Quiz-8: English and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
English and Pedagogy MCQ Questions with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Directions (Q. 1-9): Read the passage given below and answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Anthropology is the holistic study of humankind. It studies all aspects of human life in all geographic regions of all time periods, from its evolution as Homo sapiens to its diverse manifestations within cultures and societies, both past and present. Since recorded history, people have sought answers to such probing questions as, Who are we? How have we come to be as we are? How can diverse people peaceably coexist? and What might the past and present tell us about our future? Anthropology seeks to answer these and many other fundamentally humanistic questions. Anthropology employs both qualitative and quantitative research methods within its numerous sub-disciplines. Common to all anthropologists is the method of fieldwork. A physical anthropologist may observe wild or captive primates, or dig prehistoric sites to discover clues about humankind’s origins and early migration patterns, while an applied anthropologist plays games with disadvantaged schoolchildren to advise school administrators on how to create conflict-reducing after-school programmes. A socio-cultural anthropologist may live in a hut among tribal communities to learn the meanings of their unique rituals and political economy, while a linguistic anthropologist interacts with native language speakers at a family function to discover clues to their cultural retention amidst a globalizing society. Within each of these and the myriad other ways and places in which anthropologists conduct day-to-day research, they seek answers to benefit humankind. Anthropology has been described as “the reformer’s science “and “the most humanistic of the sciences and the most scientific of the humanities”.

Q1. The prime function of an anthropologist is to human history and behaviour.

(a) Watch

(b) Record

(c) Predict

(d) Analyse

Answer: (d)

Explanation: Anthropologists study humankind and search answers for to too many questions. They do this by analysing human history and behaviour.

Q2. Quality in the given context implies

(a) The tools of research used during visits

(b) Positive impact on the community being studied

(c) Community benefits shared by the anthropologist

(d) Use of test methods of research

Answer: (b)

Explanation: According to the passage, ‘anthropology employs both qualitative and quantitative research methods within its numerous sub-disciplines.’ In this context, ‘quality’ refers to the positive impact on the community being studied.

Q3. Anthropologist describes and analyses the diverse association of people ranging from village communities to corporate cultures to urban gangs.

(a) Linguistics

(c) Socio-cultural

(b) Applied

(d) Physical

Answer: (c)

Explanation: It is the socio-culture anthropologist who studies people by living with them in their natural surroundings and understanding their life.

Q4. The writer suggests that anthropology is a discipline that leads to

(a) Removal of a diversity of human cultures

(b) Greater globalization

(c) Promotion of diversity and individuality in human Society

(d) A Deeper understanding of human diversity which leads to harmony

Answer: (d)

Explanation: Anthropology seeks answers to questions related to the peaceful coexistence of diverse people.

Q5. A word that can best replace the word ‘holistic‘ in line 01 of the passage is

(a) Spiritual

(c) Mystical

(b) Comprehensive

(d) Healthy

Answer: (b)

Explanation: The word ‘holistic’ refers to dealing with the whole or complete thing. In this respect, it can best be replaced with ‘comprehensive’.

Q6. A/an ____________ anthropologist studies human and non-human primate evolution, human variation and its significance, and the biological bases of human behaviour.

(a) Physical

(c) socio-cultural

(b) Linguistic

(d) Applied

Answer: (a)

Explanation: According to the text, a physical anthropologist studies primates and prehistoric sites to discover clues about humankind’s origins and early migration patterns’.

Q7. The discipline is referred to as the reformer’s science because

(a) Necessary changes can easily be introduced

(b) Laws can be applied with little resistance

(c) Of its being a favoured field of study for scientists

(d) Of its potential to improve human lives in general

Answer: (d)

Explanation: Anthropologists conduct their research to benefit humankind and to improve human lives. This is why the writer refers to anthropology as the ‘reformer’s science.

Q8. An antonym for the word ‘countable‘ from the passage is

(a) Captives

(c) Disadvantaged

(b) Diverse

(d) Myriad

Answer: (d)

Explanation: ‘Countable’ means numerable. Its antonym is ‘myriad’, which means innumerable.

