Quiz-3: Child Development and Pedagogy MCQ Questions

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Child Development and Pedagogy MCQ Questions
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. Who gave this definition?

“Problem-based learning curriculum development and instructional system that simultaneously develops both problem-solving strategies and disciplinary knowledge basis and skills by placing students in the active role of problem-solver confronted with its structured as a problem that mirrors real-world problems”.

(a) Finkle and Torp

(b) Savery

(c) Duffy

(d) Howard Barrows

Answer: (a) Finkle and Torp

Q2. Which of the following statements is not correct about development?

(a) Each phase of the development has hazards

(b) Development is not aided by stimulation

(c) Development is affected by cultural changes

(d) Each phase of the development has characteristic behaviour

Answer: (b) Development is not aided by stimulation

Q3. Which of the following is not related to principles of growth and development?

(a) Principle of continuity

(b) Principal of classification

(d) Principle of individually

(c) Principal of integration

Answer: (b) Principal of classification

Q4. Determinants of individual differences in human beings relate

(a) Differences in environment

(b) Differences in heredity

(c) Interaction between heredity and environment

(d) Both heredity and environment interacting separately

Answer: (c) interaction between heredity and environment

Q5. Heredity and environment are, ….. to each other.

A. Dependent   B. Complementary   C. Cooperative

(a) Only A

(c) Only C

(b) Only B

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Q6. In the context of education, socialization means

(a) Always following social norms

(b) Creating one’s own social norms

(c) Respecting elders in society

(d) Adapting and adjusting to the social environment

Answer: (d) adapting and adjusting to the social environment

Q7. With reference to Piaget’s stages of cognitive development, match the following.

Stage of Cognitive DevelopmentCharacteristic
1. Sensori-motorA. Think logically about objects and events
2. Pre-operationalB. Recognise self as an agent of action and begin to act intentionally
3. Concrete operationalC. Differentiate self from objects
4. Formal operationsD. Thinking is still egocentric: has difficulty taking the viewpoints of others

Codes:  A B C D

(a)         1  2  3 4

(b)          3  4  1 2

(c)          2  4 1 3

(d)          2  4 3 1

Answer: (b)

Q8. As a teacher who firmly believes in the social constructivist theory of Lev Vygotsky, which of the following methods would you prefer for assessing your students?

(a) Standardized tests

(b) Fact-based recall questions

(c) Objective multiple-choice type questions

(d) Collaborative projects

Answer: (d) Collaborative projects

Q9. Which of the following is the role of the school in progressive education, as per Dewey?

(a) It must represent the current life

(b) To reflect due development of humans in society

(c) To present material to the child to develop into understanding

(d) None of the above

Answer: (a) It must represent the current life

Q10. A creative child may be poor in

(a) Religious values

(b) Social values

(c) Esthetic values

(d) None of the above

Answer: (a) religious values

Q11. IQ = (Mental age/Chronological age) x 100 was propounded by

(a) Revised Stanford-Binet scale

(b) Minnesota paper form board test

(c) Binet-Simon

(d) None of the above

Answer: (a) Revised Stanford-Binet scale

Q12. Language is important because it

(a) is unable to help in expressing a child’s thoughts

(b) Develops the personality of the child

(c) Helps a child processing the information received through perception

(d) Helps in making correct facial expressions in response to a stimulus

Answer: (b) develops the personality of the child

Q13. Boys learn from their families how to be a good son, brother, husband and father. This learning results due to the process of

(a) Maturity

(b) Socialization

(c) Adaptability

(d) Change

Answer: (b) socialization

Q14. Sarla is usually not able to follow the examples given by her Science teacher to explain a principle. The teacher tells her, “You do not even understand simple things.” The teacher

(a) Motivates Sarla

(b) Humiliates Sarla

(c) Uses a differentiated method of instruction

(d) Understands individual differences her class

Answer: (b) humiliates Sarla

Q15. How can studying individual differences between students help a teacher?

(a) It will help de a competitive feeling among his students

(b) It will help him to devise the best instructional strategies

(c) It will help him in avoiding cultural conflicts

(d) None of the above

Answer: (b) it will help him to devise the best instructional strategies

Q16. Which of the following is not a characteristic of evaluation?

(a) It is a comprehensive process covering all of the three domains of behaviour

(b) lt is a systematic process going in the direction of pre-determined objectives

(c) It is done at the end of the task

(d) It is a purposeful activity fulfilling the requirement of the teacher and taught

Answer: (c) It is done at the end of the task

Q17. Which of the following characteristic of development is an incorrect one?

