Biology MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Biology MCQ Question with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q51. Xylem tissue is mainly concerned with the ​

(a) ​Photosynthesis of plants

​(b)​ Transport of water and mineral nutrients in plants ​

(c)​ Storage of prepared foods in plants

​(d)​ Transport of enzymes in plants

Answer: ​(b)​ Transport of water and mineral nutrients in plants

Explanation:  Xylem tissue is the specialized conducting system of plants. It is the main conducting system for water and some mineral nutrients from roots to the shoot.

Q52. Assertion (A): Drinking of whisky increases the frequency of urination.

Reason (R): Alcohol intake speeds up the secretion of vasopressin in the body. [2002]

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true both R is false

(d) A is false but R is true

Answer: (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation: Urination can be induced within some minutes after a person consumes alcohol because when the kidney filters the waste, the capillaries constrict and affects the filtering ability of the kidney. When the body needs to conserve water, the pituitary gland excretes a hormone called vasopressin, which causes the nephron filters to become permeable retaining more water in the bloodstream and allowing less water to be excreted in the urine.

Q53. Equus Caballus is the scientific name of _________.

(a) Horse

(b) Zebra

(c) Donkey

(d) Buffalo

Answer: (a) Horse

Explanation: Equus caballus is the scientific name of a Horse. Family – Equidae, Order – Squamata

Q54. Which organelle in the cell, other than the nucleus contains DNA?

​(a)​ Centriole

​(b) ​Golgi apparatus ​

(c) ​Lysosome

​(d)​ Mitrochondrion

Answer: ​(d)​ Mitrochondrion

Explanation:  Mitochondria contain DNA other than the nucleus. Mitochondria are thought to be the parasites in the eukaryotic cells that got inside the latter as a result of the endo-symbiotic event that took place earlier in the evolution. The centriole is a small set of microtubules, Golgi apparatus is a complex of vesicles and folded membranes within the cytoplasm of most eukaryotic cells, involved in secretion and intracellular transport. A lysosome is an organelle in the cytoplasm of eukaryotic cells containing degradative enzymes enclosed in a membrane.

Q55. Consider the following conditions of a sick human body

  1. Swollen lymph nodes
  2. Sweating at night
  3. Loss of memory
  4. Loss of weight

Which of these are symptoms of AIDS?

(a) 1 and 2

(b) 2, 3 and 4

(c) I, 3 and 4

(d) I, 2, 3 and 4

Answer: (d) I, 2, 3 and 4

Explanation: AIDS is a viral disease. In this disease, the immune system weakens and the body becomes prone to a different types of infection by pathogens. Sweating at night, swollen lymph nodes, loss of memory and loss of weight are also symptoms of AIDS.

Q56. Which of the following is considered as the physical basis of life?

(a) Cell wall

(b) Cell membrane

(c) Mitochondria

(d) Protoplasm

Answer: (d) Protoplasm

Explanation: Protoplasm is a colourless material including the cytoplasm, nucleus and cell organelles. Protoplasm is protected by plasma membrane is considered as the physical basis of life.

Q57. When one gene controls two or more different characters simultaneously, the phenomenon is called ​

(a) ​Apomixis ​

(b) ​Pleiotropy ​

(c) ​Polyploidy ​

(d)​ Polyteny

Answer: (b) ​Pleiotropy

Explanation:  When multiple traits are controlled by one particular gene, that gene is known as the pleiotropic gene and its effect is known as a pleiotropic effect. Polyteny is a special nuclear differentiation reported in larval and adult Diptera, Collembola, Protista and angiosperm ovular nuclei. Apomixis is asexual reproduction in plants, in particular agamospermy. Polyploid cells and organisms are those that contain more than two paired (homologous) sets of chromosomes.

Q58. The number of mitochondria in a bacterial cell is

(a) One

(b) two

(c) many

(d) zero

Answer: (d) zero

Explanation: Bacterial cells are prokaryotic cells, don’t have membrane-bound organelles but mitochondria are membrane-bound organelles. So prokaryotic cells do not have any mitochondria.

