Biology MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Biology MCQ Question with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q76. Which one of the following is considered as a cell within a cell? ​

(a)​ Ribosome ​

(b)​ Chloroplast ​

(c)​ Lysosomes

​(d)​ Golgi complex

Answer: (b)​ Chloroplast

Explanation:  Chloroplast is considered a cell within a cell because it contains its own DNA. Hence, it is a semi-autonomous organelle. It helps in photosynthesis.

Q77. The first protocol to ban the emissions of chlorofluorocarbons in the atmosphere was made in

(a) Montreal

(b) Osaka

(c) Geneva

(d) Florida

Answer: (a) Montreal

Explanation: Chlorofluorocarbon is a halogenated gas that is used in refrigerators. CFCs depute ozone in the upper atmosphere. Montreal Protocol banned the CFC because it is harmful to ozone depletion.

Q78. Which of the following are associated with Diabetes mellitus, a common disease in adults?

  1. The higher sugar level in blood
  2. The lower sugar level in blood
  3. Lower insulin level in blood
  4. Higher insulin levels in the blood

Select the correct answer by using the codes given below:

Codes:

(a) 2 and 4

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Answer: (d) 1 and 3

Explanation: Diabetes mellitus is caused due to deficiency of insulin hormone. The hormone insulin maintains the blood sugar in the body. The deficiency of insulin in the human body causes to increase in the sugar level in the blood, which leads to Diabetes mellitus.

Q79. The rootless plant is –

(a) Lemna

(b) Banana

(c) Ginger

(d) Lemon

Answer: (c) Ginger

Explanation: Rootless plants are those plants that don’t have a root system. They develop rhizomes refer to as rootless plants. e.g. Ginger, Bermuda grass, Bamboo etc. Underground stem work as root.

Q80. Which of the following contain enzymes for cellular respiration? ​

(a)​ Dictyosomes

​(b)​ Endoplasmic reticulum ​

(c) ​Lysosomes

​(d)​ Mitochondria

Answer: ​(d)​ Mitochondria

Explanation:  Mitochondria contain enzymes for cellular respiration. Mitochondria are known as the powerhouse of the cell. These are organelles that act like a digestive system that take nutrients, breaks them down, and creates energy for the cell. The process of creating cell energy is known as cellular respiration. Most of the chemical reactions involved in cellular respiration happen in the mitochondria.

Q81. Consider the following statements about probiotic food:

  1. Probiotic food contains live bacteria which are considered beneficial to humans.
  2. Probiotic food helps in maintaining gut flora.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer:(c) Both 1 and 2

Explanation: Probiotics are living microorganisms that to be healthy for the host organisms. Lactic acid bacteria, bifid bacteria are common types of microbes used as probiotics. Certain yeast and Bacilli may also be useful. Probiotics are commonly consumed as a part of fermented food with specially added active live cultures such as yoghurt or as dietary supplements.

Q82. Which one of the following animals belongs to Mollusca?

(a) Haliotis

(b) Hare

(c) Hydra

(d) Hyla

Answer: (b) Hare

Explanation: Sea hare belongs to phylum Mollusca. They are soft-bodied organisms covered with a protein shell. The scientific name of the hare is Aplysia California. 516 Biology Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd.

Q83. Which one among the following cell organelles is semi-permeable? ​

(a)​ Cell membrane ​

(b)​ Plasma membrane ​

(c)​ Cell wall

​(d)​ Nucleus

Answer: ​(d)​ Nucleus

Explanation:  Among the given example only the nucleus is a cell organelle. Which bears DNA the genetic material which carries the characteristics which are transported from the parent to offspring.

Q84. Consumption of fish is considered to be healthy when compared to the flesh of other animals because fish contains

(a) polyunsaturated fatty acids

(b) saturated fatty acids

(c) essential vitamins

(d) more carbohydrates and proteins

Answer: (a) polyunsaturated fatty acids

Explanation: Polyunsaturated fatty acid is an antioxidant, which helps in building tissues.

Q85. The insufficient blood supply in the human body is referred as

(a) Ischemia

(b) Hyperemia

(c) Hemostasia

(d) Hemorrhage

Answer: (a) Ischemia

Explanation: Ischemia is a medical condition during which heart and brain muscles does not get enough oxygen. Ischemia usually happens due to a shortage of blood and oxygen caused by narrowing or blockage of arteries

Q86. Consider the following statements [2001]

  1. Tapeworm is a hermaphrodite.
  2. Roundworm has separate sexes.
  3. Filaria is caused by a nematode.
  4. Guinea-worm is an annelid.

Which of these is correct?

(a) 1 and 2

(b) 1, 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 2, 3 and 4

Answer: (b) 1, 2 and 3

Explanation: Tapeworms are hermaphrodites (both male and female reproductive organs present).

Roundworms are unisexual (separate sex).

Filaria is caused by Wuchereria bancrofti which is a parasitic nematode.

A Guinea worm is a long and very thin nematode, not an annelid.

Q87. Which one among the following nutrients is a structural component of the cell wall of plants? ​

(a)​ Manganese

​(b) ​Potassium ​

(c)​ Phosphorus ​

(d)​ Calcium

Answer: (d)​ Calcium

Explanation:  Calcium activates enzymes, is a structural component of cell walls, influences water movement in cells and is necessary for cell growth and division.

​​Potassium helps in energy flow, manganese is involved in enzyme synthesis and phosphorus makes up the backbone of genetic materials like DNA and RNA.

Q88. Two Bones are connected to each other by connective tissue called as _____.

(a) Tendon

(b) Ligament

(c) Neuron

(d) Adipose

Answer: (b) Ligament

Explanation: Ligaments are the connective tissues that connect two bones together. It helps in the easy movement of bones.

