Child Development and Pedagogy MCQ Question

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Child Development and Pedagogy MCQ Questions
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. Which of the following stage marks the involvement of children in their peer groups?

(a) Adulthood

(b) Childhood

(c) Adolescence

(d) Early childhood

Answer: (c) Adolescence

Peer groups are both a social group and a primary group of people who have similar interests, age, background or social status. In human life, the adolescence stage marks the involvement of children in their peer groups.

Q2. It is said that ‘Development is a never-ending process. Which of the following defines it?

(a) Principle of interaction

(b) Principle of continuity

(c) Principle of interrelation

(d) Principle of integration

Answer: (b) Principle of continuity

John Dewey in his theory of experience proposed the principle of continuity. He opinioned that ‘development is a never-ending process in learning.

Q3. Honey, a young female teacher, believes in personalized learning because she thinks that

(a) learners must learn on their own

(b) students must enjoy their learning

(c) every person must be exposed to learning

(d) every learner is unique and must be given a chance to develop to the best of his ability

Answer: (d) every learner is unique and must be given a chance to develop to the best of his ability

Personalized learning means adjusting the pace, approach and connecting to the learner’s interests and experiences. Eduard Pogorskiy opinioned that personalized learning is a powerful tool that allows learners to develop to the best of their ability.

Q4. Which of the following statements about pedagogy is/are correct?

(a) Pedagogy is an art as well as science

(b) Pedagogy is a system that deals with the school management system, system of curriculum development and system of instructional procedure

(c) It explains teaching tasks in terms of presentation and demonstration in a classroom

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

The practice is the act of rehearsing a behaviour or engaging in an activity again and again, for the purpose of improving or mastering it, as in the phrase ‘practice makes perfect.

Q5. Which of the following is one of the three types of analysis of pedagogy in education?

(a) Pedagogical analysis of beliefs

(b) Pedagogical analysis of the subject

(c) Pedagogical analysis of emotions

(d) None of the above

Answer: (a) Pedagogical analysis of beliefs

Illustrated colourful books play an important role in teaching four skills like listening, speaking, reading and writing. A teacher should use relevant and appealing material to learners to promote involvement, readers’ response in a language class.

Q6. Roli is unable to pronounce the words ‘study’ and ‘society’ clearly. As her teacher what will you do?

(a) Humiliate Roli by isolating her and asking her to repeat the words

(b) Asking the entire class to repeat the words and appreciating Roli when she repeats them correctly

(c) You will just ignore it

(d) You will ask the class to laugh at her

Answer: (b) Asking the entire class to repeat the words and appreciating Roli when she repeats them correctly

Roli is suffering from dyslexia, despite having normal intelligence she has a reading disorder. In the classroom, such students should be appreciated even with little effort so that their confidence level may rise.

Q7. Critical pedagogy firmly believes that

(a) the teacher should always lead the classroom instruction

(b) the learners need no reason independently

(c) what children learn out of school is irrelevant

(d) the experiences and perceptions of learners are important

Answer: (d) the experiences and perceptions of learners are important

Critical pedagogy is a teaching approach inspired by Marxist critical theory and other radical philosophies. It attempts to help students question and challenge posited ‘domination’ and to undermine the beliefs and practices that are alleged to dominate. In this approach, the experiences and perceptions of learners are important.

Q8. Which of the following is a teacher-related factor affecting learning?

(a) Mastery over the subject matter

(b) Proper seating arrangement

(c) Availability of teaching-learning resources

(d) None of the above

Answer: (a) Mastery over the subject matter

If a teacher does not have good command over the subject matter it may hamper the learning process of learners.

Q9. A teacher makes use of a variety of tasks to cater to the different learning styles of her learners. She is influenced by

(a) Piaget’s Cognitive Development Theory

(b) Kohlberg’s Moral Development Theory

(c) Gardner’s Multiple Intelligence Theory

(d) Vygotsky’s Socio-cultural Theory

Answer: (c) Gardner’s Multiple Intelligence Theory

Howard Gardner opposes the idea of labelling learners to a specific intelligence believes that multiple intelligences should empower learners not to restrict to one modality of learning.

Q10. A teacher can identify a stressed child when the child shows the following behaviour.

(a) Aggressive behaviour

(b) Full concentration in studies

(c) Excessive talking

(d) Hyperactivity

Answer: (a) Aggressive behaviour

In childhood, stress is a function of the expectations placed on children and their ability to meet those expectations. Generally, when they fail to do so, they show aggressive behaviour.

Q11. The major purpose of periodic parent-teacher interactions is to

(a) Share the information about ongoing events in the school

(b) discuss the child’s strengths and weaknesses for reinforcement and improvement

(c) develop a social relationship with each other

(d) highlight each other’s shortcomings

Answer: (b) discuss the child’s strengths and weaknesses for reinforcement and improvement

One of the significant objectives of parent-teacher interaction is that the person, as well as academic problems of a child, can be discussed jointly and efforts made to solve those problems.

Q12. The term ‘curriculum’ in the field of education refers to

(a) methods of teaching and content to be taught

(b) overall programmes of the school which students experience on a day-to-day basis

(c) evaluation process

(d) text material to be used in the class

Answer: (b) overall programmes of the school which students experience on a day-to-day basis

‘Curriculum’ refers to the knowledge and skills students are expected to learn, which includes the learning standards and learning objectives on a day-to-day basis.

Q13. ‘Mind Mapping‘ refers to

(a) a technique to enhance comprehension

(b) a plan of action for an adventure

(c) drawing the picture of a mind

(d) researching the function of the mind

Answer: (d) researching the function of the mind

Mind mapping is crucial in the study of child development. It is the research area of the functioning of the mind.