Q59. Which of the following does not have any enzymes in its cells?

​(a)​ Algae ​

(b)​ Virus ​

(c) ​Lichen ​

(d)​ Bacteria

Answer: (b)​ Virus ​

Explanation:  Virus is not a cell; it remains just in the form of genetic material or encapsulated on the outside with a protein capsid. It generally injects its genetic material into the host cells wherein the viral proteins get synthesised.

Q60. Match List-I (Indian wildlife species) with List-II (Scientific names) and select the correct answer using the codes given below:

List-I (Indian wildlife species)List-II (Scientific names)
A. Asiatic wild ass1 .Boselaphustragocamelus
B. Barasingha2. Cervusduvauceli
C. Chinkara3. Equushemionus
D. Nilgai4. Gazellagazella

(a) A – 2; B – 3; C – 1; D – 4

(b) A – 3; B – 2; C – 4; D – 1

(c) A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

(d) A – 3; B – 2; C – 1; D – 4

Answer: (b) A – 3; B – 2; C – 4; D – 1

Explanation: Asiatic wild ass – Equushemionus

Barasingha – Cervusduvauceli

Chinkara – Gazellagazella

Nilgai – Boselaphustragocamelus

Q61. Which of the following has the largest number of chromosomes? ​

(a)​ Human beings ​

(b)​ Pteridophytes

​(c) ​Elephants ​

(d) ​Bryophytes

Answer: (b)​ Pteridophytes

Explanation:  Ferns, a group under pteridophytes have large number of chromosomes e.g., Ophioglossum reticulatum has 2n=1260, highest known in all life forms.

Q62. Which of the following induces nitrogen fixation in soil?

(a) Protozoa

(b) Bacteria

(c) Fungi

(d) Algae

Answer: (b) Bacteria

Explanation: Nitrogen fixation is a process in which atmospheric nitrogen is converted into Ammonia (NH3). This process is completed by nitrogen-fixing bacteria such as Azobacter, Rhizobium etc.

Q63. Which one of the following is not a photosynthetic pigment?

(a) Chlorophyll

(b) Phycobilin

(c) Carotenoid

(d) Anthocyanin

Answer: (d) Anthocyanin

Explanation: Photosynthetic pigments are helpful in photosynthesis and make food as carbohydrate in presence of light, photosynthetic pigment as Chlorophylls (green pigment Carotenoids (red, orange, yellow pigments) and phycobilins. But anthocyanin is blue and purple colour pigment they don’t take part in photosynthesis.

Q64. The phenomenon of genetic mutation cannot occur in

​(a)​ DNA

​(b)​ RNA ​

(c)​ chromosome

​(d) ​ribosome

Answer: ​(d) ​ribosome

Explanation:  The ribosomes are the protein-synthesizing factories. DNA, RNA and chromosomes are all genetic materials made of nucleotides, which are the sites of genetic mutations e.g., transversion and transition, point mutations, etc. ​​DNA, RNA is the genetic material that helps in the replication of genetic material, while chromosomes are the part of DNA

Q65. The presence of large amounts of nutrients in waters also causes excessive growth of _________ algae.

(a) Biomagnification

(b) Algal bloom

(c) Planktonic

(d) Euro plication

Answer: (d) Euro plication

Explanation: Planktonic are freely floating aquatic organisms. The excessive growth of these planktonic algae is the result of nutrients in the water. The excessive amount of these nutrients results in the eutrophication of water bodies.

Q66. Consider the following plants

  1. Bougainvillaea
  2. Carnations
  3. Cocoa
  4. Grapes

Which of these plants are propagated by stem cuttings?

(a) 1 and 2

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer:(c) 1, 3 and 4

Explanation: Bougainvillea, cocoa and grapes plants are propagated by the stem cutting process.

