Biology MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Biology MCQ Question with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. The book ‘Genera Plantarum’ was written by–

(a) Linnaeus

(b) Bentham and Hooker

(c) Engler and Pringle

(a) Hutchinson

Answer: (a) Linnaeus

Explanation: ‘Genera Plantarum’ is a collection of a brief description of the 935 plant genera, this book was written by Swedish Naturalist Carl Linnaeus (1707-1778).

Q2. The branch of biology dealing with the study of cells is known as–

(a) Cytology

(b) Histology

(c) Psychology

(d) Physiology

Answer: (a) Cytology

Explanation: Cell is the fundamental unit of life. The branch of biology which deals with the study of cells is called Cytology. Robert Hook is known as the father of Cytology.

Q3. The xylem in plants are responsible for:

(a) Transport of water

(b) Transport of food

(c) Transport of amino acids

(d) Transport of oxygen

Answer: (a) Transport of water

Explanation: Xylem is a transport tissue that transport water to different part of the plant. It is present in vascular plants.

Q4. What is the plant cell wall mainly composed of?

(a) Lipids

(b) Vitamin

(c) Cellulose

(d) Protein

Answer: (c) Cellulose

Explanation: Plant cell wall is composed of cellulose It is a tough organic polysaccharide compound. Cellulose cell wall helps to provide structural and mechanical support.

Q5. AIDS virus destroys

(a) Lymphocytes

(b) Monocytes

(c) Neutrophils

(d) Basophils

Answer: (a) Lymphocytes

Explanation: AIDS virus destroys the T. Lymphocytes belong to a group of white blood cells known as Lymphocytes that play a central role in cell-mediated immunity.

Q6. Yeast is a              .

(a) Bacteria

(b) Fungi

(c) Algae

(d) Bryophyte

Answer: (b) Fungi

Explanation: Yeasts are eukaryotic, single-cell micro-organisms classified as members of the fungus kingdom. Yeast such as Candida, lbicans are pathogens and can cause infection in humans.

Q7. The tallest and thickest type of grass is–

(a) Alfalfa

(b) Fodder

(c) Bamboo

(d) Lichens

Answer: (c) Bamboo

Explanation: Grass has belonged to the Graminae family same as Bamboo is also from the Graminae family, it is a perennial plant of the grass family with a height of up to 100 feet. Bamboo is the fastest growing plant in the world.

Q8. The only snake that builds a nest is:

(a) Chain viper

(b) King Cobra

(c) Krait

(d) Saw-scaled viper

Answer: (b) King Cobra

Explanation: King Cobra is the only snake that not only lives in holes but also builds a nest.

Q9. Match List-I (Physiological processes) with List-II (Cell organelles) and select the correct answer by using the codes given below:

List- IList-II
A. Photosynthesis1. Plasma membrane
B. Mineral uptake2. Chloroplast
C. Respiration3. Mitochondria
D. Protein synthesis4. Ribosomes

(a) A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(b) A – 1; B – 2; C – 4; D – 3

(c) A – 2; B – 1; C – 3; D – 4

(d) A – 2; B – 1; C – 4; D – 2

Answer: (c) A – 2; B – 1; C – 3; D – 4

Explanation: Photosynthesis occurs in green plants with the help of chloroplast. The plasma membrane is a membrane of transport minerals. Cellular respiration is related to mitochondria, by which energy releases. The ribosome is helped in protein synthesis.

Q10. The gas released during photosynthesis :

(a) Carbon dioxide

(b) Oxygen

(c) Carbon monoxide

(d) Sulfur dioxide

Answer: (b) Oxygen

Explanation: Oxygen gas is released during photosynthesis which generates after the photosynthesis of water.

Q11. What is the name of the hormone produced by the thymus gland?

(a) Thyroxine

(b) Auxins

(c) Cytokinins

(d) Thymosin

Answer:  (d) Thymosin

Explanation: The thymus is an endocrine gland that releases the hormone thymosin. The thymus gland helps to generate immunity by maturing the T-lymphocyte cells.

Q12. DNA differs from RNA in having a nitrogenous base–

(a) Adenine

(b) Guanine

(c) Cytosine

(d) Thymine

Answer:(d) Thymine

Explanation: DNA (Deoxyribose Nucleic Acid) have four nitrogenous bases Adenine, Thymine. Cytosine, Guanine and same as RNA (Ribose Nucleic Acid) have four bases as Uracil, Cytosine, Guanine and Adenine. In RNA Uracil replace the Thymine.

Q13. HYV refers to–

(a) Hybrid Yielding Variety

(b) Human Yellow Virus

(c) High Yielding Variety

(d) Human Yellow Vaccine

Answer: (c) High Yielding Variety

Explanation: HYV refers to ‘high yielding variety. High yielding varieties are crops with better traits, high productivity per area and less use of chemical fertilizers and pesticides.

Q14. Which one of the following is a modified stem?

