CTET 2014 February Paper-1 Question  with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET  2014 February Paper-1 Question  with Answer

Child DevelopmentMathematicsEVS
Language – I (Eng)Language – II (Hindi)
Language-I(Eng)

Directions (Q. Nos.91 to 99): Read the given passage and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

He has reservations about the treatment of dance in Indian films, hut, given a chance to work on his own terms, legendary Kathak Dancer Pandit Birju Maharaj would like to work more in Bollywood. The 75-year-old tells us, “In my opinion, dance in adulterated in Bollywood. To make it more dramatic, the dancer is asked to perform in an exaggerated manner. That makes any kind of dance impure, especially classical dance, I’d like to work more in Hindi films, provided my dance is not tampered with.”

The Kathak maestro tells us that over the years he’s been highly impressed with how some female actors have showcased classical dance on screen. On being asked on how he sees the passion for dance among youngsters in the country, Birju Maharaj says, “I see that the young generation is divided in their response to classical dance, But in ill my interactions with the younger lot, l have been impressed. These children have such an amazing presence of mind, listening, and learning while I talk and teach them.”It is often said that classical dance doesn’t receive due credit, but the man who is an authority on the subject thinks Delhi receives the art well “I feel that classical dance might not be on a rise, in popularity, but I have always been overwhelmed by the response that I have received in Delhi. My performances have always been applauded by packed houses in the Capital,” he opines

Q91. The information presented here about Birju Maharaj can be found in a/an

(a) Newspaper article

(b) Diary

(c) Encyclopedia

(d) Autobiography

Answer: (a) newspaper article

Q92. The observation that ‘dance is adulterated’ means that the

(a) Not practiced according to tradition

(b) Found in adult entertainment

(c) Performed only in films

(d) Suitable to be performed by adults

Answer: (a) not practiced according to tradition

Q93. Here, to perform in an exaggerated manner” suggests that

(a) Are not professionally trained

(b) Deliberately distort the dance form

(c) Only dance for a selected audience

(d) Cannot dance

Answer: (b) deliberately distort the dance form

Q94. A ‘packed house‘ during his performance suggests that it

(a) Jammed in tightly

(b) Filled into

(c) Exceeding the allotted time

(d) Well-attended

Answer: (d) well-attended

Q95. The younger dancers have ‘presence of mind’ means that

(a) are open to learning the pure form of the dance

(b) prefer traditional styles of dancing

(c) can combine to perform in the traditional and modern styles

(d) are calm while they prepare to perform

Answer: (a) are open to learning the pure form of the dance

Q96. Birju Maharaj’s assessment of his popularity lies in

(a) the large numbers of practitioners and admirers of his style in Delhi

(b) the influence of traditional styles in modern dance

(c) his migrating to Mumbai on popular demand by producers

(d) the number of dances he has choreographed in films

Answer: (a) the large numbers of practitioners and admirers of his style in Delhi

Q97. A word that can replace the phrase ‘tampered with’ in the passage

(a) Falsified

(b) Misrepresented

(c) Disturbed

(d) Misused

Answer: (b) misrepresented

Q98. Ah antonym for the word ‘showcased’ is

(a) Advertised

(b) Published

(c) Abridged

(d) Withheld

Answer: (d) withheld

Q99. A synonym for the word ‘inspired’ from the text is

(a) Adulterated

(b) Impressed

(c) Received

(d) Divided

Answer: (b) impressed

DIRECTIONS (Q. Nos. 100 to 114): Answer the following questions by selecting the most appropriate option

Q100. To evaluate reading comprehension at Class III level, students may be asked to

(a) Retell a story in their own words or to summarize the main idea or the moral of the story

(b) Take a short dictation of what they have read

(c) Write a diary based on one of the characters

(d) Use a set of identified vocabulary on their own

Answer: (a) retell a story in their own words or to summarize the main idea or the moral of the story

Q101. An exercise, where words are left out of a shorter passage and the pupil must fill in the blanks with suitable words based on her reading, assesses her ability to

(a) Comprehend

(b) Use new words

(c) Summarize

(d) Summarize

Answer: (a) comprehend

Q102. Creating or retrieving what the student wants to say and then generating a suitable text to say it, are stages of the ……………. Process

(a) Listening

(b) Writing

(c) Speaking

(d) Creating

Answer: (b) writing

Q103. Use of grammar, punctuation, and spelling pertains to

(a) Text production while writing

(b) Formal speech

(c) Listening to a lecture

(d) Informal conversation

Answer: (a) text production while writing

Q104. Read the following exchange:

Speaker I: Have you been to Indore?

Speaker 2: Who?

