Quiz-2: Environmental Science and Pedagogy MCQ Question

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Environmental Science and Pedagogy MCQ Question with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q61. Biotic environment includes

(a) Producers

(b) Consumers

(c) Decomposers

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q62. Food is essential

(a) To live

(b) To the growth of the body

(c) For working

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q63. Which of the following class of animals have a two-chambered

(a) Reptiles

(b) Birds

(c) Fishes

(d) Mammals

Answer: (c) Fishes

Q64. Houseboats are seen at

(a) Dal lake

(b) Thar desert

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer: (a) Dal lake

Q65. Which of the following statements are correct?

A. In sedimentation principle of gravity is used
B. Decantation can be used to separate solid and liquid but only when solid is settled at bottom of the container
C. Evaporation is used to obtain salt from a solution of water an
D. In centrifugation liquid and solid is separated by using heat

(a) B, C and D

(b) A, B and D

(c) A, C and D

(d) A, B and C

Answer: (d) A, B and C

Q66. Which one of the following statements is incorrect regarding the environment?

(a) Environment comprises of both physical and biological resource

(b) Environmental studies promote sustainable development

(c) Environmental studies at the primary level enable student to understand the concept of the environment from a scientific point of view

(d) Environmental study include pollution control, resource conservation and management

Answer: (c) Environmental studies at the primary level enable students to understand the concept of the environment from a scientific point of view

Q67. What should be connected with family education, so as to enhance the results?

(a) Information technology

(b) Administration

(c) Political power

(d) Human resources

Answer: (a) Information technology

Q68. The human heart has……… chambers.

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

Answer: (d) Four

Q69. Analyse the situation of Raju and answer the question.

A. Water comes twice a day in his colony
B. Raju unlike other stands in the queue for water.
C. People have a fight over water.

Seeing the situation what is a source of water for Raju’s house?

(a) Lake

(b) River

(c) Jal Board Tanker

(d) Nala

Answer: (c) Jal Board Tanker

Q70. The malaria parasite is found in the

(a) Salivary glands of female anopheles

(b) The stomach of male anopheles

(c) The mouth of male culex

(d) Human blood

Answer: (d) human blood

Q71. Which of the following statement is incorrect?

(a) While going from Shillong to Dispur one will be travelling in North direction

(b) in travelling from Gwalior to Bhopal one will be travelling in South

(c) From Panji Mahe is in North direction

(d) From Mumbai, Dadra and Nagar Haveli is in the North direction

Answer: (c) From Panji Mahe is in North direction

Q72. Among the following which is incorrectly paired

(a) Steel: Iron, carbon

(b) Stainless steel: Iron, chromium, nickel

(c) Bronze: Copper and tin

(d) Brass: Copper, aluminium and zinc

Answer: (d) Brass: Copper, aluminium and zinc

Q73. Integrated environmental studies aims at

(a) Holistic development of child by providing lot of information

(b) Promoting activity based learning

(c) Understanding the concepts in isolation with real-life events

(d) Prepare the young minds to understand technical concept at later stage

Answer: (b) promoting activity based learning

Q74. Mary, a young teacher, believes in personalized learning because she thinks that

(a) Every person must be exposed to learning

(b) Every learner is unique and needs to be given a chance to develop to the best of their ability

(c) All learners must learn on their own

(d) Children must enjoy their learning

Answer: (b) every learner is unique and needs to be given a chance to develop to the best of their ability

Q75. Avinash is planning to teach children about illiteracy, poverty and class inequality. Which of the following method will be most appropriate for his purpose?

(a) Arrange a seminar on this topic and invite guests to give a talk

(b) Tell children to collect all relevant information regarding the topic and discuss it in the class

(c) Arrange essay competition on the

(d) Give lectures to children on this topic in the class

Answer: (b) Tell children to collect all relevant information regarding the topic and discuss it in the class

Q76. Project method in teaching is suited most to

(a) Promote scientific method

(b) Promote understanding of basic

(c) Promote numerical abilities in child

(d) Strengthen reasoning skill in students

Answer: (b) promote understanding of basic

Q77. Ronit and EVS teacher of class-V stress experiments and practical because he believes practical and experiment will inculcate following skill in a child?

(a) Observational skill

(b) Interpretive skill

(c) Memorizing skill

(d) Both a and b

Answer: (d) Both a and b

Q78. As an EVS teacher, if you decide to teach the topic ‘Soil’ in the classroom, which type of teaching aid will prove most helpful in teaching the topic?

