Quiz-6: English and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
English and Pedagogy MCQ Questions with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Directions (Q.1–9): Read the passage given below and answer the following questions by selecting the most appropriate option.

1. Some researchers suggest that emotional intelligence can be learned and strengthened, while others claim it is an inborn characteristic. The purpose of developing our emotional literacy is to precisely identify and communicate our feelings. When we do this, we are helping nature fulfil its design for our feelings. We must know how we feel in order to be able to fill our emotional needs. And we must communicate our feelings in order to get the emotional support we need from others, as well as to show our emotional support and understanding to them.

2. Also, one of the first steps to develop our emotional intelligence is to improve our emotional literacy. In other words, to improve our ability to identify our feelings by their specific names-and the more specific we can be, the better. In the English language, we have thousands of words that describe and identify our emotions; we just don’t use many of them. If you are interested in working on your emotional literacy, the first step is to start using simple, three-word sentences such as these: I feel sad. I feel motivated. I feel offended. I feel appreciated. I feel hurt. I feel disrespected. When we talk about our feelings using three-word sentences, we are sending what have been called “I messages”. On the other hand, when we say things like “You make me so jealous”, we are sending a “you message”. These “you messages” typically put the other person on the defensive, which hurts communication and relationships rather than helping.

Q1. The passage can be called

(a) Descriptive

(b) Narrative

(c) Discursive

(d) Factual

Answer: (c)

Explanation: The given passage can be called discursive. In this style of writing, the writer reaches a conclusion giving supportive reasons.

Q2. An ‘inborn characteristic‘ referred to here is one’s ability to

(a) Understand and evaluate one’s surroundings emotionally

(b) Give a calculated emotional response at all times

(c) Respond to a stimulus in the environment

(d) Be considerate

Answer: (a)

Explanation: The author says that the ‘purpose of developing our emotional literacy is to precisely identify and communicate our feelings. So, the ‘inborn characteristic’ is the ability to emotionally understand and evaluate one’s surroundings.

Q3. Here, ’emotional support’ suggests

(a) Wise counsel

(b) Sympathy

(c) Pity

(d) Tolerance

Answer: (b)

Explanation: The phrase ’emotional support’ refers to the sympathy one gets or gives.

Q4. “Working on your emotional literacy‘ means to

(a) Improve one’s attitude and communication skills

(b) Control verbal or physical outbursts

(c) Adopt a friendly attitude while meeting strangers

(d) Work with a counsellor to support your emotional behaviour

Answer: (a)

Explanation: According to the writer, ’emotional literacy’ refers to identifying and communicating our feelings. For working on this, the author has asked the reader to improve the way he/she communicates his/her emotions.

Q5. “I messages” are usually about

(a) Others’ business; therefore, ‘gossip

(b) Expressing our views freely

(c) Blaming others

(d) Blaming ourselves

Answer: (b)

Explanation: According to the passage, ‘l messages’ are communicated in simple, three-word sentences. These sentences do not blame anyone; they just express our feelings.

Q6. “You messages” are usually about

(a) Blaming others

(b) Sympathising with the listener

(c) Looking at issues from others’ viewpoints

(d) Blaming yourself

Answer: (a)

Explanation: ‘You messages’ blame others and put the other person on the defensive.

Q7. The antonym from the passage for the word “general is

(a) Simple

(b) Specific

(c) Nature

(d) Improve

Answer: (b)

Explanation: The antonym of ‘general’ is ‘specific’, which means something particular.

Q8. In this context, ‘defensive‘ means

(a) Attack injustice

(b) Express anger

(c) Support what is right

(d) Support a point of view

Answer: (d)

Explanation: ‘Defensive’ is an attempt to justify something. Here, it would mean to ‘support a point of view’.

Q9. A word that means ‘of a particular nature‘ is

(a) Precisely

(b) Typically

(c) Literacy

(d) Offended

Answer: (b)

Explanation: ‘Typically means of a particular type or nature.

Directions (Q. 10-15): Read the poem given below and answer the following questions by selecting the most appropriate option.

The Last Conqueror

Victorious men of the earth, no more

Proclaim how wide your empires are;

Though you bind-in every shore

And your triumphs reach as far

As night or day,

Yet you, proud monarchs must obey

And mingle with forgotten ashes, when

Death calls ye to the crowd of common men.

Devouring Famine, Plague, and War,

Each able to undo mankind,

Death’s servile emissaries are;

Nor to these alone confined,

He hath at will

More quaint and subtle ways to kill;

A smile or kiss, as he will use the art,

Shall have the cunning skill to break a heart.

Q10. ” __________ servile emissaries” means

(a) Risky behaviour

(b) Humble messengers

(c) Those who protect

(d) Messengers of peace

Answer: (b)

Explanation: An emissary is an ambassador or messenger, while servile means obedient.

Q11. “More quaint and subtle ways to kill;/ A smile or kiss, as he will use the art,” – tells the reader that the speaker

(a) Believes in human goodness

(b) Is afraid of his enemies

(c) Hates wars

(d) Distrusts human nature

Answer: (d)

Explanation: The poet distrusts human nature. He asks the conquerors not to be too proud of their victories as Death is an absolute certainty and God’s will cannot be fathomed by humans.

Q12. “________ the cunning skill” refers to

(a) A weapon of war

(b) Skilful soldier

(c) A manipulative king

(d) Hidden threat

Answer: (d)

Explanation: Since the ‘cunning skill’ is mentioned in reference to break a heart’, it implies a hidden threat.

Q13. ” Mingle with forgotten ashes” means

(a) Dead persons

(b) Fires on the battlefield

(c) Threats to life

(d) Hidden dangers

Answer: (a)

Explanation: To “mingle with forgotten ashes” means to be dead.

