Quiz-11: Child Development and Pedagogy MCQ Question

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Child Development and Pedagogy MCQ Question
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Directions (Q. 1-30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q1. Which of the following statements cannot be considered as a feature of the process of learning?

(a) Learning is goal-oriented.

(b) Unlearning is also a learning process.

(c) Educational institutions are the only place where learning takes place.

(d) Learning is a comprehensive process.

Answer: (c)

Explanation: Learning can take place anywhere. It is not mandatory that educational institutions are the only places where learning can take place.

Q2. Which of the following are associated with multiple pedagogical techniques, assorted learning materials, multiple assessment techniques and varying complexity and nature of the content?

(a) Universal design for learning

(b) Remedial teaching

(c) Differentiated instruction

(d) Reciprocal teaching

Answer: (c)

Explanation: Differentiated instruction is also known as ‘Differentiated Learning’ in educational psychology. In this type of teaching-learning process, a teacher uses different types of teaching strategies or tactics for students in the class.

Q3. Children in pre-primary get satisfaction from being allowed to discover. They become distressed when they are discouraged. They do so due to their motivation to

(a) Reduce their ignorance

(b) Affiliate with the class

(c) Create disorder in the class

(d) Exercise their power

Answer: (a)

Explanation: A teacher should not interrupt students during the self-learning process. Children are curious by nature as they discover and create their own knowledge.

Q4. As a teacher, which of the following is the most effective way to convey to the students from disadvantaged sections to participate and succeed?

(a) Articulate student’s confidence in their ability to succeed.

(b) Develop their interest in the topics to be taught.

(c) Compare them with other children as frequently as possible to make them realise their goal.

(d) Emphasise the point that you have high expectations from them.

Answer: (a)

Explanation: Motivation plays a remarkable role to obtain good results. If a teacher wants the deprived students to succeed, it is necessary for him/her to articulate confidence in them. This is because the students from disadvantaged sections lack confidence in their own abilities.

Q5. A teacher uses text and some pictures of fruits and vegetables and holds a discussion with her students. The students link the details with their previous knowledge and learn the concept of nutrition. This approach is based on

(a) Classical conditioning of learning

(b) Theory of reinforcement

(c) Operant conditioning of learning

(d) Construction of knowledge

Answer: (d)

Explanation: In the constructive approach of teaching, learners are the creators of knowledge and the teacher acts as a facilitator of learning. The facilitation may be in the form of concrete objects or examples related to daily life so that learners can link these with their previous knowledge and construct new knowledge.

Q6. ‘Education-of-all-in-schools-for-all’ could be a tagline for which of the following?

(a) Cohesive education

(b) Inclusive education

(c) Cooperative education

(d) Exclusive education

Answer: (b)

Explanation: ‘Education-of-all-in-schools-for-all’ could be a tagline for inclusive education because it means that students with and without disabilities study in the same school. There is no discrimination among students on any basis.

Q7. Fitting new information into existing schemes is known as

(a) Equilibration

(b) Assimilation

(c) Organisation

(d) Accommodation

Answer: (b)

Explanation: Assimilation is the act of absorbing something into the present scheme. A child uses a new object in the existing scheme. For instance, a rattle in the hands of a 5-month child would be used as a sucking object.

Q8. According to Piaget, a child between 2 and 7 years is in the __________ stage of cognitive development.

(a) Concrete operational

(b) Sensorimotor

(c) Preoperational

(d) Formal operational

Answer: (c)

Explanation: According to Jean Piaget, there are four stages in the cognitive development of children. These stages are the sensorimotor stage (birth to 2 years), preoperational stage (2 to 7 years), concrete operational stage (7 to 11 years) and formal operational stage (11 to 16 years).

Q9. Problem-solving is not

(a) goal-directed

(b) A skill that can be learned and practised

(c) About the numerical ability

(d) Based on the understanding and use of sequenced steps

Answer: (c)

Explanation: Problem-solving consists of using a generic or ad-hoc method in a sequential manner for finding the solution of a problem. It is not about numerical ability only but is a combination of many mental skills.