(a) Carrot

(b) Sweet potato

(c) Coconut

(d) Potato

Answer: (d) Potato

Explanation: Potato tuber bears buds in small pits known as eyes. Buds develop to branches. Some of the branches become green, erect and leafy stems that grow horizontally underground.

Q15. A test-tube baby means–

(a) A baby grew in a test-tube

(b) Embryo fertilised in the uterus and developed in test-tube

(c) Embryo fertilised and developed in the uterus

(d) Fertilisation in vitro and then transplantation in the uterus

Answer:  (d) Fertilisation in vitro and then transplantation in the uterus

Explanation: Test tube baby is in-vitro fertilisation of sperm and egg and the resultant zygote is then transplanted in the uterus. The zygote at the stage of 16-32 is called, or Blastocyst is transferred in the mother’s womb for further development. It is a method of Assistant reproductive technology (ART).

Q16. What is the chromosome number in a human ovum?

(a) 24

(b) 46

(c) 48

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Explanation: There are a total of 46 chromosomes present in human cells. During the formation of gametes i.e., ovum in females and sperm in males, the chromosome number is reduced to half i.e. 23 by the meiosis cell division.

Q17. Which of the following is the Study of fossils?

(a) Ethology

(b) Etiology

(c) Anthropology

(d) Paleontology

Answer: (d) Paleontology

Explanation: Paleontology origin from the Greek word paleon mean old, ancient, logy study. Palaeontology is the study of fossils.

Q18. Which of the following are warm-blooded animals?

(a) Whales

(b) Whale sharks

(c) Alytes

(d) Draco

Answer:  (a) Whales

Explanation: Warm-blooded animals are those organisms that have a constant body temperature without the influence of the external environment. Warm-blooded animals are also known as endothermic.

Q19. Mon 863 is a variety of maize. It was in the news for the following reason.

(a) It is a genetically modified dwarf variety that is resistant to drought

(b) It is a genetically modified variety that is pest resistant

(c) It is a genetically modified variety with ten times higher protein content than regular maize crop

(d) It is a genetically modified variety used exclusively for biofuel production

Answer: (b) It is a genetically modified variety which is pest resistant

Explanation: Mon 863 is genetically modified variety of maize, which is resistant of corn root worm.

Q20. Consider the following statements: 

  1. Biodiversity hotspots are located only in tropical regions.
  2. India has four biodiversity hotspots i.e., Eastern Himalayas, Western Himalayas, Western Ghats and Andaman and the Nicobar Islands.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d) Neither 1 nor 2

Explanation: Biodiversity hot spots are located in temperate regions and hotspots are present in the eastern Himalayas, Western Ghats and the Andaman Islands.

Q21. The double-helix model of Watson and Crick is known as

​(a)​ C-DNA ​

(b)​ B-DNA

​(c)​ Z-DNA ​

(d)​ D-DNA

Answer: (b)​ B-DNA

Explanation: One of the secondary structures exhibited by DNA is the famous Watson–Crick model. This model says that DNA exists as a double helix. The two strands of polynucleotides are anti-parallel i.e., run in the opposite direction.

Q22. The camel’s hump is composed of tissue. It is a type of ​

(a)​ skeletal tissue ​

(b) ​areolar tissue ​

(c)​ adipose tissue ​

(d)​ muscular tissue

Answer: ​(c) ​adipose tissue ​

Explanation: The camel’s hump is composed of adipose tissue

Q23. Which one of the following sets are correctly matched?

(1) Diphtheria, Pneumonia and Leprosy: Hereditary

(2) AIDS, Syphilis and Gonorrhoea: Bacterial

(3) Colour blindness, Haemophilia and Sickle cell anaemia: Sex-linked

(4) Polio, Japanese B encephalitis and Plague: Viral

(a) Only 2

(b) only 3

(c) 1 and 4

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Explanation: Diphtheria, Leprosy, Plague are Bacterial diseases.

AIDS, Polio, Pneumonia, Gonorrhoea, Syphilis- Viral disease.

Japanese B encephalitis –Protozoan disease.

Colour blindness and Haemophilia – Sex-linked disease.

Sickle cell anaemia is a genetic disease in which RBC became sickle-shaped.

Q24. Uric acid is the chief nitrogenous waste of which of the following?

(a) Human

(b) Frogs

(c) Fishes

(d) Birds

Answer: (d) Birds

Explanation: Nitrogenous waste produced by organisms are categorized into three types uric acid, urea and ammonia. Uric acid is released from birds and reptiles. It reduces the loss of water from the body and organisms are known as ‘Uricotelic.’

Q25. An antigen is a substance which ​

(a) ​lowers body temperature

​(b) ​destroys harmful bacteria ​

(c) ​triggers the immune system ​

(d) ​is used as an antidote to the poison

Answer: (c) ​triggers the immune system

Explanation:  Foreign particles possessing the antigens can elicit an immune response in the body.

Pages ( 1 of 4 ): 1 2 ... 4Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!