Quiz-12: English and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
English and Pedagogy MCQ Questions with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Directions (Q. 1-9): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

The fossil remains of the first flying vertebrates, the pterosaurs, have intrigued palaeontologists for more than two centuries. How such large creatures, which had wingspans from 8 to 12 metres, solved the problems of powered flight, and exactly what these creatures were reptiles or birds – are among the questions scientists have puzzled over.

Perhaps the least controversial assertion about the pterosaurs is that they were reptiles. Their skulls, pelvises and hind feet were reptilian. The anatomy of their wings suggests that they did not evolve into the class of birds. In the pterosaurs, a greatly elongated fourth finger of each forelimb supported a wing-like membrane. In birds, the second finger is the principal strut of the wing. If the pterosaur walked or remained stationary, the fourth finger and with it, the wing, could only turn upward in an extended inverted V-shape alongside the animal’s body. Both the pterosaurs and the birds have hollow bones, a feature that represents a saving in weight. In the birds, however, these bones are reinforced more massively by internal struts.

Although Scales typically cover reptiles, the pterosaurs probably had hairy coats. The recent discovery of a pterosaur specimen covered in long, dense and relatively thick hair-like fossil material, was the first clear evidence that this reasoning was correct. Efforts to explain how the pterosaurs became airborne have led to suggestions that they launched themselves by jumping from cliffs, by dropping from trees, or even by rising into light winds from the crests of waves.

Q1. The skeleton of a pterosaur can be distinguished from a bird’s by the

(a) Size of its wingspan

(b) Presence of hollow bones

(c) hook-like projections at the hind feet

(d) The anatomy of its wingspan

Answer: (a)

Explanation: The pterosaurs were large creatures in comparison to birds. The size of their wingspan is, therefore, sufficient to distinguish them from birds.

Q2. Which is a characteristic of the pterosaurs?

(a) They hung upside down like bats before the flight

(b) Flew to capture prey

(c) Unable to fold their wing fully at rest

(d) Lived mostly in the forest supported

Answer: (c)

Explanation: Refer to the lines. “If the pterosaur walked or remained stationary, the fourth finger and with it, the wing, could only turn upward in an extended inverted V-shape alongside the animal’s body.”

Q3. The elongated finger in the outstretched wings.

(a) Pterosaurs

(c) Both

(b) Birds

(d) Neither

Answer: (a)

Explanation: According to the passage, “In pterosaurs, a greatly elongated fourth finger of each forelimb supported a wing-like membrane.

Q4. The body of the pterosaurs was covered in

1) Feathers

(b) Scales

(c) Fur

(d) Smooth skin

Answer: (c)

Explanation: Researchers found that the pterosaurs “had hairy coats. … long, dense and relatively thick hair-like fossil material….”

Q5. The pterosaurs flew by

(a) Jumping off a mountain ledge

(b) Pushed by the wind before take-off

(c) Jumping upwards with force

(d) Momentum gained by running

Answer: (a)

Explanation: As per the passage, the pterosaurs “launched themselves by jumping from cliffs, by dropping from trees, or even by rising into light winds from the crests of waves.”

Q6. A synonym for ‘compressed‘ from the passage is

(a) Launch

(c) Light

(b) Dense

(d) Strut

Answer: (b)

Explanation: Compressed’ also means ‘dense’

Q7. The opposite of ‘controversial‘ is

(a) Questionable

(c) Debatable

(b) Uncertain

(d) Undisputed

Answer: (d)

Explanation: Controversial’ is the antonym of ‘undisputed’

Q8. It can be understood from the passage that scientists believe that the

(a) Large wings helped the pterosaurs fly a great distance

(b) Hollow bones showed they evolved from bats

(c) Fossil remains explain how they flew

(d) Pterosaurs walked on all fours

Answer: (c)

Explanation: It is clear from the last paragraph that scientists make “efforts to explain” based on fossil remains. Moreover, the fossil remains serve as “clear evidence” to prove any proposed reasoning.

Option (a) is incorrect as scientists are still puzzled about how such large creatures “solved the problems of powered flight”.

