Science and Pedagogy MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Science and Pedagogy MCQ Question with Answer

 

Q1. The permanent magnets are kept with soft iron pieces at ends as keepers

(a) to magnetize the soft iron pieces

(b) to avoid self-demagnetization

(c) to increase the strength of pieces

(d) for physical s safety of the magnet

Answer: (b) to avoid self-demagnetization

Q2. An astronaut in a spaceship see the outer space as

(a) white

(b) black

(c) blue

(d) red

Answer: (b) black

Q3. One day you wake with a sore throat and runny nose. Your doctor takes a swab from your throat, sent it to a lab and telephones you the next day to say that antibiotic will not help you get better.

Which of the following is the most likely reason for the doctor’s statement?

(a)Having waited a day, it is too late to take an antibiotic

(b) You need an antiseptic, not an antibiotic

(c) You need to be vaccinated instead of taking an antibiotic

(d) You are infected by a virus

Answer: (d) You are infected by a virus

Q4. Teaching a concept of photosynthesis may be taught appropriately by which approach of science teaching?

(a) Teacher centered approach

(b) Learner-centered approach

(c) By both the above approaches

(d) None of the above

Answer: (b) Learner-centered approach

Q5. Consider the following statements

I. Carbon dioxide is one of the greenhouse gases.

II. An increase in the carbon dioxide content in the atmosphere would cause more heat to be retained by the atmosphere and lead to global warming.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only I

(c) I and II

(b) Only II

(d) None of these

Answer: (c) I and II

Q6. “There should be continuous as well as periodic assessment” indicates

(a) unit test and term-end test

(c) only unit test

(b) term end test and unit test

(d) only term-end test.

Answer: (a) unit test and term-end test

Q7. Match the following

AlloyUse
A. Stainless steela. Utensils, pipes, nu
B. Duraluminb. Coins
C. Bronzec. Knives or blades
D. Brassd. Rockets

Codes: A B C D

(a)        a b c d

(b)       a c b d

(c)       d c b a

(d)      c d b a

Answer: (d)

Q8. A teacher wants to show the presence of starch and proteins in different food items. She gathers all the materials required to carry out the test as teaching aids. The learning objectives of the topic she wants to achieve can best be achieved by

(a) performing experiments in front of the class

(b) providing materials to the class students and asking them to test by themselves in the group.

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer: (c) Both (a) and (b)

Q9. Other than spreading malaria, anopheles mosquitoes are also vectors of

(a) dengue fever

(b) encephalitis

(c) filariasis

(d) yellow fever

Answer: (c) filariasis

Q10. Which metal is the best conductor of electricity?

(a) Sodium

(b) Gold

(c) Aluminum

(d) Silver

Answer: (d) Silver

Pages ( 1 of 6 ): 1 2 ... 6Next »
error: Content is protected !!