Q9. The phrase “the most scientific of the humanities” means conclusions can be drawn

(a) Based on the researcher’s instincts

(b) On humanistic grounds

(c) Based on factual records of observations

(d) Through personal interactions with study subjects

Answer: (c)

Explanation: Anthropology is a study of humankind, which is generally done through fieldwork and research. The analysis is based on factual records of observations made by anthropologists.

Directions (Q. 10-15): Read the poem given below and answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Night

The sun descending in the west,

The evening star does shine;

The birds are silent in their nest,

And I must seek for mine.

The moon, like a flower,

In heaven’s high bower,

With silent delight

Sits and smiles on the night.

Farewell, green fields and happy groves,

Where flocks have took delight.

Where lambs have nibbled, silent moves

The feet of angels bright;

Unseen they pour blessing,

And joy without ceasing,

On each bud and blossom.

And each sleeping bosom.

They look in every thoughtless nest,

Where birds are covered warm;

They visit caves, of every beast,

To keep them all from harm.

If they see any weeping

That should have been sleeping,

They pour sleep on their head,

And sit down by their bed.

Q10. The evening star rises when

(a) The birds leave their nests

(b) It is midnight

(c) It is dawn

(d) The sun descends in the West

Answer: (d)

Explanation: As indicated in the first two lines of the poem, the evening star shines when the sun sets in the west.

Q11. Here, ‘bower‘ represents

(a) A potted plant

(b) A framework that supports climbing plants

(c) A bouquet of flowers

(d) A flower vase

Answer: (d)

Explanation: In the poem, heaven’s high bower is the flower vase in which the moon ‘sits’ like a flower.

Q12. The poet compares the moon to

(a) A flower

(b) A bird in the nest

(c) An evening star

(d) An angel

Answer: (a)

Explanation: The line ‘The moon, like a flower, indicates that the poet compares the moon to a flower.

Q13. The angels come down on earth to

(a) Spread moonlight

(b) Give blessing and joy

(c) Make people dance and have fun

(d) Take blessing and joy

Answer: (b)

Explanation: The angels come down to earth to ‘pour blessing And joy’.

Q14. Birds’ nest is described as ‘thoughtless’ because

(a) The angels are blessing the birds to be happy

(b) The birds are covered in the warmth of their nests

(c) It is made without any thought

(d) The occupants are asleep without any care

Answer: (d)

Explanation: Options (a) and (b) are not associated with the reason the nests are called ‘thoughtless’. Option (c) cannot be deduced from the poem. So, option (d) is the only possible solution. While the occupants (birds) are asleep without any worries, the angels ensure that they are warm and away from any harm.

Q15. The figure of speech used in the line ‘in heaven’s high bower‘ is

(a) Metaphor

(b) Personification

(c) Alliteration

(d) Simile

Answer: (a)

Explanation: The figure of speech used in the line ‘in heavens high bower’ is a metaphor as it compares one thing with another without using ‘as’ or ‘like’

Directions (Q. 16-30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q16. Emphasis on interaction as both the means and the ultimate goal of learning a language underlies the approach

(a) Comprehension

(b) Silent way

(c) Immersion

(d) Communicative

Answer: (d)

Explanation: The communicative approach focuses on getting involved in real conversations or interactions to learn in a natural way. In this approach, grammar is not taught separately. It is learnt by learners implicitly.

Q17. How can you get shy students to speak when they do not want to?

(a) Don’t put pressure on them to come up with a response quickly.

(b) Change the topic to suit the student’s ability.

(c) Give a list of words with meanings to learn and use.

(d) Conduct special classes to practise speaking.

Answer: (a)

Explanation: It is important to motivate shy students to speak. For this, there are a number of strategies. Shy students should be given ample time to come up with their answers, otherwise, their stress level will increase.

Q18. One who is well-versed in the science of language is called a/an

(a) Educationist

(b) Philosopher

(c) Theologist

(d) Philologist

Answer: (d)

Explanation: A person who is well-versed in the science of language is a philologist.

Q19. All-round development of a child implies

(a) Harmonious development of physical, emotional, and mental faculties

(b) Specialized training to make the learner a Jack of all trades

(c) Following the natural stages of child development

(d) Providing vocational education for the learner to function in any work environment

Answer: (a)

Explanation: A learner should be provided with an apt learning environment so that his/her physical, emotional and mental faculties are developed.

