Medieval Indian History MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Medieval Indian History MCQ Questions and Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q26. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List-I(Bhakti Saint)List-II (Profession)
A.  Namdev1.  Barber
B.  Kabir2.  Weaver
C.  Ravidas3.  Tailor
D.  Sena4.  Cobbler

Codes: A B C D

(a)        2 3 1 4

(b)       3 2 1 4

(c)        2 3 4 1

(d)       3 2 4 1

Answer: ​(d)​

Explanation: Namdev was a tailor.  Kabir was a weaver.  Ravidas was a cobbler.  Sena was a barber.  Namdev of Maharashtra was a saint of medieval India.  He was not a servant of Lord Krishna, but His companion.  Namdev was an Amsa (part) of Lord Krishna.  Kabir (also Kabira) was a mystic poet and saint, whose writings have greatly influenced the Bhakti movement.  The name Kabir comes from Arabic al-Kabir which means ‘The Great’ – the 37th name of God in Islam.  Guru Ravidass Ji (also Raidas, Rohidas and Ruhidas in eastern India) was a North Indian Guru mystic of the bhakti movement who was active in the 15th century CE.

Q27. Arrange the following rulers of Kashmir in chronological order:​

  1. ​Avantivarman ​
  2. ​Didda
  3. ​​Harsha ​
  4. ​Jayasingh

​Select the correct chronological order from the codes given below:

Codes: ​

(a) ​1, 2, 3, 4 ​

(b) ​2, 3, 4, 1

​(c) ​3, 4, 1, 2

​(d) ​4, 1, 2, 3

Answer: ​(a)​

Explanation: The correct chronological order of the rulers of Kashmir is;

A vantivarman, Didda, Harsha, Jayasinghe. Utpala dynasty founded by Avantivarman followed the Kakrotas.  His successor Shankaravarman (885–902 CE) led a successful military campaign against Gurjaras in Punjab.  Political instability in the 10th century made the royal bodyguards (Tantrins) very powerful in Kashmir.  Under the Tantrins, civil administration collapsed and chaos reigned in Kashmir till they were defeated by Chakravarman.  Queen Didda, who descended from the Hindu Shahis of Kabul on her mother’s side, took over as the ruler in the second half of the 10th century.  After her death in 1003 CE, the throne passed to the Lohara dynasty.

Q28. The Khilji Sultans of Delhi were

(a) Mongols

(b) Afghans

(c) Turks

(d) A Jat tribe

Answer: (c)

Explanation: The Khilji dynasty was a Muslim dynasty of Turkic Khalaj origin. The Khiljis ruled large parts of South Asia between 1290 and 1320. They were the second dynasty to rule the Delhi Sultanate of India. Led by their ruler, Ala-ud-din Khilji, they are noted for having repeatedly defended India against the Mongol invasions of India.

Q29. The loss of Qandahar was a big blow to the Mughal Empire from the viewpoint of:

(a) Natural resources

(b) Buffer territory

(c) Communication

(d) Strategic stronghold

Answer:(d) Strategic stronghold

Explanation: Shah Jahan recovered Kandhar in 1638 from the Iranians but lost it again in 1649 despite three campaigns. The loss of Kandhar was a big blow as it was a strategic stronghold.

Q30. Which one of the following books was not illustrated with paintings in Akbar’s court? ​

(a) ​Hamzanama ​

(b) ​Razmnama ​

(c) ​Baburnama ​

(d) ​Tarikh – i -Alfi

Answer: ​(a)​

Explanation: Hamzanama (an epic) depicts the exploits of Amir Hamza (uncle of the prophet Muhammad).  Most of the stories within it are fanciful Its paintings are not related to Akbar’s Court.

Q31. Fawazil in the Sultanate period meant:

(a) Extra payment to the nobles

(b) Revenue assigned in lieu of salary

(c) Excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars

(d) Illegal exactions extracted from the peasants

Answer:(c) Excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars

Explanation: Fawazil was balanced between the income and expenditure of Iqta-holders.

Q32. The ‘Sur Sagar’ is ​

(a) ​a medieval treatise on music composed by Tansen

​(b) ​a poetic work of Surdas

​(c) ​memories of Bahadur Shah Zafar ​

(d) ​None of the above

Answer: ​(b)

Explanation: ​Surdas (1479-1586) was a saint, poet, and musician, famous for devotional songs for Lord Krishna, Sur Sagar is a great composition (a poetic work) and two other works – Sur Sarawali and Sahitya Lahiri.

