Quiz-2: Environmental Science and Pedagogy MCQ Question

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Environmental Science and Pedagogy MCQ Question with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q31. Ankita tells students to sort out the different eatables from the given chart into different groups like fruits, vegetables cereals and pulses. Through this work Ankita want children to know which skill?

(a) Classifying skill

(b) Observational skill

(c) Interpretive skill

(d) Researching skill

Answer: (a) Classifying skill

Q32. What is the objective behind the survey method of study?

(a) To enable students to collect data and promote observation skill

(b) To enable students to know the complex interpretation of data

(c) To augment their experimentation

(d) To improve understanding of their surroundings

Answer: (a) To enable students to collect data and promote observation skill

Q33. While selecting a performance task to help students develop research-oriented skills in a Science class, a teacher may pick up a topic

(a) From the content given in the syllabus which must be completed in time

(b) Which majority of the students in a class find interesting

(c) Which she thinks is important for the students

(d) Related to a problem faced by students in their day-to-day functioning and which is a part of the concepts to be covered for this class

Answer: (d) related to a problem faced by students in their day-to-day functioning and which is a part of the concepts to be covered for this class

Q34. There are four below-average students in a class. Which one of the following strategies will be most effective to bring them at par with the other students?

(a) Make them sit in the front row and supervise their work constantly

(b) Identify their weak areas of learning and provide remedial measures accordingly

(c) Ensure that they attend the school regularly

(d) Give them additional assignments to do at home

Answer: (b) Identify their weak areas of learning and provide remedial measures accordingly

Q35. The health of an individual can be affected by which of the following?

A. Genetic influence
B. Behavioral influence
C. Environmental pollution
D. Sanitation and hygiene

(a) A, C and D

(b) A, B and D

(c) B, C and D

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Q36. Which of the following pairs is incorrectly matched?

(a) Skinner’s: Operant Conditioning Theory

(b) Experimental learning:  Carls Roger

(c) Insight full learning: Thorndike

(d) Albert Bandura : Law of Social

Answer: (c) Insight full learning   : Thorndike

Q37. Among the following which is not a learning outcome of EVS at the primary level?

(a) Calculating impact of population explosion on resource consumption

(b) Using water judiciously

(c) Appreciating the use of technology in everyday life

(d) To conserve and protect the national resource

Answer: (a) Calculating impact of population explosion on resource consumption

Q38. NCF stands for

(a) National Cumulative Framework

(b) National Curriculum Framework

(c) National Committee Foundation

(d) National Committee Forum

Answer: (b) National Curriculum Framework

Q39. Which of the following is incorrect about the food chain?

(a) Carnivores is present at top of the food chain

(b) Herbivores present at the bottom of the food chain

(c) Plants and few other micro-organisms are the only producers on the Earth

(d) Human also has placed in the food chain

Answer: (b) Herbivores present at the bottom of the food chain

Q40. Which of the following is correctly paired?

A. Gond: Chhattisgarh
B. Gaddi: Himachal Pradesh
C. Khond: Odisha
D. Kuki: Manipur
E. Lepcha: Sikkim

(a) A, C and D

(b) B, D and E

(c) A, C and E

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Q41. Which among the following statements is incorrect?

(a) Threshing is a separation or loosing up of grain from husk or stalk

(b) In the winnowing food grain is separated from the chaff using water

(c) By magnetic separation iron can be separated from the mixture of steel copper-nickel and iron

(d) Sand and concrete can be segregated using filler made of

Answer: (b) In the winnowing food grain is separated from the chaff using water

Q42. The following information is given in time-table

Station

Name

Arrival

Time

Departure

Time

Distance

(km)

Day
Delhi––17:0001
Kanpur21:5522:004471
Allahabad00:0300:066412
Mughal

Sarai

02:052:157952
Patna5:305:4510062

In the above table speed of train between Kanpur and Mughal Sarai

(a) 87 km/h

(b) 1.42 km/min

(c) 86 km/hr

(d) 1.6 km/min

Answer: (b) 1.42 km/min

Solution: Distance covered = 795 – 447 = 348

Total time take to cover the distance = 4 hr 5 min = 245 min

Speed of train between Kanpur and Mughal Sarai = 348/245 = 1.42 km/min

Q43. Which of the following statements is/are correct?

A. On the moon there are mountains.
B. Sunita Williams an Indian astronaut went for space exploration and she holds the record for maximum time spent by women in a space
C. Neil Armstrong was the first man to went to the moon

(a) A and B

(b) B and C

(c) A and C

(d) All of these

Answer: (c) A and C

Q44. Which of the following National waterways is longest in length?

