Quiz-13: Child Development and Pedagogy MCQ Questions

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Child Development and Pedagogy MCQ Question
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Directions (Q. 1-30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q1. In lower classes, the play way method of teaching is based on the

(a) Psychological principles of development and growth

(b) Psychological principles of teaching

(c) Theory of physical educational programmes

(d) Principle of methods of teaching

Answer: (a)

Explanation: The play-way method of teaching is based on the psychological principles of development and growth. It can be used to make a teaching-learning interesting activity and effective.

Q2. Of the following, the greatest advantage of interdisciplinary instruction is that

(a) Students are less likely to develop a dislike for particular topics or different subject areas

(b) Teachers are permitted greater flexibility in planning lessons and activities

(c) Students are given opportunities to generalise and apply newly learned knowledge in multiple contexts

(d) Teachers are less likely to feel overwhelmed by the multiplicity of topics needed to be addressed in a traditional curriculum

Answer: (c)

Explanation: Interdisciplinary instruction is an integrated form of teaching that interlinks two or more disciplines during the teaching-learning process.

For example, a science teacher can discuss topics related to the environment, conservation of resources, etc. A language teacher can also discuss the same topics for the teaching of language. Any teacher can teach values through his/her subject.

Q3. Which of the following is appropriate for the classroom environment to be conducive to thinking and learning in children?

(a) Passive listening for long periods of time

(b) Home assignments are given frequently

(c) Individual tasks are done by learners

(d) Allowing students to make some decisions about what to learn and how to learn

Answer: (d)

Explanation: Freedom helps in the learning of children by allowing them to explore as they are curious and adventurous by nature.

Q4. The term ‘disabled children refer to

(a) All children with sensory, physical impairments

(b) All children with emotional difficulties and intellectual impairments

(c) Both (a) and (b)

(d) Either (a) or (b)

Answer: (c)

Explanation: The term disabled children refer to children with sensory and emotional difficulties, and intellectual and physical impairments. A disability may be present from birth or occur during an individual’s lifetime.

Q5. The following are critical views about the ‘theory of multiple intelligences‘ except

(a) It is not research-based

(b) Different bits of intelligence demand different methods for different students

(c) Gifted students usually excel in a single domain

(d) It lacks empirical support

Answer: (c)

Explanation: This theory was propounded by Howard Gardner in 1983. According to him, a gifted student is not perfect in only a single domain but he has multiple domains of intelligence. This intelligence is linguistic, logical-mathematical, domains of spatial, bodily-kinaesthetic, musical, interpersonal, intrapersonal and naturalistic.

Q6. Giftedness is due to

(a) Genetic makeup

(b) Environmental motivation

(c) Combination of (a) and (b)

(d) Psychosocial factors

Answer: (c)

Explanation: Both genetic and environmental factors lead to giftedness. Generally, children of gifted parents are gifted. However, a good environment also plays a vital role in developing giftedness.

Q7. Deductive reasoning involves

(a) Reasoning from general to particular

(b) Reasoning from particular to general

(c) Active Construction and reconstruction of knowledge

(d) Methods including enquiry learning and heuristics

Answer: (a)

Explanation: There are two types of logical processes inductive reasoning and deductive reasoning. Deductive reasoning goes from general to particular and inductive reasoning goes from particular to general. In other words, deductive reasoning is referred to as top-down logic.

Q8. The school-based assessment is primarily based on the principle that

(a) Teachers know their learner’s capabilities better than external examiners

(b) Students should get high grades at all costs

(c) Schools are more efficient than external bodies of examination

(d) Assessment should be very economical

Answer: (a)

Explanation: Teachers play an important role in school-based assessment as they know their learner’s capabilities better than external examiners. Therefore, they can evaluate the learners in the best way by knowing their strengths and weaknesses.

Q9. Which one of the following is not a suitable formative assessment task?

(a) Projects

(b) Observation

(c) Ranking the students

(d) Open-ended questions

Answer: (c)

Explanation: Formative assessment is a tool of evaluation in the teaching-learning process. It helps students identify their strengths and weaknesses through constructive feedback from the teacher. Ranking students is not a suitable formative evaluation task. It is done after the summative evaluation.

Q10. The class teacher observed Raghav in her class playing melodious self-composed music on his keyboard. She thought that Raghav seemed to be high in ________ intelligence.

(a) Musical

(b) Linguistic

(c) Spatial

(d) Bodily-kinaesthetic

Answer: (a)

Explanation: Raghav’s behaviour is an example of individual differences. Individual differences differentiate one learner from another. In the given case, the teacher can assume that Raghav seems to be high in musical intelligence.

