CTET 2014 February Paper-2 Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET 2014 February Paper-2 Question with Answer

Child DevelopmentMath and ScienceSocial Science
Language-I (Eng)Language-II (Hindi)

CHILD DEVELOPMENT

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q1. Which of the following figures correctly represents the development according to Piaget’s development theory?

2014 Feb PAPER-2 CTET Q1

Answer: (a)

Q2. A teacher found that a student is facing difficulty in drawing a square. He/she assumes that this student would also find it difficult to draw a diamond. Does he/she apply which of the following principles to arrive at his/her assumption?

(a) Development tends to follow an orderly sequence.

(b) Development is salutatory.

(c) Development is gradual.

(d) Development is different for different people.

Answer: (a) Development tends to follow an orderly sequence

Q3. Which one of the following statements is true regarding the role of heredity and environment in human development?

(a) The role of the environment is almost fixed, whereas the impact of heredity can be altered.

(b) Theories based on ‘behaviorism’ are largely based on the role of ‘nature’ in human development.

(c) The relative effects of heredity and environment vary in different areas of development.

(d) The policy of compensatory discrimination of the Government of India is based on the role of ‘nature in human development.

Answer: (c) The relative effects of heredity and environment vary in different areas of development.

Q4. In the context of socialization, schools often have a hidden curriculum which consists of

(a) forcible learning, thinking, and behaving in particular ways by imitating peers and teachers

(b) informal cues about social roles presented in schools through interaction and materials

(c) negotiating and resisting socialization of students through their families

(d) teaching and assessment of values and attitudes

Answer: (b) informal cues about social roles presented in schools through interaction and materials

Practice: CTET Previous year Question with Answer

Q5. Which of the following implications cannot be derived from Piaget’s theory of cognitive development?

(a) Sensitivity to children’s readiness to learn

(b) Acceptance of individual differences

(c) Discovery learning

(d) Need for verbal teaching

Answer: (d) Need for verbal teaching

Q6. Which of the following is a characteristic of Kohlberg’s stages of moral development?

(a) Variable sequence of stages

(b) Stages are isolated responses and not general patterns.

(c) Universal sequences of stages across all cultures

(d) Stages proceed in a non-hierarchic manner.

Answer: (c) Universal sequences of stages across all cultures

Q7. Teachers and students draw on one another’s expertise while working on complex projects related to real-world problems in a ………………….. classroom.

(a) Traditional

(b) Constructivist

(c) Teacher-centric

(d) Social-constructivist

Answer: (d) social-constructivist

Q8. In the context of progressive education, the term ‘equal educational opportunity implies that all students should

(a) Receive equal education irrespective of their caste, creed, color, region, and religion

(b) Be allowed to prove their capability after receiving an equal education

(c) Be provided education by using the same methods and materials without any distinction

(d) Be provided an education which is most appropriate to them and their future life at work

Answer: (d) be provided an education which is most appropriate to them and their future life at work

Q9. In the context of language development, which of the following areas was underestimated by Piaget?

(a) Heredity

(b) Social interaction

(c) Egocentric speech

(d) Active construction by the child

Answer: (b) Social interaction

Q10. An eleven-year-old child’s score on the Stanford-Binet Intelligence Scale is 130. By assuming   = 100 and δ = 15 in the normal probability curve, calculate the percentage of 11-year-old children this child has scored better than.

(a) 98%

(c) 78%

(b) 88%

(d) 80%

Answer: (a) 98%

Q11. Which of the following observations supports Howard Gardner’s theory of multiple intelligences?

(a) Damage to one part of the brain affects only a particular ability sparing others.

(b) Intelligence is an interaction of analytical, creative, and practical intelligence.

(c) Different bits of intelligence are hierarchical in nature.

(d) Teachers should follow one specific theory of educational innovation at the time of designing instructions.

Answer: (a) Damage to one part of the brain affects only a particular ability sparing others.

Q12. Which one of the following statements is true about ability and ability grouping?

(a) Students learn better in homogeneous groups.

(b) For smooth and effective teaching, the class should be homogeneous.

(c) Children are intolerant and do not accept differences.

(d) Teachers may use multilevel teaching to cater to different ability groups.

Answer: (d) Teachers may use multilevel teaching to cater to different ability groups.

Practice: Chapter wise Pedagogy MCQ Questions with Answer for CTET and TET

Q13. Which one of the following statements is true?

(a) Formative assessment can sometimes be Summative assessment and vice versa.

(b) Summative assessment implies that assessment is a continuous and integral part of learning.

(c) The major objective of formative assessment is to grade the achievement of students.

(d) Formative assessment summarizes the development of learners during a time interval.

Answer: (a) Formative assessment can sometimes be Summative assessment and vice versa.

Q14. A teacher asks his/her students to draw a concept map to reflect their comprehension of a topic. He/she is

(a) Jogging the memory of the students

(b) Conducting the formative assessment

(c) Testing the ability of the students to summarize the main points

(d) Trying to develop rubrics to evaluate the achievement of the students

Answer: (b) conducting formative assessment

Q15. Which one of the following represents the domain evaluating in Bloom’s revised taxonomy?

