Quiz-9: English and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
English and Pedagogy MCQ Questions with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Directions (Q. 1-9): Read the passage given below and answer the questions by selecting the most appropriate option.

Archaeology is the scientific study of the human past. It is the means whereby we are able to extend our knowledge of human history beyond the limits of written records. In India, written history goes back many millennia; and throughout the world, inscriptions on stone and clay tablets are only a few millennia old. Such records encompass only a small fraction of the human story. Archaeology gives us access to the entire spectrum of human experience, spanning several million years in Africa. This enormous time-depth offers the potential to study long-term cultural processes and the opportunity to learn the lessons of countless cultures. Recovering this knowledge may prove vital to our own survival. Even if the lessons learned do not turn out to have such an immediate and practical value, filling in the blank pages of India’s and the world’s history is an intrinsically worthwhile endeavour. Moreover, historical archaeology can supplement or clarify the knowledge gleaned from more traditional histories. Finally, by increasing our understanding and appreciation of the achievements of ancient cultures, archaeology can provide a significant boost to heritage tourism.

Although I argue that archaeology could save the world or at least our civilizations precarious hold on it, I freely confess that I did not become an archaeologist to save the world, nor to make money. In fact, I chose to become an archaeologist because I was fascinated by the wonders of the past and the prospect of making new discoveries that would shed light on how we came to be what we are seemed to me to be a noble thing, to which I could dedicate my life’s work.

Q1. The primary purpose of the passage is to

(a) Present new excavations

(b) List archaeological sites

(c) Present the state of archaeology

(d) Present archaeology as a career option

Answer: (d)

Explanation: Throughout the passage, the writer advocates the importance of archaeology.

Q2. According to information in the text, “spectrum of human experience” refers to

(a) Lost communities

(b) Evidence of human settlement

(c) Historical events

(d) Geographical feature

Answer: (c)

Explanation: The writer tells us how archaeology gives us a wider view. In this respect, ‘the spectrum of human experience’ refers to the range of historical events.

Q3. Pick out the correct statement based on your understanding

(a) Society should learn from its past.

(b) Archaeology has no value at all.

(c) All locations are found in remote areas.

(d) The job of an archaeologist is an uninteresting job for anyone.

Answer: (a)

Explanation: The writer advocates that society should learn from its past, and archaeology provides an ‘opportunity to learn the lessons of countless cultures’.

Q4. According to the text, which of the following statements is true?

(a) offers insight to prevent the destruction of human heritage

(b) is a subject which is easy to study

(c) is very difficult to practise, professionally

(d) gives few clues about cultural development

Answer: (a)

Explanation: Archaeology offers insight to prevent the destruction of human heritage. According to the text, archaeology can provide a significant boost to heritage tourism.

Q5. Based on the information, it can be assumed that

(a) Only the rich can afford to travel to archaeological sites

(b) Archaeology contributes to a better understanding of the society

(c) Universities do not support the Archaeology Department

(d) Archaeology is a profitable business for archaeologists

Answer: (b)

Explanation: Archaeology helps in understanding society in a better way. It increases our “understanding and appreciation of the achievements of ancient cultures and makes us learn lessons of countless cultures.

Q6. It can be inferred that archaeology offers

(a) An alternative profession

(b) Greater career prospects

(c) No evidence about human evolution

(d) Deeper historical insights

Answer: (d)

Explanation: Archaeology is the study of the human past. It helps us know more about past cultures and offers deeper historical insights.

Q7. In the essay, the writer

(a) Refutes historical evidence, as they often contradict finds

(b) Chose his profession to understand human behaviour

(c) Claims archaeology is a very accurate science

(d) Discourages potential archaeologists from going too far

Answer: (b)

Explanation: The writer says that he chose archaeology as his profession to understand human behaviour. He says that he wanted to make discoveries that could elucidate on ‘how we came to be what we are’.

Q8. The word/phrase “the blank pages of India’s and the world’s history” means

(a) Oral traditions

(b) Non-literary works

(c) Unrecorded facts

(d) Empty pages

Answer: (c)

Explanation: By saying that archaeology fills ‘the blank pages of India’s and the world’s history, the writer means that it helps to discover the past or the unrecorded facts of the past.