Q10. The period of infancy is from

(a) Birth to 3 years

(b) 2 to 3 years

(c) Birth to 1 year

(d) Birth to 2 years

Answer: (d)

Explanation: Generally, the period from birth to 2 years is considered as the infancy period. Different psychologists have different views regarding the infancy period. For example, according to Ross, the infancy period is from birth to 3 years; and according to Selley, the infancy period is from birth to 5 years.

Q11. In learning, assessment is essential for

(a) Screening test

(b) Motivation

(c) Fostering of the purpose of segregation and ranking

(d) Grades and marks

Answer: (b)

Explanation: Assessment is a tool of evaluation. A positive result of assessment motivates learners. If the results of the assessment are not up to the mark, constructive feedback needs to be provided during the formative assessment that also works as motivation.

Q12. Which among the following guidelines does not help parents in developing a child’s problem-solving ability?

(a) Parents should let the child work on various problems at a time.

(b) Parents should remain patient and give their children time for trial and error.

(c) Parents should try not to judge the child’s achievements from an adult’s point of view.

(d) Parents should know when to stop solving problems for the child.

Answer: (a)

Explanation: Parents should let the child work on only one problem at a time. More than one problem may become confusing for the child.

Q13. The eight-stage theory of development, given by _____, is one of the most widely accepted models of social development of human beings.

(a) Schwarzenegger

(b) Erik Homberger Erikson

(c) Newmeyer

(d) Guskin and Guskin

Answer: (b)

Explanation: Erik Homberger Erikson’s theory of development comprises eight stages, each of which denotes a different element of an individual’s growth and progress. These stages show the development of an individual through his entire lifespan from birth until death.

Q14. In the context of education, socialisation means

(a) Creating one’s own social norms

(b) Respecting elders in society

(c) Adapting and adjusting to the social environment

(d) Always following social norms

Answer: (a)

Explanation: Socialisation is adapting and adjusting to social norms, customs, ideologies and environment.

Q15. The ______ is the gap between the present and potential levels of child development.

(a) Zone of Proximal Development (ZPD)

(b) Zone of Planned Development (ZPD)

(c) Zone of Pedagogy Development (ZPD)

(d) Zone of Pedagogy Direction (ZPD)

Answer: (a)

Explanation: The Zone of Proximal Development (ZPD) states that the role of a teacher is necessary for the cognitive development of a child. The two levels of attainment for ZPD are:

Level 1 – Present level of development: It states what a child can do independently.

Level 2 – Potential level of development: It states what a child could do with the help of a teacher.

This assistance by the teacher is called scaffolding.

Q16. “Anyone can become angry – that is easy, but to be angry with the right person, to the right degree, at the right time, for the right purpose, and in the right way that is not easy.” This is related to

(a) Social development

(b) Cognitive development

(c) Physical development

(d) Emotional development

Answer: (d)

Explanation: Emotions are considered a complex pattern of behavioural changes or modifications. These include feelings, cognitive processes, physiological arousal, etc. that are the result of a situation or condition. Anger is a negative emotion. An emotionally developed person can control anger and show it wherever necessary in the right way.

Q17. Who said, “Adolescence is a period of storm and stress”?

(a) Granville Stanley Hall

(b) Jean Piaget

(c) F. Skinner

(d) Erikson

Answer: (a)

Explanation: Granville Stanley Hall was a revolutionary American psychologist and educationist who presented a number of evolutionary theories related to childhood development. He said that “Adolescence is a period of storm and stress”.

Q18. A student of V-grade with ‘visual deficiency’ should be

(a) Treated normally in the classroom and provided support through audio CDs

(b) Given special treatment in the classroom

(c) Excused doing a lower level of work

(d) Helped with his/her routine work by parents and friends

Answer: (a)

Explanation: Teachers should build confidence in children with learning disabilities. A multi-sensory teaching strategy should be used by the teacher. It will help children with learning disabilities to comprehend the meaning of the topic.

Q19. An empowering school will promote which of the following qualities the most in its teachers?

(a) Memory

(b) Disciplined nature

(c) Competitive aptitude

(d) Tendency to experiment

Answer: (d)

Explanation: An empowering school promotes a tendency to experiment among teachers. Empowerment leads to innovation and experimentation to devise new teaching and assessment techniques.

