Medieval Indian History MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Medieval Indian History MCQ Questions and Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q51. Head of the military department under the recognized central machinery of administration during Akbar’s reign was:

(a) Diwan

(b) Mir Bakshi

(c) Mir Saman

(d) Bakshi

Answer:(b) Mir Bakshi

Explanation: He was the head of the military and intelligence department. He was not the Commander-in-Chief but was the paymaster-general. All intelligence officers (bands) and news reporters (Waqia-navis) reported to him.

Q52. The dead body of Babar by his own choice lies buried in

(a) Agra

(b) Farghana

(c) Samarqand

(d) Kabul

Answer: (d)

Explanation: Babur died at the age of 47 in 1531. Though he wished to be buried in his favourite garden in Kabul, a city he had always loved, he was first buried in a mausoleum in the capital city of Agra. His remains were later moved to Bagh-e Babur (Babur Gardens) in Kabul, Afghanistan.

Q53. Which one of the following pairs of composers in different languages and their works on the Mahabharata theme is correctly matched?

(a) Sarladasa–Bengali

(b) Kasirama–Oriya

(c) Tikkana–Marathi

(d) Pampa–Kannada

Answer:(d) Pampa–Kannada

Explanation: Pampa was a Kannada poet whose works reflected his philosophical beliefs. VikramarjunaVijaya, also known as Pampa Bharata, is a Kannada version of the Mahabharata of Vyasa.

Q54. Who among the following had joined Akbar’s Din-i-Ilahi?

​(a) ​Birbal ​

(b) ​Bhagwan Das

​(c) ​Man Singh ​

(d) ​Surjan Rai

Answer: ​(a)​

Explanation: Birbal had joined Akbar’s Din-i-Ilahi.  Akbar had started a religion called Din-i-Ilahi, which acknowledges Akbar as God’s representative on earth and had a combination of Hindu and Muslim beliefs.  In the Ain-i-Akbari (The Institutes of Akbar), it is mentioned that Birbal was one of the few people other than Akbar who were its followers, besides being the only Hindu.

Q55. . Match the capitals of the ruling dynasties of early Medieval India:

I                                         II

A. Pratiharas               1. Kannauj

B. Chandellas              2. Khajuraho

C. Parmars                   3. Dhar

D. Chalukyas               4. Anhilwad

(a) A-1, B-2, C-3, D-4

(b) A-1, B-3, C-4, D-2

(c) A-2, B-4, C-1, D-3

(d) A-2, B-1, C-3, D-4

Answer: (a)

Explanation: Kannauj: Kannuaj remained a focal point for the three powerful dynasties, namely the Gurjara Pratiharas, Palas and Rashtrakutas, between the 8th and 10th centuries; Khaujraho: was the cultural capital of Chandel Rajputs, a Hindu dynasty that ruled this part of India from the 10-12th centuries; Dhar: the seat of rule of the Parmar Rajputs; and Ahilwara: Chalukyas.

Q56. Who among the following was the first Bhakti saint to use Hindi for the propagation of his message?

(a) Dadu

(b) Kabir

(c) Ramananda

(d) Tulsidas

Answer:(c) Ramananda

Explanation: Ramananda (1360-1470) was the first Bhakti saint to use Hindi for the propagation of his message.

Q57. The famous ‘Jama-Masjid’ of Delhi was built by ​

(a) ​Humayun ​

(b) ​Akbar

​(c) ​Shahjahan ​

(d) ​Aurangzeb

Answer: ​(c)

Explanation: ​The largest mosque in India, Jama Masjid in Delhi, was built by the Mughal emperor, Shahjahan in 1656 AD.  The mosque in Old Delhi, displaying both Hindu and Islamic styles of architecture, was built to replicate Moti Masjid at Red Fort in Agra.

Q58. Before assuming the office of the Sultan of Delhi Balban was the Prime Minister of Sultan

(a) Nasir-ud-din

(b) Qutub-ud-din-Aibak

(c) Bahram Shah

(d) Aram Shah

Answer: (a)

Explanation: Balban was initially the Prime Minister of Sultan Nasiruddin Mahmud from 1246 to 1266 and married his daughter. Since Sultan Nasiruddin did not have a male heir, after his death, Balban declared himself the Sultan of Delhi. Balban ascended the throne in 1266.