(a) Allahabad – Haldia

(b) Talchal – Dharma

(c) Sadiya – Dhubri

(d) Wazirabad to Vijayawada

Answer: (a) Allahabad – Haldia

Q45. Kalyani was telling students “It is hilly region here rainfall and snowfalls are quite common and as an adaption to weather roof are made sloping so that water or snow does not stay. In the house, wood was used abundantly” Kalyani was telling students about

(a) Manali

(b) Ladakh

(c) Tibet

(d) Nainital

Answer: (a) Manali

Q46. Which of the animal lives in a sty?

(a) Pig

(b) Hen

(c) Dog

(d) Sheep

Answer: (a) Pig

Q47. Manish is saying to his students. “It forms the main constituent of the body approximately 80% of our human body is made out of it. It plays an important role in maintaining temperature balance and electrolytic balance in the body. It also forms 80% of our blood”. Manish is referring to

(a) Protein

(b) Minerals

(c) Water

(d) Blood plasma

Answer: (a) protein

Q48. Which of the following acid is present in acid rain?

(a) HNO3

(b) H2SO4

(c) CH3COOH

(d) Both (a) and (b)

Answer: (d) Both (a) and (b)

Q48. Which of the following statements is incorrect?

(a) Ocean constitute the largest amount of water on the Earth approximately 97% of total water

(b) Groundwater forms the source of freshwater

(c) Glacier and ice caps constitute 1% of all freshwater present on the Earth

(d) Mostly the river drains into the ocean

Answer: (c) Glacier and ice caps constitute 1% of all freshwater present on the Earth

Q49. Which of the following pairs are correct?

A. Hepatitis: Virus
B. Dengue : Virus and mosquito
C. Plague: Bacteria
D. Ringworms: Bacteria

(a) A, B and C

(b) B, C, and D

(c) A and D

(d) B and C

Answer: (a) A, B, and C

Q50. Deficiency of which vitamin causes

(a) Vitamin D

(b) Vitamin B2

(c) Vitamin K

(d) Vitamin B3

Answer: (d) Vitamin B3

Q51. A biochemical compound that readily combines with oxygen and distributes it throughout the human body is

(a) Urea

(b) Hemoglobin

(c) Water

(d) Chlorine

Answer: (b) hemoglobin

Q52. From which of the following animal we get wool and meat?

(a) Sheep

(b) Cow

(c) Hen

(d) Goat

Answer: (a) Sheep

Q53. Which one of the following features do not belong to mammals?

(a) They have a backbone

(b) They are cold-blooded animals

(c) They have their body covered with

(d) They can produce milk to feed their young ones

Answer: (b) They are cold-blooded animals

Q54. Study the diagram and answer the following

(a) Deer

(b) Lion

(c) Cat

(d) None of these

Answer: (b) Lion

Q55. Select the right option of disease and its domestic cure.

DiseasesCures
A. Cut and wound1. Fresh coriander seed
B. Simple fever2. Turmeric powder
C. Swelling of eyes3. Fenugreek seed tea
D. Toothache4. Asafetida powder

Codes: A                    B                      C                      D

(a)       3                      1                      2                      4

(b)       1                      2                      3                      4

(c)       4                      3                      2                      1

(d)       2                      3                      1                      4

Answer: (d)

Q56. Which one of the following plants is not a creeper?

(a) Watermelon

(b) Mint

(c) Gourd

(d) Pea

Answer: (b) Mint

Q57. Which one of the statements given below is incorrect about the play?

(a) It teaches language skills and social relationship

(b) It is not good for the children who feel difficulty in adjustment with other children

(c) Play helps in building imagination power and developing thinking skills

(d) Play activities are essential for the healthy development of a child

Answer: (b) It is not good for the children who feel difficulty in adjustment with other children

Q58. What is the basic unit of society?

(a) Men

(b) Women

(c) Children

(d) Family

Answer: (d) Family

Q59. Which of the following statements are true?

A. Algae contain chlorophyll.
B. Algae can prepare their own food.
C. Algae do not require water for photosynthesis.
D. Algae need oxygen as raw material for photosynthesis.

(a) A and B

(c) A and D

(b) C and D

(d) B and C

Answer: (a) A and B

Q60. Which one of the following statements is incorrect regarding work and play?

(a) It improves learning capacity in a child

(b) It arouses curiosity in the child

(c) It leads to the development of the physically healthy child

(d) Child can become stubborn

Answer: (d) Child can become stubborn

Pages ( 2 of 4 ): « Previous1 2 34Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!