Quiz-2: Child Development and Pedagogy MCQ Question

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Child Development and Pedagogy MCQ Question
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. A few students in your class are exceptionally bright. You will teach them

(a) Along with the rest of the class

(b) By using enriched curriculum

(c) Along with higher classes

(d) Only when they want

Answer: (b) by using enriched curriculum

Q2. Which one of the following learning is permanent?

(a) By rote

(b) By listening

(c) By understanding

(d) By seeing

Answer: (c) By understanding

Q3. The purpose of measurement in education is to

(a) Quantify the achievement of objectives

(b) Evaluate the teacher’s ability

(c) Collect information for evaluation

(d) Make decisions about students

Answer: (c) collect information for evaluation

Q4. Who created the concept of kindergarten?

(a) Montessori

(b) Dewey

(c) Rosseau

(d) Fröbel

Answer: (d) Fröbel

Q5. The meaning of development is

(a) Progressive series of changes

(b) Progressive series of changes as a result of motivation

(c) Progressive series of changes as a result of motivation and experience

(d) Series of changes as a result of maturation and experience

Answer: (c) progressive series of changes as a result of motivation and experience

Q6. Consider the given statements about the components of cognition and choose the option that weakens the concept.

(a) Cognitive perceptions allow us to organize and understand the world through stimuli

(b) Attention is to concentrate on the stimuli or an activity

(c) Memory is a basic function of learning in the mere sense of creating an identity

(d) Thought is the most fundamental cognitive process

Answer: (c) Memory is a basic function of learning in the mere sense of creating identity

Q7. In the learning process mistakes are

(a) Not very important

(b) As important as success

(c) More important than success

(d) None of the above

Answer: (b) as important as success

Q8. If a learner writes ’61’ as 16′ and also gets confused between the letters ‘b’ and ‘d’, it shows

(a) Mental retardation

(b) Visual impairment

(c) Learning disability

(d) Mental impairment

Answer: (c) learning disability

Q9. John Dewey advocated “Lab schools“. These schools are an example of

(a) Factory schools

(b) Private schools

(c) Government schools

(d) Progressive schools

Answer: (d) progressive schools

Q10. Aarav says that language development is influenced by inborn talents while Radha feels that is because of the environment. This discussion between them is about

(a) Continuous and discontinuous learning

(b) Social and cultural factors

(c) Biological and ethical factors

(d) Nature and nurture debate

Answer: (d) nature and nurture debate

Q11. Learning in a classroom can be supported by

(a) Supporting the individuality and autonomy of the children by their teachers

(b) Exposing them to a number and variety of tests so that they can be motivated to learn

(c) Allowing the teachers to resort to physical punishment to create fear in the minds of children

(d) Changing the time and duration of the period of the subject

Answer: (a) supporting the individuality and autonomy of the children by their teachers

Q12. Which of the following aspects is emphasized most in all teaching theories?

(a) Classroom interaction

(b) Presentation of the content

(c) Preparation of the environment

(d) Enquiry of knowledge

Answer: (a) Classroom interaction

Q13. Mita has got a nose similar to her father. It is due to

(a) Biological heredity

(b) Societal heredity

(c) Behavioral heredity

(d) Educational heredity

Answer: (a) Biological heredity

Q14. The process of knowledge construction by the teacher requires

(a) Active participation of the learner

(b) Formation of a group of students to allow interaction at the micro-level

(c) Cramming of the useful concepts by the learner

(d) A regular interaction between teacher and students to form a healthy relation

Answer: (a) active participation of the learner

Q15. Dyslexia is a ………. disorder.

(a) Behavioral

(b) Genetic

(c) Neurological

(d) Mental

Answer: (c) Neurological

Q16. Dewey’s emphasis on the importance of ……… in the classroom shifted the focus of Education from the teacher to the students.

(a) Authoritative disciplines

(b) Democratic relationships

(c) Liberal thinking

(d) Directed instruction

Answer: (b) Democratic relationships

Q17. Out of the given statements which one is not false about learning?

(a) It is a process of giving and take between the teacher and the student

(b) It is influenced by the learner’s emotions

(c) It is a mutual exchange of experience between the teacher and the students

(d) A teacher doesn’t influence the learner in any way

Answer: (b) It is influenced by the learner’s emotions

Q18. Which one of the following is not a speech disorder?