Q9. Archaeology is “an intrinsically worthwhile endeavour.” Here intrinsically means

(a) Specially

(b) Uniquely

(c) Basically

(d) Usually

Answer: (c)

Explanation: ‘Intrinsically’ is synonymous with as such’ or ‘basically’.

Directions (Q. 10-15): Read the poem given below and answer the questions by selecting the most appropriate option.

On A Tired Housewife

Here lies a poor woman who was always tired,

She lived in a house where help wasn’t hired:

Her last words on earth were: ‘Dear friends, I am going

To where there’s no cooking, or washing, or sewing,

For everything, there is exact to my wishes,

For where they don’t eat there’s no washing of dishes.

I’ll be where loud anthems will always be ringing.

But having no voice I’ll be quit of the singing.

Don’t mourn for me now, don’t mourn for me never.

I am going to do nothing forever and ever.’

…. Anonymous

Q10. The woman described in the poem

(a) was very busy doing chores

(b) Was no more

(c) Lived in her own house

(d) Worked in the house of a rich man

Answer: (b)

Explanation: Lines 1-3 suggest that the woman was no more.

Q11. The woman was always tired because

(a) She was physically very weak

(b) She was suffering from a serious ailment

(c) She did all the household work without any help

(d) She had hardly anything to eat

Answer: (c)

Explanation: The woman “lived in a house where help wasn’t hired”. Thus, she did all the household work herself and so was tired.

Q12. The woman wanted to go to a place where

(a) People didn’t sing or dance

(b) People didn’t cook, wash or sew

(c) People would take good care of her

(d) People would sincerely mourn for her

Answer: (b)

Explanation: As the woman was tired of doing household chores all her life, she now wants to be free of these chores.

Q13. The woman’s account in the poem shows

(a) How overworked a housewife is

(b) That there is no work in heaven

(c) How a woman can escape from work

(d) How we should help each other

Answer: (a)

Explanation: The woman’s account in the poem shows that a housewife is overburdened with work.

Q14. “For everything, there is exact to my wishes,’ in this line, the word ‘exact’ can be interpreted to mean

(a) Contrary

(b) Contributing

(c) According

(d) Loading

Answer: (c)

Explanation: In the given context, the word ‘exact can be interpreted to mean ‘according to her wishes.

Q15. The rhyme pattern in the poem is

(a) ab, ab, ab, ab, ab

(b) aa, ab, cd, cd, ee

(c) aa, bb, cc, dd, ee

(d) aa, ab, be, cd, de

Answer: (c)

Explanation: The rhyme scheme of the poem is aa bb cc dd ee.

Directions (Q. 16-30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q16. A short text is read aloud and then students visualize what the passage describes. Then, they tell the teacher about their visualization or draw a picture.

The activity assesses students’

(a) Speaking with clarity

(b) Listening comprehension

(c) Ability to draw well

(d) Accuracy in interpretation

Answer: (b)

Explanation: In the given situation, listening competence is assessed. The listening competence of a student is related to his/her attentive hearing and comprehension of what is heard.

Q17. Teaching grammar is useful to improve

(a) Fluency

(b) Literacy

(c) Numeracy

(d) Accuracy

Answer: (d)

Explanation: Grammar helps one to form correct sentence structure and use language appropriately and accurately.

Q18. While reading for comprehension, we understand that the following pairs are examples of homographs:

(a) Lead [metal] / lead (give direction)

(b) Led [gave direction] / lead [metal]

(c) Mail [post] / male [gender]

(d) Warm / tepid [being neither too hot nor too cold]

Answer: (a)

Explanation: Homographs are words with the same spelling but different meanings.

Q19. The full name of Bloom is

(a) Benjamin Samuel Bloom

(b) Benjamin Smith Bloom

(c) Bill Smith Bloom

(d) Bill Samuel Bloom

Answer: (a)

Explanation: The full name of Bloom is Benjamin Samuel Bloom. He was an American educational psychologist who contributed to the classification of educational objectives.

Q20. Fluency in English can be developed through

(a) Creating opportunities to use the target language for communication

(b) The teacher talking for most of the time

(c) The teacher being alert to spot students’ errors and correct them

(d) Allowing students who are not confident to have the freedom to be quiet

Answer: (a)

Explanation: Fluency of a language will develop if a learner practises it more. So, the teacher should give ample opportunities to the learner to communicate in the language.