Speaker l: To Indore, in Madhya Pradesh

Speaker 2: Umm… I am not sure,

During the assessment of students’ speaking skills mark(s would be deducted during this exchange for

(a) None of them

(b) The second speaker

(c) Both of them

(d) The first speaker

Answer: (b) the second speaker

Q105. “A student recommends the reading of the latest best-seller saying that it is very interesting. You listen, trying to make out whether the student’s observation is sincere or not.” This type of listening can be described as

(a) Critical

(b) Comprehension

(c) Sympathetic

(d) active

Answer: (a) critical

Q106. “Children deserve most of the credit for the language that they acquire.” This observation implies that in modern classrooms

(a) Students pursue their own lines of inquiry

(b) Students need not attend L2 classes

(c) Students may choose L2 on their own

(d) The teacher establishes the task and supports or facilitates learning

Answer: (a) students pursue their own lines of inquiry

Q107. Types of ‘ text media‘ are

(a) Audio discs and tapes

(b) Illustrations and diagrams

(c) Motion pictures and documentaries

(d) Digital e-books, e-journals

Answer: (d) digital e-books, e-journals

Q108. Which o the following resources will help to break down communication barriers and enable children to study and learn in both L1 and L2?

(a) Multilingual

(b) Multimedia

(c) More textual

(d) Communicative

Answer: (a) Multilingual

Q109. Students learning a language often lack confidence when speaking due to the language’s unique pronunciation rules One way to overcome this problem is

(a) Children reading aloud in class

(b) Using game-like activities that require verbal interactions in the classroom

(d) Communicative

(c) Conducting special speech therapy with a counselor

(d) Correcting errors whenever they happen

Answer: (b) using game-like activities which require verbal interactions in the classroom

Q110. The contemporary target language classroom is a confluence of varied languages and language abilities. Teachers should restructure their practices by exposing students to

(a) Summaries and simplified versions of the learning materials, e.g., stories, grammar notes, etc.

(b) Worksheets with a variety of tasks that cover the syllabus and students give their responses in class under the teacher’s guidance

(c) Appropriate challenges based on the syllabus in a secure environment, opportunities for all students to explore ideas and gain mastery

(d) Adequate self-explanatory rules, either prepared by the teacher or from material writer

Answer: (c) appropriate challenges based on the syllabus in a secure environment, opportunities for all students to explore ideas and gain mastery

Q111. For students to gain language skills from textbooks, textbook learning should

(a) Correlate with assessment and achievement

(b) Lead to using the textbook sparingly

(c) Expose them to more literary reading

(d) Become more cost-effective compared to technologically supported courses

Answer: (a) correlate with assessment and achievement

Q112. While teaching hearing-impaired students in an inclusive class, it is necessary for a teacher to

(a) Make sure that they are including signs and nonverbal signals to strengthen any communication

(b) Conduct regular a special class for such students

(c) Be in constant touch with the parents of such students

(d) Use cue cards to signal the teaching content

Answer: (a) make sure that they are including signs and nonverbal signals to strengthen any communication

Q113. While translating a subject and using the translation in the mainstream curriculum, the benefit is

(a) Promoting national identity

(b) Enriching linguistic capability and appreciation

(c) Enabling teachers who are not competent in the mainstream language to take classes

(d) Standardizing cultural identity

Answer: (b) enriching linguistic capability and appreciation

Q114. Some criteria for the selection of language items should

(a) Enough worksheets for practice

(b) Everyday vocabulary and sentences

(c) Their learnability, coverage, and teach the ability

(d) A focus on language rules

Answer: (c) their learnability, coverage, and teach the ability

DIRECTIONS (Q. Nos. 115 to 120): Read the given poem and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option

Sprinkle, squish between my toes,

The smell of the ocean to my nose.

I can feel each grain of sand,

It falls from the air into my hand.

The shells I find along the shore,

Picked up by birds that fly and soar

They sparkle like the ocean’s waves,

And carry sand from all the lakes.

I walk

That’s where my feet leave prints to be.

I walk all the way to the end of the land,

The land that holds this beautiful sand.

……. Morgan Swain

Q115. The poem’s central theme is

(a) A factual description of nature

(b) Sharing experiences with nature

(c) A recollection of a visit

(d) An introspection by the writer

Answer: (b) sharing experiences with nature

Q116. Here, “to the end of the land” refers to the

(a) Sealine

(b) Land

(c) Sky

(d) Horizon

Answer: (a) sealine

Q117. Here, “That’s where my feet leave prints to be” means that the writer

(a) Knows that everything is temporary

(b) Relieves past visits

(c) Expects to forget the experience

(d) Hopes to remember his visit

Answer: (d) hopes to remember his visit

Q118. The phrase in the poem that conveys the same meaning as along the tip of the sea” is

(a) “Each grain of sand”

(b) “End of the land”

(c) “Air into my hand”

(d) “Like the ocean’s waves”

Answer: (b) “end of the land”

Q119. The poetic device used in the line “They sparkle like the ocean’s waves” is a/an

(a) Hyperbole

(b) Exaggeration

(c) Simile

(d) Allegory

Answer: (c) simile

Q120. A word that can replace ‘squish‘ is

(a) Crush

(c) Scrunch

(b) Hold

(d) Trample

Answer: (d) trample

Pages ( 4 of 5 ): « Previous1 ... 3 4 5Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!