(a) Talking at a slow or fast speed

(b) Slurring and lisping

(c) Stammering and stuttering

(d) Defect in pronunciation

Answer: (a) talking at a slow or fast speed

Q19. The role of a teacher is necessary for the development of

(a) Educational development of children

(b) Intellectual development of children

(c) Emotional development of children

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q20. Who propounded the two-factor Theory of Intelligence?

(a) Spearman

(c) Guilford

(b) Thorndike

(d) Catell

Answer: (a) Spearman

Q21. An intelligent father has an intelligent child due to

(a) Nurture

(b) School curriculum

(c) Heredity

(d) Nutrition

Answer: (c) heredity

Q22. A child of 2 to 3 years of age

(a) Will be able to give its gender, name or age

(b) Will have a vocabulary of at least 500 words

(c) Can answer how, who, and when questions

(d) Should be able to tell a reasonably connected story about a picture

Answer: (a) will be able to give its gender, name or age

Q23. Learning can be enriched if

(a) Situation from the real world are brought into the class in which students interact with each other and the teacher facilities

(b) More and more teaching aids are used in the class

(c) Teachers use different types of lectures and explanation

(d) Due attention is paid to periodic tests in the class

Answer: (a) situations from the real world are brought into the class in which students interact with each other and the teacher facilities

Q24. A teacher will design a/an …………. test to find out the cause of poor grades of students in her class.

(a) Aptitude

(b) Achievement

(c) Proficiency

(d) Diagnostic

Answer: (d) diagnostic

Q25. Achievement tests should

(a) Use genuine, real world tasks

(b) Allow the learners to differentiate their learning

(c) Be seen as important only by the learners

(d) Look similar to exam papers

Answer: (a) use genuine, real world tasks

Q26. Identify the mismatch in the following

(a) Formal operational stage: Birth to 7 years

(b) Concrete operational stage 7 to 11 years

(c) Pre-operational stage: 2 to 7 years

(d) Sensory motor stage: Birth to 2 years

Answer: (a) Formal operational stage: Birth to 7 years

Q27. The use of teacher-made tests is to be preferred over standardized tests for assessing the performance of disadvantaged and deprived students because standardized tests

(a) Should be given only to students belonging to the higher strata of Society

(b) Are focused on rote learning

(c) Have large errors of measurement

(d) Do not take into account the special needs of this particular group of students

Answer: (d) do not take into account the special needs of this particular group or students

Q28. Thinking permits humans to

(a) Anticipate or expect actions

(b) Make predictions about the world that they experience

(c) Reflect on an idea

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q29. What does critical thinking ability enable students to achieve?

(a) They become good scholars

(b) They become better problem solvers

(c) They achieve as much as students who are two classes ahead of them

(d) All of the above

Answer: (b) They become better problem solvers

Q30. Which type of nature will you have in your class to increase the process of socialization?

(a) Strict

(b) Loving and Sympathetic

(c) Normal

(d) None of the above

Answer: (b) Loving and Sympathetic

Q31. Motivation technique can work only upto

(a) Application level of cognitive objectives

(b) Comprehension level of objectives

(c) Highest level of cognitive domain

(d) None of the above

Answer: (c) highest level of the cognitive domain

Q32. Which of the following strategies is problem-centred?

(a) Project

(b) Heuristic

(c) Discovery

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Q33. Social roles designated for women in society displays

(a) Gender identity

(b) Gender discrimination

(c) Gender role attitude

(d) Gender role stereotyping

Answer: (d) gender role stereotyping

Q34. Techniques of motivation are most useful for realising

(a) Cognitive objectives

(b) Affective objectives

(c) Psychomotor objectives

(d) All of the above

Answer: (c) psychomotor objectives

Q35. Which of the following is not a tool to be used in Formative Assessment in the scholastic domain?

