CTET 2014 September Paper-2 Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
CTET 2014 September Paper-2 Question with Answer
Child DevelopmentMath and ScienceSocial Science
Language-I (Eng)Language-II (Hindi)
Language-I(Eng)

Directions (Q. 91-99); Read the given passage and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

The first detailed description of plastic surgical procedures is found in the clinical text on Indian surgery, the Sushruta Samhita, which incorporates the details of surgical tools and operative techniques. Sushruta wrote based on the lectures of his teacher, the famous surgeon king, Bevadas. He taught his pupils to try their knives first on natural as well as artificial objects resembling diseased parts of the body before undertaking actual operations. It is interesting to note that modern surgery stresses so much upon simulation, models, and cadaver training before the actual performance to increase and improve patient safety. He stressed on both theoretical and practical training and had famously remarked once: “The physician who has only the book of knowledge (Sastras) but is unacquainted with the practical methods of treatment or who knows the practical details of the treatment but from self-confidence does not study the books is unfit to practice his calling” Sushruta considered surgery to be the most important branch of all the healing arts, and he had performed and described in detail several complicated operations. These include operations for intestinal obstruction, hernia repairs, bladder stone, but more importantly, several plastic surgical operations, including those for the cleft lip and nose reshaping which are performed virtually unchanged even today from his descriptions about 3000 years ago!

Q91. The paragraph focuses on the

(a) evolution of medicine in India

(b) life of Sushruta and his work

(c) India’s contribution to medical science

(d) methods of plastic surgery in India

Answer: (c) India’s contribution to medical science

Q92. Sushruta’s training consisted of

(a) acquiring complete theoretical knowledge

(b) apprenticeship under a guru

(c) practice on objects similar to human body parts

(d) focusing on non-surgical procedures

Answer: (c) practice on objects similar to human body parts

Q93. The passage gives us details about

(a) how to perform certain types of surgery

(b) how to become a good surgeon

(c) how surgery can replace other treatments

(d) how patients have to be treated after surgery

Answer: (b) how to become a good surgeon

Q94. The closest meaning of the word ‘undertaking’ is

(a) experimenting on

(b) taking up

(c) trying out

(d) venturing to

Answer: (d) venturing to

Q95. A word or phrase that can replace virtually unchanged’ in the text is

(a) literally unknown

(b) very well known

(c) factually unaltered

(d) slowly evolving

Answer: (c) factually unaltered

Q96. An antonym of the word “complicated‘ is

(a) facile

(b) stressful

(c) unknown

(d) mysterious

Answer: (a) facile

Q97. The personal quality which Sushruta warns against is

(a) arrogance

(b) cowardice

(c) rudeness

(d) Ignorance

Answer: (a) arrogance

Q98. According to Sushruta, …………. are above all healing arts.

(a) observation and counseling

(b) surgery and post-operative care

(c) timely administration of medicine and counseling

(d) study of patient’s condition

Answer: (b) surgery and post-operative care

Q99. The writer’s objective here is to

(a) present a short history of ancient surgical practices

(b) outline India’s potential in the medical field

(c) draw attention to Indian traditional knowledge

(d) compare modern and ancient practices

Answer: (c) draw attention to Indian traditional knowledge

Directions (Q. 100-105): Read the given poem and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Remnants Left Behind

A leaf detaching

herself from a tree

strong winds howling

catching in a gale

just won’t let her be.

ship sailing on an ocean

being bashed by heavy winds

forcing her to dry land

seeking asylum once again.

Footprints in the sand

leaving behind positive thoughts

until the tide rushes in

and everything is lost.

Remnants of two lovers

once so young, and bold

signatures etched on a heart

A love story never told.

….Heather Buns

Q100. The poet’s message here is about the power of

(a) human love that is permanent

(b) nature that can create or destroy

(c) the sea over human life

(d) human beings over nature

Answer: (b) nature that can create or destroy

Q101. Just won’t let her be ……… uses ………….. as the poetic device.

