Quiz-5: English and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
English and Pedagogy MCQ Questions with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Directions (Q. 1-9): Read the given passage and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

It is easy to make a delicious-looking hamburger at home. But would this hamburger still look delicious after it sat on your kitchen table under very bright lights for six or seven-hour? If someone took a picture or made a video of this hamburger after the seventh hour, would anyone want to eat it? These are the questions that fast food companies worry about when they produce commercials. Video and photo shoot often last many hours. Because of this, the menu items in fast-food commercials are probably not actually edible.

As an example, the first step towards building the perfect commercial hamburger is the bun. The food stylist – a person employed by the company to make sure the products look perfect – sorts through hundreds of buns until he or she finds one with no wrinkles. Next, the stylist carefully rearranges the sesame seeds on the bun using glue and tweezers for maximum visual appeal. The bun is then sprayed with a waterproofing solution so that it will not get soggy from contact with other ingredients, the lights, or the humidity in the room. Next, the food stylist shapes a meat patty into a perfect circle and paints the outside with a mixture of oil, molasses and brown food colouring. Grill marks are either painted on or seared into the meat using hot metal skewers. Finally, the food stylist searches through dozens of tomatoes and heads of lettuce to find the best-looking produce. One leaf of the crispest lettuce and one centre slice of the reddest tomato are selected and then sprayed with glycerine to keep them looking fresh. So, the next time you see a delectable hamburger in a fast-food commercial, remember: you’re actually looking at glue, paint, raw meat, and glycerine! Regularly

Q1. According to the passage, a food stylist working on a hamburger commercial might use glue to

(a) Make sure the meat patty stays attached to the bun

(b) Keep the sesame seeds on the bun in perfect order

(c) Arrange the lettuce on the tomato

(d) Hold the entire hamburger together

Answer: (b)

Explanation: Sesame seeds are tweezed with tweezers and re-arranged on the bun and kept in perfect order using glue.

Q2. Based on the information in the passage, it is most important for the lettuce and tomato used in a fast-food hamburger commercial to

(a) Look fresh

(b) Have a great taste

(c) Be the perfect shape and size

(d) Appear natural

Answer: (a)

Explanation: Food stylists search through dozens of tomatoes and heads of lettuce to find the best-looking produce and spray them with glycerine to keep them looking fresh.

Q3. As used in the final paragraph, which is the best synonym for ‘delectable”?

(a) Disgusting

(b) Familiar

(c) Fake

(d) Delicious

Answer: (d)

Explanation: ‘Delectable’ means very good in taste. So, its synonym is delicious’.

Q4. “She finds one with no wrinkles’ implies that she was looking for something

(a) Unnatural

(b) Perfect

(c) Suitable

(d) Beautiful

Answer: (b)

Explanation: A food stylist searches through hundreds of buns to find the perfect bun, which has no wrinkles.

Q5. Here, the hamburger ‘will not get soggy’ when it is left

(a) Under a bright light

(b) Away from the heat and light

(c) Near a cooling source

(d) Covered with a chemical compound

Answer: (d)

Explanation: The bun is sprayed with a waterproofing solution so that it will not get soggy from contact with other ingredients, the lights, or the humidity in the room.

Q6. The state of being the ‘crispest’ means very

(a) Suitable

(b) Perfect

(c) Tasty

(d) Fresh

Answer: (d)

Explanation: Usually, the freshness of a vegetable is judged by its crispiness.

Q7. “Seared into‘ the meat means the design is

(a) Hand drawn

(b) Cut with a special instrument

(c) Burnt into

(d) Decorated artistically

Answer: (c)

Explanation: ‘Seared’ means to have the surface burnt with intense heat.

Q8. The author’s primary purpose is to

(a) Convince readers not to eat at fast-food restaurants

(b) Explain how fast food companies make their food look delicious in commercials

(c) Teach readers how to make delicious-looking food at home

(d) Criticize fast food companies for lying about their products in commercials

Answer: (b)

Explanation: Through the passage, the author reveals the truth behind the delicious-looking food in commercials.

