CTET 2014 February Paper-1 Question  with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET  2014 February Paper-1 Question  with Answer

Child DevelopmentMathematicsEVS
Language – I (Eng)Language – II (Hindi)

Environment studies

DIRECTIONS: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q61. Select the true statements from the following

I. Elephants love to play with muddy water as it keeps their skin cool.
II. Most elephants like to take rest and sleep nearly 10 hours a day
III. A three-month-old elephant weighs about 200 kg
IV. Most adult elephants eat about 100 kg of leaves/twigs in one day

(a) II and IV only

(b) l and IV only

(c) I, III, and IV only

(d) I and II only

Answer: (c) I, III, and IV only

Q62. Select the correct statements about Madhubani paintings:

A. To make these paintings, indigo, turmeric, colors from flowers and trees, etc., are used
B. The paintings show human beings, animals, trees, flowers, birds, fish, etc
C. It is a very old form of folk art and is named after the place Madhubani.
D. Madhubani is a well-known district of Rajasthan

(a) A, C, and D

(b) A, B and D

(c) B, C, and D

(d) A, B, and C

Answer: (d) A, B and C

Q63. A bird makes its nest high up on a tree. This bird could be

(a) Sunbird

(b) Indian Robin

(c) Crow

(d) Dove

Answer: (c) Crow

Q64. Pochampally is a village which is famous for the special cloth which is also called Pochampally. This village is a part of

(a) Kerala

(b) Karnataka

(c) Andhra Pradesh

(d) Tamil Nadu

Answer: (c) Andhra Pradesh

Q65. Select the correct statements about Desert Oak’

A. It is a tree found in Australia
B. This is a special kind of tree which has its roots growing from its branches
C. The roots of this tree go deep into the ground till they reach the water
D. This tree stores water in its trunk. Local people use a thin pipe to drink the water

(a) A, B, and D

(b) A, C, and D

(c) B, C, and D

(d) A, B, and C

Answer: (b) A, C, and D

Q66. Select the correct statements about Abu Dhabi:

A. It is located in a desert area
B. water is costlier than petrol in Abu Dhabi
C. Arabic is the local language here
D. Money used in Abu Dhabi is called Dinar

(a) A, B, and D

(b) A, C, and D

(c) B, C, and D

(d) A, B, and C

Answer: (d) A, B, and C

Q67. There are animals that awake at night. These animals can see things only in

(a) Violet and blue colors

(b) Green and yellow colors

(c) Black and white colors

(d) Red and orange colors

Answer: (c) black and white colors

Q68. Here in Fig. I, a 24-hour clock is shown, and in Fig. II and Fig. III, the sleeping times of two animals X and Y are shown by shaded portions. Select the correct statement about the sleeping times of X and Y

ctet feb 2014 paper-1_q68

(a) X sleeps for 20 hours while Y sleeps for 18 hours

(b) X sleeps for 18 hours while Y sleeps for 4 hours

(c) X sleeps for 4 hours while Y sleeps for 18 hours

(d) X sleeps for 4 hours while Y sleeps for 20 hours

Answer: (c) X sleeps for 4 hours while Y sleeps for 18 hours

Explain: each block 2 hr,

For animal X sleeping times 2 blocks = 2 × 2 = 4 hrs

For animal Y sleeping times 9 blocks = 2 × 9 = 18 hrs

Q69. What is the Dead Sea?

(a) A sea whose water is poisonous

(b) A sea which is saltiest of all oceans and seas

(c) A sea in which high and low tides are very frequent

(d) A sea in which it is dangerous to sail ships

Answer: (b) A sea which is saltiest of all oceans and seas

Q70. Anjali desires to emphasize cultural/regional diversity in food habits while teaching the topic on Food’ to Class III students. Which one of the following learning experiences given to students can bring about the desired result?

