Indian Geography MCQ Questions with Answer for Competitive Exam

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Indian Geography MCQ Questions with Answer

 

Q1. What is the other name of the highest range in the Western Ghats? ​

(a) ​Pir Panjal ​

(b) ​Siwalik range ​

(c) ​Sahyadris ​

(d) ​Namcha Barwa

Answer: (c)

Explanation: The Western Ghats, also known as Sahyadri (Benevolent Mountains), are a mountain range that covers an area of 140,000 square kilometers (54,000 sq. mi) in a stretch of 1,600 kilometers (990 mi) parallel to the western coast of the Indian peninsula, traversing the states of Tamil Nadu, Kerala, Karnataka, Goa, Maharashtra and Gujarat. It is a UNESCO World Heritage Site.

Q2. Which State has the longest coastline?

(a) Andhra Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Gujarat

(d) Karnataka

Answer: (c)

Explanation: Gujarat has the longest coastline in mainland India. Its length is about 1600 km. But if we take all states & UTs, Andaman & Nicobar Islands have the longest coastline in India of about 1962 km.

Q3. . Which one of the following mountain ranges is spread over only one state in India?

(a) Aravalli

(b) Satpura

(c) Ajanta

(d) Sahyadri

Answer: (c)

Explanation: Ajanta mountain range a short range, which spreads within Maharashtra.

Aravali ranges covers Rajasthan, Haryana and Delhi

Satpura ranges are found in Gujrat and Madhya Pradesh.

Sahyadris ranges starts from Gujrat, Maharastra border and crossing Goa, Karnataka it reaches Kerala tip upto Cape Comrin.

Ajanta is found in the Aurangabad district of Maharastra.

Q4. ​The longest beach of India is situated at ​

(a) ​Mumbai

​(b) ​Chennai ​

(c) ​Mangalore

​(d) ​Tuticorin

Answer: (b)

Explanation: Marina beach in Chennai along the Bay of Bengal is India’s longest and world’s second longest beach. This predominantly sandy of nearly 12 kilometers extends from Beasant Nagar in the south to Fort St. George in the north.

Q5. Which of the following passes lies in the Sutlej valley?

(a) Nathu La

(b) Jelep La

(c) Shipki La

(d) Sharabathanga

Answer: (c)

Explanation: Sultej River originates from Rakas Lake near Mansarovar Lake and enters Indian state of Himachal Pradesh through Shipki La Pass.

Q6. The National Highway from Amritsar to Calcutta via Delhi is numbered:

(a) 1

(b) 2

(c) 4

(d) 8

Answer: (b)

Explanation: National Highway from Amritsar to Calcutta via Delhi is called National highway No. 2. It was called Grand Trunk road and was constructed by Sher Shah in Medieval Period.

Q7. What is the name given to the foothills zone of Himalayas? ​

(a) ​Inner Himalayas ​

(b) ​Central Himalayas ​

(c) ​Middle Himalayas ​

(d) ​Siwalik

Answer: (d)

Explanation: This range of outer (lower) Himalayas is well known as ‘Shivalik Hills‘ (also known as Manak Parbat in ancient times). Shivalik literally means ‘tresses of the Shiva’.

Q8. The piligrims of Kailash Mansarovar have to pass through which pass to enter into Tibet?

(a) Khardungala

(b) Rohtanga

(c) Lipu Lekh

(d) Nathu La

Answer: (c)

Explanation: Lipu lekh pass in Uttarkhand is the way through which pilgrims of Kailash Mansarovar enters Tibet. Although Option (d) can also be considered correct as presently China has opened Nathula pass considering the damage which was done to Lipulekh pass in Uttarakhand floods.

Q9.  If it is 10.00 am. I.S.T., then what would be the local time at Shillong on 92° E longitude?

(a) 9.38 a.m.

(b) 10.38 a.m.

(c) 10.22 a.m.

(d) 9.22 a.m.

Answer: (b)

Explanation: Longitude of IST is 82.5 ° E

∴ difference of Longitude = 92 – 82.5 = 9.5°

∴ difference of time = 9.5 × 4 = 38 min

∴ local time at Shillong = 10.38 a.m.

Q10. ​In which part of India is Dandakaranaya situated? ​

(a) ​Northern ​

(b) ​Eastern ​

(c) ​Central

​(d) ​Western

Answer: ​(b) ​

Explanation: Dandakaranya is a historical region in India, mentioned in the Ramayana. It is identified with a territory roughly equivalent to the Bastar division in the Chhattisgarh state in the central-east part of India.

Pages ( 1 of 5 ): 1 2 ... 5Next »
error: Content is protected !!