Quiz-7: English and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
English and Pedagogy MCQ Questions with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Directions (Q. 1-9): Read the given passage and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Raja Ravi Verma was the Indian King and painter whose paintings brought a momentous turn in Indian art. His works on the great Indian epics Ramayana and Mahabharata brought the omnipresent deities to the surroundings of the earthy world. This showed an excellent fusion of Indian traditional art with European realism. These paintings influenced future generation artists and also influenced literature and films. His representation of mythological characters has become a part of the Indian imagination of the classics. His style is criticized for being too gaudy and sentimental.

Ravi Verma was born on April 29, 1848, in Kilimanoor Palace in Kerala. Ravi Verma was brought up in an environment of art and culture. At the age of seven, he started painting the figures of animals, acts and scenes from daily life on the wall with charcoal. As he grew up, he was exposed to the famous paintings of Italian painters. Here he was using indigenous paints made from leaves and flowers. He enhanced his creativity by listening to the music of veterans, watching Kathakali, a folk dance form, going through the manuscripts preserved in ancient families and listening to the artistic interpretation of the epics. Raja Ravi Verma is most remembered for his paintings of beautifully sari-clad women, who were depicted as graceful and shapely.

Q1. The themes of Ravi Verma’s famous paintings were

(a) Deities

(b) Animals and habitats

(c) Natural scenery

(d) Female figures

Answer: (d)

Explanation: According to the passage, Ravi Verma is most remembered for his paintings of sari-clad women.

Q2. He was especially able to access historical documents in the possession of

(a) National museums that curate them

(b) Certain individuals

(c) Families who inherited them

(d) His family members in Kilimanoor

Answer: (c)

Explanation: He enhanced his creativity in many ways, one of which was going through the manuscripts preserved by ancient families’.

Q3. As he matured in his craft, Ravi Verma’s skills were influenced by

(a) Italian artists

(b) Indian cinema

(c) Ancient manuscripts

(d) None of these

Answer: (a)

Explanation:  As he grew up, Ravi Verma was influenced by Italian artists who used indigenous paints made of leaves and flowers.

Q4. “His style is criticized for being too gaudy and sentimental’ means that his work was characterized by

(a) Pale colours and sad atmosphere

(b) Unrealistic images

(c) Lacking intellectual and emotional depth

(d) Strong colours and emotionally appealing

Answer: (d)

Explanation: ‘Gaudy’ refers to being very bright and ‘sentimental here refers to emotionally appealing.

Q5. The extract artistic interpretation of the epics’ means he was interested in

(a) Popular writing of his time

(b) Unique rendering of old mythologies

(c) Standard interpretation of the Indian epics

(d) Unusual and rare myths found in legends

Answer: (c)

Explanation: One of the many ways in which he enhanced his creativity was listening to the ‘artistic interpretation of epics’. It means that he listened to the standard interpretation of the Indian epics.

Q6. Find a word in the passage which is the opposite of ‘minimized’

(a) Influenced

(b) Exposed

(c) Criticized

(d) Enhanced

Answer: (d)

Explanation: ‘Minimised’ means reduced. Its opposite is ‘enhanced’.

Q7. The article is a/an

(a) Fiction

(b) Essay

(c) Biography

(d) Autobiography

Answer: (c)

Explanation: The article is a biography as it talks about exemplifies the life of a person.

Q8. The focus is on the subject’s association with

(a) Sculpture

(b) Painting

(c) Music

(d) Dance (Kathakali)

Answer: (b)

Explanation: The article is based on the life of Raja Ravi Verma, who was a famous painter.

Q9. A synonym for ‘omnipresent’ is

(a) Conspicuous

(b) Universal

(c) Partly invisible

(d) Magnificent

Answer: (b)

Explanation: “Omnipresent’ means being present everywhere. Its synonym is “universal’.

Directions (Q. 10-15): Read the extract given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

So he spoke, mildly Sohrab heard his voice

The mighty voice of Rustum and he saw

His giant figure planted on the sand

Sole, like some single tower, which a chief

Hath builded on the waste in former years

Against the robbers; and he saw that Head,

Streak’d with its first grey hairs, hope filled his soul,

And he ran forward and embraced his knees,

And clasp’d his hand within his own, ….

Q10. The figure of speech used in lines 3 and 4 is

(a) Metonymy

(b) Simile

(c) Metaphor

(d) Personification

Answer: (b)

Explanation: The phrase ‘like some single tower’ shows that the figure of speech used is a simile.

Q11. Name the literary device used in ‘…. he saw that head Streak’d with its first grey hairs’.

(a) Alliteration

(b) Simile

(c) Contrast

(d) Imagery

Answer: (d)

Explanation: The literary device used here is imagery. The description of the head streaked with grey hair creates vivid images in our minds.

Q12. The encounter between Rustum and Sohrab took place

(a) In a desert

(b) In a valley

(c) In a forest

(d) On the seashore

Answer: (a)

Explanation: Their encounter took place in a desert as the poem mentions ‘giant figure planted on the sand’.

Q13. The description of Rustum’s physical appearance shows that he was

(a) A teenager

(b) Young

(c) Old

(d) Middle-aged

Answer: (d)

Explanation: Rustum was middle-aged as it is mentioned that his head was streaked with its first grey hair.

Q14. The way Sohrab reacted when he saw Rustum shows that

(a) He was utterly confused

(b) He was overcome with grief

(c) He was enraged when he saw Rustum

(d) He felt great love and admiration for him

Answer: (d)

Explanation: Sohrab was filled with happiness and awe when he saw Rustum. He ran and embraced his knees and clasped his hands.

Q15. The poet describes Rustum’s voice as

(a) Shrill

(b) Loud

(c) Powerful

(d) Booming

Answer: (c)

Explanation: Rustum’s voice is described as “mighty, which is synonymous with “powerful.