(a) Conversational skill

(b) Open-ended questions

(c) Projects

(d) Classroom activity

Answer: (a) Conversational skill

Q36. With the reference to activities relating to the issue of motivation

Key ElementsAction
1. Intrinsic motivationA. Begin with some unconditional positive praise: ‘You did that well’
2. Extrinsic motivationB. The teacher and/or the pupils reconnect with the lesson overview and specific objectives and with agreed personal goals and targets
3. Expectation for successC. Encourage learners to identify their own reasons for taking part in the lesson

 

Codes: A B C

(a)          2 1 3

(c)          1 3 2

(b)          3 1 2

(d)          1 3 2

Answer: (a)

Key ElementsAction
1. Intrinsic motivationB. The teacher and/or the pupils reconnect with the lesson overview and specific objectives and with agreed personal goals and targets
2. Extrinsic motivationA. Begin with some unconditional positive praise: ‘You did that well’
3. Expectation for successC. Encourage learners to identify their own reasons for taking part in the lesson

 

Q37. A lesson can be introduced in the class by

(a) Asking questions

(b) Illustration

(c) Telling stories

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q37. Which of the following is an external factor of development?

(a) Economic condition

(b) Social condition

(c) Life experiences

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q38. Teaching theories give

(a) Knowledge of assumptions and principles to teachers by studying the effects of independent variables on dependent one

(b) Knowledge about different levels of teaching and models of teaching concurrent

(c)  Knowledge about how to investigate teaching problems and how to solve them

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q39. Rebeka, a Maths teacher, ask Rushda a question. On not getting any answer from Rushda, she quickly moves on and asks Rahim another question. She rewards her question after realising that Rahim is struggling to find the answer. This tendency of Rebeka reflects that she is

(a) Slightly nervous about her question

(b) Supporting gender stereotyping of roles by favouring Rahim

(c) Trying not to put Rushda in an embarrassing situation

(d) Well aware of the fact that Rushda is not capable of answering questions

Answer: (b) supporting gender stereotyping of roles by favouring Rahim

Q40. Why is it important for the teachers to know about the various stages of child development?

1. To produce a comfortable environment for the teaching and learning process.

2. To know and understand the problems faced by a child.

3. To establish effective communication with the child.

(a) Only A

(b) Only B

(c) Both A and C

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q41. As soon as the process of motivation stops

(a) Activity of the person also stops

(b) need of the activity becomes dead

(c) All of the above

(d) None of the above

Answer: (c) All of the above

Q42. Human personality is a result of

(a) Only heredity

(b) Upbringing and education

(c) Interaction between heredity and environment

(d) Only environment

Answer: (c) interaction between heredity and environment

Q43. See the matched pair below and pick the correct matching

(a) Deductive though: Pre-operational child

(b) Inference and logic: Infancy

(c) Conservation and classification: Concrete operational stage

(d) Imitation and imagination: Formal operational stage

Answer: (c) Conservation and classification: Concrete operational stage

Q44. The physical characteristics of a child are influenced by

(a) Father’s DNA

(b) Mother’s DNA

(c) DNA of both mother’s and father’s

(d) Environment

Answer: (c) DNA of both mother’s and fathers

Q45. A schoolgirl wants to join the Indian Air Force, but her peers and parents make fun of her. The cause of their making fun of the girl’s aspiration is

(a) Because girls are not eligible to join the Indian Air Force

(b) That they are just making casual

(c) That the girl is physically weak

(d) Gender discriminatory behaviour

Answer: (d) gender discriminatory behaviour

Q46. Abraham Maslow explained the theory of motivation in 1954 from the perspective of

(a) Needs

(c) Expectancy

(b) Reward

(d) Objectives

Answer: (a) needs

Q47. Which one of the following optimizes motivation to learn?

(a) Tendency to choose very easy or difficult goals

(b) Personal satisfaction in meeting targets

(c) Extrinsic factor

(d) Motivation to avoid failure

Answer: (b) Personal satisfaction in meeting targets

Q48. According to Piaget’s theory of childhood development, the sensory-motor stage is

(a) Birth to 2 years

(c) 3 to 7 years

(b) Birth to 4 years

(d) 7 to 11 years

Answer: (a) birth to 2 years

Q49. Intimate and close friendship is shown in

(b) Late childhood

(a) Early childhood

(c) Adolescence

(d) Young childhood

Answer: (d) young childhood

Q50. “Active participation” has the elements except

(a) Reading books to find answers

(b) Encouraging to find answers

(c) Group discussions

(d) Collaborative learning

Answer: (a) reading books to find answers

Q51. Which aspect of learning is to be considered while implementing child-centred learning?