Q59. Which is the holy book of the Sikh religion?

(a) Bhagwad Gita

(b) Baani

(c) Gurmukhi

(d) Guru Granth Sahib

Answer: (d)

Explanation: Guru Granth Sahib is the central religious text of Sikhism, considered by Sikhs to be the final, sovereign guru among the lineage of 11 Sikh Gurus of the religion. It is a voluminous text of 1430 pages, compiled and composed during the period of Sikh gurus from 1469 to 1708.

Q60. Which among the following was also known as the bandobast system? ​

(a) ​Zabti

​(b) ​Dahsala

​(c) ​Nasaq ​

(d) ​Kankut

Answer: ​(b)

Explanation: ​Dahsala was also known as the bandobast system.  In 1580, Akbar instituted a new system called the Dahsala or the Bandobast Arazi or the Zabti system.  Under this, the average produce of different crops, as well as the average prices prevailing over the last ten years, was calculated.  One-third of the average produce was the state share, which was, however, stated in cash.

Q61. Who founded the City of Delhi?

(a) Khilji

(b) Lodhi

(c) Tamara

(d) Tughlaq

Answer: (c)

Explanation: The present-day Delhi was founded by Anang Pal of the Rajput Tomar dynasty in 736 A.D. It was then known as Lal Kot. As per the Prithviraj Raso of Chandabardai, Anangpal established the “Killi” (nail) in Dhilli. From here, the name Dhillika came up which later developed in Dilli or Delhi.

Q62. With reference to medieval Indian rulers, which one of the following statements is correct?

(a) Alauddin Khalji first set up a separate ariz’s department.

(b) Balban introduced the branding of horses in his military.

(c) Muhammad Bin Tughlaq was succeeded by his uncle to the military.

(d) Firoz Tughlaqset up a separate department of slaves.

Answer:(d) Firoz Tughlaq set up a separate department of slaves.

Explanation: Firoz Tughlaqset up a separate department of slaves known as ‘Diwan-i-Bandagan’. Mohd BinTughlaq was succeeded by his cousin (not uncle) Firoz Tughlaq. Alauddin Khalji introduced the branding system of horses in his military.

Q63. The motive behind Shah Jahan’s Balkh campaign was to: [2002]

(a) Secure a friendly ruler in Balkh and Badakshanwhich bordered Kabul

(b) Conquer Samarqand and Farghana, the Mughal homelands

(c) Fix the Mughal frontier on the ‘scientific line’, the Amu Daria

(d) Expand the Mughal Empire beyond the sub-continent

Answer:(a) Secure a friendly ruler in Balkh and Badakshan which bordered Kabul

Explanation: The motive behind Shah Jahan’s Balkh and Badakshan campaign in central Asia was to secure the defence of North-West India. That’s why the statement is correct.

Q64. DIRECTIONS: The following item consists of two statements, one labelled as “Assertion A” and the other as “Reason R”. You are to examine these two statements carefully and decide if “Assertion A” and “Reason R” are individually true and if so, whether the “Reason R” is the correct explanation for the given Assertion A”. Select your answers to these items using the codes given below and mark your Answer Sheet accordingly.

Assertion (A): Muhammad Bin Tughlaq left Delhi, and for two years lived in a camp called Swarga-Dwari.

Reason (R): At that time, Delhi was ravaged by the plague and many people died. [2002]

(a) Both A and R are individually true but R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer: (a)

Explanation: Both A and R are individually true but R is the correct explanation of A

Q65. Which Turkish ruler invaded India 14 times between 1000 and 1026 AD?

(a) Mahamud of Ghazni

(b) Mauhamed Tughlaq

(c) Changez Khan

(d) Mahmood Ghalib

Answer:(a)

Explanation: Mahmud of Ghazni, the most prominent ruler of the Ghaznavid Empire, invaded and plundered India seventeen times between 1000 and 1027 A.D. In 1027 AD, he invaded the famous Somnath temple in Gujarat. The main aim of his frequent invasions was to obtain wealth.

