Quiz-2: Environmental Science and Pedagogy MCQ Question

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Environmental Science and Pedagogy MCQ Question with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. Which of the following differentiate plants from animals?

(a) Respiration and reproduction

(b) Mitochondria and centrosome

(c) Chlorophyll and vacuole

(d) Nucleus and cell membrane

Answer: (c) Chlorophyll and vacuole

Q2. A family is related by

A. blood B. affection C. cooperation D. economic activity

(a) A, B and D

(b) A, B and C

(c) A, C, and D

(d) B, C, and D

Answer: (b) A, B, and C

Q3. Cereals, sugar, fats, oils, etc are examples of

(a) energy-providing foods

(b) Bodybuilding foods

(c) Regulatory foods

(d) Protective foods

Answer: (a) energy-providing foods

Q4. Which of the following is required for healthy bones?

(a) Potassium and Vitamin K

(b) Calcium and Vitamin E

(c) Calcium and Vitamin C

(d) Calcium and Vitamin D

Answer: (d) Calcium and Vitamin D

Q5. Deficiency of iron causes

(a) Anemia

(b) Kidney stone

(c) Fever

(d) Typhoid

Answer: (a) Anemia

Q6. Which of the following sentences represent the correct impact of overcooking of food?

(a) Food becomes easy to digest

(b) Fats will be absorbed by the body

(c) Most of the nutrients will get destroyed

(d) Food can be preserved for a longer duration

Answer: (c) Most of the nutrients will get destroyed

Q7. Which of the following statements is correct?

A. Water is a compound.
B. Water has a maximum density of 4°C
C. water is a polar compound and it is a universal solvent.

(a) A and C

(b) A and B

(c) B and C

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Q8. Alum is used for

(a) Cleaning turbid water

(b) Making water muddy

(c) Making water tasty

(d) None of the above

Answer: (a) cleaning turbid water

Q9. There is a place where fishermen have to break an upper layer of ice in order to catch a fish. From the above statements which of the following thing can be concluded?

(a) Fishes are trapped in a lower layer of ice

(b) Fishes have frozen in the cold weather

(c) Below the layer of ice water is present and fishes are present in those water

(d) All of the above

Answer: (c) Below the layer of ice water is present and fishes are present in those water

Q10. Shelter is a site for

A. reproduction
B. safety
С. privacy
D. storing the belongings.

(a) C and D

(b) A and B

(c) A and C

(d) All of these

Q11. People used to travel because of

A. employment and education.
B. to mitigate disaster.
C. for treatment of disease.
D. to enjoy

(a) A and D

(b) B and C

(c) A, C and D

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Q12. A train started from Chennai from 7:45 hr and reached Bengaluru by 14:15 hr and covered a distance of 415 km, what was the average speed during the journey

(a) 1.10 km/min

(b) 63 84 km/hr

(c) -64 km/hr

(d) 18 m/s

Answer: (b) 63 84 km/hr

Q13. Which among the following is incorrect?

(a) Solid have fixed volume

(b) Liquids have an only definite volume

(c) Gasses that have fixed volume does not change with pressure

(d) Expansion is rare in solid and liquid and it is observed in gas very commonly

Answer: (c) Gasses that have fixed volume does not change with pressure

Q14. Biodiversity includes which of the following things?

A. Micro-organisms B. Plants        C. Animals    D. Wood

(a) A and C

(b) B and C

(c) A, B and C

(d) All of these

Answer: (c) A, B and C

Q15. Among the following statements regarding EVS which is incorrect?

(a) EVS primarily deals with the study of bio-diversity

(b) EVS is an interdisciplinary subject

(c) Environmental studies should be started at a very primary level

(d) Environmental studies should be made mandatory at a higher levels of school education also

Answer: (a) EVS primarily deals with the study of bio-diversity

Q16. Changes in the behaviour due to experience is called

(a) Learning

(b) Understanding

(c) Both a and b

(d) None of the above

Answer: (c) Both a and b

Q17. Which subject of Social Science is very closely related to science?

(a) Geography

(b) Economics

(c) Political Science

(d) History

Answer: (a) Geography

Q18. The environment is related to which of the following subject?

