bakhtiar Kaki was a disciple of Moinuddin Chishti.  His most famous disciple was Fariduddin Ganjshakar. He was a renowned Muslim Sufi mystic, saint, and scholar of the Chishti Order.

Q22. Which one of the following Mughal buildings is said to possess the unique feature of being exactly equal in length and breadth?

(a) Agra Fort

(b) Red Fort

(c) Taj Mahal

(d) Buland Darwaza

Answer: (c)

Explanation: The Taj Mahal is a white marble mausoleum located in Agra, Uttar Pradesh, India. It was built by Mughal emperor Shah Jahan in memory of his third wife, Mumtaz Mahal. The tomb is the central focus of the entire complex of the Taj Mahal. The marble dome that surmounts the tomb is the most spectacular feature. Its height of around 35 meters is about the same as the length of the base and is accentuated as it sits on a cylindrical “drum” which is roughly 7 meters high.

Q23. ​Ibn Batutta visited India during the reign of ​

(a) ​Ghayasuddin Tughlaq ​

(b) ​Muhammad Bin Tughlaq

​(c) ​Firoz Shah Tughlaq ​

(d) ​Bahlol Lodi

Answer: ​(b)​

Explanation: Ibn Battuta visited India during the reign of Muhammad Bin Tughlaq.  Ibn Battuta (1333 – 1347) was a Moroccan Scholar and traveller who visited India during the reign of Muhammad Bin Tughlaq.  His book titled ‘Rehala’ throws a lot of light on Muhammad Tughlaq’s reign.

Q24. The member of Shivaji’s Ashtapradhan who looked after foreign affairs was:

(a) Peshwa

(b) Sachiv

(c) Pandit Rao

(d) Sumant

Answer:(d) Sumant

Explanation: Sachiv was the minister in charge of royal correspondence. Pandit Rao – religious matter

Q25. Who of the following was sent as an ambassador to the royal court of Jahangir by James 1, the then king of England?

(a) John Hawkins

(b) William Todd

(c) Sir Thomas Roe

(d) Sir Walter Raleigh

Answer:(a)

Explanation: The King of England sent envoys, John Hawkins in 1608 and Thomas Roe in 1615, to the Mughal court of Jahangir. In 1609, Emperor Jehangir issued Farman permitting the English to establish a factory at Surat.

Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!