Q14. Which of the following is considered a sign of motivated teaching?

(a) Maximum attendance in the class

(b) Remedial work is given by the teacher

(c) Questioning by students

(d) Pin drop silence in the class

Answer: (c) Questioning by students

Motivated teaching generates enthusiasm and curiosity among learners and they ask questions.

Q15. The disease ‘Dyslexia‘ is associated with

(a) mathematical disorder

(b) behavioural disorder

(c) mental disorder

(d) reading disorder

Answer: (d) reading disorder

‘Dyslexia’ is known as a reading disorder. It is characterized by trouble with reading despite normal intelligence.

Q16. Pankhuri does not talk much at home but talks a lot at school. It shows that

(a) the school provides opportunities for children to talk a lot

(b) teachers demand that children should talk a lot at school

(c) she does not like her home at all

(d) her thoughts get acknowledged at school

Answer: (d) her thoughts get acknowledged at school

Some children have sensitive behaviour. They give unexpected results if they have acknowledged their surroundings. Pankhuri is an example of such a student.

Q17. Which of the following is not considered a sign of being gifted?

(a) Creative ideas

(b) Novelty in experience

(c) Fighting with others

(d) Curiosity

Answer: (c) Fighting with others

Fighting with others is not a sign of a gifted child.

Q18. Four distinctive stages of children’s cognitive development are identified by

(a) Piaget

(b) Skinner

(c) Erikson

(d) Kohlberg

Answer: (a) Piaget

Jean Piaget identified four stages of children’s cognitive development which are sensory-motor, pre-operational concrete and formal operational.

Q19. The stage in which a child begins to think logically about objects and events is known as

(a) sensory-motor stage

(b) formal operational stage

(c) pre-operational stage

(d) concrete operational stage

Answer: (d) concrete operational stage

The concrete operational stage is one of the four stages of cognitive development identified by Jean Piaget. In this stage, a child begins to think logically about objects and events.

Q20. A school gives preference to girls while preparing students for state-level solo-song competitions. This reflects

(a) gender bias

(b) pragmatic approach

(c) global trends

(d) progressive thinking

Answer: (a) gender bias

At the school level, if boys and girls are not given equal opportunity in equal circumstances it shows gender biases.

Q21. An error of learners often indicate

(a) socio-economic status of the learners

(b) how they learn

(c) the need for a mechanical drill

(d) absence of learning

Answer: (c) the need for a mechanical drill

Sometimes error of learners indicates the need for the mechanical drill because more often they are unable to recognize symbolic instructions.

22. Which of the following is the first step in the scientific method of problem-solving?

(a) Formation of hypothesis

(b) Verification of the hypothesis

(c) Problem of awareness

(d) Collection of relevant information

Answer: (d) Collection of relevant information

The collection of relevant information is the primary step in the scientific method of problem-solving because without gathering information about the problem its solution is not possible.

Q23. Human personality is the result of which of the following

(a) Only heredity

(b) Upbringing and education

(c) Interaction between heredity and environment

(d) Only the environment

Answer: (c) Interaction between heredity and environment

Hereditary factors and the surrounding environment are crucial in nurturing human personality.

Q24. Which of the following is a domain of learning?

(a) Experiential

(b) Professional

(c) Affective

(d) Spiritual

Answer: (c) Affective

As per Bloom’s taxonomy of learning, there are three domains of learning are cognitive, affective and psychomotor.

Q25. A child starts to cry when his aunt takes him from his mother’s lap. The child cries due to

(a) separation anxiety

(b) emotional anxiety

(c) social anxiety

(d) stranger anxiety

Answer: (b) emotional anxiety

During infancy, there is a strong bond of love and emotion between mother and child. If the child is separated from the mother it cries due to emotional anxiety.

Q26. Human development is divided into which of the following domain?

(a) Physical, spiritual, cognitive and social

(b) Physical, cognitive, emotional and social

(c) Emotional, cognitive, spiritual and social-psychological

(d) Psychological, cognitive, emotional and physical

Answer: (d) Psychological, cognitive, emotional and physical

Human development is comprised of four major domains-psychological development, cognitive development, socio-emotional development, and language or physical development.

Q27. The emphasis from teaching to learning can be shifted by

(a) focusing on examination results

(b) adopting child-centred pedagogy

(c) encouraging rote learning

(d) adopting frontal teaching

Answer: (b) adopting child-centred pedagogy

In a shift from teaching to learning a child-centred pedagogy is emphasized.

Q28. When a child fails’, it means

(a) the child is not fit for studies

(b) the child has not memorized the answers properly

(c) the child should have taken private tuition

(d) the system has failed

Answer: (d) the system has failed

In every aspect of life and learning a child is guided by elders and society. If it is failure marks the failure of the system.

Q29. In the context of education, socialization means

(a) always following social norms

(b) creating one’s own social norms

(c) respecting elders in society

(d) adapting and adjusting to the social environment

Answer: (d) adapting and adjusting to the social environment

Socialization refers to the lifelong process of inheriting and disseminating norms, customs, and values providing an individual with the skills and habits necessary for participating within their own society.

Q30. When a child with a disability first comes to school, the teacher should

(a) conduct an admission test

(b) refer the child to a special school according to disability

(c) secludes him from other students

(d) discuss with the child’s parents to evolve collaborative plans

Answer: (b) refer the child to a special school according to disability

In learning of a disabled or differently able person, the role of school and teachers become crucial. If such a person comes to school it will be the primary duty of a teacher to a special school as per his need.

Read Important Article

3 thoughts on “Child Development and Pedagogy MCQ Question”

  1. Questions are appropriate for students and teachers in B.Ed. and M.Ed. level. I am not agree with answer given in Q.5. Q.22 and Q.28.

    Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!