Quiz-3: Social Studies and Pedagogy MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Social Studies and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. Name the species of trees in mangrove forests after which Sunderbans have been named.

(a) Sundari

(b) Sal

(c) Simul

(d) Sunder

Answer: (a) Sundari

Explanation: The species of Trees in mangrove forests after which Sunderbans have been named Sundari.

Q2. Mahogany, ebony, rosewood trees are found in

(a) tropical deciduous forests

(b) tropical rain forests

(c) mangrove forests

(d) None of these

Answer: (b) tropical rain forests

Explanation: Tropical rain forests are found in regions where there is heavy rainfall. Ebony, mahogany, rosewood, rubber and cinchona are some of the commercially important trees found in this type of forest.

Q3. Middle Himalaya is known as

(a) Himadri

(b) Shiwalik

(c) Himachal

(d) None of these

Answer: (c) Himachal

Explanation: Great Himalayas are known as Himadri and the middle Himalayas are known as Himachal. The state of Himachal Pradesh lies in this range.

Q4. The largest ocean, the Pacific Ocean is spread over ……… of the Earth.

(a) half

(b) one-third

(c) one-fourth

(d) one-fifth

Answer: (b) one-third

Explanation: The Pacific Ocean is the largest ocean on Earth. It encompasses almost one-third of the Earth’s surface.

Q5. The deepest point on the Earth is ……… in the Pacific Ocean.

(a) Urals

(b) Mariana trench

(c) Dunedian trench

(d) Gosford

Answer: (b) Mariana trench

Explanation: The Marianas or Mariana trench is the deepest known part of the world’s oceans. It is located in the Eastern Pacific Ocean.

Q6. ……… means stamping a product with a particular name or sign.

(a) Advertising

(b) Displaying product

(c) Branding

(d) Selling product

Answer: (c) Branding

Explanation: Branding is done in order to differentiate the product from other products in the market.

Q7. Media is no longer considered independent because of its close links with

(a) civil society

(b) government agencies

(c) business houses

(d) NGO

Answer: (c) business houses

Explanation: 97 Media is no larger considered independent and autonomous because it is mostly owned by top corporate houses who run it as a business.

Q8. The Government of India appointed a committee headed by Justice Rajender Sachar to examine the social, economic and educational status of which of the following communities?

(a) Muslim

(b) Jain

(c) Sikh

(d) Anglo-Indian

Answer: (a) Muslim

Explanation: Sachar Committee was appointed to study the social, economic and educational status of Muslims and make recommendations accordingly for their upliftment.

Q9. What is the Kesar Saga?

(a) The Buddhist epic

(b) The Muslim epic

(c) The Tibetan national epic

(d) The Hindu epic

Answer: (c) The Tibetan national epic

Explanation: Kesar Saga is an 11th century Tibetan epic about Kesar, the king of king. The story became the national epic of Ladakh.

Q10. People in Kerala practise

(a) Christianity and Islam

(b) Jainism and Buddhism

(c) Hinduism

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Explanation: Christianity, Islam, Hinduism, Jainism and Buddhism, all these religions are practised in Kerala.

Q11. Agriculture first developed in some areas near ……… about 8000 years ago.

(a) Vindhyas

(b) Sulaiman and Kirthar hills

(c) the Western Ghats

(d) Garo hills

Answer: (b) Sulaiman and Kirthar hills

Explanation: People lived in the Sulaiman and Kirthar hills about 8000 years ago. They were among the first people to begin farming.

Q12. About 4700 years ago, some of the earliest cities developed on the bank of ………

(a) Ganga and its tributaries

(b) Indus and its tributaries

(c) Mahanadi

(d) Godavari

Answer: (b) Indus and its tributaries

Explanation: About 4700 years ago, some of the earliest cities developed on the bank of Indus and its tributaries.

Q13. The Delhi Sultan who hanged the Kabir?

(a) Sikander Lodi

(b) Bahlol Lodi

(c) Ibrahim Lodi

(d) Ala-ud-din Khilji

Answer: (a) Sikander Lodi

Explanation: Kabir was a 15th-century Indian mystic poet and saint, whose writing was found in Sikhism’s scripture, Adi Granth. He was hanged by Sikander Lodi.

Q14. The followers of Ramanujacharya are called

(a) Nayanans

(b) Shaivas

(c) Vaisnavas

(d) Smartahas

Answer: (c) Vaisnavas

Explanation: Vaisnavism in South India was propagated by Ramanujacharya, who was a Hindu theologian philosopher. His follower was known as Vaishnavas.

Q15. Which foreign country is closest to the Andaman Islands?

(a) Sri Lanka

(b) Myanmar

(c) Indonesia

(d) Japan

Answer: (b) Myanmar

Explanation: Myanmar is closest to the Andaman Islands.

Q16. As a consequence of the Revolt of 1857, which of the following was a change initiated by the British Parliament?

(a) A member of the British Cabinet was appointed Secretary of State for India

(b) The land and property of prominent Hindu and Muslim citizens who supported the revolt were confiscated

(c) Pathan and Sikh soldiers were banned from joining the British Indian Army

(d) All ruling chiefs of the country were warned that military action would be taken against them if they support any rebellion

Answer: (a) A member of the British Cabinet was appointed Secretary of State for India

Explanation: The government of India Act of 1858 was passed after the Revolt of 1857. According to the 1858 Act, ended the double government and the secretary of state was appointed. He was a member of the British Cabinet was responsible ultimately to the British Parliament.