Q9. As used in paragraph 2, something is “edible’ if it

(a) Can safely be eaten

(b) Looks very delicious

(c) Seems much smaller in real life

(d) Tastes good

Answer: (a)

Explanation: The author says that fast food shown in the commercials is not actually safe to be eaten and so they are not edible.

Directions (Q. 10-15): Read the poem given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Invictus

Out of the night that covers me.

Black as the pit from pole to pole,

I thank whatever gods maybe

For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance

I have not winced nor cried aloud.

Under the bludgeoning of chance

My head is bloody but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears-

Looms but the Horror of the shade,

And yet the menace of the years

Finds and shall find, me unafraid.

…….William Ernest Henley

Q10. The phrase “unconquerable soul‘ means a person who is

(a) Compassionate

(b) Noble

(c) Sensitive

(d) Invincible

Answer: (d)

Explanation: An unconquerable soul refers to an invincible person, i.e. one who cannot be dominated, defeated or overcome.

Q11. Lines 5 and 6 show that the speaker

(a) Remains undaunted even under the worst circumstances

(b) is overwhelmed by adverse circumstances

(c) Accepts life’s challenges

(d) Refuses to surrender

Answer: (a)

Explanation: These lines show that the speaker had never lost hope and courage even in the most adverse situations of his life.

Q12. ‘Wrath and tears‘ means

(a) Anger causing havoc

(b) Anger and sorrow

(c) Unfavourable circumstances

(d) Unbearable suffering

Answer: (b)

Explanation: In the context of the poem, ‘wrath’ means ‘anger’ while ‘tears’ indicates ‘sorrow’.

Q13. The phrase ‘menace of the years‘ suggests

(a) Danger to life

(b) Cruel fate

(c) Evils of life

(d) Threats of the times

Answer: (d)

Explanation: The phrase refers to the challenges faced during the years that have passed. Thus, it is closely associated with the threats of the times’.

Q14. The word ‘winced‘ in the second stanza means

(a) Ruffled

(b) Frightened

(c) Worried

(d) Recoiled

Answer: (d)

Explanation: The word ‘winced’ has the same meaning as recoiled’, i.e. to draw back or shrink the body as from pain, fear, etc.

Q15. The poetic device used in ‘Black as the pit from pole to pole‘ is

(a) Irony

(b) Simile

(c) Parallelism

(d) Metaphor

Answer: (b)

Explanation: As two distinct things are compared by using the word ‘as’, the poetic device used is a simile.

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q16. Which of the following is incorrect in the context of evaluation?

(a) It refers to the process of comparing the results of instructions or tests.

(b) It refers to the extent to which the objectives have been achieved.

(c) Evaluation and measurement both mean the same thing

(d) It requires collecting evidence regarding the growth or progress of the student.

Answer: (c)

Explanation: Evaluation and measurement are different processes. While measurement is quantitative, evaluation can be both quantitative and qualitative.

Q17. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 has ‘overall development as an aim. It means

(a) Training the children for the development of the country

(b) Nurturing both the scholastic and co-scholastic areas

(c) Coaching all the children for academic excellence

(d) Training the children for different careers

Answer: (b)

Explanation: The Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 came into effect in April 2010. According to it, all children in the age group 6 – 14 have the right to free and compulsory education. It focuses on both scholastic and Co-scholastic development.

Q18. New technology is becoming an integral part of our social fabric. This is reflected in the classroom when students are

(a) Actively searching for answers using computers

(b) Using a whiteboard during a presentation

(c) On frequent field trips for the first-hand experience

(d) Narrating during Powerpoint presentation

Answer: (a)

Explanation: Technology has become one of the mediums of constructivism. More and more students have started using computers for searching for answers on their own. For this, they scan online through books, articles, blogs, etc.