Directions (Q. 16-30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q16. Problems of spelling errors of students can be easily solved through

(a) Dictionary

(b) Textbooks

(c) Dictation

(d) Teaching aids

Answer: (c)

Explanation: Dictation is a tool to improve spellings, where a student learns and then writes the spellings of the words asked by the teacher.

Q17. A subject-centred approach is where learning experiences are organised around

(a) Students’ interests

(b) Teacher’s subject competency

(c) Course content

(d) Educational technology

Answer: (c)

Explanation: In a subject-centred approach, the course content is followed strictly. The main purpose of this approach is to standardise students for a particular level. It does not encourage students to ask questions.

Q18. The second language course is organized on the elements of human society and the natural world, without relying on printed text. This is called the method.

(a) Situational

(b) Natural

(c) Grammar-translation

(d) Language immersion

Answer: (b)

Explanation: The natural method of language teaching was developed by Tracy Terrell and supported by Stephen Krashen. This method is not based on printed text. It focuses on the elements of human society and the natural world.

Q19. According to NCF 2005, ‘across the curriculum approach’ for teaching English means

(a) Using English as a medium of instruction for all subjects

(b) Breaking down barriers between English and other subjects

(c) Having a separate curriculum for English that goes beyond other subjects

(d) Treating English as one of the subjects in the curriculum

Answer: (b)

Explanation: ‘Language across the curriculum’ advocates that language learning is not limited and confined to the language class. Consciously or unconsciously, language learning is a continuous process that takes place in every subject class and in every activity, i.e. across the entire curriculum. So, it breaks down the barriers between English and other subjects.

Q20. Comprehensive evaluation in teaching is a concept that focuses on

(a) The cognitive capacities of the learner

(b) The non-cognitive abilities of the learner

(c) The psychomotor abilities of the learner

(d) The entire range of the learner’s experiences in the context of the school environment.

Answer: (d)

Explanation: Comprehensive evaluation in teaching focuses on the entire range of the learner’s experiences in the context of the school environment.

Q21. Which of the following will be most effective to remove conventional beliefs about gender roles?

(a) Showing a picture in which the mother is seen cooking and the father is seen reading a newspaper

(b) Teaching all the learners to sweep, wash and sew in the craft class without any gender discrimination

(c) Encouraging girls to develop an interest in household chores from a young age

(d) Telling the girls that talking freely is not a trait of good girls

Answer: (b)

Explanation: Usually, it is believed that boys and girls have set roles to follow. To remove this conventional belief, students should be taught to do all tasks irrespective of their gender.

Q22. _______ grammar has replaced grammar.

(a) Structural, formal

(b) Formal, functional

(c) Functional, formal

(d) Functional, structural

Answer: (c)

Explanation: Functional grammar has replaced formal grammar.

Q23. Pre-reading tasks are meant for

(a) Giving the meanings of difficult words and phrases

(b) Introducing the main idea and motivating learners

(c) Explaining the grammatical items used in the reading text

(d) Evaluating the reading skill of learners

Answer: (b)

Explanation: A pre-reading task acts as an introduction to the main text. It provides the main idea of the text learners are about to read. Moreover, students start looking forward to reading the actual text. Pre-reading tasks include brainstorming, group discussions and questioning based on prior knowledge.

Q24. ‘Choose something that uses a few different materials for an end result. With the kids listening, begin to read the instructions to the kids while you have them write down your instructions. The real test will be when the kids begin the craft’. The output of the students in the English class will enable the assessment of their ability to

(a) Understand the language

(b) Draw as instructed

(c) Follow instructions while listening

(d) Concentrate on the teacher’s manner of speaking

Answer: (a)

Explanation: This activity will help the teacher assess the listening skills and comprehension ability of a learner.

Q25. The progress of teaching-learning of reading skills of a language over a certain period of time may be evaluated

(a) By asking students to read aloud a set text

(b) Assessing students’ interpretation of the text

(c) Setting a reading task with a variety of test items

(d) Through students’ appreciation of stylistic device

Answer: (c)

Explanation: The progress of reading skills of a language may be assessed by setting a reading task with different types of test items. Such tests will assess all the aspects of their progress.

Q26. The evaluation process in learning is

(a) Quantitative

(b) Qualitative and quantitative

(c) Qualitative

(d) Descriptive

Answer: (b)

Explanation: Evaluation as a process is both qualitative and quantitative.

Q27. Choose the appropriate intonation. He has passed with distinction in English, however.

(a) Rising

(b) Falling

(c) rising-falling

(d) falling-rising

Answer: (c)

Explanation: Intonation is the rise and fall of the voice pitch. While speaking a given sentence, first our pitch rises and then falls.

Q28. The following is a conditional sentence

(a) I have to go to work.

(b) If the sea is stormy, the waves are high.

(c) Shut the door.

(d) It’s a sunny day, isn’t it?

Answer: (b)

Explanation: The sentences given in options 1 and 3 are simple sentences. Option 4 contains a tag question. The sentence in option 2 is a conditional sentence as it contains two clauses, and the action in the main clause cannot take place if the condition in the dependent clause is not fulfilled.

Q29. Picture comprehension is effective to promote

(a) Speaking skill

(b) Listening skill

(c) Literary skill

(d) Artistic skill

Answer: (a)

Explanation: Picture comprehension helps a child develop speaking skills. Looking at the picture, a learner will comprehend the meaning or story and then speak about it.

Q30. Learners acquire a language by

(a) Analysing the structure of the language

(b) Studying the literature of that language

(c) Learning about the culture of the speakers of that language

(d) Using the language in a natural interactive environment

Answer: (d)

Explanation: A language is best acquired when it is practised in a natural environment. Communicating in the target language is important in this respect.

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!