Q20. Criteria of assessment are a/an

(a) Scoring key

(b) Question-wise distribution of marks

(c) General impression of a student’s ability

(d) Assessment guideline

Answer: (d)

Explanation: An assessment guideline provides criteria for the assessment of a student’s ability.

Q21. How many effective domains are there in Bloom’s taxonomy?

(a) Five

(b) Six

(c) Four

(d) Three

Answer: (a)

Explanation: There are five affective domains in Bloom’s taxonomy. They are: receiving responding valuing, organising and characterising.

Q22. What is taught is not what is learnt because

(a) Students possess different abilities, personalities and come from a variety of backgrounds

(b) Students pay attention during an informal discussion

(c) A teacher’s socio-economic level may differ widely from the students’

(d) A teacher or learner can never fully master any discipline

Answer: (a)

Explanation: Every student has a different learning ability and may construct his/her knowledge differently. The reason for this may also be their varied personalities and backgrounds.

Q23. Which among the following is a feature of a child-centred language classroom?

(a) The teacher gives instructions and expects children to obey and be disciplined.

(b) Children interact in the target language through tasks that require multiple intelligences.

(c) Children work individually to prepare projects.

(d) The teacher plans an assessment every day.

Answer: (b)

Explanation: A child-centred classroom is where the teacher, rather than being the giver of information, becomes the facilitator of students’ learning in a child-centred language classroom, children interact in the target language through different types of tasks.

Q24. By the end of next year, I will have been 50 years old. This sentence introduces the following tense form:

(a) Imperfect

(b) Perfect

(c) Simple

(d) Continuous

Answer: (b)

Explanation: The usage of ‘will have been indicated that the sentence is in the future perfect tense.

Q25. Task: A role-play of approximately 2 minutes with the teacher in which the candidate exchanges information making four or five statements and asking three or four questions, including greeting and leave-taking… would assess skills.

(a) Acting

(b) Speaking

(c) Listening

(d) Vocabulary

Answer: (b)

Explanation: The given activity will assess the learner’s speaking skills as he/she is supposed to speak on his/her own. It is an open activity, where the student has to express himself/herself.

Q26. To develop language functions, the teaching of speaking skills for younger children would include

(a) Greeting, informal requests, asking for personal information

(b) Telephonic chat

(c) Debates and declamations

(d) Short project presentations

Answer: (a)

Explanation: For younger children, activities for enhancing speaking skills should include simple activities and games. Greetings, informal requests, asking for personal information, simple questions to express themselves, role play, etc. are examples of such activities.

Q27. While reading, ‘signification‘ is

(a) Arriving at the meaning of an unfamiliar word by reading other words in the sentence

(b) Recognizing the message in a set of symbols

(c) Comprehending a sentence by putting together the meaning of its constituent words

(d) Conversion of the message form into a diagram/table

Answer: (a)

Explanation: Signification is the representation or conveying the meaning of a word.

Q28. Which of the following is not an aim of teaching grammar?

(a) To develop the learner’s mental abilities

(b) To develop a scientific attitude

(c) To develop fluency in speaking

(d) To develop the capability of understanding rules

Answer: (c)

Explanation: There is no relation between learning grammar with the fluency of speaking English because it is not necessary that a good learner of grammar will also be a good speaker of English.

Q29. When a teacher asks her students to write a letter after having a group discussion, she is

(a) Integrating different language skills

(b) Following a traditional method

(c) Likely to confuse students

(d) Opting the Direct Method of language teaching

Answer: (a)

Explanation: Group discussion develops the speaking and listening skills of language, while letter writing develops the writing skills. So, the teacher has integrated different language skills in her teaching method.

Q30. Learners acquire a language by

(a) Analysing the structure of the language

(b) Studying the literature of that language

(c) Learning about the culture of the speakers of that language

(d) Using the language in a natural interactive environment

Answer:  (d)

Explanation: A language is best acquired when it is practised in a natural environment. Communicating in the target language is important in this respect.

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!