(a) There are individual differences in development

(b) Development is the result of coincidences

(c) It is a continuous process

(d) It is predictable

Answer: (b) Development is the result of coincidences

Q18. Which of the following is not related to principles of growth and development?

(a) Principle of continuity

(b) Principal of classification

(d) Principle of individually

(c) Principal of integration

Answer: (b) Principal of classification

Q19. “Environment is an external force which influences us”. Who said this?

(a) Woodworth

(b) Anastasi

(c) EJ Ross

(d) None of these

Answer: (c) EJ Ross

Q20. Socialisation includes social integration, culture transmission and

(a) Providing emotional support

(b) Discouragement of rebellion

(c) Development of the individual’s personality

(d) Fitting individual into society forcefully

Answer: (c) development of the individual’s personality

Q21. Development precedes learning.’ is a statement attributed to

(a) Dewey

(b) Piaget

(c) Vygotsky

(d) Bruner

Answer: (b) Piaget

Q22. More effective learning opportunities can be provided to students by

(a) Giving a detailed explanation of all topics

(b) Using more teaching aids

(c) Conducting periodical tests

(d) Basing the teaching on real-life situations

Answer: (d) basing the teaching on real-life situations

Q23. In the context of the basic principle of child-centred education, match the following.

 

PrincipleCharacteristic
1. Social learning as a method and goal

 

A. Models to conduct respectful argumentation and conflict resolution
2. Active self-regulated learning

 

B. Having access to guidelines and opportunities for self-assessment of their performance
3. Orientation  on the needs of the childrenC. Cooperating and discussing scholastic topics with others
4. Addressing performance assessments in an encouraging mannerD. Having a say in the planning and design of the topics/ units of instruction

Codes: AB CD

(a)        4 2 1 4

(b)       1 3 4 2

(c)       3 2 1 4

(d)       1 4 3 2

Answer: (b)

Q23. The positive correlation is found between creativity and

(a) Intelligence

(b) Achievement

(c) Aesthetic values

(d) None of the above

Answer: (a) intelligence

Q24. Which of the following statements about concept formation by a child is correct?

(a) Concepts are universal

(b) Concepts are not hierarchical

(c) There is a set pattern of concept development

(d) Concepts are not used in thinking

Answer: (c) There is a set pattern of concept development

Q25. When a boy started crying because he was hit a blow by a bigger boy, the bigger boy said, “Don’t cry like a girl.” The reason for his comment could be

(a) His primary socialization

(b) His socialization in school

(c) Because he feels that only girls should cry

(d) None of the above

Answer: (c) because he feels that only girls should cry

Q26. Sarita, an English teacher, observed that her students show differences in learning what she teaches. So Sarita should

(a) Follow a uniform way of teaching so that individual differences in learning are reduced

(b) Make very strict rules for the students to follow

(c) Incorporate a variety of experiences in her teaching to improve learning

(d) Not worry about these difference

Answer: (c) incorporate a variety of experiences in her teaching to improve learning

Q27. Which of the following statements is true?

(a) Evaluation is a component of the measurement

(b) Evaluation is an extension of measurement

(c) Evaluation is a term used interchangeably with measurement

(d) Evaluation is completely different from the measurement.

Answer: (b) Evaluation is an extension of measurement

Q28. A test to assess the potential of students for specific abilities and skills such as music, logical thinking or spatial ability is called a/an

(a) Achievement test

(b) Aptitude test

(c) Skill test

(d) Proficiency test

Answer: (b) aptitude test

Q29. In 2005, the Government of India decided to make all schools “disabled-friendly” by the year.

(a) 2018

(b) 2030

(c) 2022

(d) 2020

Answer: (d) 2020

Q30. Your Principal has naked you to admit two mildly mentally retarded students in your class. As a teacher, you will

(a) Refuse to accept them as your students

(b) Request the Principal to accommodate them in another class exclusively for mentally retarded children

(c) Learn techniques to make learning effective for such students

(d) None of the above

Answer: (c) Learn techniques to make learning effective for such students

Q31. Gifted students

(a) Perform exceptionally well in at least one field of human activity

(b) are usually physically weak and poor in social interaction

(c) Normally do not like their teachers

(d) Realize their full potential without requiring any guidance

Answer: (a) perform exceptionally well in at least one field of human activity

Q32. Thought patterns of children are ……………

(a) Confused in the sensory-motor and pre-operational stages of development

(b) Different from those of adults

(c) Not expressed at all

(d) Similar to those of adults

Answer: (b) Different from those of adults

Q33. Strategy based on cause and effect relationship is

(a) Deductive

(b) Inductive

(c) Mastery learning

(d) Supervised study

Answer: (a) deductive

Q34. Which of the following processes refers to researching the functioning of the mind?