(a) Geology

(b) Atmosphere

(c) Hydrology

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q19. To import knowledge in the EVS, which of the following is the most appropriate strategy?

(a) Activity-based exercises

(b) Problem-solving

(c) Enquiry based learning

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q20. Doing activities with children will be effective only if

(a) The teacher does not know why she is doing it

(b) The teacher conducts them to complete her ‘Lesson Plan

(c) The teacher does them as a pretence to obey her principal’s directions for activity-based earning

(d) She believes that activity-based education will help the child in understanding the concepts

Answer: (d) she believes that activity-based education will help the child in understanding the concepts

Q21. The term ‘Comprehensive in continuous and comprehensive evaluation means

(a) Scholastic development

(b) Co-scholastic development

(c) Academic skills

(d) Both 1 and 2

 

Answer: (d) Both 1 and 2

Q22. Discussion can be useful in the class of EVS

A. by keeping students engaged in the class.
B. to help in clarifying the concept.
C. for finishing the topic in a limited time.
D. to help in developing communication skills.
E. to enable students to highlight each other shortcomings.

(a) A, B, D and E

(b) A, B and D

(c) A, C and D

(d) B, C and E

Answer: (b) A, B and D

Q23. Among the following, which are the advantages of discussion?

A. Increase in knowledge of participants and audience.
B. Promote intellectual teamwork and co-operation
C. Inculcate tolerance and patience.
D. Participants can get critical of each other.

(a) A, B and C

(b) B, C and D

(c) A, C and D

(d) A, B and D

Answer: (a) A, B and C

Q24. Which one of the following statements is true in the context of teaching/learning materials

(a) Teaching aids provide the positive transfer of learning and cause learners monotony

(b) Blackboard can be used for putting up informative cut-outs of newspapers and magazines

(c) Models, globes and specimens are a non-projected two-dimensional visual aid

(d) Teaching ads are multi-sensory and strengthen the bonds of experience

Answer: (d) Teaching ads are multi-sensory and strengthen the bonds of experience

Q25. In our schools, the teaching and learning of EVS suffer from some serious defects. Which of the following highlights those defects?

(a) Teachers do not have definite goals and objectives for teaching

(b) Learners do not have definite goals and objectives of learning

(c) The goals and objectives for teaching EVS are not cared for in practicality

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q26. Diagnostic testing in EVS will help the teacher to understand

(a) What sort of problems the pupil is facing during learning EVS

(b) How ‘Repetition’ helps a student to understand a concept

(c) How intelligent are her pupils

(d) How different students learn at a different speed

Answer: (a) What sort of problems the pupil is facing during learning EVS

Q27. As an EVS teacher, you explain the details of a train ticket while teaching the lesson on travelling, you also use it as a teaching aid.

How will it help the students?

(a) It will provide information regarding the issuing department of train tickets as well as some technical information

(b) It will develop the observation skills of the students as well provide an opportunity to interact in a real-life situation

(c) By showing a train ticket the students will come to know about the paper and printing quality of

(d) It will share the overview of a ticket, thus increasing the student’s awareness

Answer: (b) It will develop the observation skills of the students as well provide an opportunity to interact in a real-life situation

Q28. To participate in a discussion, one should read the topic.

A. Critically
B. Objectively and subjectively
C. Superficially
D. Constructively

(a) A, B and C

(b) A, C and D

(c) A, B and D

(d) B, C and D

Answer: (c) A, B and D

Q29. Among the following statements which statement is correct?

A. Oral testing is better to check fluency expression and accuracy
B. Through observation various aspects of personality development of students can be recognized and
C. Oral test requires less time than group written test.
D. Portfolio can be used to know about the progress of students in last few months

(a) A, B and C

(b) A, B and D

(c) B, C and D

(d) A, C and D

Answer: (b) A, B and D

Q30. Christina took her class for a field trip and after coming back, she discussed the trip with her students. It may be notated as

(a) Assessment of learning

(b) Assessment for learning

(c) Learning for assessment

(d) Learning of assessment

Answer: (a) assessment of learning

Pages ( 1 of 4 ): 1 2 ... 4Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!