Quiz-5: Social Studies and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Social Studies and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. A type of farming in which higher doses of modern inputs are used to obtain higher productivity is known as

(a) Shifting agriculture

(b) Subsistence farming

(c) Commercial farming

(d) Extensive agriculture

Answer:  (c) Commercial farming

Explanation: Commercial farming is the large-scale production of crops for sale, intended for widespread distribution to wholesalers or retail outlets. In commercial farming crops such as wheat, maize, tea, coffee, sugarcane, cashew, rubber, banana, and cotton are harvested and sold into world markets. Commercial agriculture includes livestock production and livestock grazing. Due to the expensive nature of capital formation and implementation of technological processes, the landowners of such farms are often large agricultural corporations (especially in developing countries).

Q2. Which of the following three universities were established in the year 1857 by the British Government?

(a) Calcutta, Bombay and Delhi

(b) Calcutta, Madras and Bombay

(c) Calcutta, Madras and Banaras

(d) Calcutta, Bombay and Punjab

Answer:  (b) Calcutta, Madras and Bombay

Explanation: In 1857 on the recommendation of Woods dispatch British established three universities in India at Bombay, Calcutta and Madras.

Q3. Begum Rokeya Sakhwat Hussain started school for Muslim girls in ….. and ………..

(a) Punjab, Lahore

(b) Punjab, Calcutta

(c) Bhagalpur, Calcutta

(d) Patna, Allahabad

Answer:  (d) Patna, Allahabad

Explanation: She was a Bengali writer, educationist, social activist and advocate of women’s rights. Considered the pioneer feminist of Bengal, she also wrote novels, poems, short stories, science fiction, satires, treatises and essays. She opened a school for girls at Bhagalpur and later at Calcutta.

Q4. What is Singh Sabha Movement?

(a) Reform organisations of the Sikhs

(b) Religious organisations of the Sikhs

(c) Movement started by Akali dal

(d) None of the above

Answer:  (c) Movement started by Akali dal

Explanation: The Singh Sabha Movement was a Sikh movement in the late 19th century against the proselytising activities of Brahmo Samaj is and Christians. The aim of the movements was the revival of the teachings of Sikh Gurus and the making of religious literature in the Punjabi language.

Q5. “Government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the Earth”. Who is the speaker?

(a) Karl Marx

(b) Abraham Lincoln

(c) Martin Luther

(d) Mahatma Gandhi

Answer:  (b) Abraham Lincoln

Explanation: Abraham Lincoln was the 16th President of the United States from March 1861 until his assassination in April 1865. Lincoln led the United States through its Civil War, abolished slavery, strengthened the federal government and modernised the economy.

Q6. What is mural paintings?

(a) A wall painting

(b) Scroll painting

(c) Cave painting

(d) None of these

Answer:  (a) A wall painting

Explanation: A mural is a piece of artwork painted or applied directly on a wall, ceiling or another large permanent surface.

Q7. Who was Raja Ravi Verma?

(a) Famous artist who created a style that was both modern and national

(b) Belonged to the family of Maharajas of Travancore, Kerala

(c) Who mastered the Western art of oil painting but painted themes from Indian mythology

(d) All of the above

Answer:  (d) All of the above

Explanation: Raja Ravi Verma, a celebrated Indian painter and artist. He is considered among the greatest painters in the history of Indian art for a number of aesthetic reasons. Raja Ravi Verma was closely related to the royal family of Travancore.

Q8. What is ‘Sulh-i-Kul’?

(a) Akbar’s idea of ‘Universal peace’

(b) Abul Fazl helped Akbar in framing a vision of governance around this idea

(c) Both  (a) and  (b)

(d) Jahangir’s idea of ‘Universal peace’

Answer:  (c) Both (a) and (b)

Explanation: This idea of tolerance did not discriminate between people of different religions in Akbar’s realm. Instead, it focused on a system of ethics-honesty, justice, peace, that was universally applicable.

Q9. Which of the following forests do not have a distinct period of shedding leaves and therefore do not ever look bare?

(a) Temperate evergreen

(b) Temperate deciduous

(c) Tropical deciduous

(d) Tropical evergreen

Answer:  (d) Tropical evergreen

Explanation: Tropical evergreen forests are usually found in areas receiving more than 200 cm of rainfall and having a temperature of 15°C to 30°C. They occupy about 7% of the Earth’s land surface and harbour more than half of the world’s plants and animals. Found mostly near the equator, these tropical forests are dense, multi-layered and harbour many types of plants and animals. The trees are evergreen as there is no period of drought or frost. They are mostly tall hardwood trees with broad leaves that release excess water through transpiration.