Q9. Fossils often left scientists in doubt regarding

(a) The existence of pterosaur

(b) The number of pterosaurs

(c) The size and weight of pterosaur

(d) The shape and gender of pterosaur

Answer: (c)

Explanation: As the passage doesn’t refer to the number (how many) and gender of the pterosaur, options (b) and (d) can be eliminated. Also, option (a) can be eliminated because the fossil remains prove that pterosaurs existed on the earth. Thus, option (c) is the only possible answer. (Note: This method of reaching the correct answer is termed the elimination method.)

Directions (Q. 10-15): Read the poem given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

The Hand Holders: A Tribute to Caregivers

There is no job more important than yours,

no job anywhere else in the land.

You are the keepers of the future;

you hold the smallest of hands.

Into your care, you are trusted

to nurture and care for the young

and for all of your everyday heroics,

your talents and skills go unsung

you wipe tears from the eyes of the injured.

You rock babies brand new in your arms.

You encourage the shy and unsure child.

You make sure they are safe from all harm.

You foster the bonds of friendships,

letting no child go away mad.

You respect and honour their emotions.

You give hugs to each child when they’re sad.

You have more impact than does a professor,

a child’s mind is moulded by four;

so whatever you lay on the table

is whatever the child will explore.

Give each child the tools for adventure

let them be artists and writers and more:

let them fly on the wind and dance on the stars

and build castles of sand on the shore.

It is true that you don’t make much money

and you don’t get a whole lot of praise,

but when one small child says “I love you”,

you’re reminded of how this job pays.

Author unknown

Q10. The expression “the smallest of hands‘ refers to

(a) Babies

(b) Caregivers with small hands

(c) Parents with small hands

(d) People with small hands

Answer: (a)

Explanation: The ‘smallest of hands’ here refers to the babies that the caregivers look after.

Q11. Though caregivers look after the young, they are

(a) Never tired of their work

(b) Not properly recognised

(c) Not loved by the children under their care

(d) Paid very well in return

Answer: (b)

Explanation: The caregivers are neither paid well nor praised for their work.

Q12. A caregiver has more influence on a child than a professor because

(a) The child generally prefers a caregiver to a professor

(b) The professor is not capable of providing love to a child

(c) The child spends the formative years with the caregiver

(d) The caregiver can teach better than a professor

Answer: (c)

Explanation: According to the poem, a child’s mind is moulded by four years of age. And these are the years he/she spends with a caregiver. Naturally, the child is more influenced by a caregiver than the professor he meets later in life.

Q13. What is the most valuable gift that a caregiver gets?

(a) Acknowledgement of the society

(b) Praise from the parents

(c) Money for his/her services

(d) Love from children

Answer: (d)

Explanation: Though a caregiver may not receive praise or good money for his/her service, they are loved by the children they take care of. This love is the greatest gift they get.

Q14. You give hugs to each child when they’re sad.’ This act can be described as one of

(a) Empathy

(b) Encouragement

(c) Recrimination

(d) Reassurance

Answer: (d)

Explanation: By hugging, the caregiver gives reassurance to the child. Reassurance is comforting someone so that he/she feels less worried.

Q15. ‘Letting no child go away mad‘ – the meaning of this line is

(a) No child is allowed to be angry for long

(b) No child is permitted to go away from school without permission

(c) No child is allowed to become mad

(d) No caregiver is permitted to be made with a child

Answer: (a)

Explanation: Here, being ‘mad’ refers to being angry. The caregivers develop a bond of friendship with children and so children stay happy with them.

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q16. Acquisition of vocabulary is

(a) Cramming more words

(b) Learning big words

(c) Learning words in totality and using them effectively

(d) Learning word families

Answer: (c)

Explanation: Acquisition of vocabulary is learning words and their appropriate usage. A person’s vocabulary may be active or passive.

Q17. A teacher can develop learners’ listening skills in English by

(a) Speaking to them continuously both within the classroom and outside

(b) Focusing only on listening skills without associating them with other language skills

(c) Making learners listen to everything they hear passively

(d) Creating opportunities for learners to listen to a variety of sources and people and engage in listening activities

Answer: (d)

Explanation: The listening competence of a student is related to his/her attentive hearing and comprehension of what is heard. It can be developed by creating opportunities for students to engage in listening activities.

Q18. How many domains are there in Bloom’s taxonomy?

(a) Four

(b) Two

(c) Three

(d) Five

Answer: (c)

Explanation: There are three domains in Bloom’s Taxonomy. These are: cognitive, affective and psychomotor.