Q66. Between 1309 and 1311, Malik Kafur led two campaigns in South India.  The significance of the expeditions lies in it that they reflected a high degree of boldness and spirit of adventure on the part of the Delhi rulers.  ​

  1. ​the invaders returned to Delhi with untold wealth. ​
  2. ​they provided fresh geographical knowledge. ​
  3. ​Alauddin promoted Malik Kafur to the rank of Malik-naib or Vice-Regent of the empire.

​Select the correct answer using the codes given below ​

(a) ​1 and 3

​(b) ​1, 2 and 4 ​

(c) ​2 and 4 ​

(d) ​All of the above

Answer: ​(c)

Explanation: ​Malik Kafur was the slave general of Sultan Alauddin Khilji who had won for him the Deccan territories of Warangal, Devgiri, Madura and Dwarasamudra, etc.  Malik Kafur was originally a Hindu slave who fell into the hands of the Muslims at Cambay after the conquest of Gujarat.  Alauddin’s general Nusrat Khan had paid 1,000 dinars to buy him and that is why Malik Kafur is also known as the “Hazardinari.

Q67. Which battle led to the downfall of the Vijayanagar Empire?

(a) Battle of Takkolam

(b) Battle of Talikota

(c) Battle of Kanwah

(d) Battle of Panipat

Answer:(b)

Explanation: The Battle of Talikota (26 January 1565) was a watershed battle fought between the Vijayanagara Empire and the Deccan sultanates of Ahmednagar, Bijapur, Golkonda, Berar, and Bidar. It ended in the defeat of Vijayanagara, resulting in its subsequent weakening.

Q68. Who was the founder of Pushtimarg? ​

(a) ​Chaitanya Mahaprabhu ​

(b) ​Vallabhacharya

​(c) ​Madhavacharya ​

(d) ​Yamunacharya

Answer: ​(b)​

Explanation: Vallabhacharya was the founder of Pushtimarg.  He wanted to preach his message of devotion to God and God’s grace called Pushtimarg.  Vallabhacharya represented the culmination of philosophical thought during the Bhakti Movement in the middle ages.  The sect established by him is unique in its facets of devotion to Krishna, especially his child manifestation, and is enriched with the use of traditions, music and festivals.  Today, most of the followers of this sect reside in western and northern India.

Q69. Historian Barani refused to consider the state in India under Delhi Sultans as truly Islamic because:

(a) Majority of the population did not follow Islam

(b) Muslim theologizes were often disregarded

(c) Sultan supplemented the Muslim law by framing his own regulations

(d) Religious freedom was accorded to Non-Muslims

Answer:(c) Sultan supplemented the Muslim law by framing his own regulations

Explanation: Zia-ud-din-Barani was a contemporary of Muhammad Tughlaq and FirozTughlaq. He enjoyed the patronage of both the sultans. He composed Tarikh-i-FirozShahi and Fatwa-i-Jahandari.

Q70. The first Muslim woman who ruled Northern India was

(a) Razia Sultana

(b) Mumtaz

(c) Nurjahan

(d) None of the above

Answer: (a)

Explanation: Razia Sultana was the Sultana of Delhi in India from 1236 to May 1240. She succeeded her father Shams-ud-din Iltutmish to the Sultanate of Delhi in 1236. Iltutmish became the first sultan to appoint a woman as his successor when he designated his daughter Razia as his heir apparent. Razia was the first and last woman ruler of the Delhi Sultanate.

Q71. Which type of work was looked after by the department of Diwan-i-Kohi under Muhammad Tughlaq?

(a) ​Agriculture

​(b) ​Army ​

(c) ​Justice ​

(d) ​Royal correspondence

Answer: ​(a)​

Explanation: Agriculture was looked after by the department of Diwan-i-kohi under Muhammad Tughlaq.

Q72. The Sikh military sect ‘the Khalsa’ was introduced by—

(a) Har Rai

(b) Harkishan

(c) Gobind Singh

(d) Tegh Bahadur

Answer: (c)

Explanation: Khalsa is the collective body of Singhs and Kaurs represented by the five beloved ones and is the final temporal Guru/leader of the Sikhs. It was inaugurated on March 30, 1699, by Guru Gobind Singh, the tenth Sikh Guru. The Khalsa is responsible for all executive, military, and civil authorities.

Q73. Assertion (A): Emperor Akbar marched towards Afghanistan in 1581 with a huge army.

