Politics MCQ Questions with Answer for all Competitive Exams

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Politics MCQ Questions with Answer

Q1. A federal structure for India was first put forward by the:

(a) Act of 1909

(b) Act of 1919

(c) Act of 1935

(d) Act of 1947

Answer: (c)

Explanation: The Government of India Act 1935, the voluminous and final constitutional effort at governing British India, articulated three major goals: establishing a loose federal structure, achieving provincial autonomy, and safeguarding minority interests through separate electorates. The federal provisions, intended to unite princely states and British India at the center, were not implemented because of ambiguities in safeguarding the existing privileges of princes. In February 1937, however, provincial autonomy became a reality when elections were held.

Q2. Who was the chairman of the drafting committee of the Constituent Assembly? ​

(a) ​ J. L.  Nehru

​(b) ​ Sardar Vallabhbhai Patel ​

(c) ​ B. R.  Ambedkar ​

(d)  ​K. M. Munshi

Answer: (c) ​

Explanation: B.R. Ambedkar was the Chairman of the drafting committee of the Constituent Assembly

Q3. What is the tenure of the Chief Election Commissioner of India? ​

(a) ​Five years ​

(b) ​During the ‘pleasure’ of the President ​

(c) ​Six years or till the age of 65 years whichever is earlier ​

(d) ​Five years or till the age of 65 years whichever is earlier

Answer: (c)

Explanation: ​The tenure of the Chief Election Commissioner of India is six years or till the age of 65 year whichever is earlier.

Q4. Any amendment in the Constitution of India, in regard to which of the following subjects, needs only a simple majority of the parliament?​​

  1. ​Directive principles of state policy.
  2. ​Election of the President and its manner
  3. ​Quorum in the Parliament
  4. ​Creation of the Legislative Council in a State

Select the correct answer using the codes given below:

(a) ​1 and 2 only

(b) ​2 and 3 only

(c) ​3 and 4 only

(d) ​1 and 4 only

Answer: (c) ​

Explanation: The amendment in the Directive Principle of state policy needs for a special majority of the Parliament where the amendment in the election of the President and its manner needs for a special majority of the parliament.

Q5. ​Which of the following states can nominate two women members to the legislative assembly? ​

(a) ​Himachal Pradesh ​

(b) ​Kerala ​

(c) ​Jammu and Kashmir ​

(d) ​Uttar Pradesh

Answer: (c)​

Explanation: The state of Jammu and Kashmir can nominate two women members to the Legislative Assembly. The two women may be nominated as members by the Governor of Jammu and Kashmir if he or she is of the opinion that women are not adequately represented.

Q6. Voting right by the youth at the age of 18 years was exercised for the first time in the general election of

(a) ​1987 ​

(b) ​1988 ​

(c) ​1989 ​

(d) ​1990

Answer: (c)​

Explanation: 61th amendment, 1989 on amending article 326 reduced the age for voting rights from 21 to 18.

Also Read: Ancient Indian History MCQ with Answer

Q7. Which party provided two Prime Ministers in two years’ time?

​(a) ​B. J. P.  ​

(b) ​Janata Party ​

(c) ​Janata Dal ​

(d) ​Samajwadi Janata Party

Answer: (c)

Explanation: ​Janata Dal provided two Prime Ministers in two years. ​​H.D. Deve Gowda – 1996 to 1997 (11th Prime Minister) ​​I. K. Gujral – 1997 to 1998 (12th Prime minister).

Q8. Who is the founder of the Bahujan Samaj Party (BSP)? ​

(a) ​JyotibaPhule ​

(b) ​Kanshi Ram ​

(c) ​B. R.  Ambedkar ​

(d) ​SahuMaharaj

Answer: (b)

Explanation: ​BSP was founded in 1983 by Kanshi Ram. Due to his deteriorating health in the 1990s, former school teacher Mayawati became the party’s leader.

Q9. Who was the President of the Republic of India who consistently described Indian Secularism as ‘Sarva Dharma Samabhav’?

(a) Dr. S. Radhakrishnan

(b) Dr. Zakir Hussain

(c) Dr. Rajendra Prasad

(d) Gaini Zail Singh

Answer: (a)

Explanation: The slogan “Sarva Dharma Sama Bhava” was coined by Mahatma Gandhi in pursuit of his dream of Hindu Muslim unity. Dr. S. Radhakrishnan was the President of the Republic of India who consistently described Indian Secularism as ‘Sarva Dharma Samabhav’.

Q10. The permanent president of the Constituent Assembly was

​(a) ​ Dr.  Ambedkar ​

(b) ​ Dr.  Rajendra Prasad

​(c) ​ K. M.  Munshi

​(d) ​ J. L.  Nehru

Answer: (b) ​

Explanation: The permanent President of the Constituent Assembly was Dr.Rajendra Prasad.

Pages ( 1 of 10 ): 1 2 ... 10Next »
error: Content is protected !!