CTET 2014 February Paper-1 Question  with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET  2014 February Paper-1 Question  with Answer

Child DevelopmentMathematicsEVS
Language – I (Eng)Language – II (Hindi)

Child Development and Pedagogy

DIRECTIONS: Answer the following questions by selecting the most appropriate option

Q1. In the progressive model of education as implemented by CBSE, socialization of children is done in such a way so as to expect them to

(a) Give up time-consuming social habits and learn how to score good grades

(b) Be an active participant in the group work and learn social skills

(c) Prepare themselves to conform to the rules and regulations of society without questioning

(d) Accept what they are offered by the school irrespective of their social background

Answer: (b) be an active participant in the group work and learn social skills

Q2. Which of the following is based on Vygotsky’s sociocultural theory?

(a) Operant conditioning

(b) Reciprocal teaching

(c) Culture-neutral cognitive development

(d) Insight learning

Answer: (b) Reciprocal teaching

Q3. A teacher says to her class, “As individual assignments are designed to help individual students learn more effectively all students should complete assignments prescribed without any assistance, she is referring to which of the following stages of Kohlberg’s moral development?

(a) Conventional stage 4- law and order

(b) post-conventional stage 5- social contract

(c) Pre-conventional stage 1 – punishment avoidance

(d) Pre-conventional stage 2- individualism and exchange

Answer: (a) Conventional stage 4- law and order

Q4. Fourteen-year-old Devika is attempting to develop a sense of herself as a separate, self-governing individual. She is developing

(a) Hatred for rules

(b) Autonomy

(c) Teenage arrogance maturity

(d) Maturity

Answer: (b) autonomy

Q5. In the context of progressive education, which of the following statements is true according to John Dewey?

(a) There should not be a place for democracy in a classroom

(b) Students should be able to solve social problems themselves

(c) Curiosity does not belong to the inherent nature of students rather it is to be cultivated

(d) Students should be observed and not heard in the classroom

Answer: (b) Students should be able to solve social problems themselves

Practice: CTET Previous year Question with Answer

Q6. A disorder related to language comprehension is

(a) Apraxia

(c) aspeechxia

(b) Dyslexia

(d) Aphasia

Answer: (d) Aphasia

Q7. Following are the critical views about the Theory of Multiple Intelligences’, except

(a) It is not research-based

(b) Different bits of intelligence demand different methods for different students

(c) Gifted students usually excel in a single domain

(d) It lacks empirical support

Answer: (c) gifted students usually excel in a single domain

Q8. ‘Theory of Multiple Intelligences’ cannot be legitimized as it

(a) It is not possible to measure different bits of intelligence as there are no specific tests

(b) Does not place equal importance on all seven bits of intelligence

(c) is based only on sound empirical studies done by Abraham Maslow throughout his life

(d) is not compatible with general intelligence  ‘g’, which is most important

Answer: (a) it is not possible to measure different bits of intelligence as there are no specific tests

Q9. The individual differences of students in a classroom are

(a) Disadvantageous as teachers need to control a diverse classroom

(b) Detrimental as they lead to student-student conflicts

(c) Inexpedient as they reduce the speed of the curriculum transaction to the level of the slowest student

(d) Advantageous as they lead the teacher to explore a wider pool of cognitive structures

Answer: (d) advantageous as they lead the teacher to explore a wider pool of cognitive structures

Q10. The school-based assessment was introduced to

(a) Decentralize the power of Boards of school education in the country

(b) Ensure the holistic development of all the students

(c) Motivate the teacher to punctiliously record all the activities of students for better interpretation of their progress

(d) Encourage schools to excel by competing with the other schools in their area

Answer: (b) ensure the holistic development of all the students

Q11. Which one of the following is not related to other options?

(a) Organizing question-answer sessions

(b) Taking feedback from students on a topic

(c) Conducting quiz

(d) Modeling the skills of self-assessment

Answer: (d) Modeling the skills of self-assessment

Q12. Which one of the following questions is correctly matched with its specified domain?

(a) Could your group you’re: Evaluating students on the basis of their achievement in Mathematics?

(b) What was the turning: Creating points on the cricket match telecasted last night?

(c) Write down a new: Application recipe to cook chicken by using herbs

(d) Determine which of the: Analyzing given measures would most likely lead to achieving the best results.

Answer: (d) Determine which of the: Analyzing given measures would most likely lead to achieving the best results.

Q13. Which of the following is the most effective way to convey to students from disadvantaged sections that you accept them to participate and succeed?

(a) Articulate your confidence in their ability to succeed

(b) Develop your own interest in the topics to be taught

(c) Compare them with other children as frequently as possible to make them realize their goal

(d) Emphasize the point that you have a high expectation of them

Answer: (a) Articulate your confidence in their ability to succeed

Q14. Following are the examples of developmental disorder

(a) Autism

(b) Cerebral

(c) Post-traumatic stress

(d) Attention deficit hyperactivity disorder

Answer: (c) post-traumatic stress

Practice: Chapter wise Pedagogy MCQ Questions with Answer for CTET and TET

Q15. Multiple pedagogical techniques, assorted learning material multiple assessment techniques and varying the complexity and nature of the content are associated with which of the Universal design for learning

(a) Universal design for learning

(b) Remedial teaching

(c) Differentiated instruction

(d) Reciprocal teaching

Answer: (c) Differentiated instruction

Q16. Which of the following is true about gifted learners?