(a) Area of learning

(b) Teaching strategies accommodate intellectual and emotional needs

(c) Student’s social needs

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q52. Which one defines the present cognitive level of students in the learning continuum in the best way?

(a) Willingness to learn

(b) Learning habit

(c) Readiness for learning

(d) Suitability for learning

Answer: (c) Readiness for learning

Q53. What is regarded as the first age of socialisation in school?

(a) Childhood

(b) Adolescence

(c) Adulthood

(d) Infancy

Answer: (a) Childhood

Q54. Which of the following are the agencies of social development of a child?

1. Family
2. Peers
3. Teacher
4. School

(a) C and D

(c) A B and C

(b) A, C and D

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Q55. The determinants of individual differences in humans relate to

(a) Differences in their environment

(b) Differences in their heredity

(c) Differences in both heredity and environment

(d) An interaction between the factors of heredity and factors of the environment

Answer: (d) an interaction between the factors of heredity and factors of the environment

Q56. The statement “Every learner is unique” means that

(a) It is not possible to develop the learners potential in a heterogeneous class

(b) Learners do not share common goals

(c) Making a common curriculum for all learners in a class is impossible

(d) No two learners are alike in their capabilities, interests and talent

Answer: (d) No two learners are alike in their capabilities, interests and talent

Q57. The strategy close to the heuristic discovery strategy is

(a) Inductive

(b) Deductive

(c) Analysis

(d) Brain

Answer: (c) analysis

Q58. Which one of the following is the affair of learning?

(a) Personal

(b) Social

(c) Natural

(d) All of the above

Answer: (b) Social

Q59. A teacher usually assigns different tasks to different students. She believes that

(a) Students do not like the same kind of work being assigned to all

(b) There exist individual differences between students

(c) It promotes competition among the students

(d) With this method the students will not be able to copy each other’s work

Answer: (b) there exist individual differences students

Q60. A provision for the education of children with learning disabilities can be done through

(a) Mainstreaming

(b) Integration

(c) Inclusive education

(d) None of the above

Answer: (c) Inclusive education

Q61. What is the aim of integrating child-centred learning with the curriculum?

(a) Strengthens student motivation

(b) Promotes discovery/active learning

(c) Responsibility for one’s own learning

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q62. Babar understands a chapter quickly while Salman takes much more time. This happens because

(a) They are individually different

(b) Babar is more intelligent than Salman

(c) Salman’s grasping power is less than Babar’s

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q63. Accommodation, according to Piaget’s cognitive development theory, means

(a) Arrangement of perceptual and cognitive information into meaningful patterns

(b) Equilibrium between previous knowledge and new knowledge

(c) Adjusting to new ways of behaving and thinking by modifying existing cognitive structures

(d) Finding the matching between existing cognitive structures and the environmental needs as they arise

Answer: (c) adjusting to new ways of behaving and thinking by modifying existing cognitive structures

Q64. Which of the following observations supports Howard Gardner’s Theory of Multiple Intelligences?

(a) Different intelligence are hierarchical in nature

(b) Teachers should follow one specific theory of educational innovation at the time of designing instruction.

(c) Damage to one part of the brain affects only a particular ability sparing others

(d) Intelligence is an interaction of analytical, creative and practical intelligence.

Answer: (c) Damage to one part of the brain affects only a particular ability sparing others

Q65. Learning disabilities may occur due to all of the following except

(a) The teacher’s way of teaching

(b) Prenatal use of alcohol

(c) Mental retardation

(d) Meningitis during infancy

Answer: (a) the teacher’s way of teaching

Q66. Which of the following learners are included in the term ‘specially-abled learners‘?

A. Gifted
B. Creative
C. Physically disabled
D. Learning disabled

(a) A and B

(b) A, B and C

(c) C and D

(d) All of the above

Answer: (a) A and B

Q67. To a question related to the preparation of tea in the class, a student answered it on the basis of the inputs that he had watching his mother preparing coffee. This is related to?