Q19. To identify and measure the learner’s potential for his/her specific abilities and skills such as music, science, medicine, etc., schools

(a) Conduct proficiency tests

(b) Conduct aptitude tests

(c) Keep a record of various activities the learner was involved in

(d) Seek the opinion of various teachers teaching the learner

Answer: (b)

Explanation: Aptitude tests are designed to ascertain a person’s ability in a particular skill or field of knowledge.

Q20. The constructivist approach to language learning promotes____.

(a) A child-centred approach

(b) Classroom noise

(c) A teacher-centred approach

(d) Culture of silence

Answer: (a)

Explanation: In the constructivist approach, a learner constructs his own experiences to understand and learn things. It is a learner-centred approach, where the teacher has very little role to play.

Q21. Continuous and Comprehensive Evaluation refers to an assessment of

(a) Academic subjects

(b) Both scholastic and co-scholastic areas

(c) Summative assessment tests

(d) co-curricular activities

Answer: (b)

Explanation: Continuous and Comprehensive Evaluation (CCE) promotes the assessment of both scholastic and Co-scholastic areas throughout the year.

Q22. The communication technology that enables sharing of educational resources within an institution

(a) Internet

(b) Intranet

(c) Telephone

(d) audio-video cassette

Answer: (b)

Explanation: The communication technology talked about in the question is an intranet. It is a network designed for a specific group.

Q23. The ___________skill should be developed before speaking skill. .

(a) Listening

(b) Thinking

(c) Reading

(d) Writing

Answer: (a)

Explanation: The proper order of learning a language is listening, speaking, reading and finally, writing. So listening is the first skill to be acquired in the language learning process.

Q24. In order to improve the learner’s pronunciation, the teacher first needs to______

(a) Use recorded model of sounds

(b) Do pronunciation drills

(c) Show the documentary/films of the target language

(d) Ask the learner to read more

Answer: (a)

Explanation: Audio-visual aids for teaching pronunciation are very effective. Using recorded models of sound helps a student know and understand the pronunciation of different words. Only after this, should the teacher make the learner pronounce the word himself/herself.

Q25. The poverty of stimulus with respect to language acquisition among young children implies that they would

(a) Express themselves ungrammatically

(b) Read later

(c) Not recognise human language

(d) Need more stimulus at home for learning the language

Answer: (d)

Explanation: The phrase “poverty of stimulus was coined by Noam Chomsky. According to this assertion, children do not get sufficient stimulus to learn a language.

Q26. ‘Curriculum should enable the learners to think critically.’ This involves

(a) Ability to learn information

(b) Ability to find fault

(c) Ability to carefully analyse and evaluate information

(d) Ability to think freely

Answer: (c)

Explanation: Critical thinking involves careful evaluation and judgment based on reflective analysis.

Q27. The informal teaching method aims to

(a) Teach incidentally by relating to textbooks, compositions and translations

(b) Explain rules with examples and practice

(c) Teach with rules and provide examples at the end of the topic

(d) Teach grammar as per its usage

Answer: (d)

Explanation: The Informal teaching method aims to teach grammar as per its usage.

Q28. In large language classes, group work can be accomplished by

(a) Asking 4-5 students to sit together on a narrow bench despite lack of space

(b) Asking students to turn around for group work

(c) Asking all students to stand in a circle

(d) Asking half the class to go out to the playground

Answer: (b)

Explanation: Asking students to turn around for group activities is an effective way to manage a large language class. In this way, groups can easily be made of 4 to 6 students.

Q29. To assess listening skills, the teacher has to frame an activity. What can the assessment be based on?

(a) Students’ interpretation of a visual

(b) Watching a short film and reviewing

(c) Completing a tabulation based on an audio recording

(d) Reading a text aloud

Answer: (c)

Explanation: Listening tasks are based on audio recordings. They test a learner’s attentiveness and other listening skills.

Q30. The word ‘alpha‘ is phonetically transcribed as

(a) /elfe/

(b)/elfa/

(c) /alfe/

(d) /alfa

Answer: (a)

Explanation: Phonetic transcription is the visual representation of speech sounds. Each speech sound is represented with a separate symbol. The phonetic transcription of ‘alpha’ is/elfe/.

 

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!