Q89. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below [2001]

List-I (Bone)List-II (Name)
A. Breast-bone1. Clavicle
B. Collar-bone2. Patella
C. Knee-cap3. Scapula
D. Shoulder blade4. Sternum

Codes :

(a) A – 4; B – 1; C – 3; D – 2

(b) A – 1; B – 4; C – 3; D – 2

(c) A – 1; B – 4; C – 2; D – 3

(d) A – 4; B – 1; C – 2; D – 3

Answer: (d) A – 4; B – 1; C – 2; D – 3

Explanation: Breast bone – Sternum

Collar bone – Clavicle

Knee Cap – Patella

Shoulder Blade – It connects the humerus (upper arm bone) with the clavicle. It is known as scapula.

Q90. Which of the following constitute to form a gene?

(a) Polynucleotides

(b) Hydrocarbons

(c) Lipoproteins

(d) Lipids

Answer: (a) Polynucleotides

Explanation: Polynucleotide is a linear polymer whose molecules are composed of many nucleotide units, constitute a section of a nucleic acid molecule. Polynucleotide constitutes to form a gene.

Q91. Certain parts of a plant can be bent easily without breaking. This flexibility in certain parts, like leaf and stem, can be attributed to the abundance of ​

(a)​ parenchyma ​

(b) ​collenchyma ​

(c)​ sclerenchyma ​

(d)​ xylem and phloem

Answer: (b) ​collenchyma

Explanation:  Collenchymas provides malleability and flexibility to certain parts of the plants. ​​Parenchyma is considered to be the soft tissue that makes most of the cell and sclerenchyma is the dead tissue that makes up the fibre and provides rigidity to the cell.

Q92. A potato tuber has been cut into two halves. A few drops of iodine solution are placed on the cut surface of one of the halves. What colour change will be noticed?

(a) From brown to blue-black

(b) From brown to orange-red

(c) From blue to pink

(d) From pink to blue-green

Answer: (a) From brown to blue-black

Explanation: Iodine solution test is done for the presence of starch any form of carbohydrate turns blue-black when exposed with iodine solution. The brown colour of an aqueous solution of triiodide anion forms the intermolecular charge transfer complies.

Q93. The source of oxygen generated during photosynthesis is :

(a) Water

(b) Carbon dioxide

(c) Chlorophyll

(d) Mesophyll cells

Answer: (a) Water

Explanation: Oxygen liberates after the splitting of water molecules into hydrogen and oxygen. In photosynthesis, this liberates oxygen in the atmosphere.

Q94. ​In which one of the following antibody formations takes place? ​

(a)​ RBCs ​

(b) ​Blood Platelets

(c) ​Blood Plasma cells ​

(d)​ Donnan’s membrane

Answer: (c) ​Blood Plasma cells

Explanation:  Blood plasma cells form 55 – 60% by volume of blood. Antibodies and some other substances such as lysozyme and properdin always occur in the plasma. They serve to destroy bacteria, viruses and toxic substances that may enter into the blood from outside or from body tissues.

Q95. Most of the desert plants bloom during night time because

(a) Their blooming is controlled by low temperature

(b) They are sensitive to the phases of the moon

(c) The desert insects eat away flowers during day time

(d) The desert insects are active during night time

Answer:(a) Their blooming is controlled by low temperature

Explanation: The blooming of desert plants is controlled by low temperature.

Q96. The book ‘Genera Plantarum’ was written by–

(a) Linnaeus

(b) Bentham and Hooker

(c) Engler and Prantle

(d) Hutchinson

Answer: (a) Linnaeus

Explanation: ‘Genera Plantarum’ is a collection of a brief descriptions of the 935 plant genera, this book was written by Swedish Naturalist Carl Linnaeus (1707-1778).

Q97. Consider the following statements: [2003]

  1. The common blue-green algae, Spirogyra and Ulothrix, are found in both freshwater ponds and oceans.
  2. The Chameleon can look ahead with one eye, and at the same time look behind with another.

Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer:(b) Only 2

Explanation: Spirogyra and Ulothrix are green algae, not blue algae. The chameleon can see in both the direction forward and backwards at the same time.

Q98. The largest source of pollution in the world is

(a) Herbicides and insecticides

(b) Automobile exhausts

(c) Sewage and garbage

(d) Industrial effluents

Answer: (c) Sewage and garbage

Explanation: The presence of any substance that is harmful or poisonous to the environment is called pollution. Sewage and garbage are the largest sources of pollution in the world. Sewage and garbage consist of industrial waste and human waste or surface runoff from rainwater.

Q99. An individual whose blood type is B may in an emergency, donate blood to a person whose blood type is ​

(a)​ B or A ​

(b)​ AB or A ​

(c)​ A or O

​(d)​ AB or B

Answer: ​(d)​ AB or B

Explanation:  As AB is the universal recipient, B thus donate blood to these two groups of people (B and AB)

Q100. Match List-I (Drugs/Chemicals) with List-II (Their uses) and select the correct answer using the codes given below

List-I(Drugs/Chemicals)List-II(Their uses)
A. Atropine1. Local anaesthesia
B. Ether2. Heart trouble
C. Nitroglycerine3. Dilation of the pupil
D. Pyrethrin4. Mosquito control

Codes :

(a) A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(b) A – 1; B – 3; C – 4; D – 2

(c) A – 3; B – 1; C – 4; D – 2

(d) A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

Answer: (d) A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

Explanation: Ether is used as anaesthesia at the time of surgery to prevent pain.

Atropine is used as eye drops to dilate the pupil before eye examination.

Nitroglycerine is widely used in the treatment of the heart.

Pyrethrin is biodegradable, a non-persistent pesticide that is used to kill mosquitoes, fleas and other insects.

 

Pages ( 4 of 4 ): « Previous1 ... 3 4

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!