Quiz-14: Child Development and Pedagogy MCQ Questions

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Child Development and Pedagogy MCQ Question
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Directions (Q. 1-30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q1. The term ‘curriculum‘ in the field of education refers to the

(a) Evaluation process

(b) text-material to be used in the class

(c) Methods of teaching and the content to be taught

(d) Overall programme of the school which students experience on a day-to-day basis

Answer: (d)

Explanation: According to Johnson (1967), a curriculum is a structural series of intended learning outcomes. The curriculum prescribes the results of instruction. It does not prescribe the means to be used in achieving the results. It refers to the overall programme of the school, which students experience on a day to day basis.

Q2. Which of the following cognitive verbs are used to analyse the given information?

(a) Identify

(b) Differentiate

(c) Classify

(d) Describe

Answer: (b)

Explanation: According to Bloom’s taxonomy, there are six domains of learning knowledge, comprehension, application, analysis, synthesis and evaluation. A student learns things according to this taxonomy. Accor- ding to this taxonomy, differentiating things from each other is a part of the analysis.

Q3. _________ is one of the best methods to study the growth and development of the child.

(a) Psychoanalytic method

(b) Comparative method

(c) Developmental method

(d) Statistical method

Answer: (c)

Explanation: The developmental method is one of the best methods to study the growth and development of the child. It is the scientific study of how and why a child changes over the different phases of his life.

Q4. The inner force that stimulates and compels a behavioural response and provides specific direction to that response is

(a) Motive

(b) Perseverance

(c) Emotion

(d) Commitment

Answer: (a)

Explanation: Motives are the factors that internally motivate an individual. An individual can be motivated with the help of internal or external motives. The main motives for motivation are biological or social in nature.

Q5. Which one of the following provides information about the roles and behaviours that are acceptable in a group, during the early childhood period?

(a) Teachers and peers

(b) Peers and parents

(c) Parents and siblings

(d) Parents and teachers

Answer: (c)

Explanation: In the process of human development, the early childhood stage is considered as the age group between 3 and 8 years. At this stage, parents and siblings have a greater impact on a child than teachers. Thus, a child gains information about the society from their parents and siblings.

Q6. Which of the following are features of progressive education?

(a) Instructions based solely on prescribed textbooks

(b) Emphasis on scoring good marks in the examination

(c) Frequent tests and examinations

(d) Flexible timetable and seating arrangement

Answer: (d)

Explanation: Progressive education emphasises learning by doing. Flexible timetables and seating arrangements are features of progressive education in which students work collaboratively, communicate and engage in critical thinking.

Q7. Children have the potential to create knowledge and make meaning. From this perspective, the role of a teacher is that of a

(a) Facilitator

(b) Director

(c) Negotiator

(d) Communicator and lecturer

Answer: (a)

Explanation: Teachers as facilitators should set up an environment in which students learn by doing.

Q8. A teacher can make problem-solving fun for students by doing all the following except

(a) Giving time for free play

(b) Providing endless opportunities

(c) Expecting perfection from students while they are trying to do things by themselves

(d) Providing open-ended materials

Answer: (c)

Explanation: Expecting perfection from students while they are trying to do things themselves will not make problem-solving fun. It will create pressure or a burden on students.

Q9. Formative assessment may be a

(a) Pre-test

(b) Post-test

(c) Both (a) and (b)

(d) Either (a) or (b)

Answer: (c)

Explanation: Formative assessment is done through pre and post-tests. The pre-test helps teachers diagnose learners’ capabilities, while the post-test helps evaluate how much has been learnt.

Q10. A teacher should

(a) Treat errors committed by students as blunders and take serious note of each error

(b) Measure success as the number of times students avoid making mistakes

(c) Not correct students while they are trying to communicate ideas

(d) Focus more on lecturing and provide a foundation for knowledge

Answer: (c)

Explanation: A teacher should not correct students while they are trying to communicate ideas.