Q11. Schools while dealing with poverty-stricken children must

(a) Attach greater importance to curricular activities by segregating them for better attention

(b) Expect them to possess high standards of behaviour

(c) Have a zero tolerance of excuses for not attending schools regularly

(d) Provide students appropriate training to develop skills to strengthen their self-esteem

Answer: (d)

Explanation: When poverty-stricken children enter the school, they feel uncomfortable adjusting to the school environment due to the difference in status. Thus, schools must provide these children with appropriate training to develop skills to strengthen their self-esteem.

Q12. While selecting materials for the portfolio of students, ________ of ______ should be there.

(a) Exclusion; students

(b) Inclusion; other teachers

(c) Inclusion; students

(d) Inclusion; parents

Answer: (b)

Explanation: The inclusion of other teachers helps in getting better feedback on a child and preparing the portfolio accordingly.

Q13. The following are the steps in the process of problem-solving except

(a) Identification of a problem

(b) Breaking down the problem into smaller parts

(c) Exploring possible strategies

(d) Anticipating outcomes

Answer: (b)

Explanation: Breaking down the problem into smaller parts is a process of content analysis. During content analysis, content can be divided into small pointers for the convenience of an analyst.

Q14. Critical pedagogy firmly believes that

(a) Learners need reason independently

(b) What children learn out of school is irrelevant

(c) The experiences and perceptions of learners are important

(d) Teachers should always lead the classroom instruction

Answer: (c)

Explanation: The term ‘critical pedagogy’ was first introduced by Paulo Freire. It was influenced by the work and argument of Freire. It is a teaching strategy that tries to help students question and challenge domination. It believes that the experiences and perceptions of learners are important.

Q15. Child-centred education involves

(a) Learning in a restricted environment

(b) Activities that do not include play

(c) Hands-on activities for kids

(d) Children sitting in a corner

Answer: (c)

Explanation: The child-centred education learning a Considers natural process for a child. According to child-centred education, a child learns from day-to-day activities leading to the right growth of the child. A teacher focuses on a child’s learning.

Q16. Which of the following examples depicts the first sub-stage (from birth till 1-month old) of the sensorimotor stage of child development?

(a) A child wants a toy to play with that is lying inside the blanket and thus removes the blanket for getting that toy.

(b) The grasping and sucking reflexes combine into one where an infant combines gripping and sucking an object.

(c) A child shakes a rattle in different ways to see how the sound changes.

(d) A grasping reflex causes an infant to grip anything placed in his/her hands.

Answer: (d)

Explanation: In the sensorimotor stage, the child shows random uncoordinated movements and Simply inherited reflexes. For example, a grasping reflex causes an infant to grip anything placed in his/her hands.

Q17. Given below are some statements about boys and girls. According to you, which one of these is true?

(a) Boys should help with household chores.

(b) All boys should be taught science and girls, home science.

(c) Girls should help with household chores.

(d) Boys should help in activities outside the home.

Answer: (a)

Explanation: For the all-round development of boys and girls, there should not be a categorical division of work specially designed for boys and girls.

Q18. At which stage of Piaget’s cognitive development does a child learn to solve mathematical problems by using blocks, fingers, etc.?

(a) Formal operational stage

(b) Sensorimotor stage

(c) Preoperational stage

(d) Concrete operational stage

Answer: (d)

Explanation: The concrete operational stage lasts from 7 years of age till 11 years. At this stage, logical, organised and rational thinking develops.

Q19. ________ is considered a sign of motivated teaching.

(a) Questioning by students

(b) Pin-drop silence in the class

(c) Maximum attendance in the class

(d) Remedial work given by the teacher

Answer: (a)

Explanation: Questioning by students is considered a sign of motivated teaching. A motivated teacher encourages his/her students to come up with various questions related to or not related to a problem. He/she sets a free environment for questioning and discussion.

Q20. Which of the following is the correct order of the stages of cognitive development given by Piaget?

(a) Sensorimotor stage, preoperational stage, concrete operational stage, formal operational stage

(b) Concrete operational stage, formal operational stage, the sensorimotor stage, preoperational stage

(c) Formal operational stage, the sensorimotor stage, preoperational stage, concrete operational stage

(d) Sensorimotor stage, formal operational stage, preoperational stage, concrete operational stage

Answer: (a)

Explanation: As per Piaget’s research, the development of a child precedes learning. Piaget believed that children move through four stages of cognitive development, which are sensorimotor stage, preoperational stage, concrete operational stage and formal operational stage.

Q21. Which of the following Articles of the Constitution has been affected after notification of the Right to Free and Compulsory Education Act 2009?