(a) Use a chart showing foods of different cultures/regions and explain

(b) Ask students from different cultures/regions to bring food from home, display it and share the information with classmates

(c) Explain the information given in the textbook about different foods in greater detail

(d) Request an external professional cooking agency to display food of different regions/cultures

Answer: (b) Ask students from different cultures/regions to bring food from home, display it and share the information with classmates

Q71. Preeti wants to lay greater emphasis on Pollution’ while teaching environmental concerns to Class V students. Which one of the following activities is likely to be most effective in achieving the desired objective?

(a) Asking students to prepare charts on different kinds

(b) Taking students on a field visit to a polluted river

(c) Asking students to take up group projects related to different kinds of pollution

(d) Inviting experts to talk on air, water, and noise pollution

Answer: (c) Asking students to take up group projects related to different kinds of pollution

Q72. Neha uses the following assessment technique in the subject

I. Hands-on activities assessment
II. Home assignment assessment
III. Project work assessment
IV. Oral testing

Which one of the following pairs of techniques is likely to be a more objective assessment?

(a) II and III

(b) I and IV

(c) II and IV

(d) I and II

Answer: (b) I and IV

Q73. A good home assignment in EVS should primarily focus on

(a) Revision and reinforcement

(b) Masterly learning

(c) Challenge and excitement for extended learning

(d) Better utilization of time

Answer: (c) challenge and excitement for extended learning

Q74. Shalini has planned a field trip for Class IV students to the Science Centre. Which one of the following general instructions given to the students is irrelevant for the trip?

(a) Ask questions for your doubts on displays

(b) Carry your full schoolbag for the day

(c) Do not go anywhere without informing me

(d) Take a notepad and pen with you

Answer: (b) Carry your full schoolbag for the day

Q75. A good EVS curriculum at the primary stage should

(a) Include more practice questions in end exercises

(b) Provide opportunities to explore surroundings

(o) Focus more on a detailed explanation of concepts

(d) Emphasize more on the exact definition of terms

Answer: (b) provide opportunities to explore surroundings

Q76. Poems and stories have been included in the EVS textbook for the primary stage in order to

(a) Develop literary skills in students

(b) Provide fun and enjoyment in learning of the subject

(c) Enhance understanding of fundamental concepts

(d) Have a change in routine and monotony of presentation

Answer: (b) provide fun and enjoyment in learning of the subject

Q77. Four prospective teachers were asked to make a presentation on the theme Travel’ to Class V students. Each of them mainly focused on one of the following strategies

(a) Using charts to show different modes of travel along with an explanation

(b) Using textbook content to explain different modes of travel

(c) Asking students to collect pictures of different modes of travel and prepare a scrapbook

(d) Asking students to narrate their own travel experiences using various modes of travel

Answer: (d) Asking students to narrate their own travel experiences using various modes of travel

Q78. The “Think and Discuss” section in one chapter of the EVS textbook in Class V includes the following statement: “What would happen if you don’t get petrol or diesel for a week in your village or town?”

The statement primarily aims at

(a) Sensitizing students on using oil judiciously

(b) Assessing students on sources of petrol and diesel

(c) Promoting imaginative and thinking skills to understand real-life concerns

(d) Creating awareness about the scarcity of petrol and diesel

Answer: (c) promoting imaginative and thinking skills to understand real-life concerns

Q79. The technique of ‘Classroom questioning’ in the teaching of EVS can be used best for

(a) Drawing the attention of students

(b) Arousing curiosity in the learners

(c) Promoting practical skills

(d) Maintaining discipline in the class

Answer: (b) arousing curiosity in the learners

Q80. One of the major objectives of teaching of EVS at the primary stage is to

(a) Develop an in-depth understanding of basic concepts of the subject

(b) Prepare students for studies at the next stage

(c) Help the learner’s link classroom learning to life outside

(d) Acquire skills to carry out hands-on activities independently

Answer: (c) help the learners link classroom learning to life outside

Q81. Which one of the following is not a suitable activity at the primary stage to sensitize students to the concept of conservation of trees?