(a) Creating a graph or chart using data

(b) Judging the logical consistency of a solution

(c) Evaluating the pertinence of the data provided

(d) Formulating a new way for categorizing objects

Answer: (b) Judging the logical consistency of a solution

Q16. Teachers must believe in which of the following values in the context of dealing with disadvantaged learners?

(a) Personal accountability for students’ success

(b) High expectations of appropriate behavior

(c) No demands of any sort on students

(d) For immediate compliance of students, use of being shocked and angry

Answer: (a) Personal accountability for students’ success

Q17. Stuttering problems in students can be dealt with by applying which of the following methods?

(a) Dictated speech

(b) Prolonged speech

(c) Pragmatic speech

(d) Protracted speech

Answer: (b) Prolonged speech

Q18. In the context of learning-disabled children, providing an immediate connection, stressing collaboration and leveraging non-learning technologies such as instant messaging, intelligent search and content management are associated with which of the following designs?

(a) Embedded learning

(b) Interventionist learning

(c) Reply to remediation

(d) Universal design for learning

Answer: (a) Embedded learning

Q19. An inclusive classroom is where

(a) Assessments are repeated till the time every learner achieves minimum grades

(b) Teachers teach from only prescribed books to lessen the burden of students

(c) There is the active involvement of children in solving as many problems as possible

(d) Teachers create diverse and meaningful learning experiences for every learner

Answer: (d) teachers create diverse and meaningful learning experiences for every learner

Q20. Which one of the following is an appropriate assignment for a gifted student?

(a) Many more exercises of the same type in comparison to other students

(b) Asking him/her to tutor the peers to channelize his/her energy and keep him/her busy

(c) Create a prototype of a new science book based on different themes

(d) Letting him/her finish the textbook on his/her own before the entire class

Answer: (c) Create a prototype of a new science book based on different themes

Q21. Many measures have been taken at the institutional level to check dropout cases in the schools run by government agencies. Which of the following is an institutional reason for children dropping out of these schools?

(a) There is a lack of infrastructures, such as blackboards and toilets.

(b) Teachers are not having appropriate qualifications and are paid lesser salaries.

(c) Teachers have not been sensitized about the need of treating children well.

(d) There is no alternative curriculum for children who reject the compulsory curriculum offered.

Answer: (d) There is no alternative curriculum for children who reject the compulsory curriculum offered.

Q22. Learning disabilities are

(a) Objective facts, and culture has no role in determining them

(b) Synonymous with dyslexia

(c) Also present in children with average or above-average IQ

(d) Not immutable irrespective of time and nature of interventions

Answer: (c) also present in children with average or above average IQ

Q23. Problem-solving is more likely to succeed in schools where

(a) A flexible curriculum is in place

(b) Homogeneous groups of students are present in the classes

(c) The emphasis is only on higher-order academic achievement

(d) Teacher-centric pedagogy is in effect

Answer: (a) a flexible curriculum is in place

Q24. Cognitive apprenticeships and instructional conversations

(a) Conceive learning as a social activity

(b) Are based on the application of inductive reasoning

(c) Emphasize the systematic organization of textual material

(d) Highlight the need for practical training to achieve efficiency

Answer: (a) conceive learning as a social activity

Q25. Which of the following should be the right way for a teacher who intends to correct errors of his/her students?

(a) He/she must correct every error of his/her students even if it requires late sitting in the school

(b) He/she should correct less-frequent errors more often than high-frequent and generality errors.

(c) He/she should correct errors that interfere with the general meaning and understandability.

(d) He/she should not correct errors if it irritates children.

Answer: (c) He/she should correct errors that interfere with the general meaning and understandability.

Q26. The following skills are involved in emotional intelligence, except

(a) Awareness of emotions

(b) Management of emotions

(c) Criticism of emotions

(d) Amicable relations with class fellows

Answer: (c) criticism of emotions

Q27. While appearing in an assessment, Devika finds her arousal as energizing, whereas Rajesh finds his arousal as discouraging. Their emotional experiences are most likely to differ with respect to

(a) The duration of time

(b) The extremity of emotion

(c) The level of adaptation

(d) The intensity of thought

Answer: (c) the level of adaptation

Q28. The Government of India has started the Midday Meal Scheme for elementary schools. Which of the following theories of motivation supports the Scheme?

(a) Behaviourist

(c) Cognitive

(b) Socio-culture

(d) Humanistic

Answer: (d) Humanistic

Q29. Attaching importance to the home setting of students for understanding children’s behavior and using this information for building effective pedagogy is related to which of the following theories of learning?

(a) Behaviorist

(b) Ecological

(c) Constructivist

(d) Social-constructivist

Answer: (b) Ecological

Q30. Which of the following may be the best way to deal with an inattentive child in the classroom?

(a) Nag the child frequently in front of the class to make her/him realize.

(b) Make the child sit in the most distraction-reduced area.

(c) Allow the child to stand while working so as to enable the child to focus attention.

(d) Provide the child with frequent breaks to refresh his/her attention.

Answer: (b) Make the child sit in the most distraction-reduced area.

Pages ( 1 of 5 ): 1 2 ... 5Next »
error: Content is protected !!