Q10. When a number of industries locate close to each other and share the benefits of their closeness, it is referred to as

(a) Market economy

(b) Assembly line production

(c) Industrial system

(d) Industrial region

Answer:  (d) Industrial region

Explanation: Industrial region or industrial area refers to a region with extremely dense industry. It is usually heavily urbanised.

Q11. Temple town in Tamil Nadu is/are

(a) Madurai

(b) Tirupati

(c) Kanchipuram

(d) Both  (a) and  (c)

Answer:  (d) Both (a) and (c)

Explanation: Both these towns have many marvellous temples e.g. Meenakshi temple in Madurai and Kanchi Kailasanatha temple in the Kanchipuram.

Q12. The Fundamental Rights ensure the protection of

(a) citizens against exploitation by political parties

(b) individuals against arbitrary rule

(c) country’s security

(d) dignity of citizens

Answer:  (b) individuals against arbitrary rule

Explanation: Fundamental Rights are given in the Constitution to give basic rights to the citizen and these rights can’t be taken away by the government without any substantial reason.

Q13. The salaries of judges of the Supreme Court are drawn from

(a) Home Ministry grants

(b) Consolidated Fund of India

(c) Parliamentary grants

(d) Provision made by Law Ministry

Answer:  (b) Consolidated Fund of India

Explanation: All the revenues received by the government by way of taxes are credited into the Consolidated Fund of India and all the expenditure of the government is incurred from this fund and no amount can be withdrawn from the fund without the authorisation of the Parliament, President, Vice-President, judges of Supreme Court and Speaker’s salaries are given from Consolidated Fund of India.

Q14. When money acts as an intermediate in exchange, a process known as

(a) Currency

(b) Mode of payment

(c) Medium of exchange

(d) None of these

Answer:  (a) Currency

Explanation: A currency is a word that refers to money in any form when used as a medium of exchange, especially as banknotes and coins.

Q15. The important factor that influences the distribution of temperature is

(a) Solar energy

(b) Heat

(c) Pressure

(d) Insolation

Answer:  (d) Insolation

Explanation: Insolation is the amount of solar radiation that reaches the Earth’s surface. It is measured as the amount of solar energy received per square centimetre per minute. Insolation affects temperature.

Q16. All the weather phenomena like rainfall, fog and hailstorm occur in which layer of the atmosphere?

(a) Stratosphere

(b) Troposphere

(c) Mesosphere

(d) Biosphere

Answer:  (b) Troposphere

Explanation: The troposphere is the lowest portion of Earth’s atmosphere. It contains 80% of the atmosphere and 99% of its water vapour and aerosols.

Q17. As we go up the layers of the atmosphere, the pressure

(a) Increases

(b) Decreases

(c) Remains the same

(d) None of these

Answer:  (b) Decreases

Explanation: The higher we go up in the atmosphere, the density of air decreases. Thus, the atmospheric pressure always decreases with height.

Q18. Non-renewable resources will get exhausted after years of use. We have their fixed stock on Earth which cannot be replenished. If we discover new resources that we did not know earlier, the new resources in this way add would to the stock. This is an example of

(a) Sustainable development

(b) Social development

(c) Ecological balance

(d) None of these

Answer:  (a) Sustainable development

Explanation: Sustainable development refers to a mode of human development in which the use of resources aims to meet human needs while ensuring the sustainability of natural systems and the environment. Consequently, these needs can be met not only by the present generation but also by generations to come.

Q19. Match the following.

List-IList-II
A. Union of IndiaI. Sarpanch
B. StateII. Prime Minister
C. Municipal CorporationIII. Mayor
D. PanchayatIV. Governor

Codes:  A B C D

(a)         II IV III I

(b)         IV III II I

(c)          I II III IV

(d)         IV II III I

Answer:  (a)

Explanation: Governor is the head of the State, Prime Minister works at the central level and Central Government is also called Union Government. Similarly, the Municipal Corporation of big cities is headed by Mayor and Sarpanch heads the Panchayat at the village level.

Q20. The Pir Panjal range is located in which of the following states?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Jammu and Kashmir

(c) Punjab

(d) Uttarakhand

Answer:  (b) Jammu and Kashmir

Explanation: The Pir Panjal ranges lie in the Inner Himalayan region, running from East South-East to West North-West across the states of Jammu and Kashmir, where the average elevation varies from 1400 m to 4100 m.

