Biology MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Biology MCQ Question with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q26. Of which tissue nails, hoofs and horns are made of–

(a) Cuticle

(b) Chitin

(c) Keratin

(d) Tunicin

Answer: (c) Keratin

Explanation: Nails, hoofs and horns are made up of keratin tissue. Keratin is a fibrous structural protein. It protects the outermost layer of organisms from damage.

Q27. The green manure is obtained from–

(a) Fresh animal excreta

(b) Decomposing green legume plants

(c) Domestic vegetable waste

(d) Oilseed husk cakes

Answer: (b)  Decomposing green legume plants

Explanation: Green manure is formed by decomposing with leguminous plants. The leguminous plant forms the root nodules which helps in nitrogen fixation with the help of Nitrogen fixation bacteria. Thus green manure improves the soil fertility in organic farming.

Q28. Match List-I (animals) with List-II (class/phylum) and select the correct answer from the codes given below:

List-IList-II
A. Octopus1. Pisces
B. Jellyfish2. Arthropoda
C. Silverfish3. Mollusca
D. Bombay duck4. Coelenterata

Codes: A B C D

(a)        3 4 2 1

(b)       3 2 4 1

(c)        2 3 1 4

(d)       2 1 3 4

Answer: (a) 3 4 2 1

Explanation: Octopus belongs to Mollusca. Jellyfish belongs to Coelenterata. Silverfish belongs to Arthropoda. Bombay Duck belongs to Pisces.

Q29. Which of the following is a non-poisonous snake? ​

(a) ​Python ​

(b)​ Cobra ​

(c) ​Dryophis

​(d)​ All of these

Answer: (a) ​Python

Explanation: Python or some species of python is a non-venomous snake. All the other snakes are poisonous.

Q30. People drinking water from a shallow hand pump, are likely to suffer from all of the following diseases except

(a) Cholera

(b) Typhoid

(c) Jaundice

(d) Fluorosis

Answer: (d) Fluorosis

Explanation: Cholera, Typhoid and Jaundice are water-born diseases. In shallow hand pumps, there is the possibility of microbial contamination ( bacteria) to water. But fluorosis occurs due to an excess amount of fluoride found in water.

Q31. Which of the following is a structural and functional unit of kidneys?

(a) Renette Cells

(b) Flame Cells

(c) Nephrites

(d) Nephrons

Answer: (d) Nephrons

Explanation: Nephrons are the structural & functional units of Kidneys. The nephron is segmented into 4 main parts Bowan’s capsule, Glomerulus apparatus, tubular part and collecting duct. Around 2 mn Nephrons are present in both kidneys.

Q33. Who among the following analysed DNA for the first time?

(a) Arthur Kornberg

(b) Hargobind Khorana

(c) MW Nirenberg

(d) Watson and Crick

Answer: (d) Watson and Crick

Explanation: Watson and Crick primarily explained the DNA double-helical structure by the X-Ray crystallography method.

Q34. Which of the following is the Controlling Center of the Cell?

(a) Nucleus

(b) Plasma

(c) Lysosomes

(d) Chromosome

Answer: (a) Nucleus

Explanation: Cell is the fundamental unit of life. It is controlled by Nucleus. Nucleus control all metabolic reactions of the cells.

Q35. The largest flightless bird which can run at a great speed is

(a) Penguin

(b) Kiwi

(c) Ostrich

(d) Emu

Answer: (c) Ostrich

Explanation: Ostrich is the largest flightless bird that can run at a speed of 70 km/hr. The scientific name of the ostrich is Struthio camelus

Q36. Night blindness is caused by the deficiency of ​

(a)​ Vitamin A ​

(b) ​Vitamin B1

(c)​ Vitamin C ​

(d) ​Vitamin E

Answer: (a)​ Vitamin A

Explanation: Night blindness is medically known as Nyctalopia in which the rod cells in the retina gradually lose their ability to respond to the light. Vitamin-A deficiency in the diet of humans is one of the causes of night blindness. ​​Scurvy is caused by deficiency of vitamin C, Beri-Beri is caused by deficiency of vitamin B1 and weakness, muscle degradation is caused by deficiency of vitamin E.

Q37. Locust, Butterfly, Scorpion and Prawn are all examples of which Phylum?

(a) Annelida

(b) Chordata

(c) Arthropoda

(d) Platyhelminthes

Answer: (c) Arthropoda

Explanation: Arthropoda is an invertebrate animal having an exoskeleton (external skeleton), a segmented body, and paired jointed appendages.

Q38. Which Vitamins are those, if taken in excess can be dangerous as they are stored in the body?

(a) B Complex

(b) E and C

(c) B and C

(d) A and D

Answer: (d) A and D

Explanation: If vitamins A and D are taken in excess amounts they are stored in the body as hypervitaminosis. The excess amount of vitamin-A leads to abnormal softening of skull bone, blurred vision, liver damage etc. Excess of vitamin D leads to over calcification of bones, heart & kidneys.