Q20. Development denotes a

(a) Progressive series of changes as a result of experience

(b) Progressive series of changes as a result of motivation

(c) Progressive series of changes as a result of maturation, social transmission, experiences and equilibration

(d) Progressive series of changes as a result of maturation and experience

Answer: (c)

Explanation: According to Jean Piaget, the development process of an individual’s life consists of four basic elements: maturation, social transmission, experiences and equilibration.

Q21. Difficulty in recalling the sequence of letters in words and frequent loss of visual memory is associated with

(a) Dyslexia

(b) Dyscalculia

(b) Dysgraphia

(d) Dyspraxia

Answer: (a)

Explanation: Dyslexia is a type of reading disorder in which difficulties in learning to read or identify alphabets, words and other symbols are included. However, it does not affect the general intelligence of the learner.

Q22. Which of the following statements is not true?

(a) Teaching is modifiable.

(b) Teaching is formal and informal.

(c) Teaching is science as well as art.

(d) Teaching is instruction.

Answer: (d)

Explanation: Teaching is not an instruction. The main focus of teaching should be on imparting knowledge and learning to students. Teachers should act as role models for students by the words they speak and the actions they perform.

Q23. Girl students

(a) Learn questions on mathematics well but face difficulty only when they are asked to reason them out

(b) are as good in mathematics as boys of their age

(c) Perform less competently in spatial concepts than boys of their age

(d) possess more linguistic and musical abilities

Answer: (b)

Explanation: It is found in psychological researches that girl students are as good in mathematics as boys of their age. In other words, there is no difference in the mathematical ability between boys and girls.

Q24. Which of the following is not required for developing creativity in the classroom?

(a) Playing games

(b) Experiment

(c) Story writing

(d) Lecture

Answer: (d)

Explanation: A creativity-supportive atmosphere in the classroom promotes students, interest in lessons.

Q25. A child starts to cry when his grandmother takes him from his mother’s lap. The child cries due to

(a) Social anxiety

(b) Emotional anxiety

(c) Stranger anxiety

(d) Separation anxiety

Answer: (d)

Explanation: Separation anxiety is a psychological condition that occurs when the child feels separated from a primary caretaker and starts crying as a reaction to anxiety.

Q26. Rajesh is a voracious reader. Apart from studying his course books, he often goes to the library and reads books on diverse topics. Rajesh does his project even during the lunch break. He does not need prompting. He can be best described as a(n) ________

(a) fact-centred learner

(b) teacher-motivated learner

(c) assessment-centred learner

(d) Intrinsically motivated learner

Answer: (d)

Explanation: Intrinsic motivation comes from inside an individual and does not depend on any external rewards. When an individual is internally motivated, it increases his learning rate or working efficiency.

Q27. ________ environment is child- and teacher-friendly.

(a) Learning

(b) Parents

(c) Playground

(d) Classroom

Answer: (a)

Explanation: The learning environment provides flexibility, openness and easy access to resources. This environment helps students be comfortable, safe and engaged.

Q28. Assessment for learning takes into account the following except

(a) Learning styles of students

(b) Strengths of students

(c) Needs of students

(d) Mistakes of students

Answer: (b)

Explanation: Assessment for learning comprises two steps: diagnostic assessment and formative assessment. In these steps, the learning styles, needs and mistakes of students are considered. The strengths of students cannot be judged in the assessment for learning.

Q29. Understanding human growth and development enables a teacher to

(a) Gain control of learners’ emotions while teaching

(b) Be clear about teaching diverse learners

(c) Tell students how they can improve their lives

(d) Practise his teaching in an unbiased way

Answer: (b)

Explanation: Growth and development are closely related. However, both terms have different meanings. Generally, growth is associated with quantitative changes, and development is associated with both, i.e. quantitative and qualitative changes. In other words, growth is a part of development, which is comparatively a wider process.

Q30. _____ is not considered a sign of being gifted’.

(a) Novelty in expression

(b) Curiosity

(c) Creative ideas

(d) Fighting with others

Answer: (d)

Explanation: Gifted children can be classified into three categories: intellectually bright, creative and talented. Fighting is a sign of frustration due to various negative emotions such as anger, jealousy and hatred.

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!