Q21. Which of the following is incorrectly matched?

(a) Bhagat Singh: Lahore Conspiracy Case

(b) Ram Prasad Bismil: Kakori Conspiracy Case

(c) Chandra Sekhar Azad: New Delhi Conspiracy Case

(d) Surya Sen: Chittagong Armoury Raid

Answer:  (c) Chandra Sekhar Azad: New Delhi Conspiracy Case

Explanation: Chandra Sekhar Azad was involved in the famous Kakori Train Robbery and he was also involved in the Lahore conspiracy in which Saunders was killed.

Q22. Muhammad Jalaluddin was later known as ………

(a) Jahangir

(b) Babar

(c) Akbar

(d) Humayun

Answer:  (c) Akbar

Explanation: Akbar was Mughal Emperor from 1556-1605, until his death. He was the third and one of the greatest rulers of the Mughal Dynasty in India.

Q23. The Pahari School of Painting has also known as the ………. school of painting.

(a) Kangra

(b) Gandhara

(c) Tibetan

(d) Aryan

Answer:  (a) Kangra

Explanation: Pahari paintings are paintings executed in the hilly regions of India, in the sub-Himalayan state of Himachal Pradesh. The main centre of Kangra paintings are Guler, Basohli, Chamba, Nurpur, Bilaspur and Kangra, this style also reached Mandi, Suket, Kulu, Arki, Nalagarh and Tehri Garhwal, and now are collectively known as Pahari painting.

Q24. When the subjugation of one country by another leads to political, economic, social and cultural changes we refer to this process as

(a) Colonisation

(b) Renaissance

(c) Confederacy

(d) Mercantile

Answer:  (a) Colonisation

Explanation: When the subjugation of one country by another leads to political, economic, social and cultural changes we refer to this process as colonisation.

Q25. In which type of farming the crops are combined with livestock?

(a) Extensive farming

(b) Commercial farming

(c) Mixed farming

(d) Intensive farming

Answer:  (c) Mixed farming

Explanation: Mixed farming is a system of farming that involves the growing of crops, as well as the raising of livestock.

Q26. Heavenly bodies found between the orbits of Mars and Jupiter are called

(a) Asteroids

(b) Comets

(c) Satellites

(d) Meteors

Answer:  (a) Asteroids

Explanation: There are millions of asteroids. The large majority of known asteroids orbit in the asteroid belt between the orbits of Mars and Jupiter or co-orbital with Jupiter.

Q27. In the Indian freedom struggle, ‘Dandi March’ marked the beginning of

(a) Swadeshi Movement

(b) Home Rule Movement

(c) Quit India Movement

(d) Civil Disobedience Movement

Answer:  (d) Civil Disobedience Movement

Explanation: In the Indian freedom struggle, Dandi March marked the beginning of Civil Disobedience movement.

Q28. Environmental studies are very important for

(a) Hygienic living conditions

(b) Getting clean drinking water

(c) Clean and fresh air

(d) All of the above

Answer:  (d) All of the above

Explanation: Through environmental studies, one can know the importance of hygienic conditions, characteristics and the need for clean drinking water and air. All the factors contribute to the health of an individual so, it is important to study them in environmental studies.

Q29. The coniferous forests seen in the higher altitudes are also known as …………..

(a) Taiga

(b) Dooars

(c) Tundra

(d) None of these

Answer:  (a) Taiga

Explanation: Taiga means pure or untouched in the Russian language. They are the coniferous forest found in the mountainous region. The trees in these areas are tall, softwood, evergreen trees.

Q30. Match the following.

List-IList-II
A. ArgentinaI. Veld
B. North AmericaII. Down
C. South AfricaIII. Pampas
D. Central AsiaIV. Prairie
E. AustraliaV. Steppe

Codes:  A B C D E

(a)         III IV I V II

(b)         IV III I V II

(c)          III V I II IV

(d)         I III II IV V

Answer:  (a)

Explanation: Grassland in Argentina is known as Pampas, Grassland of Canada and USA is known as Prairie, Grassland of Central Asia is known as Steppe, Veld and Down are Grassland of Australia and South Africa respectively. A grassland is a region where the average annual precipitation is sufficient enough to support grasses only and in some areas a few trees are found.

Pages ( 1 of 2 ): 1 2Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!