Q19. Education is to use the student’s native language to teach some academic content while simultaneously providing additional L2 instruction.

(a) Multilingual

(b) Bilingual

(c) Basic

(d) Humanistic

Answer: (b)

Explanation: Bilingual education is the usage of two languages (L1 and L2) in the teaching-learning process.

Q20. The ‘value’ of a word in a text means the

(a) Appropriate use of the word in a particular context

(b) Number of ways the word can be used

(c) Dictionary meaning of the word

(d) Significance of the word in a particular context

Answer: (d)

Explanation: In a text, a word may possess significance in a particular context. This is termed as its value.

Q21. The activity that offers the most experience while learning is

(a) 2D storyboard

(b) Audio of Shakespeare’s sonnets

(c) Dialogue recording

(d) Production of a short documentary

Answer: (d)

Explanation: Production of a short documentary would require the active involvement of the learner. It would involve all four language skills, i.e. LSRW; therefore, out of the given options, the documentary will provide the most experience.

Q22. Affective factors in motivation are linked to students’

(a) Survival and safety needs

(b) Own perceptions of their ability

(c) Understanding successes and failures

(d) Ability to complete a language task

Answer: (c)

Explanation: Motivation is important for a learner to gain self-confidence and excel. Affective factors in motivation are linked to a student’s understanding of his/her success and failure.

Q23. For story-mapping of a narrative text, the learners can be asked to

(a) Answer a question that has the story in jumbled order

(b) Make a flow-chart depicting the sequence of the story

(c) Draw pictures of every sequence

(d) Draw a map of the locations mentioned in the story

Answer: (b)

Explanation: Story-mapping is a graphic representation of a story for better understanding. A flowchart is the best way to do story-mapping as it would disintegrate information in a planned way.

Q24. The most important feature of an effective language classroom is an opportunity for learners to

(a) Interact

(b) Evaluate

(c) Imitate

(d) Relax

Answer: (a)

Explanation: Interactive classrooms help learners become active and attentive.

Q25. Who said, “Reading maketh a full man, conference a ready man and writing an exact man” in the context of language skills?

(a) Francis Bacon

(b) W.S. Gray

(c) William Wordsworth

(d) D.C.C. Fries

Answer: (a)

Explanation: Bacon said this to highlight the importance of reading and writing in the process of developing oneself.

Q26. A good listener can

(a) Correctly respond to every question asked

(b) Recognise how intonation is used

(c) Pronounce each and every word correctly

(d) Understand how to spell a word

Answer: (a)

Explanation: Listening involves hearing attentively and comprehending what is being said. So, a good listener can correctly respond to every question asked.

Q27. Examples of irregular verbs are

(a) Break – broke

(b) Train – trainer

(c) Walk – walked

(d) Happy- happier

Answer: (a)

Explanation: Irregular verbs are those that do not end with ‘-ed’ in the past form. ‘Happy’ is not a verb. Out of the other options, past tense forms of ‘walk’, ‘train ‘train’ and ‘break’ are ‘walked’, ‘trained’ and ‘broke’, respectively. So, ‘break’ is an irregular verb.

Q28. Providing learners with a reason to complete an assignment satisfactorily is called

(a) Assessment

(b) Evaluation

(c) Motivation

(d) Grading

Answer: (c)

Explanation: Motivation makes a person act or behaves in a certain way. Motivation can be controlled by external factors like rewards and praise.

Q29. Which of the following is not taught as part of vocabulary?

(a) Homonyms

(b) Proverbs

(c) Prefixes

(d) Collocations

Answer: (b)

Explanation: A proverb is a memorable saying that has some advice. Vocabulary building does not include teaching proverbs.

Q30. Grammar teaches linguistic etiquettes of using _____ and ______ in a specific manner.

(a) Reading, writing

(b) Speaking, reading

(c) Speech, writing

(d) Understanding, writing

Answer: (c)

Explanation: Grammar teaches linguistic etiquettes of using speech and writing in a specific manner.

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!