(a) Article 51

(b) Article 46

(c) Article 22

(d) Article 20

Answer: (b)

Explanation:  Article 46 (Promotion of Educational and Economic Interests of Scheduled Castes, Scheduled Tribes and Other Weaker Sections) of the Constitution has been affected after the notification of the Right to Free and Compulsory Education Act, 2009.

Q22. Concept maps are more likely to increase understanding of new concepts by

(a) Transferring knowledge between content areas

(b) Focusing attention on specific details

(c) Prioritising academic content for study

(d) Increasing ability to organise information logically

Answer: (d)

Explanation: The use of a graphical arrangement for Content, information or data in a logical way is called Concept mapping. A concept map enables a student to increase his/her understanding of new concepts. It begins with a title. Thereafter, the title is broken down into specific topics. We can say that concept mapping is Similar to content analysis.

Q23. ______ creates a base for all future socialisation of a child.

(a) Primary socialisation

(b) Secondary socialisation

(c) Anticipatory socialisation

(d) Re-socialisation

Answer: (a)

Explanation: As a child starts learning attitudes, values and actions related to a particular culture, his/her primary Socialisation also gets started. The main agents for primary socialisation are family and friends.

Q24. The theory of multiple intelligences cannot be legitimised as it

(a) is not possible to measure different bits of intelligence as there are no specific tests

(b) Does not place equal importance on all seven bits of intelligence

(c) is based only on sound empirical studies done by Abraham Maslow throughout his life

(d) is not compatible with general intelligence ‘g, which is most important

Answer: (a)

Explanation: The theory of intelligence cannot be valid to measure all the domains or aspects of an individual’s intelligence. There are many domains of intelligence within an individual on the behalf of his behaviour. We need a specific intelligence to measure a specific domain or area of intelligence.

Q25. A teacher, after preparing a question paper, checks whether the questions test specific testing objectives. He is concerned primarily about the question papers

(a) Content coverage

(b) Typology of questions

(c) Reliability

(d) Validity

Answer: (d)

Explanation: Validity ensures that questions are meant to evaluate the content which the teacher wants to evaluate and cover the content for which the assessment is being sought.

Q26. In middle childhood, speech is more _______ than ____ rather

(a) animistic; socialised

(b) mature; immature

(c) egocentric; socialised

(d) socialised; egocentric

Answer: (d)

Explanation: A child’s stage in the age group of 5 and 12 is considered childhood’. According to Sigmund Freud’s theory of Id, Ego and Super Ego, id and ego concepts rule over a child at this stage. Id and ego factors force an individual to do the work at any cost. Both factors represent selfishness. Thus, the speech of a child at this stage is more socialised rather than egocentric.

Q27. Individual differences of students in a classroom are

(a) Disadvantageous as teachers need to control a diverse classroom

(b) Detrimental as they lead to student-student conflicts

(c) Inexpedient as they reduce the speed of the curriculum transaction to the level of the slowest student

(d) Advantageous as they lead teachers to explore a wider pool of cognitive structures

Answer: (d)

Explanation: Every person is different in the Context of personality traits due to his/her individual differences. Psychologists define individual differences in terms of an individual’s interest areas while studying within a group or class. Due to individual differences, a teacher knows about the various personality traits of a student; they are either positive or negative traits.

Q28. According to the theory of social learning by Albert Bandura, which one of the following is true?

(a) Play is essential and should be given priority in the school.

(b) Modelling is a principal way for children to learn.

(c) An unresolved crisis can harm a child.

(d) Cognitive development is independent of social development.

Answer: (b)

Explanation: The social learning theory of Bandura laid emphasis on imitation, observation and modelling. According to Bandura, all these aspects help in the social learning behaviour of an individual. Bandura’s theory works as a bridge between the theories of cognitivism and behaviourists. His theory emphasises the motivation, attention and memory of an individual with respect to his/her environment.

Q29. To be an effective teacher, it is important to

(a) Focus on individual learning rather than group activity

(b) Avoid disruption caused by the questioning of students

(c) Be in touch with each and every child

(d) Emphasise dictating answers from the book

Answer: (c)

Explanation: An effective teacher is one who interacts with every child in the classroom. As each child is unique in one or another way, knowing each child is important for effective teaching.

Q30. _______ is the medium of social contact and cultural transmission.

(a) Identification

(b) Suggestion

(c) Imitation

(d) Language

Answer: (d)

Explanation: As a child gradually starts identifying objects in surroundings, he/she learns words that are part of his/her mother tongue. Gradually, she starts relating words to form meaningful sentences to communicate with others.

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!