Reason (R): He was on his way to reclaim his ancestral country of Ferghana in Central Asia. [2003]

(a) Both A and R are individually true but R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer:(c) A is true but R is false

Explanation: A is correct as Akbar marched towards Afghanistan in 1581 to conquer Kabul to expand his kingdom. R is incorrect as he had no intention to reclaim his ancestral country of Ferghana.

Q74. Shivaji ceded the forts to the Mughals by the treaty of—

(a) Chittor

(b) Pune

(c) Purandar

(d) Torna

Answer: (c)

Explanation: The Treaty of Purandar was signed on June 11, 1665, between the Rajput ruler Jai Singh-I, who was commander of the Mughal Empire, and Maratha Chhatrapati Shivaji Maharaj. According to this treaty, Shivaji kept twelve forts, along with an area worth an income of one lakh hun, while the rest of his forts were ceded to the Mughals. Along with these requirements, Shivaji agreed to visit Agra to meet Aurangzeb for further political talks.

Q75. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List-IList-II
A.  Alauddin Khilji1.  Agra
B.  Ghiyasuddin Tughlaq2.  Siri Fort
C.  Feroz Shah Tughlaq3.  Tughlaqabad
D.  Sikander Lodi4.  Hissar

Codes: A B C D

(a)        1 2 3 4

(b)       2 1 3 4

(c)        2 3 4 1

(d)       2 4 3 1

Answer: ​(c)​

Explanation: Alauddin Khilji built the Siri Fort.  Ghiyasuddin Tughlaq established Tughlaqa-bad.  Feroz Shah Tughlaq established Hisar.  Sikander Lodi established Agra city.  Siri Fort, in the city of New Delhi, was built during the rule of Ala-ud-Din Khalji of the Delhi Sultanate to defend the city from the onslaught of the Mongols.  Tughlaqabad Fort is a ruined fort in Delhi, stretching across 6. 5 km, built by Ghiyas-ud-din Tughlaq, the founder of the Tughlaq dynasty, of the Delhi Sultanate of India in 1321, as he established the fifth historic city of Delhi, which was later abandoned in 1327.

Medieval Indian History MCQ Questions and Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q76. Who was the Guru of Kabir?

(a) Ramanuja

(b) Ramananda

(c) Vallabhacharya

(d) Namadeva

Answer: (b)

Explanation: The early spiritual training of Kabir came from Ramananda, who became his guru when Kabir was still a child. There are various versions of how Ramananda came to accept Kabir as his disciple. What all the versions agree is that Kabir tricked Ramananda into giving him a mantra for meditation, which forced him to accept Kabir as his disciple.

Q77. Which crops were not cultivated in India during the Sultanate period? ​

  1. ​Potato
  2. ​​Barley ​
  3. ​Sesame
  4. ​​Maize ​

Select your answer using the codes given below:

Codes: ​

(a) ​1, 2, 3 ​

(b) ​1, 2 ​

(c) ​1, 4

​(d) ​3, 4

Answer: (c)

Q78. . Battle of Dharmat was fought between:

(a) Muhammad Ghori and Jai Chand

(b) Babur and Afghans

(c) Aurangzeb and Dara Shikoh

(d) Ahmad Shah Durrani and the Marathas

Answer:(c) Aurangzeb and Dara Shikoh

Explanation:  The battle of Dharmat was fought between Aurangzeb and DaraShikoh in 1658 for Shahjahan’sthrone. Dara Shikoh was defeated by Aurangzeb.

Q79. The reputed musician duo, Tansen and Baiju Bawra, flourished during the reign of—

(a) Jahangir

(b) Bahadur Shah Zafar

(c) Akbar

(d) Shah Jahan

Answer: (c)

Explanation: Tansen was among the Navaratnas (nine jewels) at the court of the Mughal Emperor Akbar. Like Tansen, the musician at the court of Mughal Emperor Akbar, Bawra was a disciple of Swami Haridas (1512– 1607). He was the court musician of Raja Mansingh of Gwalior.

Q80. How did the Mughal Emperor Jahandarshah’s reign, come to an early end? [2003]

(a) He was deposed by his Wazir

(b) He died due to a slip while climbing down the steps

(c) He was defeated by his nephew in a battle

(d) He died of sickness due to drinking

Answer:(c) He was defeated by his nephew in a battle

Explanation:  He was defeated by his nephew, Farrukh Siyyar with the help of the Sayyid Brothers.

