Quiz-4: Social Studies and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Social Studies and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. With reference to the Agricultural techniques of Harappa, consider the following statements

I. Terracotta models of the plough have been found at sites in the Cholistan and at Banawali (Haryana).
II. A ploughed field at Kalibangan (Rajasthan), associated with Early Harappan levels.

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only I

(b) Only II

(c) Both I and II

(d) Neither I nor II

Answer: (c) Both I and II

Explanation: Terracceta models d the plough has the beat band at sites in the Cholistan and at Banawali (Haryana) and a ploughed Geld d Kalibangan IA associated with early happen levels.

Q2. Consider the following statements

I. Earth is the third planet from the sun and the fourth largest in the solar system.
II. Just slightly larger than nearby Venus, Earth is the biggest of terrestrial planets.

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only I

(b) Only II

(c) Both I and II

(d) Neither I nor II

Answer: (c) Both I and II

Explanation: Earth is the third planet from the sun and the fourth largest in the solar system. Just slightly harden than nearby vents. Lards is the biggest of the terrestrial planets.

Q3. According to archaeologists, during the Palaeolithic period, ‘factory sites’ were

(a) places, where the food was stored

(b) places, where stones were found and people made tools

(c) places, where clothes were made from the animal skins

(d) caves, where paintings were drawn

Answer: (b) places, where stones were found and people made tools

Explanation: According to archaeologists, during the Palaeolithic period, ‘factory sites were placed; where stones wet found and people made.

Q4. One of the most famous Neolithic sites, Catal Huyuk was found in ……..

(a) Italy

(b) Turkey

(c) Syria

(d) Brahmaputra

Answer: (b) Turkey

Explanation: Caul Huyuk is one of the famous Neolithic sites bonded in south-central Turkey. Along with Jericho, considered one of the oldest cities in the world, dating from almost 7500 BC. The site, which means ‘fork mound’ in Turkish, sits astride what was once a river valley.

Q5. Consider the following statements

I. The Panchayati Raj is a system of governance in which gram panchayats are the basic units of local administration.
II. Panchayati Raj Institution was formalised in 1994 by the 73rd amendment to the Indian Constitution.

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only I

(b) Only II

(c) Both I and II

(d) Neither I nor II

Answer: (a) Only I

Explanation: The Panchayati Raj is a system the governance in which gram panchayats are the basic unit of local administration. Panchayati Raj Institution was form aliased in 1191.

Q6. Lekhpal, Kanungo, Karmachari -these are the different names of ………

(a) Sarpanch

(b) Patwari

(c) SHO

(d) Panchs

Answer: (b) Patwari

Explanation: Lekhpal, Kanungo, Karamcharithese are the different names of Patwari. Patwari maintains a land record at the sub-division or Tehsil level under his supervision.

Q7. The planet is known as the ‘Earth’s Twin’ is

(a) Jupiter

(b) Saturn

(c) Venus

(d) Uranus

Answer: (c) Venus

Explanation: Because the size and shape of Venus are very much similar to that of the Earth.

Q8. What are ‘Maitri’ and ‘Dakshin Gangotri’?

(a) Name of rivers

(b) Name of satellites

(c) Indian research centres in Antarctica

(d) Name of glaciers

Answer: (c) Indian research centres in Antarctica

Explanation: Dakshin Gangotri was the first scientific base station of India in Antarctica which is a part of the Indian Antarctica programme. Maitri is India’s second permanent research station in Antarctica.

Q9. Consider the following statements regarding the Fa-Hien.

I. He was a famous Chinese pilgrim who visited India during the rule of Chandra Gupta
II. He spent 10 years in India alone. For three years, he was in Patliputra, learning Sanskrit and writing his memories of the journey.

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only I

(b) Only II

(c) Both I and II

(d) Neither I nor II

Answer: (a) Only I

Explanation: Fa-Hien was a Chinese traveller, who started his journey from China in 399 AD and covered all the way through the deserts. He came during the time of the Chandragupta II in Patliputra for three years learning Sanskrit and writing his memories of the journey.

Q10. What was Sangam literature?

(a) Earliest works in Tamil

(b) Earliest works in Sanskrit

(c) Earliest works in Pali

(d) Earliest works in Prakrit

Answer: (a) Earliest works in Tamil

Explanation: Sangam means the assembly of poets and writers who colled Paravur. The Sangam literature was written by Tamil scholars and poets between 300 B.C. to 300 AD under the patronage of the Pandya king at Madurai.

Q11. In the Tamil region …….. were known as Vellalar.

(a) Large landowners

(b) Ordinary ploughman

(c) Landless labourers

(d) Ordinary traders

Answer: (a) Large landowners

Explanation: In the Tamil region large landowners were known as Vellalar.

Q12. Which is called an island continent?

(a) South America

(b) Australia

(c) North America

(d) Africa

Answer: (b) Australia

Explanation: Australia is called an Island continent because it is surrounded on all sides by the oceans and seas.

Q13. When did the emperors in China begin building the Great Wall?

(a) 2000 years ago

(b) 2400 years ago

(c) 3000 years ago

(d) 1500 years ago

Answer: (b) 2400 years ago

Explanation: The construction of the Great Wall of China started in the spring and autumn period (770-476 BC), and last until the Ming Dynasty (1368- 1644), which implies it was started 2400 years ago. It took 2000 years to build the Great Wall of China.