Q11. Fourteen-year-old Devika is attempting to develop herself as a separate, self-governing individual. She is developing

(a) Hatred for rules

(b) Autonomy

(c) Teenage arrogance

(d) Maturity

Answer: (b)

Explanation: Autonomy is the right or condition of self-government. It acts as a motivational factor for an individual by providing him freedom of expression and judgement.

Q12. A teacher should make an attempt to understand the potentialities of his students. Which of the following fields is related to this objective?

(a) Media Psychology

(b) Educational Psychology

(c) Educational Sociology

(d) Social Philosophy

Answer: (b)

Explanation: Educational Psychology is a branch of psychology that deals with the scientific study of human learning. It allows the teacher to understand the potentialities of his students.

Q13. Inclusive education assumes that we should change the_ to fit the

(a) environment/family

(b) child/environment

(c) child/system

(d) system/child

Answer: (d)

Explanation: Inclusive education means students with and without disabilities participate in the same class for learning. In this education system, a classroom is defined as a place in which both teacher and students work together.

Q14. As per the opinion about childhood,

(a) Children perform in the same manner as adults

(b) Children can be treated as young adults

(c) It is basically a waiting period

(d) It is a period of rapid growth and transformation

Answer: (d)

Explanation: The childhood period is from 2 to 12 years. In this period, a child experiences rapid physical growth and development.

Q15. Which of the following is an objective question?

(a) Short answer question

(b) Open-ended question

(c) True or false

(d) Essay type question

Answer: (c)

Explanation: An objective question is one that has a specific answer and leaves no room for opinion. True or false is a close-ended question that has only one correct answer.

Q16. Which one of the following is the wrong statement?

(a) Each phase of development has problems.

(b) Development is not related to stimulation.

(c) Development is affected by cultural changes.

(d) Each phase of development has its own characteristics.

Answer: (b)

Explanation: The development process of a child is affected by a number of stimulation factors. The capacity of a child to learn new things depends on the availability of supportive environmental factors that influence his potential development.

Q17. ‘Equal Educational Opportunity‘ implies that

(a) Students should receive equal education irrespective of caste, creed, colour, region and religion

(b) Students should be allowed to prove their capability after receiving equal education

(c) Students should be provided education by using the same methods and materials without any distinction

(d) Students should be provided with an education that is most appropriate for their future life.

Answer: (a)

Explanation: Equal opportunity in education implies that every state must provide the same opportunities to every child, who attends school, regardless of gender, race, colour or nationality.

Q18. Who advocated the concept of child-centred education?

(a) Charles Darwin

(b) Eric Erickson

(c) B.F. Skinner

(d) John Dewey

Answer: (d)

Explanation: John Dewey advocated the concept of child-centred education. Child-centred education considers the growth of a child as a priority and makes a child’s learning process interesting and meaningful.

Q19. Which one of the following is not correct for the progressive model of socialisation of children?

(a) Children accept what they are offered by the school irrespective of their social background.

(b) There should be a place for democracy in the classroom.

(c) Socialisation is the adoption of social norms.

(d) There is active participation in the group work and learning of social skills.

Answer: (a)

Explanation: The progressive model lays emphasis on the learning by doing method, integrated curriculum, problem-solving or critical thinking ability, social responsibility, etc. It does not expect children to accept anything without questioning.

Q20. A teacher considers boys better in mathematics than girls. It shows that the teacher is

(a) Moralistic

(b) Right-minded

(c) Ethical

(d) gender-biased

Answer: (d)

Explanation: It shows that the teacher is gender-biased. Gender is an important aspect of the development of children. A teacher should make sure her class is free from gender bias issues.

Q21. In order to instil a positive environment in a primary class, a teacher should

(a) Wish each child in the morning

(b) Not discriminate and set the same goal for every child

(c) Allow children to make groups on their own on the basis of stoichiometry during group activities

(d) Narrate stories with positive endings

Answer: (c)

Explanation: In order to instil a positive environment in a primary class, a teacher should allow children to make groups on their own on the basis of stoichiometry during group activities. It will create a feeling of trust in the teacher among the children. Erikson focuses on trust autonomy for creating a better learning environment.

