Mathematics and Pedagogy MCQ Question

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Mathematics and Pedagogy MCQ Question with Answer

 

Q11. If $ \frac{a}{5}=\frac{b}{6}=\frac{c}{7}$ then $ \frac{a+b+c}{b}$

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Answer: (c) 3

Let a= 5x, b = 6x, c = 7x

$ \frac{a+b+c}{b}=\,\,\frac{5x+6x+7x}{6x}=\frac{18x}{6x}=3$

Q12. The value of $ \sqrt{0.000441}$ is equal to

(a) 0.00021

(b) 0.0021

(c) 0.021

(d) 0.21

Answer: (c) 0.021

$ \sqrt{0.000441}=\sqrt{\left( 0.021 \right) ^2}=0.021$

Q13. If $ \frac{4}{5} $ of an estate be worth Rs. 16800, then the value of of $ \frac{3}{7}$ it is

(a) Rs. 90000

(b) Rs. 9000

(c) Rs. 72000

(d) Rs. 21000

Answer: (b) Rs. 9000

Let value of estate = x

$ \frac{4x}{5}=\text{16800 }or\,\,x=\text{21000; }\frac{3}{7}of\,\,its=\frac{21000\times 3}{7}=9000$

Q14. If a number x is 10% less than another number y and y is 10% more than 125, then x is equal to

(a) 150

(b) 143

(c) 140.55

(d) 123.75

Answer: (d) 123.75

$ x=\,\,\frac{125\times \left( 100+10 \right)}{100}\times \frac{\left( 100-10 \right)}{100}=123.75$

Q15. A man with of his usual speed reaches the destination hr late. Find his usual time to reach the destination.

(a) 4 hr

(b) 3 hr

(c) $ 3\frac{3}{4} $ hr

(d) 4 hr

Answer: (c) $ 3\frac{3}{4}hr $

Usual time(t) = $ \frac{late}{\frac{1}{present\,\,speed}-1}=\frac{\frac{5}{2}}{\frac{5}{3}-1}=3.75=3\frac{3}{4}hr$

Q16. Teaching techniques are based on

(a) projection theory

(b) the classical theory of human organization

(c) cognitive theory of development

(d) the modern theory of human organization

Answer: (b) classical theory of human organization

Teaching method Techniques are based on the classical theory of human organization

Q17. Brainstorming strategy in mathematics teaching is based on

(a) psychological principles

(b) creative thinking

(c) problem-solving principles

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Brainstorming sessions are used in conflict resolution, solving Science problems, developing creative thinking, solving maths problems, etc. It helps in achieving a higher order of cognitive and affective objectives.

Q18. BS Bloom educational process includes

(a) educational objectives

(c) change in behavior

(b) learning experiences

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

It is most often used when designing educational, training and learning processes

Q19. The curriculum is developed in view of

(a) educational objectives

(c) national development

(b) child development

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Curriculum refers to the ‘total learning experiences of individuals not only in school by society as well”. Thus, the curriculum is developed in view of National Development, child development and educational objectives.

Q20. The lesson plan means the detailed description which a teacher completes in a

(a) definite period

(b) indefinite period

(c) full day r

(d) None of these

Answer: (a) definite period

A lesson plan is a teacher’s detailed description of the course of instruction or ‘learning trajectory’ for a lesson which they have to complete in a definite time period.

Pages ( 2 of 4 ): « Previous1 2 34Next »
error: Content is protected !!