Medieval Indian History MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Medieval Indian History MCQ Questions with Answer

 

Q31. Fawazil in the Sultanate period meant:

(a) Extra payment to the nobles

(b) Revenue assigned in lieu of salary

(c) Excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars

(d) Illegal exactions extracted from the peasants

Answer:(c) Excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars

Explanation: Fawazil was balance between the income and expenditure of Iqta-holders.

Q32. The ‘Sur Sagar’ is ​

(a) ​a medieval treatise on music composed by Tansen

​(b) ​a poetic work of Surdas

​(c) ​memories of Bahadur Shah Zafar ​

(d) ​None of the above

Answer: ​(b)

Explanation: ​Surdas (1479-1586) was a saint, poet and musician, famous for devotional songs for Lord krishna, Sur Sagar is a great composition (a poetic work) and two other works – Sur Sarawali and Sahitya Lahiri.

Q33. Which one of the following pairs is not correctly matched? [1999]

(a) Jahangir : William Hawkins

(b) Akbar : Sir Thomas Roe

(c) Shahjahan :Travernier

(d) Aurangzeb :Manucci

Answer:(b) Akbar : Sir Thomas Roe

Explanation: Sir Thomas Roe also visited the court of Jahangir. He was an ambassador of James – I, king of England. Tavernier’s account covers the reign of Shahjahan and Aurangzeb.

Q34. Which of the following aspectsnot common to both Bhaktimovement and Sufi movement?

(a) Personal love for God

(b) Worship of idols

(c) Mysticism

(d) Visit to holy shrines

Answer:(b)

Explanation: The Bhakti Movement stressed on the mystical union of the individual with God. The Sufi movement laid great emphasis on love and devotion as the bond between God and the individual soul. The stress was on direct communion with God and forsaking dogmatic rituals.

Q35. Consider the following statements:

  1. ​The ministers during the Sultanate period were appointed and dismissed by the Sultan.  ​
  2. ​Khajain-ul-Futuh dealt with the military expeditions of Alauddin Khilji. ​

Which of the above statements is/are correct?

​(a) ​1 only ​

(b) ​2 only

​(c) ​Both 1 and 2

​(d) ​Neither 1 nor 2

Answer: ​(a)​

Explanation: All important officers of the state were appointed by him in the name of the Sultan.  He used to hear complaints against all officials of the administration.  During the illness or absence of the Sultan or when he was a minor, the Wazir acted for the king. Khusro in his book “Khazinatul-Futuh” (the treasures of victory) recorded Alauddin’s construction works, wars, peace and security, administrative services.  Further in another poetical work Masnavi “Matta-ul-Anwaar” (Fountain of light) consisted of 3310 verses (completed in 15 days) had the theme of “Love of God”.  The second masnavi, “Shireen” consisted of 4000 verses.  The third Masnavi “Laila Majnu” story of Laila and Majnu and their romance.

Q36. Who was the last ruler of the Tughlaq dynasty of the Delhi Sultanate? [2004]

(a) Firoz Shah Tughlaq

(b) Ghiyas-ud-din Tughlaq Shah II

(c) Nasir-ud-din Mahmud

(d) Nasrat Shah

Answer:(c) Nasir-ud-din Mahmud

Explanation: GhiyasuddinTughlaq founded Tughlaq dynasty in 1320 AD (CE).Nasiruddin Mahmud was the last ruler of Tughlaq dynasty (1395-1412 AD).

Q37. Who among the following were called ‘Neo-Muslims’ during the reign of Jalaluddin Firoz Khilji? ​

(a) ​Mongols

​(b) ​Indian Muslims

​(c) ​Tazikh

(d) ​Abyssinians

Answer: ​(a)​

Explanation: After battle, the leader of Mongol, Abdullah exchanged friendly greetings with the Sultan Jalaluddin Another Mongol leader, Ulghu embraced Islam and decided to stay back.  The Sultan acceded to their request, arranged for their settlement in Delhi.  These were called ‘Neo-Muslims’.

Q38. After consolidating his power, Balban assumed the grand title of:

(a) Tute-Hind

(b) Kaisr-I-Hind

(c) Zil-I-Ilahi

(d) Din-I-Ilahi

Answer:(c) Zil-I-Ilahi

Explanation: The Persian court model influenced balban’s conception of Kingship. He took up the title of Zil-i-Ilahi (Shadow of God).

Q39. The famous poet Amir Khusro was associated with the court of

​(a) ​Qutubuddin Aibak

​(b) ​Alauddin Khilji ​

(c) ​Sikandar Lodi

​(d) ​Akbar

Answer: ​(b)​

Explanation: The famous poet Amir Khusrow was associated with the court of Alauddin Khilji.  Amir Khusrow wrote a short auto-biographical Masnavi called “Shah Name mun”—of Alauddin’s life.  Khusrow in his book “Khazinatul-Futuh” (the treasures of victory) recorded Alauddin’s construction works, wars, peace and security, administrative services.

Q40. Mongols under Chengiz Khan invaded India during the reign of:

(a) Balban

(b) FirozTughlaq

(c) Iltutmish

(d) Muhammad Bin Tughlaq

Answer:(c) Iltutmish

Explanation: Mongols under Chengiz Khan (died in 1227) invaded India during the reign of Iltutmish (1211-36) but did not enter deep in India as Iltutmish refused to give shelter to the Persian king, Khwarizm Shah, whom Chengiz Khan was chasing.

Pages ( 4 of 10 ): « Previous1 ... 3 4 5 ... 10Next »
error: Content is protected !!