Q22. When children learn a concept and use it, practice helps in reducing the errors committed by them. This idea was given by

(a) E. L. Thorndike

(b) Jean Piaget

(c) JB Watson

(d) Lev Vygotsky

Answer: (a)

Explanation: According to the trial and error method given by E.L. Thorndike, an individual learns new concepts by committing errors and rectifying them.

Q23. The teacher notices that Pushpa cannot solve a problem on her own. However, she does so in the presence of an adult or with peer guidance. This guidance is called

(a) Pre-operational thinking

(b) Zone of proximal development

(c) Scaffolding

(d) Lateralisation

Answer: (c)

Explanation: Scaffolding is a learning process where a child learns with support or guidance.

Q24. Inclusive education

(a) Celebrates diversity in the classroom

(b) Encourages strict admission procedures

(c) Includes indoctrination of facts

(d) Includes teachers from marginalised groups

Answer: (a)

Explanation: In inclusive education, students study without any discrimination. There is diversity in the inclusive classroom. The objective of the inclusive classroom is to maximise the potential of all students. The need for this diversity is fulfilled by using appropriate teaching strategies and aids.

Q25. In the context of progressive education, which of the following statements is true according to John Dewey?

(a) There should be no place for democracy in a classroom.

(b) Students should be able to solve social problems themselves.

(c) Curiosity does not belong to the inherent nature of students, rather it has to be cultivated.

(d) Students should be observed and not heard in the classroom.

Answer: (b)

Explanation: John Dewey advocated progressive education. According to him, students should be able to solve social problems themselves.

Q26. Which of the following skills is associated with emotional intelligence?

(a) Memorising

(b) Motor processing

(c) Envisaging

(d) Empathising

Answer: (d)

Explanation: Emotional intelligence includes emotional awareness, management of emotions, regulation of emotions, etc. Empathy is a feeling of understanding and sharing others’ experiences and emotions. An emotionally intelligent person is able to place oneself emotionally in other’s place and understand their emotions.

Q27. Which learning focuses on the student’s needs, interests and learning styles?

(a) Subject-centred

(b) Playway

(c) Child-centred

(d) Teacher-centred

Answer: (c)

Explanation: Child-centred education is an approach that focuses on the student’s needs, interests and learning styles. It motivates the student to discover new skills and knowledge.

Q28. Seema is desperate to score an A+ grade in an examination. As she enters the examination hall and the examination begins, she becomes extremely nervous. Her feet go cold, her heart starts pounding and she is unable to answer properly. The primary reason for this is that

(a) She may not be very confident about her preparation

(b) She may be thinking excessively about the result of this examination

(c) The invigilator on duty maybe her class teacher and who is strict in nature

(d) She may not be able to deal with a sudden emotional outburst

Answer: (d)

Explanation: These symptoms show that seema is unable to control her emotions. Thus, it can be said that the situation occurs due to a sudden change in her emotions.

Q29. A disorder related to language comprehension is

(a) Apraxia

(b) Dyslexia

(c) Aspeechxia

(d) Aphasia

Answer: (d)

Explanation: Aphasia is a type of disorder related to the inability to produce a language either in speech or writing. It is caused by damage to the brain.

Q30. According to Piaget, at which of the following stages does a child begin to think logically about abstract propositions?

(a) Sensorimotor stage (birth-2 years)

(b) Pre-operational stage (2-7 years)

(c) Concrete operational stage (7-11 years)

(d) Formal operational stage (11 years and up)

Answer: (d)

Explanation: According to Piaget, a child becomes capable of abstract thinking at the formal operational stage (11 years and up). At this stage, he is able to identify problems and their causes. Piaget called it hypothetico-deductive reasoning.

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!