Q81. Directions: Read the following statements carefully and answer the questions accordingly.

Assertion (A):​ Firoz Tughlaq prohibited Muslim women from worshipping at the graves of the saints.  ​

Reason (R): ​Firoz Tughlaq persecuted a number of Muslim sects which were considered heretical by the theologians.

(a) ​Both A and R are true and R correctly explains A.

(b) ​Both A and R are true but R does not explain A.

(c) ​A is true but R is false.

(d) ​A is false but R is true.

Answer: ​(b)​

Explanation: Firoz Shah Tughlaq was the first ruler to forbid women from worshipping at the graves of the saints.  This prohibition was due to his belief that the Shariat did not prescribe the outdoor movement of the women’s lot.

Q82. Which Sultan of Delhi established an employment bureau, a charity bureau, and a charitable hospital?

(a) Firoz Tughlaq

(b) Mohammad Tughlaq

(c) Alauddin Khilji

(d) Balban

Answer: (a)

Explanation: Firuz Shah Tughlaq instituted economic policies to increase the material welfare of his people. Many rest houses (Sarai), gardens, and tombs were built. A number of Madrasas were opened to encourage literacy. He set up hospitals for the free treatment of the poor and encouraged physicians in the development of Unani medicine. He provided money for the marriage of girls belonging to poor families.

Q83. How did Sultan Qutb-ud-din Aibak die? [2003]

(a) He was treacherously stabbed to death by one of his ambitious nobles

(b) He was killed in a battle with Taj-u-din Yildiz, the ruler of Ghazni who entered into a contest with him over the capture of Punjab

(c) He sustained injuries while besieging the fortress of Kalinjarin Bundelkhand and succumbed to them later

(d) He died after a fall from his horse while playing Chaugan

Answer:(d) He died after a fall from his horse while playing Chaugan

Explanation:  Qutbud-din Aibak died after a fall from his horse while playing chaugan (polo) in 1210. He was succeeded by Aram Shah. Qutbud-din Aibak was the founder of the first independent Turkish kingdom in Northern India in 1206.

Q84. Mughal presence in the Red Fordceased with the fall of

(a) Aurangzeb

(b) Muhammad Shah

(c) Shah Alam

(d) Bahadur Shah ‘Zafar’

Answer: (d)

Explanation: The Red Fort is a 17th-century fort complex constructed by the Mughal emperor, Shah Jahan in the walled city of Old Delhi (in present-day Delhi, India) that served as the residence of the Mughal Emperors. It served as the capital of the Mughals until 1857 when Mughal emperor Bahadur Shah Zafar was exiled by the British Indian government.

Q85. Consider the following statements about Sikh Gurus:

  1. Banda Bahadur was appointed as the military leader of the Sikhs by Guru Tegh Bahadur.
  2. Guru Arjun Devbecame the Sikh Guru after Guru Ram Das.
  3. Guru Arjun Dev gave Sikhs their own script Guru Mukhi.

Which of the statements given above is/are correct? [2004]

(a) 1 only

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1 and 2

Answer:(b) 2 and 3

Explanation:  Banda Bahadur was appointed as the military leader of the Sikhs by Guru Gobind Singh and not Guru Tegh Bahadur.

Q86. The famous Hazara Ram temple was built by whom? ​

(a) ​Harihara I ​

(b) ​Devaraya I ​

(c) ​Narshimha Salva ​

(d) ​Krishnadeva Raya

Answer: ​(b)​

Explanation: Hazara Rama Temple was built in the early part of the 15th century by the then king of Vijayanagara, Devaraya II.  The temple is dedicated to Lord Rama, a Hindu deity.

Q87. The Delhi General who successfully advanced up to Madurai was

(a) Khizr Khan

(b) Muhammad Ghori

(c) Malik Kafur

(d) Muhammad bin Tughlaq

Answer:(c)

Explanation: Malik Kafur was a slave who became a head general in the army of Alauddin Khilji, ruler of the Delhi sultanate from 1296 to 1316 AD. Between 1309 and 1311, Malik Kafur led two campaigns in South India. The first was against Warangal and other against Dwar Samudra, Mabar and Madurai.