(a) Organizing a slogan-writing competition entries

(b) Encouraging every student to adopt a tree and look

(c) Showing children storage of logs of wood

(d) Organizing a poster making competition on trees

Answer: (c) Showing children storage of logs of wood

Q82. While teaching the topic on ‘Water in her EVS classroom, Anjali organizes role-play on different sources of water and individual actions to conserve water the activity is primarily

(a) Improving the social skills of students

(b) Breaking monotony in the process of learning

(c) Ensuring the active participation of students in the process of learning

(d) Enhancing students’ knowledge of sources of water

Answer: (c) ensuring the active participation of students in the process of learning

Q83. EVS curriculum at the primary stage has been developed to include pure Science as well as Social Science concepts. This has been done primarily to

(a) Enable a learner to look at the environment in a holistic manner

(b) Reduce the number of subjects to be studied

(c) Reduce the load of school bag

(d) Reduce the requirement of subject teachers

Answer: (a) enable a learner to look at the environment in a holistic manner

Q84. Which one of the following will be a more effective learning experience to emphasize more on social inequalities in an EVS class?

(a) Showing video films on a related issue

(b) Organizing special lectures on a related issue

(c) Conducting a quiz contest on the issue

(d) Asking the students to undertake group projects

Answer: (d) Asking the students to undertake group projects

Q85. While discussing liking and disliking a student says, “I and my mother both love to eat snakes. Whenever we feel like eating snakes, we got to a nearby hotel and eat Ling-hu-fen. This student must belong to

(a) Assam

(b) Hong Kong

(c) Odisha

(d) Arunachal Pradesh

Answer: (b) Hong Kong

Q86. Study the following statements about Braille script

I. Braille is written on a thick paper by making dots (raised points)
II. This script is based on eight points
III. Rows of dots are made with a pointed tool.
IV. It is read by running the fingers on the raised dots

The correct statements are

(a) I, III, and IV

(b) I, II, IV

(c) II, III, and IV

(d) I, II, and IV

Answer: (a) I, III, and IV

Q87. Select the correct statements from the following

A. Animals that have outside ears and hair on their body give birth to the young ones
B. Animals that do not have outside ears and hair on their body lay eggs
C. Animals that do not have outside ears and hair on their body give birth to the young ones
D. Animals that have outside ears and hair on their body

(a) A and C only

(b) B and D only

(c) B and C only

(d) A and B only

Answer: (d) A and B only

Q88. Select the correct statements about beekeeping

I. January to March is the best time to start beekeeping
II. Honeybees are attracted to the Lichi flowers
III. Boxes are needed for keeping bees and storing honey produced by them
IV. Sugar is purchased to make syrup for honeybees.

(a) II and III only

(b) I and IV only

(c) II, III, and IV

(d) I and II only

Answer: (c) II, III, and IV

Q89. A student noted down the following information in her diary about her journey from Ahmadabad to Nagarcoil

DateStationArrival TimeDeparture TimeDistance from Gandhidham (in km)
10.2.2014Ahmadabad11:30 a.m.11:50 a.m.301
12.2.2014Nagarcoil04:45 a.m.0:002649

From the above information the following conclusions were drawn:

A. The distance between Ahmadabad and Nagarcoil is 2348 km
B. The train covers this distance in 40 hours 55 minutes
C. The train covers the distance in 28 hours 55 minutes.
D. The average speed of the train is about 80 km per hour

The correct conclusions are

(a) A, C, and D

(d) A, B, and D

(c) A and B only

(d) A and C only

Answer: (c) A and B only

Q90. Which of the following information may be obtained from a reserved rail ticket?

A. Date and time of booking, date and time of the start of a journey
B. Coach number, birth number, and fare
C. Name, age, and sex of the passengers
D. Train number with name, boarding station, and last station
E. Date and time of arrival at the destination

(a) A, B, and D only

(b) A, B, C, and D

(c) A, B, C, D, and E

(d) A, C, and E only

Answer: (c) A, B, C, D and E

Pages ( 3 of 5 ): « Previous12 3 45Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!