(a) Simile

(b) personification

(c) fallacy

(d) exaggeration

Answer: (b) personification

Q102. In the phrase ” …………. seeking asylum”, ‘asylum means

(a) port

(b) shore

(d) cliff

(c) beach

Answer: (a) port

Q103. “… Footprints in the sand …..” symbolizes

(a) false images

(b) brief lives

(d) patterns on the sand

Answer: (c) short memories

Q104. The line “Remnants of two lovers …………” suggests to the reader that the lovers

(a) had died together at sea

(b) have decided to spend their lives together

(c) are no longer in love with each other

(d) are now separated from each other

Answer: (c) are no longer in love with each other

Q105. In “………. signatures etched on a ……..” ‘etched’ means

(a) chipped

(b) scratched

(c) engraved

(d) Cut

Answer: (c) engraved

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q106. The acquired system’ or ‘acquisition’ of a language is the

(a) formal skills development

(b) subconscious process of learning

(c) input-output process

(d) self-monitoring of learning

Answer: (b) the subconscious process of learning

Q107. Language teachers have to do a ‘needs analysis‘ of their students to

(a) measure their learning ability

(b) find out students interest in the choice of language

(c) compare the achievement levels among students

(d) evaluate their existing competence

Answer: (d) evaluate their existing competence

Q108. The question: How will l achieve my teaching goal? In the design of a language instruction, which helps the teacher to ‘keep the lesson on target’, is/are the

(a) objectives

(c) evaluation

(b) methodology

(d) documentation

Answer: (a) objectives

Q109. What are some of the features of a good listening task?

(a) Simple and easily completed in a large class

(b) Gives clues and supports completion of the task

(c) Inexpensive to administer for a large number of students

(d) Has a variety of tasks to be chosen from by students

Answer: (b) Gives clues and supports completion of the task

Q110. Combining movement abilities with academics, such as speaking a language, is referred to as

(a) cognitive skills

(b) affective skills

(c) motor-perceptual skills

(d) interaction skills

Answer: (c) motor-perceptual skills

Q111. When the teacher quietly observes students during a collaborative grammar activity, the activity plays a ………… role.

(a) diagnostic

(b) evaluative

(c) interactive

(d) record-keeping

Answer: (a) diagnostic

Q112. Students can master complex language structures without being aware of the fact that they are doing so, through

(a) regular, simple grammar practice sessions

(b) teachers avoiding the teaching of structures altogether

(c) use of grammar games with a focus on relevant structures

(d) more speaking and listening practice with regular feedback

Answer: (c) use of grammar games with a focus on relevant structures

Q113. In this example, there is a deviation from the apparently intended form of an utterance. Identify the error.

Target: I must let the cat out of the house.

Error: I must let the house out of the cat.

(a) lexical selection error

(b) word-exchange error

(c) omission

(d) substitution

Answer: (b) word-exchange error

Q114. ………….. is the particular way a learner prefers to learn a second or foreign language.

(a) Cognitive style

(b) Cognitive process

(c) Behaviorist approach

(d) Literal approach

Answer: (a) Cognitive style

Q115. The focus is on using the language rather than analysis of the language, and grammar is taught implicitly rather than explicitly.

(a) Direct approach

(b) Communicative approach

(c) Grammar-translation method

(d) Structural method

Answer: (b) Communicative approach

Q116. Students are asked to answer inferential questions about the information that was implied by the text Here, students’ ………….. can be evaluated.

(a) speaking skill

(b) listening and writing skills

(c) reading and listening skills

(d) reading skill

Answer: (c) reading and listening skills

Q117. Teachers may respond to young writers according to their individual needs. How?

(a) Give them detailed feedback on grammatical errors only.

(b) Praise what they do well, making specific comments about the work.

(c) Encourage them by overlooking certain errors.

(d) Reward those students who write well before the whole class.

Answer: (b) Praise what they do well, making specific comments about the work

Q118. How does computer technology support language learning in Classes V and VI to enhance accuracy in students’ writing?

(a) Rapid drill work

(b) Detailed error feedback

(c) Spelling and grammar checking

(d) Formatting and font designs

Answer: (c) Spelling and grammar checking

Q119. The benefit of the bilingual approach in a second language classroom is that

(a) students gain confidence in the mother tongue

(b) students stop using their mother tongue altogether

(c) students understand basic concepts/assumptions more easily

(d) there is less distraction for students in the class

Answer: (c) students understand basic concepts/assumptions more easily

Q120. Individualized educational programs with intensive support to help students consolidate their basic knowledge are referred to as

(a) advanced study programs

(b) introductory courses

(c) remedial coaching

(d) revision sessions

Answer: (c) remedial coaching

Pages ( 4 of 5 ): « Previous1 ... 3 4 5Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!