Q67. The main function of the Golgi body is

​(a) ​respiration

​(b) ​to begin cell division ​

(c) ​to produce gastric juice ​

(d)​ secretion

Answer: (d)​ secretion

Explanation:  The Golgi complex and rough ER work closely. When a protein is made in the ER, then transition vesicles are synthesized. These vesicles float through the cytoplasm to the Golgi apparatus and are absorbed. After the Golgi does its work on the molecules inside the sac or the vesicle a secretory vesicle is created and released into the cytoplasm. So the main function of the Golgi bodies is secretion. ​​Respiration occurs in both plants and animals, cell division occurs during the phase of cytokineses i.e. mitosis and meiosis, and gastric juices are those which help indigestion.

Q68. What vessel carries the venous blood to the lungs for oxygenation?

(a) Pulmonary arteries

(b) Pulmonary veins

(c) Pulmonary arterio-venous shunt

(d) Right ventricle

Answer: (a) Pulmonary arteries

Explanation: Pulmonary Artery carry the deoxygenated blood from the heart and supply it to lungs for oxygenation. The pulmonary vein carries the oxygenated blood from the lungs to the heart which is further supply to the body from the heart through Aorta.

[Note:- Arteries normally carries the oxygenated blood and veins carries the deoxygenated blood].

Q69. Match List-I with List-II and select the answer using the codes given below:

List-I(Disease)List-II (Organism)
A. Malaria1. Fungi
B. Poliomyelitis2. Bacteria
C. Tuberculosis3. Virus
D. Ringworm4. Protozoan

(a) A-4; B-3; C-2; D-1

(b) A-4; B-3; C-1; D-2

(c) A-3; B-4; C-1; D-2

(d) A-3; B-4; C-2; D-1

Answer: (a) A-4; B-3; C-2; D-1

Explanation: Malaria parasite is a protozoan. Tuberculosis is a bacteria. Ringworm is a fungus and Poliomyelitis is a virus.

Q70. The following sugar gives energy most readily–

(a) Lactose

(b) Cellulose

(c) Maltose

(d) Glucose

Answer: (d) Glucose

Explanation: Glucose is the simplest sugar, made up of 6- carbon (C6H12O6) is readily converted into ATP or energy by the process of glycolysis in cells. All the fruits and vegetable content is converted to glucose.

Q71. Which of the following blood group is called universal donors?

​(a)​ A+

(b)​ B+

(c) ​O+

(d) ​AB+

Answer: (c) ​O+

Explanation:  A person containing the O+ blood group does not possess any antigen to elicit any antibody reaction in the acceptor. Thus, a person with O+ is the universal donor. AB+ on the other hand is a universal acceptor.

Q72. Haemophilia is a genetic disorder that leads to

(a) decrease in haemoglobin level

(b) rheumatic heart disease

(c) decrease in WBC

(d) non-clotting of blood

Answer: (d) non-clotting of blood

Explanation: Hemophilia is a sex-linked recessive disorder. Clotting of blood is abnormally delayed that even a simple or small cut will result non stop bleeding in the affected individual.

Q73. The concept of ‘survival of the fittest’ was first advocated by

(a) Oparin

(b) Darwin

(c) Spencer

(d) Haeckel

Answer: (c) Spencer

Explanation: ‘Survival of the fittest’ concept was first advocated by a British philosopher Herbert Spencer in his book ‘Principle of Biology’ (1864).

Q74. In plants, which one of the following tissues is dead? ​

(a) ​Parenchyma ​

(b)​ Collenchyma ​

(c)​ Sclerenchyma ​

(d)​ Phloem

Answer: (c)​ Sclerenchyma

Explanation:  Sclerenchyma tissues are found in hard parts of the plant body, in the cortex, pith, hypodermis, in the pulp of fruits. Young cells are living and they have protoplasm. But matured cells become dead due to the deposition of secondary walls. They give mechanical support, strength and rigidity to the plant body.

Q75. Other than resistance to pests, what are the prospects for which genetically engineered plants have been created?

  1. To enable them to withstand drought
  2. To increase the nutritive value of the produce
  3. To enable them to grow and do photosynthesis in spaceships and space stations
  4. To increase their shelf life

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 3 and 4 only

(c) 1, 2 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer:(c) 1, 2 and 4 only

Explanation: Except 3rd, all the statements are correct.

Pages ( 3 of 4 ): « Previous12 3 4Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!