Q14. The outermost Himalayas are known as

(a) Shivaliks

(b) Himadri

(c) Himachal

(d) the Western Ghats

Answer: (a) Shivaliks

Explanation: The Himalayas consist of three parallel ranges. They are

  • the Great Himalaya (Himadri)
  • the Middle Himalaya (Himachal)
  • the Outer Himalaya (Shivalik)

The Outer Himalaya is located south of the middle Himalaya.

Q15. The sheep of which region are producing Pashmina wool?

(a) Nepal

(b) Tibet

(c) Ladakh

(d) Leh

Answer: (c) Ladakh

Explanation: The sheep of the Ladakh region are producing Pashmina Wool.

Q16. Where is the deepest mine in the world found?

(a) India

(b) China

(c) Australia

(d) South Africa

Answer: (d) South Africa

Explanation: In South Africa, there is the deepest mine in the world. It is about 4 km deep. In search of oil, engineers have dug a hole about 6 km deep.

Q17. Which is not a natural ecosystem?

(a) Desert

(b) Mountains

(c) Aquarium

(d) Forest

Answer: (c) Aquarium

Explanation: The relation between the living organisms, as well as the relation between the organism and their surroundings, form an ecosystem that is not present in an aquarium.

Q18. During the medieval period in India, temples were regarded as a hub of

(a) Architecture

(b) Cultural activities

(c) Extensive foreign trade

(d) Sufi movement

Answer: (b) Cultural activities

Explanation: During the medieval period in India, temples were regarded as a hub of cultural activities.

Q19. The innermost layer of the Earth is

(a) Crust

(b) Core

(c) Mantle

(d) Rocks

Answer: (b) Core

Explanation: Earth has three layers. The crust, the mantle and the core. The core is the innermost layer of the Earth.

Q20. Gold, petroleum and coal are examples of

(a) Rocks

(b) Minerals

(c) Fossils

(d) Crust

Answer: (b) Minerals

Explanation: Gold, petroleum and coal are examples of minerals.

Q21. Consider the following statements

I. Inflation effectively measures the change in the prices of a basket of goods and services in a year.
II. Inflation occurs due to an imbalance between demand and supply of money changes in production and distribution cost or increase in taxes on products.

Select the correct answer by using the codes given below

(a) Only I

(b) Only II

(c) Both I and II

(d) Neither I nor II

Answer: (c) Both I and II

Explanation: Inflation is the percentage change in the value of the Wholesale Price Index (WPI) on a year-on-year basis. In India, inflation is calculated by taking the WPI as the base. On the other hand, it is defined as a sustained increase in the general level of prices for goods and services. It is measured as an annual percentage increase.

Q22. Which plateau is known as the ‘mineral heartland of India?

(a) Mahadev Plateau

(b) Chota Nagpur Plateau

(c) Deccan Plateau

(d) Tibetan Plateau

Answer: (b) Chota Nagpur Plateau

Explanation: Chota Nagpur Plateau is a storehouse of minerals like mica, bauxite, copper, lime Stone, iron ore and coal, The Damodar valley is rich in coal and it is considered as the prime centre of cooking coal in the country.

Q23. The Sunderbans is the largest delta in

(a) Eastern region

(b) India

(c) The world

(d) Asia

Answer: (c) The world

Explanation: Sundarbans is the largest delta in the world.

Q24. Vijayawada city is located near the banks of the river

(a) Krishna

(b) Ganga

(c) Gomti

(d) Godavari

Answer: (a) Krishna

Explanation: Vijayawada is the commercial city of Andhra Pradesh which is surrounded by the Krishna River in the East.

Q25. The temperate evergreen forests are commonly found in

(a) South East USA

(b) South China

(c) South-East Brazil

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Explanation: The temperate evergreen forests are commonly found in South East USA, South China and South-East Brazil.

Q26. Which is the oldest oil field in India?

(a) Digboi

(b) Ankleshwar

(c) Khambhat

(d) Nahan Katiya

Answer: (a) Digboi

Explanation: Crude Oil was discovered here in the late 19th century. Digboi is known as the oil city of Assam where the first oil well in Asia was drilled. The first refinery was started here as early as 1901.

Q27. Which article contains the provision of a national emergency?

(a) Article 350

(b) Article 356

(c) Article 368

(d) Article 352

Answer: (d) Article 352

Explanation: Under Article 352 of part eighteen of the Constitution of India, the President can declare a national emergency when the security of India or a part of it is threatened by war or external aggression or armed rebellion.

Q28. How many members are nominated by President in Rajya Sabha?

(a) 14

(b) 10

(c) 12

(d) 8

Answer: (c) 12

Explanation: Only 12 members are nominated by the president in Rajya Sabha.

Q29. Babur defeated the Sultan of Delhi, Ibrahim Lodi in

(a) 1526

(b) 1520

(c) 1518

(d) 1510

Answer: (a) 1526

Explanation: In 1526, Babur defeated the Sultan of Delhi-Ibrahim Lodi in Panipat.

Q30. Manigraman and Nanadesi are name of

(a) South Indian villages

(b) trader’s guilds

(c) towns in the cholla dynasty

(d) None of the above

Answer: (b) trader’s guilds

Explanation: Manigraman and Nanadesi were a group of various merchants in South India. They formed trade guilds in order to organise and expand their trading activities.

Pages ( 1 of 2 ): 1 2Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!