(a) Mind reading

(b) Intellectual rationing

(c) Mind mapping

(d) Intellectual mapping

Answer: (b) Intellectual rationing

Q35. Match the following

CurriculumCharacteristics
1. Official curriculumA. This is learning the rules of behaviour that need to function in formally organized groups.
2. Social curriculumB. This curriculum often reinforces but what was learned in the family, but it can also challenge family
3. Hidden curriculumC. Reinforces and depends on gender role socialization started in the family and continued in the peer group.

Codes: A B C

(a)       1 3 2

(c)       3 2 1

(b)       1 2 3

(d)       2 3 1

Answer: (a)

Q36. Which learning structure suits to extrinsic techniques of motivation?

(a) Signal learning

(b) Chain learning

(c) All of the above

(d) None of the above

Answer: (c) All of the above

Q37. Consider the statements given below and choose which one is correct

(a) Birth to 2 years is the period of infancy

(b) 2 to 7 years is a pre-operational state

(c) Piaget gave the theory of cognitive development

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q38. Learning is

(a) A change in behaviour

(b) The result of experience or practice

(c) Relatively permanent change in behaviour

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q39. Scope of child psychology in

(a) Study the characteristics of infancy stage only

(b) Study the characteristics of the conception period only

(c) Study the characteristics of childhood only

(d) Study the characteristics from conception to adolescence

Answer: (d) study the characteristics from conception to adolescence

Q40. Determinants of individual differences in human beings relate

(a) Difference in the environment

(b) Difference in heredity

(c) Interaction between heredity and environment

(d) Both heredity and environment interacting separately

Answer: (c) interaction between heredity and environment

Q41. Peer groups refer to

(a) People of roughly the same age

(b) Friends, buddies, pals

(c) Family members

(d) All of the above

Answer: (b) friends, buddies, pals

Q42. As a teacher who firmly believes in the social constructivist theory of Lev Vygotsky, which of the following methods would you prefer for assessing your students?

(a) Standardized tests

(b) Fact-based recall questions

(c) Objective multiple-choice type questions

(d) Collaborative projects

Answer: (d) Collaborative projects

Q43. A school founded on the progressive ideology will expect all students to

(a) Actively construct knowledge by participation and collaboration

(b) Follow the teacher’s instructions faithfully

(c) Get good marks in all exams

(d) Learn what the teachers teach without questioning

Answer: (a) actively construct knowledge by participation and collaboration

Q44. . In the context of major theories of intelligence, match the following.

Name of the propoundedName of the theory
1. SpearmanA. “Successful intelligence comprises three different factors: Analytical, creative and practical intelligence
2. ThurstoneB. Concluded that intelligence is a general cognitive ability that could be measured and numerically expressed.
3. SternbergC. Describes eight distinct bits of intelligence that are based on skills and are valued within different cultures.
4. GardnerD. Focused on primary different “ primary mental abilities” e.g. reasoning, perceptual, speed numerical ability, etc.

Codes: AB C D

(a)        1 2 3 4

(b)       2 4 1 3

(c)        3 4 1 2

(d)       2 4 3 1

Answer: (d)

Q45. Which psychologists or linguists suggested that thought is totally determined by language?

(a) Piaget and Vygotsky

(b) Skinner and Chomsky

(c) Chomsky and Vygotsky

(d) Sapir and Whorf

Answer: (d) Sapir and Whorf

Q46. An important action displaying gender equality is

(a) Providing analytical work to women

(b) Providing the same opportunities to both men and women

(c) Creating reservations for women in education

(d) All of the above

Answer: (b) providing the same opportunities to both men and women

Q47. It is necessary to value individual differences in the classroom because it is

(a) Necessary for proper development for all the children

(b) The learner’s right

(c) The teacher’s responsibility

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q48. Which of the following is not a type of evaluation?