(a) Law of attitude

(b) Law of readiness

(c) Law of analogy

(d) Law of effect

Answer: (c) Law of analogy

Q68. To start the work, continue and stable, it is called

(a) Motivation

(c) Work

(b) Learning

(d) Play

Answer: (a) motivation

Q69. Children’s attitudes towards persons of ethnic groups different from them are strongly influenced by the attitudes of

(a) Their parents

(b) Their peers

(c) The mass media

(d) Their siblings

Answer: (a) their parents

Q70. Which one of the following is not an element of language?

(a) Pragmatics

(b) Linguistics

(c) Semantics

(d) Grammar

Answer: (b) Linguistics

Q71. Thinking in childhood can be explained as a/ an ………

(a) Cognitive activity

(b) Emotional behaviour

(c) Social process

(d) Psychomotor process

Answer: (a) Cognitive activity

Q72. In a teaching-learning process which of the following things is done first?

(a) Determination of objectives

(b) Determination of strategies

(c) Task analysis

(d) Writing objectives

Answer: (a) Determination of objectives

Q73. Which of the following is not an attribute of cognition?

(a) It is a mental process involved in gaining knowledge and comprehension

(b) Thinking, knowing, remembering judging and problem solving are the elements of cognition

(c) Cognition is the higher-level function of the brain that includes imagination and perception

(d) Cognition is an integral part of learning though not necessary for children in the earlier stages

Answer: (d) Cognition is an integral part of learning though not necessary for children in the earlier stages

Q74. A child learns properly in an environment which

(a) Gives due to weight age to the emotions and experiences of a child

(b) Gives ample space to place

(c) There is the strict discipline

(d) There are opportunities to make friends

Answer: (a) gives due weightage to the emotions and experiences of a child

Q75. Sex refers to the biological attributes of being male or female while gender refers to

(a) The psychologically constructed attributes of being male or female or of femininity and masculinity

(b) The socially constructed attributes of being male or female or of femininity and masculinity

(c) The biological attributes itself in Latin

(d) The femininity and masculinity quoted in medicals

Answer: (b) the socially constructed attributes of being male or female or of femininity and masculinity

Q76. With reference to gifted learners, ‘acceleration’ means

(a) Accelerating the process of their assessment

(b) Accelerating the transaction of their scholastic activities

(c) Promoting them to the next higher grade earlier than normal learners

(d) Speeding up their co-scholastic activities

Answer: (c) Promoting them to the next higher grade earlier than normal learners

Q77. The emphasis from teaching to learning can be shifted by

(a) Adopting child-centred pedagogy

(b) Encouraging rote learning

(c) Adopting frontal teaching

(d) Focusing on examination results

Answer: (a) adopting child-centred pedagogy

Q78. Which of the given statements is not correct about the process of learning?

(a) It is a continuous and comprehensive process

(b) Learning is a target-oriented process.

(c) Learning is not just self-centred

(d) Schools are the only place to learn.

Answer: (d) Schools are the only place to learn.

Q79. Sita has learned to eat rice and dal with her hand by seeing another girl doing the same. Which principle of development is it associated with?

(a) Development takes place by learning

(b) Early development is more important than later development

(c) Development follows a pattern

(d) Development of individuality

Answer: (a) Development takes place by learning

Q80. Which of the following is not an acquired trait of a learner?

(a) Cultural outlook

(b) Height

(c) Education

(d) Manners

Answer: (b) Height

Q81. Which one of the following skills should be stressed more for mentally underdeveloped children?

(a) Life skills

(b) Adaptation skills

(c) Communication skills

(d) Numerical skills

Answer: (b) Adaptation skills

Q82. What changes does a child make in himself when he is at the concrete-operational stage?

(a) A child begins to think logically about objects and events

(b) A child be0omes active towards his day to day operations

(c) A child brings the experience of others in the operations that are meant to him

(d) A child becomes responsive to external things whenever comes into contact

Answer: (a) A child begins to think logically about objects and events

Q83. Which one of the following is not the tool for formative assessment in the scholastic domain?

(a) Oral questions

(b) Multiple choice questions

(c) Projects

(d) Assignments

Answer: (b) Multiple choice questions

Q84. Which one of the following is indicative of learning through development?