Q21. A schema refers to the

(a) Weekly lesson plans

(b) Rules of grammar use

(c) Knowledge that is organized and stored in the reader’s mind.

(d) Class timetable

Answer: (c)

Explanation: A schema is a mental model of aspects of the world or of the self that is structured to facilitate the processes of cognition and perception. The schema influences the absorption of new information. In simple words, it is the knowledge that is organised and stored in the reader’s mind.

Q22. An effective lesson for teaching a language begins with

(a) Listing the learning objectives of the lesson

(b) Presenting the content of the lesson

(c) Recapitulation and motivation through a fun activity

(d) Writing on the blackboard

Answer: (c)

Explanation: Recapitulation is an important learning tool, which helps the learner connect the previously learnt things with the new information. When it is done in a fun way, employing various activities, it motivates the learner to look forward to what is in store to learn and learning becomes effective.

Q23. The ______ favours the exposure of students to a structure in different contexts that could allow them to apply the rules by themselves.

(a) Direct method

(b) Inductive method

(c) Deductive method

(d) Communicative approach

Answer: (b)

Explanation: There are two major types of teaching methods, i.e. inductive and deductive. In the inductive method, the teacher provides examples before rules, while in the deductive method, the teacher provides rules before examples. So, the inductive method favours the case given in the question.

Q24. Student-generated corrections are important in language learning because

(a) Students revise and edit the errors in their own writing or speech

(b) They indicate active engagement in the learning process

(c) More time can be given to grammar drills before production

(d) Teachers can conduct more remedial classes

Answer: (b)

Explanation: Student-generated corrections actively involve students in language learning. This is because it leads them to realise their own mistakes and learn better.

Q25. Standardized assessment means assessment.

(a) Formative

(b) Summative

(c) Frequent

(d) Alternative

Answer: (b)

Explanation: Standardised assessment refers to summative assessment, where the focus of the evaluation is on the outcome of the teaching-learning process. These are tests conducted at the end of a defined programme.

Q26. They said, “Evaluation is an assignment of symbols to a phenomenon in order to characterize the worth or value of a phenomenon usually with reference to some social, cultural or scientific standard.”

(a) Campbel

(b) B.S. Bloom

(c) Broadfield and Morelock

(d) Freud

Answer: (b)

Explanation: The quote highlights the importance of evaluation. The concept of the evaluation was introduced in the field of education by B.S. Bloom in 1956.

Q27. Read the following examples of dangling modifiers used in sentences by some students. Indicate how you will assess them. [Max. 1 mark]

Student 1: Having arrived late for practise, a written excuse was needed.

Student 2: Without knowing his name, it was difficult to introduce him.

Student 3: The experiment was a failure not having studied the lab manual carefully.

(a) Student 1: 1

Student 2:1

Student 3: 0

(b) Student 1: 1

Student 2: 0

Student 3: 0

(c) Student 1: 0

Student 2: 1

Student 3: 0

(d) Student 1: 0

Student 2: 1

Student 3: 1

Answer: (a)

Explanation: A dangling modifier is a word or phrase that does not clearly modify the part of the sentence it had intended to. In the sentence given by the third student, it is not clear who had not ‘studied the lab manual carefully. It seems it is the ‘experiment’ that had not studied the lab manual.

Q28. Teachers should not give corporal punishment to learners because

(a) It is risky

(b) It creates stress and fear in learners

(c) It is only an emotional release for teachers

(d) It makes parents very angry

Answer: (b)

Explanation: Corporal punishment gives only physical pain to the student. They may discipline the student but out of sheer fear. It also creates a stressful environment, where the child tries to learn only to avoid corporal punishment. The motive of learning is lost in such situations.

Q29. Which of the following cannot be classified under the types of grammar?

(a) Descriptive

(b) Informal

(c) Scholarly

(d) Transformational generative

Answer: (b)

Explanation: Descriptive, scholarly and transformational generative are the types of grammar.

Q30. Learners who develop an increased awareness of their own style of learning and teacher’s awareness of students’ individual styles enhance ____ learning.

(a) Group

(b) Biased

(c) Cooperative

(d) Individualistic

Answer: (c)

Explanation: Cooperative learning is when students work in teams or groups rather than individually. Each student in the group is responsible or accountable for his/her contribution to the group. In this type of learning, not only does the teacher understand the individual style of learning of a learner, but students also become aware of their own style of learning.

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!