(a) Formative

(b) Summative

(c) CCE

(d) Norms

Answer: (d) Norms

Q49. Academic achievement of a learner includes

(a) Knowledge and understanding

(b) Skills and learning attitudes

(c) Both (a) and (b)

(d) Neither (a) nor (b)

Answer: (c) Both (a) and (b)

Q50. Which characteristic of a teacher of minimum importance in a teacher in inclusive education?

(a) Patience and affection for students

(b) Knowledge regarding learning disabilities of students

(c) His/her own socio-economic status

(d) Sensitivity towards children

Answer: (c) His/her own socio-economic status

Q51. Visually impaired children will get maximum support in the classroom from peers if

(a) Their learning takes place through lectures given by teachers

(b) Software assisted Braille script is used for teaching them

(c) Their survival strategies are strengthened

(d) They improve their social skills

Answer: (d) They improve their social skills

Q52. The teacher can differentiate content so as to engage gifted learners by

(a) Reducing its level of abstractness and complexity

(b) Adding variety to the content

(c) designing content corresponding to remembering, understanding, and applying the concepts being taught

(d) All of the above

Answer: (b) adding variety to the content

Q53. Thinking processes in children are not based on

(a) Imagination

(b) Experiences

(c) Decisions

(d) Interests

Answer: (c) Decisions

Q54. All are the characteristics of learning except

(a) Learning is the progress of the organism

(b) Learning is progress related to educating the environment

(c) Learning is the result of practice

(d) Learning reinforces further leaning

Answer: (b) learning is progress related to educating the environment

Q55. The deductive method of teaching is especially suitable for teaching

(a) Numerical of physics and chemistry

(b) Theorems and geometry

(c) How to test rules and formulae

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q56. A teacher was to teach the concept of making curd from milk, which method do you think in most suitable for the purpose?

(a) To explain the process of curd formation

(b) To make diagrams showing the process

(c) To allow students to make Curd by themselves and observe the proceedings

(d) To give a pictorial presentation

Answer: (c) To allow students to make Curd by themselves and observe the proceedings

Q57. Which of the given traits is not associated with the pre-operational stage according to Piaget’s theory of cognitive development?

(a) Memory and imagination development

(b) Starts understanding symbols.

(c) Non-logical and irreversible thinking

(d) No egocentric thinking

Answer: (d) No egocentric thinking

Q58. Visual’ is a

(a) Learning aid

(b) Memory aid

(c) Watching style

(d) Learning style

Answer: (d) Learning style

Q59. What is the meaning of growth?

(a) Change related to result

(b) Change related to measurement

(c) All of the above

(d) None of the above

Answer: (b) Change related to measurement

Q60. “Development is a sequential and slow process”, which among the following thinkers is associated with this thought?

(a) Maslow

(b) Skinner

(c) Aristotle

(d) Lovosky

Answer: (b) Skinner

Q61. Which of the following is not the law of heredity?

(a) Similarity

(b) Regression

(c) Variation

(d) Motivation

Answer: (d) Motivation

Q62. Which of the following is a correct match?

(a) Middle Adulthood: Trust versus Mistrust

(b) Adolescence: Intimacy versus Isolation

(c) Pre-School: Identity versus role confusion

(d) Early childhood: Autonomy versus Shame and doubt

Answer: (d) Early childhood: Autonomy versus Shame and doubt

Q63. Sameera returned the book she took from Malti’s bag because she was afraid of being punished if she was caught. This illustrates Kohlberg’s

(a) Pre-conventional level

(b) Conventional level

(c) Post-conventional level

(d) Pre-operational level

Answer: (a) pre-conventional level

Q64. Teachers and students draw on one another’s expertise while working on complex projects related to real-world problems in a ……….. classroom.

(a) Teacher-centric

(b) Social-constructivist

(c) Traditional

(d) Constructivist

Answer: (b) Social-constructivist

Q65. The Fluid and Crystallized Intelligence theory was developed

(a) Sternberg and Binet

(b) Cattell and Horn

(c) Binet and Simon

(d) None of the above

Answer: (b) Cattell and Horn

Q66. Language development of children depends on

(a) Better socio-economic environment

(b) Better schooling

(c) Freedom of expression given to the child

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q67. Which one of the following is the son for readily accepting main women as teachers?

