Quiz-2: Environmental Science and Pedagogy MCQ Question

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Environmental Science and Pedagogy MCQ Question with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q91. In which of the following places malaria can be seen commonly?

A. Deserts
B. Wet and warm weather
C. Cold and dry region
D. Wet and humid region

(a) A and B

(b) C and D

(c) B and D

(d) A and C

Answer: (c) B and D

Q92. Which of the following statements is/are incorrect?

(a) Sloth spends most of the time on trees

(b) Pigs shelter is called sty or pigsty

(c) An earthworm is called a friend of the farmer and it lives in burrows

(d) The spider lives in a colony and its shelter is called the hive

Answer: (d) Spider lives in a colony and its shelter is called the hive

Q93. If one is going to Hyderabad from Vishakhapatnam and then to Indore in which direction that person will be travelling?

(a) North-East and North-West

(b) West and North-West

(c) South and West

(d) South and North-East

Answer: (b) West and North-West

Q94. On the map, if 1 cm mean 2:15 km then what is the distance between 2 places when it is separated in the map by 75

(a) 161.25 km

(b) 160 km

(c) 161 km

(d) 161.5 km

Answer: (a) 161.25 km

Q95. The objective of teaching environmental studies in schools

A. Enabling young mind to connect with the environment.
B. To enable students to understand the importance of the surrounding in which it lives.
C. EVS promotes an integrated approach to learning
D. Environmental studies emphasize learning through textbooks.

(a) A, B and D

(b) A, B and C

(c) B and D

(d) A, C and D

Answer: (b) A, B and C

Q96. Among the following which can be the objective of teaching EVS at the primary level?

(a) Knowledge about the critical scientific concept

(b) To understand the nature of society

(c) To enable students to know about the evolution of mankind

(d) Educate the student about basic differences between genders

Answer: (d) Educate the student about basic differences between genders

Q97. According to the principle of meaningful learning, it should include

(a) Interest and attention

(b) Definite aim

(c) Application

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q98. The main purpose of assessment should be

(a) To point out the errors of the learners

(b) To measure the achievement of learners

(c) To decide if a student should be promoted to the next class

(d) To diagnose and remedy gaps in learning

Answer: (d) To diagnose and remedy gaps in learning

Q99. A good textbook of EVS at the elementary level must have

(a) Attractive illustrations

(b) Practical examples

(c) Pictures should be clearly drawn and realistically coloured

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q100. Which among the following pair are correctly matched?

A. Astronaut: Explores the space

B. Pharmacist: Deals in pharmacy

C. Captain : Leader of pilots in the plane

D. Engineer: Design algorithms and program

(a) A, B and C

(b) A and D

(c) B. C and D

(d) All of these

Answer: (d) All of these

 

 

 

Pages ( 4 of 4 ): « Previous1 ... 3 4

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!