Q33. Which one of the following pairs is not correctly matched? [1999]

(a) Jahangir: William Hawkins

(b) Akbar : Sir Thomas Roe

(c) Shahjahan :Travernier

(d) Aurangzeb : Manucci

Answer:(b) Akbar: Sir Thomas Roe

Explanation: Sir Thomas Roe also visited the court of Jahangir. He was an ambassador of James – I, king of England. Tavernier’s account covers the reign of Shahjahan and Aurangzeb.

Q34. Which of the following aspects are not common to both the Bhakti movement and the Sufi movement?

(a) Personal love for God

(b) Worship of idols

(c) Mysticism

(d) Visit to holy shrines

Answer:(b)

Explanation: The Bhakti Movement stressed the mystical union of the individual with God. The Sufi movement laid great emphasis on love and devotion as the bond between God and the individual soul. The stress was on direct communion with God and forsaking dogmatic rituals.

Q35. Consider the following statements:

  1. ​The ministers during the Sultanate period were appointed and dismissed by the Sultan.  ​
  2. ​Khajain-ul-Futuh dealt with the military expeditions of Alauddin Khilji. ​

Which of the above statements is/are correct?

​(a) ​1 only ​

(b) ​2 only

​(c) ​Both 1 and 2

​(d) ​Neither 1 nor 2

Answer: ​(a)​

Explanation: All important officers of the state were appointed by him in the name of the Sultan.  He used to hear complaints against all officials of the administration.  During the illness or absence of the Sultan or when he was a minor, the Wazir acted for the king. Khusro in his book “Khazinatul-Futuh” (the treasures of victory) recorded Alauddin’s construction works, wars, peace and security, administrative services.  Further in another poetical work Masnavi “Matta-ul-Anwaar” (Fountain of light) consisted of 3310 verses (completed in 15 days) had the theme of “Love of God”.  The second masnavi, “Shireen” consisted of 4000 verses.  The third Masnavi “Laila Majnu” story of Laila and Majnu and their romance.

Q36. Who was the last ruler of the Tughlaq dynasty of the Delhi Sultanate? [2004]

(a) Firoz Shah Tughlaq

(b) Ghiyas-ud-din Tughlaq Shah II

(c) Nasir-ud-din Mahmud

(d) Nasrat Shah

Answer:(c) Nasir-ud-din Mahmud

Explanation: GhiyasuddinTughlaq founded the Tughlaq dynasty in 1320 AD (CE). Nasiruddin Mahmud was the last ruler of the Tughlaq dynasty (1395-1412 AD).

Q37. Who among the following was called ‘Neo-Muslims’ during the reign of Jalaluddin Firoz Khilji? ​

(a) ​Mongols

​(b) ​Indian Muslims

​(c) ​Tazikh

(d) ​Abyssinians

Answer: ​(a)​

Explanation: After the battle, the leader of Mongol, Abdullah exchanged friendly greetings with Sultan Jalaluddin Another Mongol leader, Uighur embraced Islam and decided to stay back.  The Sultan acceded to their request, arranged for their settlement in Delhi.  These were called ‘Neo-Muslims’.

Q38. After consolidating his power, Balban assumed the grand title of:

(a) Tute-Hind

(b) Kaiser-I-Hind

(c) Zil-I-Ilahi

(d) Din-I-Ilahi

Answer:(c) Zil-I-Ilahi

Explanation: The Persian court model influenced Balaban’s conception of Kingship. He took up the title of Zil-i-Ilahi (Shadow of God).

Q39. The famous poet Amir Khusro was associated with the court of

​(a) ​Qutubuddin Aibak

​(b) ​Alauddin Khilji ​

(c) ​Sikandar Lodi

​(d) ​Akbar

Answer: ​(b)​

Explanation: The famous poet Amir Khusrow was associated with the court of Alauddin Khilji.  Amir Khusrow wrote a short auto-biographical Masnavi called “Shah Name mun”—of Alauddin’s life.  Khusrow in his book “Khazinatul-Futuh” (the treasures of victory) recorded Alauddin’s construction works, wars, peace and security, administrative services.

Q40. Mongols under Chengiz Khan invaded India during the reign of:

(a) Balban

(b) FirozTughlaq

(c) Iltutmish

(d) Muhammad Bin Tughlaq

Answer:(c) Iltutmish

Explanation: Mongols under Chengiz Khan (died in 1227) invaded India during the reign of Iltutmish (1211-36) but did not enter deep in India as Iltutmish refused to give shelter to the Persian king, Khwarizm Shah, whom Chengiz Khan was chasing.