(a) Gender stereotyping

(b) Gender parity

(c) Gender immunity

(d) Gender bias

Answer: (a) Gender stereotyping

Q68. Variations in personality among different people are due to

(a) Their different experiences in life

(b) Differences in their heredity

(c) Both (a) and (b)

(d) Neither (a) nor (b)

Answer: (c) Both (a) and (b)

Q69. . In-class teaching the step of introducing a lesson is based on which law of learning?

(a) Law of effect

(b) Law of readiness

(c) Law of association

(d) Law of analogy

Answer: (b) Law of readiness

Q70. Which of the following statements are true for gifted children?

A. They are able to observe the cause-effect relationship between events.
B. They are generally inquisitive and seek information for its own sake.
C. They often display intellectual playfulness and like to fantasise and imagine.
D. They are not sensitive to beauty but are attracted to aesthetic values.

(a) B and C

(b) B, C, and D

(c) A, B, and C

(d) A and B

Answer: (c) A, B, and C

Q71. Which one of the following statements is true for ADHD?

(a) It is primarily a behavioural disorder and normally cannot be inherited

(b) Most cases of ADHD involve both inattention and hyperactivity

(c) ADHD is found equally in girls and boys.

(d) All of the above

Answer: (b) Most cases of ADHD involve both inattention and hyperactivity

Q72. Which one of the following is not a purpose of inclusive education?

(a) Using modern technology to fulfil the objectives

(b) Teaching students to develop a feeling of happiness irrespective of their background

(c) Enabling all students to develop a feeling of self-respect

(d) Enabling social equality of all students irrespective of their differences

Answer: (b) teaching students to develop a feeling of happiness irrespective of their background

Q73. CCE stands for

(a) Continuous Curricular Examination

(b) Curricular and Co-curricular Examination

(c) Continuous and Comprehensive Evaluation

(d) Compulsory Comprehensive evaluation

Answer: (c) Continuous and Comprehensive Evaluation

Q74. The student is asked to sum up the steps in the process of problem-solving. Out of the given statements, choose which one is not a step related to problem-solving.

(a) Problem should be identified

(b) The problem should be broken down is smaller units

(c) Thinking out the possible strategies or solutions

(d) Outcomes are to be anticipated

Answer: (b) The problem should be broken down is smaller units

Q75. What is the reference point of assessment for learning?

(a) Other students

(b) Personal goals and external standards

(c) External standards or expectations

(d) None of the above

Answer: (c) External standards or expectations

Q76. A teacher never gives answers to questions herself. She encourages her students to suggest answers, has group discussions, and adopt collaborative learning. This approach is based on the principle

(a) Proper organisation of instructional material

(b) Setting a good example and being a role-model

(c) Readiness to learn

(d) Active participation

Answer: (d) active participation

Q77. Measurement and evaluation can be used for

(a) Check the effectiveness of teaching

(b) Motivate the learners

(c) Improve the teaching to

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q78. Which one of the following indicates that a diagnostic test is valid?

(a) The test content corresponds to the instructional objectives

(b) The test gives similar results when given at different times

(c) The test gives similar results when given to different students

(d) None of the above

Answer: (a) The test content corresponds to the instructional objectives

Q79. Research shows that children with mild retardation placed in regular classrooms learn

(a) and perform at the same level as normal students

(b) more than they would if placed in special classrooms

(c) about the same as they Would if placed in special classrooms

(d) less than they would if placed in special classrooms

Answer: (b) more than they would if placed in special classrooms

Q80. Dyslexia is associated mainly with difficulties in

(a) Reading Speed

(b) Speaking Speed

(c) Speaking and hearing

(d) Hearing

Answer: (a) reading Speed

Q81. Which of the following is not a characteristic of mental retardation?

(a) IQ below 70

(b) Loaning is slow and inability to carry out day-to-day activities

(c) Poor adaptation to the environment

(d) Poor interpersonal relational

Answer: (d) Poor interpersonal relational

Q82. Why is inductive reasoning not always correct?

(a) Because it generalizes an observation

(b) Because it starts with a general statement and then goes to a particular example of that statement

(c) Both (a) and (b)

(d) Neither (a) nor (b)

Answer: (a) Because it generalizes an observation

Q83. Which of the following statement about development is correct?

(a) The rate of development differs from individual to individual

(b) The rate of development differs at every stage in an individual

(c) Development is a continuous process

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q84. Understanding the principles of development of a child helps a teacher in

(a) Effectively catering to the different learning styles of learners

(b) Identifying the social status of learners

(c) Identifying the economic background of the learners

(d) Rationalizing why the learners ought to be taught

Answer: (a) effectively catering to the different learning styles of learners

Q85. Which of the following form of development is influenced by heredity and environment?