Q17. In 1720, the British Government enacted legislation called the Calico Act to

(a) promote Calico industry in England

(b) produce Calico textiles in England

(c) ban the use of printed cotton textiles- Chintz – in England

(d) punish rebels from Calicut

Answer: (c) ban the use of printed cotton textiles- Chintz – in England

Explanation: In 1720, the British Government enacted legislation banning the use of printed cotton textiles-Chintz-in England. This Act was known as the Calico Act.

Q18. Disguised unemployment is a feature of

(a) Primary sector

(b) Secondary sector

(c) Tertiary sector

(d) Urban economy

Answer: (a) Primary sector

Explanation: Disguised unemployment refers to the work where surplus manpower is employed out of which some individuals have zero productivity i.e. no contribution to production. This type of unemployment is primarily traced in agriculture and the unorganised sector of the economy.

Q19. Muhammad-Bin-Tughlaq shifted his capital from Delhi to Daulatabad

(a) to control his empire effectively as Daulatabad was centrally located

(b) as he was not getting enough revenue from North India

(c) to escape from Mongols

(d) to punish Southern rulers

Answer: (a) to control his empire effectively as Daulatabad was centrally located

Explanation: As a part of the administrative measure, Muhammad-Bin-Tughlaq shifted his capital from Delhi to Daulatabad was centrally located to control his empire effectively.

Q20. Which of the following does not lead to the spread of democracy?

(a) Struggle by the people

(b) Invasion by foreign countries

(c) End of colonialism

(d) Peoples desire freedom

Answer: (b) Invasion by foreign countries

Explanation: Invasion by foreign country led to the creation or establishment of colonial rule, i.e. very opposite of democracy.

Q21. Which can be the maximum interval between the two sessions of Parliament?

(a) Three months

(b) Four months

(c) Six months

(d) Nine months

Answer: (c) Six months

Explanation: The maximum gap between the two sessions of the Parliament should not be more than six months.

Q22. A Money Bill passed by Lok Sabha is deemed to have been passed by the Rajya Sabha, also when no action is taken by the upper house within

(a) 10 days

(b) 14 days

(c) 20 days

(d) 30 days

Answer: (b) 14 days

Explanation: A Money Bill passed by Lok Sabha is deemed to have been passed if Rajya Sabha take no action within 14 days.

Q23. Match the following.

List IList II
A. Seven Party AllianceI. India
B. Republican/DemocraticII. England
C. Labour/ConservativeIII. USA
D. United Progressive AllianceIV. Nepal

Codes: A B C D

(a)          IV III II I

(b)          III IV II I

(c)           I II III IV

(d)          I II IV III

Answer: (a)

Explanation: A. Seven Party Alliance – I. Nepal
B. Republican/Democ ratic – II. USA
C. Labour/ Conservative – III. England
D. United Progressive Alliance (UPA) – IV. India

Q24. The part of the Constitution that reflects the mind and ideals of the framers is

(a) Directive Principles

(b) Fundamental Rights

(c) Preamble

(d) Citizenship

Answer: (c) Preamble

Explanation: The Preamble indicates the source from which the Constitution derives its authority and it also states the objects which the Constitution seeks to establish and promote.

Q25. In which part of the Constitution, the concept of the Welfare State finds elaboration?

(a) Preamble

(b) Fundamental Rights

(c) Fundamental Duties

(d) Directive Principles

Answer: (d) Directive Principles

Explanation: The Directive Principles embody the object of the state under the republican constitution, viz, that it is to a ‘welfare state’ and not a mere ‘Police state’. Most of these directives, it will be seen, aim at the establishment of the economic and social democracy which is pledged for in the Preamble.

Q26. Who administers the oath of office to the President?

(a) Chief Justice of India

(b) Speaker of the Lok Sabha

(c) Prime Minister

(d) Vice-President

Answer: (a) Chief Justice of India

Explanation: Chief Justice of India administers the oath of office to the President.

Q27. Who first called Rabindranath Tagore ‘Gurudev’?

(a) Tagore’s students

(b) Tagore’s coll

(c) Mahatma Gandhi

(d) Tagore’s followers

Answer: (c) Mahatma Gandhi

Explanation: Mahatma Gandhi firstly called Rabindranath Tagore ‘Gurudev’.

Q28. Who was defeated in the Battle of Seringapatam (1799) by the British?

(a) Tipu Sultan

(b) Sirajuddaulah

(c) Muhammad Ali Khan

(d) Balaji Baji Rao

Answer: (a) Tipu Sultan

Explanation: Tipu Sultan was a source of danger to the rising British power in India, so they killed him brutally and captured his kingdom ‘Mysore’.

Q29. The Chief Minister of the National Capital Territory of Delhi is appointed by the

(a) Lt. Governor of Delhi

(b) President

(c) Prime Minister

(d) The State Assembly of Delhi

Answer: (a) Lt. Governor of Delhi

Explanation: The Chief Minister of Delhi is appointed by Lt. Governor of Delhi.

Q30. In the absence of the Chief Justice of India, who administers the oath of office to the President of India?

(a) The Lok Sabha Speaker of India

(b) The Vice-President

(c) The Senior most judge of the Supreme Court

(d) The Attorney General of India

Answer: (c) The Senior most judge of the Supreme Court

Explanation: The senior-most Judge of the Supreme Court shall administer the oath of office to the President in case of absence of Chief Justice of India.

Pages ( 1 of 2 ): 1 2Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!