Q14. Here, ‘subtle’ means

(a) Stupid

(b) Hidden

(c) Suggestive

(d) Sullen

Answer: (b)

Explanation: The word ‘subtle’ word ‘subtle’ implies ‘indirect’ or ‘covert’. Thus, it is closest in meaning to the word “hidden’

Q15. “And your triumphs reach as far/ As night or day,” –

The poetic device found in these words is a

(a) Pathetic fallacy

(b) Metaphor

(c) Simile

(d) Formula

Answer: (c)

Explanation: As two distinct things are compared by using the word ‘as’, the simile is the poetic device that is used here.

Directions (Q. 16-20): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q6. How many cognitive objectives are there in the RCEM approach?

(a) Five

(b) Three

(c) Four

(d) Six

Answer: (c)

Explanation: There are four cognitive objectives in the RCEM approach. They are knowledge, understanding, application and creativity.

Q17. Decoding refers to

(a) Deciphering sounds in words and sentences

(b) Passing on a message to others

(c) Only recognising the difference between sounds

(d) Failure to understand the given text

Answer: (a)

Explanation: Decoding is a strategy of reading. It is the process of translating the sounds of words and sentences and recognising the pattern.

Q18. The cognitive code approach focuses more on.

(a) Vocabulary

(b) Pronunciation

(c) Spelling

(d) Grammar rules

Answer: (d)

Explanation: The cognitive code approach focuses on grammar rules through examples. It moves from the known to the unknown.

Q19. Choose the incorrect statement.

(a) Real learning outcome is the terminal behaviour of learners.

(b) According to the evaluation approach, change in behaviour may be cognitive, affective and psychomotor.

(c) In the unit approach, the plan of teaching is cyclic.

(d) ‘Introduction helps in drawing the attention of students towards a specific topic.

Answer: (d)

Explanation: In an educational piece, the introduction comes in the beginning to draw the attention and interest of the audience towards what will follow.

Q20. The ‘sandwich technique’ is a bilingual method that has a three-phase structure of

(a) Listening – writing – repetition

(b) Drills with levels of difficulty

(c) Presentation – practice – production

(d) Error correction – reproduction (as drill)

Answer: (c)

Explanation: The sandwich technique is a three-phase structure of presentation practice-production. It was developed by C. J. Dodson.

Q21. The curriculum is an educational programme that does not state

(a) The educational purpose of the programme

(b) The content (material, etc.), teaching strategies and learning experiences, which will be necessary to achieve this purpose

(c) The means of evaluating whether these educational ends have been achieved or not

(d) The lesson planning details of the topic

Answer: (d)

Explanation: Curriculum is basically the content that is to be taught in an educational programme. Details of a lesson plan play no role in it.

Q22. One of the main objectives of Continuous and Comprehensive Evaluation (CCE) is

(a) To conduct more and more tests in one academic year

(b) To test every aspect of the learner’s development

(c) De-emphasise memorisation

(d) To make sure learners do not forget what they have learnt

Answer: (b)

Explanation: CCE incorporates both scholastic and non-scholastic aspects of evaluation. It advocates evaluation to be a continuous process through formative and summative assessments.

Q23. Encouraging the student to love the world and to imagine a peaceful future, and caring for the student and encouraging the student to care for others is education.

(a) Distance

(b) Academic

(c) Value

(d) Vocational

Answer: (c)

Explanation: When values are inculcated through education, it is termed value education.

Q24. A teacher evaluates his/her student’s writing ability on the basis of his/her

(a) Ability to memorise things

(b) Ability to correctly pronounce similar sounding words

(c) Proper space between letters and words

(d) Ability to recognise English sounds both in isolation and in combination

Answer: (c)

Explanation: The writing ability is evaluated on the basis of the learner’s ability to apply proper space between letters and words.

Q25. Which of the following is not true in the context of measurement in learning?

(a) It provides a numerical value for evaluation.

(b) It is used as a tool of evaluation.

(c) It has a wider scope than evaluation.

(d) It has a narrower scope than evaluation.

Answer: (c)

Explanation: Measurement is used as a tool in the evaluation process; though in learning, its scope is broader than that of measurement.

Q26. According to one of the following linguists, language cannot be sub-standard; it may be nonstandard?

(a) William Labov

(b) Basil Bernstein

(c) Stephen Krashen

(d) Chomsky

Answer: (a)

Explanation: William Labov is an American linguist who developed variationist sociolinguistics. According to him, language cannot be sub-standard though it may be non-standard.

Q27. Who introduced the evaluation approach of lesson planning?

(a) Morrison

(b) Kilpatrick

(c) B.S. Bloom

(d) Herbart

Answer: (c)

Explanation: B.S. Bloom introduced the evaluation approach of lesson planning. He also introduced the three domains of learning, i.e. cognitive, affective and psychomotor.

Q28. __________ is a prerequisite to learning language.

(a) Motivation

(b) Reading stories

(c) Knowing words and their meanings

(d) Knowledge of grammar

Answer: (a)

Explanation: Motivation gives a purpose and orients a learner towards the goal of language learning. It is a contributing factor in the acquisition of a second language.

Q29. Webcasting is an educational media does not Include

(a) Campus radio

(b) Intranet

(c) Staging a drama

(d) Televised programmes

Answer: (c)

Explanation: Webcasting is broadcasting over the Internet. As an educational media, it does not include staging a drama.

Q30. According to which method of teaching, grammar rules are explained before providing examples?

(a) Incidental method of teaching

(b) Informal method of teaching

(c) Deductive method of teaching

(d) Inductive method of teaching

Answer: (c)

Explanation: The deductive method of teaching emphasises teaching from rules to examples.

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!