A. Social development
B. Emotional development
C. Mental development
D. Physical development

(a) Only D

(c) A, B, and C

(b) A and B

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Q86. A 13 years old boy quarrels with his elders in most matters and always tries to prove himself right. In which stage of development is he?

(a) Childhood

(b) Early Childhood

(c) Youth

(d) Adolescence

Answer: (d) Adolescence

Q87. When Sonu was 6 months old, he played with a teddy bear, but when his view of the bear was blocked (i.e. he could not see the bear), he did not look for it. Now Sonu is 18 months old and searches for the teddy bear when he cannot see it. This shows in Sonu the presence of the quality of

(a) Assimilation

(b) Self-differentiation

(c) Object permanence

(d) Adaption

Answer: (c) object permanence

Q88. Which of the following doesn’t support the way a child learns?

(a) Children learn when he is prepared cognitively

(b) There can be multiple pathways by which children learn

(c) It is just the classroom where the child can learn

(d) Intrinsic motivation is required for a child to learn something

Answer: (c) It is just the classroom where the child can learn

Q89. ……. is considered a sign of motivated teaching?

(a) Maximum attendance in the class

(b) Remedial work is given by the teacher

(c) Questioning by students

(d) Pin drop silence in the class

Answer: (c) Questioning by students

Q90. To make assessment a ‘useful and interesting’ process, one should be careful about

(a) Making comparisons between different students

(b) Labelling students as intelligent or average learners

(c) Using a variety of ways to collect information about the student’s learning across the scholastic and co-scholastic boundaries

(d) Using technical language to give feedback

Answer: (c) Using a variety of ways to collect information about the student’s learning across the scholastic and co-scholastic boundaries

Q91. As a Social Science teacher, how would you view individual differences in your class?

(a) This will increase conflict between the teacher and students

(b) It hinders the learning process

(c) It creates a challenge for the teacher to involve all the learners

(d) It provides space to discuss wider perspectives in the class

Answer: (d) It provides space to discuss wider perspectives in the class

Q92. A common belief that one gender is more powerful than the other gender is called

(a) A superstition

(b) Gender bias

(c) A social norm

(d) Faith

Answer: (b) gender bias

Q93. Which psychologist formulated the theory in which interaction is considered the most important in the language development of a child?

(a) Jean Piaget

(b) BF Skinner

(c) Lev Vygotsky

(d) Noam Chomsky

Answer: (c) Lev Vygotsky

Q94. Under ordinary conditions, an individual’s IQ is supposed to remain the same throughout the age limits covered by the scale. This property is known as

(a) Constancy of IQ

(b) Deviation of IQ

(c) Both (a) and (b)

(d) Neither (a) nor (b)

Answer: (a) Constancy of IQ

Q95. Which one of the following is not a basic feature of progressive education?

(a) It considers each child the same

(b) Integrated curriculum approach is used

(c) Less emphasis is laid on textbooks

(d) Curriculum is designed as per the interests of children

Answer: (a) it considers each child the same

Q96. Punishment is a

(a) Negative reinforce

(b) Positive reinforce

(c) Not a reinforce at all

(d) None of the above

Answer: (c) Not a reinforcement at all

Q97. A problem-solving attitude comes from creative learners. Which of the given statements supports the concept in the best way?

(a) By enabling the teachers and students to know the value of good education

(b) Training the students to score high in the exams he appears into

(c) Creating a hype in the students since childhood about the grades

(d) Providing opportunities to question and to nurture innate talents of learner

Answer: (d) Providing opportunities to question and to nurture innate talents of learner

Q98. The first American psychologist who introduced the concept of reinforcement for learning was

(a) BF Skinner

(b) EL Thoindie

(c) Glitheric

(d) None of these

Answer: (b) EL Thoindie

Q99. Which of the following roles should parents not play when it comes to the learning process of their child?

(a) Proactive

(b) Positive

(c) Neutral

(d) Supportive

Answer: (b) Positive

Q100. Sarla, a Hindi teacher, never answers directly a question raised by a student in the class. Instead, she gives other students time to think of the answer, discuss in group, etc, before leading them to the correct answer. She is following which of the following approaches to teaching?

(a) Behaviourist

(b) Traditional

(c) Progressive

(d) None of these

Answer: (c) Progressive

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!