(a) Samples of various soils

(b) Videos on different types of soils

(c) Visit to a learn house

(d) A chart, full of pictures of different soils

Answer: (a) Samples of various soils

Q79. A teacher of class V talks about Indian families wasting so much water in washing clothes or washing utensils or watering the plants liberally while at some places, women had to walk a long distances to fetch drinking water. She is trying to direct children’s attention towards

(a) Water, a precious necessity

(b) How human beings are not worried about future generations

(c) Indirectly pointing towards the need for water conservation

(d) All of the above

Answer: (c) Indirectly pointing towards the need for water conservation

Q80. An assignment was given to a group of children to find the number of vehicles present in the particular locality. What activity will be most appropriate to know the number of vehicles?

(a) Survey the given locality

(b) By taking an approximate number of vehicles in one street or colony

(c) Counting the number of vehicles on the road

(d) None of the above

Answer: (a) Survey the given locality

Q81. Giving importance to the individual experiences of children will help teachers in EVS classrooms,

(a) In knowing some special experience of child

(b) Help in improving the language and communication skills of the child

(c) Helps them in maintaining discipline in class

(d) Helps them in connecting with the children and enable them in teaching EVS by relating it with their experiences

Answer: (d) Helps them in connecting with the children and enable them in teaching EVS by relating it with their experiences

Q82. Which of the following statements are correct regarding Jhoom cultivation?

A. It is also known as slash or burn cultivation
B. Burning practice during this kind of agriculture promotes fertility of the soil
C. In this type of cultivation, farming is done only for a limited period on one plot of land
D. Only mono-cropping is done in this agriculture
E. This farming is done in whole India and this farming causes damages to biodiversity.

(a) A, B, D and E

(b) A, B and C

(c) C, D and E

(d) A, B and E

Answer: (b) A, B and C

Q83. Which of the following statements is incorrect?

(a) In India, dry deserts are found in Rajasthan and Ladakh

(b) Himalayan mountains are found in India only

(c) India is surrounded by Myanmar on the East and Bangladesh is between West Bengal and Tripura

(d) India also shares a boundary with Afghanistan, but the area that has a boundary with Afghanistan is present in Pakistan occupied Kashmir

Answer: (b) Himalayan mountains are found in India only

Q84. Riya tells her students “It is a very essential component of the life of every living organism, elephants enjoy playing with it very much Sometimes excess of it can cause flood and scarcity of it cause drought. Pollution of it can cause various diseases in humans”. Riya is referring to which of the following thing?

(a) Water

(b) Oxygen

(c) Food

(d) Food and water

Answer: (a) Water

Q85. Disease caused due to the lack of protein is

(a) Malnutrition

(b) Night blindness

(c) Kwashiorkor

(d) Pellagra

Answer: (c) kwashiorkor

Q86. Which of the following defines the term ‘balanced diet’ correctly

(a) It is a diet that has adequate spices for taste

(b) It is a diet that is cooked properly and has a good aroma

(c) It is a diet containing all the essential nutrients in an adequate amount

(d) It is a diet that is as per the weekly chart shared by a good cook

Answer: (c) It is a diet containing all the essential nutrients in an adequate amount

Q87. Pick the odd animal out of the given.

(a) Sheep

(b) Goat

(c) Tiger

(d) Deer

Answer: (c) Tiger

Q88. A system that is based on a blood affinity relationship is called

(a) Family

(b) Gotra

(c) Kinship

(d) Joint family

Answer: (c) Kinship

Q89. Identify the incorrect pairs

A. Fish: Aquarium
B. Lion: Hutch
C. Rabbit: Stable
D. Dog: Kennel

(a) A and C

(b) B and C

(c) B and D

(d) C and D

Answer: (b) B and C

Q90. How milk is pasteurized?

(a) By heating it at 100°C for 15 min or at 90°C for 5 min

(b) By heating it at 100°C for 15 min o at 90°C for 32 min

(c) By heating it at 71 °C for 15 min or at 62°C for 5 sec

(d) By heating it at 71°C for 15 min or at 62°C for 32 min

Answer: (d) By heating it at 71°C for 15 min or at 62°C for 32 min

Pages ( 3 of 4 ): « Previous12 3 4Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!