Q41. Which of the following Sultans of Delhi was known as Lakh Bakhsh?

​(a) ​Qutubuddin Aibak ​

(b) ​Balban ​

(c) ​Alauddin Khilji ​

(d) ​Jalaluddin Khilji

Answer: ​(a)​

Explanation: Qutubuddin Aibak, Sultan of Delhi, was known as Lakh Baksh.  He was called Lakh Baksh because he was generous and donated large sums of money as donations.

Q42. What does Jahangir mean?

(a) National Monarch

(b) The Grand Monarch

(c) Conqueror of the world

(d) Hero of hundred battles

Answer: (c)

Explanation: Prince Salim was Akbar’s eldest son, who took the reign name Jahangir, which means “world grasper.” He explained in his memoir that there was a contemporary Ottoman emperor also named Salim, which made him decide to change his name.

Q43. Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest in the world?

(a) Tomb of Sher Shah, Sasaram

(b) Jama Masjid, Delhi

(c) Tomb of Ghiyas-ud-din Tughlaq, Delhi

(d) GolGumbaz, Bijapur

Answer:(d) GolGumbaz, Bijapur

Explanation: It is the Mausoleum of Muhammad Adil Shah Sur of Bijapur. This is the second largest dome in the world.

Q44. The French East India Company was founded in

(a) 1600

(b) 1620

(c) 1664

(d) 1604

Answer: (c)

Explanation: The French East India Company was a commercial enterprise, founded in 1664 to compete with the British and Dutch East India companies in the East Indies. Planned by Jean-Baptiste Colbert, it was chartered by King Louis XIV for the purpose of trading in the Eastern Hemisphere.

Q45. Krishnadeveraya of the Vijayanagar empire was a contemporary of –​​

​(a) ​Akbar ​

(b) ​Firuz Shah tughlaq ​

(c) ​Babur ​

(d) ​Balban

Answer: ​(c)

Explanation: ​Krishnadevaraya (1471-1529) and Babur (1483-1530) were contemporary to each other.  Babur in his Tuzk-e-Babri (Baburnama, Memoirs of Babur) described Krishnadevaraya.

Q46. Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India was:

(a) Iltutmish

(b) GhiyasuddinTughlaq

(c) Firoz Shah Tughlaq

(d) Sikandar Lodi

Answer:(c) Firoz Shah Tughlaq

Explanation: Firoz Shah Tughlaq built and repaired a large number of canals.

Q47. Match List – I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists :​​

List-IList-II
A.  Hawkins1.  1615-1619
B.  Thomas Roe2.  1608-1611
C.  Manucci3.  1585-1586
D.  Ralph Fitch4.  1653-1708

​Codes: A B C D

(a)        1 2 3 4

(b)       2 1 4 3

(c)        1 2 4 3

(d)       2 1 3 4

 

Answer: ​(b)

Explanation: Hawkins – 1608 – 1611

Thomas Roe – 1615 – 1619

Manucci – 1653 – 1708

Ralph Fitch – 1653 – 1586

Q48. ‘Chauth’ was

(a) A religious tax imposed by Aurangzeb

(b) Toll tax imposed by Shivaji

(c) Irrigation tax charged by Ak- bar

(d) Land tax levied by Shivaji on neighbouring States

Answer:(d)

Explanation: Chauth (from Sanskrit meaning one-fourth) was regular a tax or tribute imposed, from the early 18th century, by the Maratha Empire in India. It was nominally levied at 25% on revenue or produce, hence the name. It was levied on the Mughalai lands which were under the Mughal rule. The right to assess and collect this tax was asserted first by Shivaji in the later 17th century, on spurious grounds that his family was hereditary tax collectors in Maharashtra.

Q49. PremVatika, poems on the life of Krishna, were composed by:

(a) Bihari

(b) Surdas

(c) Raskhan

(d) Kabir

Answer:(c) Raskhan

Explanation: Raskhan (approx. 1558–1628) was a Hindi poet who was both a Muslim and a follower of Lord Krishna.

Q50. Who among the following Vijayanagar kings started to recruit Muslim fighters in the army? ​

(a) ​Harihara I ​

(b) ​Harihara II ​

(c) ​Bukka ​

(d) ​Devaraya II

Answer: ​(d)​

Explanation: Devaraya II, the king of Vijayanagar, started to recruit Muslim fighters in the army.  Since Vijayanagar was a multi-cultural country, Muslims also joined the army.  Their strength increased from Devaraya II time and peaked in the time of Aliyaramaraya.

Pages ( 2 of 3 ): « Previous1 2 3Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!