Q39. Which of the following is used for wrapping fractured bones?

(a) White cement

(b) White lead

(c) Zinc oxide

(d) Plaster of Paris

Answer: (d) Plaster of Paris

Explanation: Plaster of Paris is a hard white substance made by the addition of water to powered and partly dehydrated gypsum. It is used for holding broken bones.

Q40. With reference to normal human beings, consider the following statements:

  1. In response to the presence of HCl, secretin is produced from the duodenum.
  2. Enterogastrone is produced in the small intestine in response to the presence of fatty acids.

Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c) Both 1 and 2

Explanation: Both the statement is correct.

HCl is secreted, providing an acid medium for pepsin action and kill most bacteria and helps in the digestion of food. When the food enters the duodenum (small intestine), secretin is produced by the intestine that stimulates the pancreas for pancreatic juice secretion.

Enterogastrone is produced in the small intestine.

Q41. Typhoid is caused by–

(a) Pseudomonas

(b) Staphylococcus

(c) Bacillus

(d) Salmonella typhi

Answer: (d) Salmonella typhi

Explanation: Typhoid is caused by the bacteria Salmonella typhi. It is ingested through contaminated water or food Symptoms include abdominal pain, constipation and diarrhoea. It affects the digestive system. Treatment of disease is done by drugs such as azithromycin, fluoroquinolones and chloramphenicol.

Q43. The chemical which is used in art and craft and can cause Anaemia and Leukaemia is–

(a) Benzene

(b) Dioxin

(c) Phthalate

(d) Aldrin

Answer: (a)  Benzene

Explanation: Benzene is a highly toxic substance that can affect DNA, causing chromosome changes and abnormal cell function. Long term exposure to benzene causes the bone marrow to produce fewer blood cells. This results in anaemia or low red blood cell count. The most serious effect of benzene poisoning is leukaemia, which is a cancer of blood-producing tissues.

Q44. Which among the following has the maximum life span-

(a) Eagle

(b) Tortoise

(c) Tiger

(d) Elephant

Answer: (b) Tortoise

Explanation: Tortoise has a maximum life span. Tortoise can live up to 250 years.

Q45. Consider the following statements:

  1. Kyoto protocol came into force in the year 2005.
  2. Kyoto protocol deals primarily with the depletion of the ozone layer.
  3. Methane is a greenhouse gas that is more harmful than carbon dioxide.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 1 only

(d) 3 only

Answer: (b) 1 and 3

Explanation: The protocol was initially adopted on 11th December 1997. But it entered into force on 16th February 2005, after Kyoto, Japan. So, it is called the Kyoto protocol.

Kyoto protocol deals with reducing the greenhouse gases emission to a level at least 5% below the 1990 level. Methane is a more effective or harmful greenhouse gas than carbon dioxide.

Q46. Blood cells do not shrink in blood because blood is ​

(a) ​hypertonic ​

(b) ​isotonic

​(c) ​equimolar ​

(d)​ hypotonic

Answer: (b) ​isotonic

Explanation:  When the osmotic pressure outside the red blood cells is the same as the pressure inside the cells, the solution is isotonic with respect to the cytoplasm. This is the usual condition of red blood cells in plasma. Hence the cells do not shrink.

Q47. The chemicals released by one species of animals in order to attract the other members of the same species are–

(a) Hormones

(b) Nucleic acids

(c) Pheromones

(d) Steroids

Answer: (c) Pheromones

Explanation: The pheromones are specialized hormones secreted mostly lower organisms to attract the member of same species. The ants and cockroaches show the best example in this regard. Sometimes it is released by some fungi as well.

Q48. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-IList-II
A. Theory of mutation1. Beadle and Tatum
B. Theory of evolution2. Jacob and Monad
C. One gene-one enzyme3. Darwin hypothesis
D. Operon concept4. deVries

Codes :

(a) A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(b) A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

(c) A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(d) A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

Answer: (b) A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

Explanation: The theory of mutation is postulated by de Vries. The theory of evolution is by Charl’s Darwin. Operon concept is given by Jacob and Monad. One gene and one enzyme hypothesis are proposed by Beadle and Tatum.

Q49. Which one of the following statements is not correct?

(a) All echinoderms are viviparous.

(b) Roundworm has no circulatory system.

(c) In bony fishes, swim bladder is usually present.

(d) In cartilaginous fishes, fertilization is internal.

Answer: (a) All echinoderms are viviparous.

Explanation: The sexes are separate except few echinoderm species. There is no sexual dimorphism. Fertilization is external and few forms are viviparous.

Q50. Meningitis is a disease that affects the–

(a) Kidneys

(b) Liver

(c) Heart

(d) Brain

Answer: (d) Brain

Explanation: Meningitis is an infection of the protective membrane that surrounds the brain and spinal cord. The membrane or meningitis membranes are named dura mater, arachnoids and Pia mater.

Pages ( 2 of 4 ): « Previous1 2 34Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!