English and Pedagogy MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

English and Pedagogy

Quiz-1Quiz-2

Q1. The teacher and students discuss a topic and the former starts the conversation by asking a question, then the student/s respond by giving examples and explanations. The speaking assessment here is to grade how well students

(a) speak fluently and creatively

(b) process information and respond appropriately

(c) express themselves

(d) respond in an appropriate tone and express themselves

fluently and creatively

Answer: (b) process information and respond appropriately

Explanation: The speaking assessment here is to grade how well students process information and respond appropriately.

Q2. The ‘interaction routine’ during speaking assessment includes

(a) negotiating meanings, talking turns and allowing others to take turns

(b) describing one’s school or its environs informally

(c) telephone” conversation with another

(d) comparing two or more objects/places/events to the assessor

Answer: (a) negotiating meanings, talking turns and allowing others to take turns

Explanation: The ‘interactional routine’ during speaking assessment includes negotiating meanings, taking turns and allowing others to take turns. It helps students to learn proper norms of language usage.

Q3. For English as a second language, ‘acquisition-poor environment’ is one where

(a) Hindi/Mother tongue is the lingua franca.

(b) The English language is used only in the classroom

(c) English is not spoken at home at all

(d) access to any learning material is unavailable to students

Answer: (d) access to any learning material is unavailable to students

Explanation: The teaching-learning process will be affected by the absence of teaching-learning material because then the rate of the learning process will decrease.

Q4. The Humanistic Approach is specifically tuned to the

(a) mastery of academic disciplines with all their characteristic features

(b) application of learned structure, content, concepts, and principles to new situations

(c) processes that enable students to discover structure for themselves

(d) a process where a sequence is taught along with how to present the related contents

Answer: (c) processes that enable students to discover structure for themselves

Explanation: The Humanistic Approach is also considered as child-centered education as it looks at a child’s behavior not only through the observer’s eyes but also through the eyes of the child. The work of Abraham Maslow and Carl Rogers plays a very important role in this field.

Q5. The main purpose of the assessment is

(a) to decide pass and fail

(b) to measure the achievement of learners

(c) to give practice in writing

(d) to improve the teaching-learning process

Answer: (d) to improve the teaching-learning process

Explanation: The main objective of the assessment is to improve the learner’s learning and teacher s teaching. Assessment is also correlated with measurement and evaluation.

Q6. When young learners are taught to improve their spelling and punctuation, they will

(a) nurture their creativity

(b) sharpen their listening skills

(c) improve their accuracy

(d) enhance their fluency

Answer: (c) improve their accuracy

Explanation: In a language class, a teacher can improve the accuracy of his/her students by providing them with appropriate spelling rules as well as telling them about the correct use of punctuation marks.

Q7. Constructivism is a theory where students

(a) study a variety of dissimilar samples and draw a well-founded conclusion

(b) form their own understanding and knowledge of the world, through experiencing things and reflecting on those experiences

(c) are facilitated by the teacher and use a variety of media to research and create their Own theories

(d) construct their own learning aids, thereby gaining hands-on experience

Answer: (b) form their own understanding and knowledge of the world, through experiencing things and reflecting on those experiences

Explanation: According to the theory of constructivism, a learner constructs his/her knowledge through experience. So, learners form their own understanding and knowledge of the world by experiencing things and reflecting on those experiences.

Q8. RTE stands for

(a) Right to Education Act

(b) Right to Employment Act

(c) Right to Empowerment Act

(d) Right to Free Education Act

Answer: (a) Right to Education Act

Explanation: RTE stands for Right to Education Act also known as the Right of Children age between 6 -14 years to Free and Compulsory Education Act. This Act was introduced in 2009 and became operative from 1st April 2010.

Q9. It is generally believed that a language teacher uses up of ……….. the period during class teaching.

(a) 1/4th

(b) 3/4th

(c) 7/9th

(d) 2/3rd

Answer: (d) 2/3rd

Explanation: According to recent researches, a teacher speaks for almost 2/3rd of the time while students remain passive listeners.

Q10. Which of the following is not considered a challenge in developing the English language in India?

(a) Ambiguities in comprehending the language

(b) Lack of facilities

(c) Lack of proper words while translating from English to Hindi or vice-versa

(d) People’s unfamiliarity with English

Answer: (d) People’s unfamiliarity with English

Explanation: In India, English is a second language and most Indians are familiar with it. Most of them are able to speak the language through their knowledge is superficial.

Pages ( 1 of 7 ): 1 2 ... 7Next »
error: Content is protected !!