Q88. In the year 1613, where was the English East India Company given permission to set up a factory (trading post)?

(a) Bangalore

(b) Madras

(c) Masulipattam

(d) Surat

Answer:(d) Surat

Explanation: In 1612 Sir Thomas Roe visited Mughal Emperor Jahangir to arrange for a commercial treaty that would give the company exclusive rights to reside and build factories in Surat and other areas. In return, the company offered to provide the Emperor with goods and rarities from the European market. Jahangir accepted the proposal and the company created trading posts in Surat (where a factory was built in 1613), Madras (1639), Bombay (1668), and Calcutta (1690).

Q89. The founder of the Bahmani Kingdom was

​(a) ​Alauddin Mujahid Shah ​

(b) ​Ahmed Shah ​

(c) ​Alauddin Bahaman Shah ​

(d) ​Tajuddin Firoz Shah

Answer: ​(c)​

Explanation: Alauddin Bahaman Shah was the founder of the Bahmani kingdom.  The Bahmani kingdom was founded in 1347 by Hasan Gangu who revolted and proclaimed his independence from the Sultanate.  He assumed the title of Alauddin Bahmani.  Gulbarga was his capital.

Q90. The foreign traveller who visited India during the Mughal period and who left us an expert’s description of the Peacock Throne was

(a) Geronimo Verroneo

(b) ‘Omrah’ Danishmand Khan

(c) Tavernier

(d) Austin of Bordeaux

Answer:(c)

Explanation: Tavernier gives a detailed and vivid description of the “Peacock Throne” in his book Le Six Voyages de J. B. Tavernier- The Six Voyages of J. B. Tavernier. It was during Tavernier’s sixth voyage to India, which he undertook between 1663 and 1668, he had the privilege of visiting the court of the great Mughal Emperor Aurangzeb, at Jahanabad, at the invitation of the Emperor himself. The main purpose of Tavernier’s invitation to the Emperor’s court, was for the Emperor to inspect whatever jewels Tavernier had brought from the west, with a view of purchasing them. The description of the throne appears in Chapter VIII of Volume II of his book, which concerns preparations for the Emperor’s annual birthday festival, during which he is solemnly weighed every year, and also about the splendour of his thrones and the magnificence of his court. Tavernier’s account of the Peacock Throne is the most comprehensive account of the throne available to modern historians.

Q91. Which one of the following is the correct chronological order of the Afghan rulers to the throne of Delhi?

(a) Sikandar Shah-Ibrahim Lodi-Bahlol Khan Lodi

(b) Sikandar Shah-Bahlol Khan Lodi-Ibrahim Lodi

(c) Bahlol Khan Lodi-Sikandar Shah-Ibrahim Lodi

(d) Bahlol Khan Lodi-Ibrahim Lodi-Sikandar Shah

Answer:(c) Bahlol Khan Lodi-Sikandar Shah-Ibrahim Lodi

Explanation: Bahlol (1451–1489); Sikandar (1489–1517); Ibrahim (1517–1526)

Q92. Goa was captured by the Portuguese in the year—

(a) 1508

(b) 1608

(c) 1510

(d) 1610

Answer:(c)

Explanation: The Portuguese State of India was established in 1505 as a viceroyalty of the Kingdom of Portugal, six years after the discovery of a sea route between Portugal and India, to serve as the plenipotentiary governing body of a string of Portuguese fortresses and colonies overseas. In the year 1509, Alfonso de Albuquerque was appointed the second governor of the Portuguese possessions in the East. In 1510, Alfonso de Albuquerque defeated the Bijapur sultans with the help of Timayya, on behalf of the Hindu Vijayanagara Empire, leading to the establishment of a permanent settlement in Velha Goa (or Old Goa).

Q93. ​Directions: Read the following statements carefully and answer the questions accordingly.

Assertion (A) : Sikander Lodi reimposed the Jeziah on the Hindus.  ​Reason (R)  :​Sikander Lodi was an orthodox and a bigoted king.

(a) ​Both A and R are true and R correctly explains A.

(b) ​Both A and R are true but R does not explain A.

(c) ​A is true but R is false.

(d) ​A is false but R is true.