(a) Recognizing symbols, numbers and other things

(b) Putting logical assumptions for a situation

(c) Both (a) and (b)

(d) Neither (a) nor (b)

Answer: (c) Both (a) and (b)

Q85. What should be the role of the teacher in reducing the effects of individual differences?

(a) The teacher should try to adjust the curriculum as per the individuals’ needs

(b) The teacher should try to understand the abilities, aptitudes and interests of the students

(c) Both (a) and (b)

(d) Neither (a) nor (b)

Answer: (c) Both (a) and (b)

Q86. Which of the following factors is not related to motivation?

(a) Interest

(b) Objectives of life

(c) Physical fitness

(d) Mental health

Answer: (c) Physical fitness

Q87. Methods of inclusion of children from disadvantaged and deprived communities do not include

(a) Improving the pedagogy by asking educators and teachers to design simpler tests

(b) Improving the pedagogy by asking teachers to use a wide range of learning methods

(c) Improving the pedagogy to promote identification and creativity

(d) Improving the language of instruction to include learning of concrete concepts through everyday experiences

Answer: (a) improving the pedagogy by asking educators and teachers to design simpler tests

Q88. Which one doesn’t support the easing out the ways of problem-solving in a funny way?

(a) Creativity in thinking

(b) Ample time for recreation

(c) Peer discussion

(d) Anticipating perfection from then without any supervision

Answer: (d) Anticipating perfection from then without any supervision

Q89. Which of the given combinations, in terms of instincts-emotion, is correct?

(a) Fight-Disgust

(b) Curiosity-Wonder

(c) Self-assertion-Subjection no

(d) Appeal-Lust

Answer: (b) Curiosity-Wonder

Q90. “Gestalt theorists” are associated with

(a) Social behaviour

(b) Hit and trial methods

(c) Insight theory

(d) None of the above

Answer: (c) insight theory

Q91. Development occurs in human being

(a) upto the end of adolescence period

(b) upto the end of childhood

(c) upto the starting of adulthood

(d) Throughout the life

Answer: (d) throughout the life

Q92. School Based Assessment

(a) Make students and teachers non-serious and casual

(b) Dilutes the accountability of boards of education

(c) Hinders achieving universal national standards

(d) Helps all students learn more through diagnosis

Answer: (d) helps all students learn more thorough diagnosis

Q93. The objective of the evaluation is to

(a) Establish that learning has actually been achieved

(b) Know what the child has learnt

(c) Know about learning difficulties of child

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q94. Which of the following statements did John Dewey believe in?

(a) Curiosity is not innate; rather, it is acquired

(b) Learners must be observed in the classroom but there is no need to give them feedback

(c) A learner is an active participant and problem solver

(d) Democratic space in the classroom hinders the learning process

Answer: (c) A learner is an active participant and problem solver

Q95. In a child-centred classroom, children generally learn

(a) Mainly from the teacher

(b) Individually

(c) Individually and in groups

(d) In groups

Answer: (c) individually and in groups

Q96. Safety need refers to the protection of the organism from its enemies of the environment. These enemies maybe

(a) His fellow-being

(b) Heat, cold or rain

(c) All of the above

(d) None of the above

Answer: (c) All of the above

Q97. Which of the following is predominantly a heredity related factor?

(a) Participation in social activities

(b) Attitude towards peer group

(c) Thinking pattern

(d) Colour of the eyes

Answer: (d) Colour of the eyes

Q98. A child with Intelligence Quotient 105 will be classified as

(a) Superior intelligence

(b) Above average intelligence

(c) Normal or average intelligence

(d) Dull

Answer: (c) normal or average intelligence

Q99. Which one of the following facilitates inclusive education the most?

(a) The teacher should give due importance to the views of all students.

(b) Individual differences among students become a major problem for a teacher.

(c) Children with low IQ will learn and benefit from studying with normal children

(d) When included in a normal classroom specially-disabled children will further lag behind because the performance of other students will frustrate them.

Answer: (a) The teacher should give due importance to the views of all students.

Q100. A student works hard to clear an entrance test for admission into medical college. The student is said to be motivated

(a) Experientially

(b) Intrinsically

(c) Extrinsically

(d) Individually

Answer: (b) intrinsically

 

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!