Quiz-7: Child Development and Pedagogy MCQ Questions

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Child Development and Pedagogy MCQ Questions
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. Which of the following are the correct levels of learning?

(a) Facts, Knowledge-how, Information, Comprehension, Wisdom

(b) Facts, Information, Comprehension, Knowledge-how, Wisdom

(c) Facts, Information, Knowledge-how, Comprehension, Wisdom

(d) Facts, Comprehension, Information, Knowledge-how, Wisdom

Answer: (c) Facts, Information, Knowledge-how, Comprehension, Wisdom

Q2. Change in behaviour due to maturation etc is also called learning.

(a) Yes

(b) No

(c) Undecided

(d) Sometimes

Answer: (b) No

Q3. What is thinking?

(a) Use of Symbols

(b) Use of Language

(c) Concept Learning

(d) Perceptual Process

Answer: (d) Perceptual Process

Q4. For which category of subjects are the detour problems used?

(a) Children

(b) Adults

(c) Birds

(d) Animals

Answer: (b) Adults

Q5. The name of the theory advocating a sudden solution to the problem is

(a) Operant learning

(b) Theory of insight

(c) Trial and Error theory

(d) Conditioning

Answer: (b) Theory of insight

Q6. “Sensation is a gateway of knowledge.” This statement is

(a) Mental Development

(b) Physical Development

(c) Attention Development

(d) Language Development

Answer: (a) Mental Development

Q7. In individual difference we find

(a) Variability

(b) Normality

(c) Both A and B

(d) None of these

Answer: (c) Both A and B

Q8. Meredith’s study has shown that children of those families are in general ….. which are at a higher social level.

(a) less healthy and developed

(b) more healthy and developed

(c) more healthy but less developed

(d) not healthy but developed

Answer: (b) more healthy and developed

Q9. What is the number of personality traits analysed by Cattell?

(a) 13

(b) 15

(c) 16

(d) 14

Answer: (c) 16

Q10. Murray created the history by constructing a test, what is that?

(a) Ink Blot Test

(b) Sentence Completion Test

(c) Thematic Apperception Test

(d) Rating Scale

Answer: (c) Thematic Apperception Test

Q11. Practical intelligence is called

(a) concrete intelligence

(b) abstract intelligence

(c) cognitive ability

(d) social intelligence

Answer: (a) concrete intelligence

Q12. The number of factors of intelligence according to tridimensional theory is

(a) 90

(b) 110

(c) 135

(d) 120

Answer: (d) 120

Q13. The object in the environment which an organism tries to attain is called

(a) Reinforcement

(b) Motive

(c) Stimulus

(d) Incentive

Answer: (b) Motive

Q14. In the identification of gifted children, we must give priority to

(a) the parents’ opinion

(b) the result of objective tests

(c) the teachers’ opinion

(d) the community’s viewpoint

Answer: (b) the result of objective tests

Q15. Which is the indirect method of tension reduction?

(a) Analysis and Decision

(b) Removing the Barrier

(c) Substitution of other goals

(d) Sublimation

Answer: (d) Sublimation

Q16. Which of the following is not a characteristic of Dyslexia?

(a) Problems with reading accuracy, speed, and comprehension

(b) Certainty as to the right or left-handedness

(c) The slow rate of writing

(d) Difficulty in learning and remembering printed words

Answer: (b) Certainty as to the right or left-handedness

Q17. Powerful motivation is an effective factor in learning.

(a) Child becomes healthy

(b) Does meditation

(c) Learns rapidly

(d) Feels happy

Answer: (c) Learns rapidly

Q18. Craft education be given to

(a) Retarded child

(b) Backward child

(c) Common child

(d) Gifted child

Answer: (a) Retarded child

Q19. How will you eradicate the stealing habits of the students?

(a) Giving rewards

(b) Through example

(c) Scolding

(d) Punishment

Answer: (b) Through example

Q20. Research concerned with social problems carried on by the school personnel to improve school practices is

(a) Fundamental Research

(b) Action Research

(c) Social Research

(d) None of the above

Answer: (b) Action Research

Q21. Achievement tests can be given in

(a) two ways

(b) four ways

(c) six ways

(d) three ways

Answer: (a) two ways

Q22. Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 was applied in the country

(a) 1st April 2009

(b) 1st April 2010

(c) 1st November 2009

(d) 1st November 2010

Answer: (b) 1st April 2010

Q23. In NCF 2005, the objective of including art education in school is

(a) to appreciate the cultural heritage

(b) to develop students, personalities and mental health

(c) Only A is correct

(d) Both A and B correct

Answer: (d) Both A and B correct

Q24. When a test measures an individual’s ability consistently accurately, then that test is known as

(a) Validity

(b) Reliability

(c) Objectivity

(d) None of the above

Answer: (b) Reliability

Q25. In ….. the role of measurement is to provide an overview of achievement across a number of skills.

(a) formative evaluation

(b) summative evaluation

(c) diagnostic evaluation

(d) None of the above

Answer: (b) summative evaluation

Q26. The origin of human life can be traced to

(a) two cells

(b) a single cell

(c) many cells

(d) no cell at all

Answer: (b) a single cell

Q27. Characteristic is not of infancy.

(a) Rapidity in physical development

(b) Dependency on others

(c) Full of morality

(d) Rapidity in mental activities

Answer: (c) Full of morality

Q28. By motor development, we mean the development of the use of arms and legs.

(a) Mind and Spirit

(b) Learning and Education

(c) Training and Learning

(d) Strength and Speed

Answer: (d) Strength and Speed

Q29. “The 20th century has come to be designated as the century of the child.” This definition is given by

(a) Murray

(b) Adler

(c) Crow and Crow

(d) JB Watson

Answer: (c) Crow and Crow

Q30. This stage is also called a period of Pseudo Maturity.

(a) Infancy

(b) Childhood

(c) Adolescence

(d) Maturity

Answer: (b) Childhood

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!