(a) They make everyone else smarter and are essential for collaborative learning

(b) They always lead others and assume extra responsibility in the classroom

(c) They may achieve lower grades due to their heightened sensitivity

(d) Their importance is primarily due to their brainpower

Answer: (c) They may achieve lower grades due to their heightened sensitivity

Q17. Inclusion in schools primarily focuses on

(a) Making subtle provisions for special category children

(b) Fulfilling the needs of children with disabilities only

(c) Meeting the need of the disabled child at the expense of the entire class

(d) Including the educational needs of illiterate parents in

Answer: (a) making subtle provisions for special category children

Q18. The cause of learned helplessness in children is their

(a) Acquired behavior that they will not succeed

(b) Callous attitude towards classroom activities

(c) Non-compliance with expectations of their parents

(d) The moral decision for not taking up studies seriously

Answer: (a) acquired behavior that they will not succeed

Q19. If a student is consistently getting lower grades in school, her parents can be advised to help her by

(a) Working in close association with teachers

(b) Withholding mobile phones, movies, comics, and extra time for play

(c) Narrating her the hardships of life for those who do not possess proper education

(d) Forcing her to work harder at home

Answer: (a) working in close association with teachers

Q20. Which of the following does not deter problem-solving?

(a) Insight

(b) Mental sets

(c) Entrenchment

(d) Fixation

Answer: (a) Insight

Q21. A teacher is connecting a text to the previously learned text and showing children how to summarize it. She is

(a) Helping children to develop their own strategy to comprehend it

(b) Insinuating that there is no need to go through the

(c) Reinforcing the importance of text from the assessment point of view

(d) Encouraging children to mug it up as effectively as

Answer: (a) helping children to develop their own strategy to comprehend it

Q22. What kind of errors is common between a learner who is learning his mother tongue and the learner who learns the same language as a second language?

(a) Overgeneralization

(b) Simplification

(c) Development

(d) Hypercorrection

Answer: (c) Development

Q23. The stress affects performance in examinations. This fact reflects which of the following relationships?

(a) Cognition-Emotion

(b) Stress-Omission

(c) Performance-Anxiety

(d) Cognition-Competition

Answer: (a) Cognition-Emotion

Q24. A teacher is trying to counsel a child who is not performing well after an accident. Which one of the following is most appropriate about counseling in schools?

(a) It is about the palliative measures for making people

(b) It builds self-confidence of people by letting them explore their own thoughts

(c) It is about giving the best possible advice to students about their future career options

(d) It can be done only by the professional experts

Answer: (b) It builds the self-confidence of people by letting them explore their own thoughts

Q25. Which of the following would encourage the least a student who wants to become a highly creative theater artist?

(a) Try to win the State level competition that will ensure your scholarship

(b) Develop empathetic, amicable, and supportive relationships with your peer theater artists

(c) Devote your time to those theatrical skills that you find most enjoyable

(d) Read about the performances of the world’s best theater artists and try to learn

Answer: (a) Try to win the State level competition that will ensure your scholarship

Q26. Which of the following theorists would be of the option that students study hard for their personal growth and development?

(a) Bandura

(b) Maslow

(c) Skinner

(d) Piaget

Answer: (b) Maslow

Q27. Which of the following factors supports learning in a classroom?

(a) Increasing the number of tests to motivate children to learn

(b) Supporting the autonomy of children by the teachers

(c) Sticking to one particular method of instruction to maintain uniformity

(d) Increasing the time interval of periods from 40 minutes to 50 minutes

Answer: (b) Supporting the autonomy of children by the teachers

Q28. Mature students

(a) Believe that emotion has no place in their studies

(b) Resolve easily all their conflicts with their intellect

(c) Sometimes need emotional support in their studies

(d) Do not get upset by studies in difficult situations

Answer: (c) sometimes need emotional support in their studies

Q29. A child coming to pre-school for the first time cries profusely After two years when the same child goes to primary school for the first time, he does not express his tension by crying rather his shoulder and neck muscles become tense. This change in his behavior can be explained on the basis of which of the following principles?

(a) Development proceeds in a sequential manner

(b) Development is gradual

(c) Development is different in different people

(d) Development is characterized by differential and integration

Answer: (d) Development is characterized by differential and integration

Q30. Which of the following statements is true?

(a) Genetic makeup impacts the responsiveness of an individual to qualities of the environment

(b) Adoptive children possess the same IQs as their adoptive

(c) Experience does not influence brain development

(d) Intelligence remains unaffected by the schooling

Answer: (a) Genetic makeup impacts the responsiveness of an individual to qualities of the     environment

Pages ( 1 of 5 ): 1 2 ... 5Next »
error: Content is protected !!