Answer: ​(a)​

Explanation: Sikandar Lodi was an orthodox and bigoted king indeed.  He reimposed jaziya on the Hindus and even executed a Brahmana who stated that both the Hindu and the Muslim scriptures are sacred.  He also forbade the Muslim women from carrying out activities not mentioned under sharia, for instance, their going out to pray to the graves of their saints.  Sikandar Lodi, due to his religious beliefs, also demolished many Hindu temples, one of them being the Hindu temple at Nagarkot.

Q94. Bhakta Tukaram was a contemporary of which Mughal emperor? [2006]

(a) Babar

(b) Akbar

(c) Jahangir

(d) Aurangzeb

Answer:(c) Jahangir

Explanation: The best answer is c as Tukaram (1608–1650) was a Marathi Bhakti poet and a devotee of Lord Krishna. The time period of Jahangir was 1605-1627.

Q95. Who was the architect who de-signed ‘Taj Mahal’?

(a) Mohammad Hussain

(b) Ustad-Isa

(c) Shah Abbas

(d) Ismail

Answer: (b)

Explanation: Isa Muhammad Effendi or Ustad Isa was a Persian architect from Iran he and his colleague Ismail Effendi entered the service of the Mughal Emperor Shah Jahan after the Ottoman Sultan Murad IV and the Mughals exchanged ambassadors. Isa Muhammad Effendi is often described as the chief architect of the Taj Mahal. Recent research suggests the Persian architect, Ustad Ahmad Lahauri was the most likely candidate as the chief architect of the Taj, an assertion based on a claim made in writings by Lahauri’s son Lutfullah Muhandis.

Q96. Consider the following statements about Alauddin Khalji’s market policy : ​

  1. ​He placed markets under the control of a high officer called ‘Shahna’ for strictly controlling the shopkeepers and prices.
  2. ​In order to ensure a regular supply of cheap food grains, he ordered the land revenue from Doab region to be paid directly to the State. ​

Which of the statements given above is/are correct?

​(a) ​1 only

​(b) ​2 only ​

(c) ​Both 1 and 2

​(d) ​Neither 1 nor 2

Answer: ​(c)

Explanation: ​Alauddin Khalji was the second ruler of khalji dynasty (1296-1316 reigning period).  He is famous for market reforms and price control.  Actually he did so for maintaining a large army.  By controlling the items price, he became able to pay salary to soldiers.

Q97. Which one of the following Muslim rulers was hailed as the ‘Jagadguru’ by his Muslim subject because of his belief in secularism? [2000]

(a) Hussain Shah

(b) Zain-ul-Abidin

(c) Ibrahim Adil Shah

(d) Mahmud II

Answer:(c) Ibrahim Adil Shah

Explanation: Ibrahim Adil Shah II (1556 – 1627), of the AdilShahi dynasty, was the king of Bijapur Sultanate.

Q98. Taraf in the Bahmani kingdom signified ​

(a) ​Province ​

(b) ​Lord grant

​(c) ​Transit tax ​

(d) ​Gold coin

Answer: . ​(a)​

Explanation: Taraf in the Bahmani kingdom signified the province.  In Bahmani kingdom, ‘Taraf’ signified as the province.  Alauddin Bahmani divided his kingdom into four Tarafs or provinces and placed each one under a Trarafdar or governor.

Q99. Which among the following ports was called Babul Makka (Gate of Makka) during the Mughal period?

(a) Calicut

(b) Broach

(c) Cambay

(d) Surat

Answer: (d) Surat

Explanation: Surat was called Gate of Makka because the pilgrimage to Makka started from Surat.

Q100. Shah Jahan built the Moti Masjidat

(a) Delhi

(b) Jaipur

(c) Agra

(d) Amarkot

Answer:(c)

Explanation: The Moti Masjid in Agra was built by Shah Jahan. During the rule of Shah Jahan the Mughal emperor, numerous architectural wonders were built. Most famous of them is the Taj Mahal. Moti Masjid earned the epithet Pearl Mosque for it shined like a pearl. It is held that this mosque was constructed by Shah Jahan for his members of royal court. The Moti Masjid boasts of extensive white marble facing, a typical stylistic feature of architecture during the reign of Shah Jahan.

Pages ( 3 of 3 ): « Previous12 3

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!