Quiz-2: English and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
English and Pedagogy MCQ Questions with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4

Directions (Q. Nos. 3139): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option

Delays of several months in National Rural Employment Guarantee Scheme (NREGS) wage payments and worksites where labourers have lost all hope of being paid at all have become the norm in many

States. How are workers who exist on the margins of subsistence supposed to feed their families? Under the scheme, workers must be paid within 15 days, failing which they are entitled to compensation under the Payment of Wages Act-up to Rs. 3,000/- per aggrieved worker. In reality, compensation is received in only a few isolated instances.

It is often argued by officials that the main reason for the delay is the inability of banks and post offices to handle mass payments of NREGS wages. Though there is a grain of truth in this, as a diagnosis it is misleading. The ‘jam’ in the banking system has been the result of the hasty switch to bank payments imposed by the Central Government against the recommendation of the Central Employment Guarantee Council which advocated a gradual transition starting with villages relatively close to the nearest bank.

However, delays are not confined solely to the banking system. Operational hurdles include implementing agencies taking more than fifteen days to issue payment orders, viewing of work measurement as a cumbersome process resulting in procrastination by the engineering staff and non-maintenance of muster rolls, job cards, etc. But behind these delays lies a deeper and deliberate ‘backlash’ against the NREGS. With bank payments making it much harder to embezzle NREGS funds, the programme is seen as a headache by many government functionaries-the workload has remained without the ‘inducements’. Slowing down wage payments is a convenient way of sabotaging the scheme because workers will desert NREGS worksites.

The common-sense solution advocated by the government is to adopt the business correspondent model wherein bank agents will go to villages to make cash payments and duly record them on handled electronic devices. This solution is based on the wrong diagnosis that distance separating villages from banks is the main issue. In order to accelerate payments, clear timelines for every step of the payment process should be incorporated into the system as Programmed  Officers often have no data on delays and cannot exert due to pressure to remedy the situation. Workers are both clueless and powerless with no provision for them to air their grievances and seek redress. In drought-affected areas the system of piece-rate work can be dispensed with, where work measurement is not completed within a week and wages may be paid on the basis of attendance. Buffer funds can be provided to gram panchayats and post offices to avoid bottlenecks in the flow of funds. Partial advances could also be considered provided wage payments are meticulously tracked. But failure to recognize Problems and unwillingness to remedy them will remain major threats to the NREGS.

Q31. What has the outcome of disbursing NREGS wages through banks been?

(a) Theft of funds by administration officials responsible for the Scheme has reduced

(b) Increased workload for local government officials

(c)Protests by workers who have to travel long distances to the nearest bank to claim their wages

(d) Time-consuming formalities have to be completed by workers

Answer: (d) Time-consuming formalities have to be completed by workers

Q32. To which of the following has the author attributed the delay in wage payments?

(a) Embezzlement of funds by corrupt bank staff

(b) Lack of monitoring by the Central Employment Guarantee Council

(c) An attempt to derail the NREGS by vested interests

(d) Overworked bank staff deliberately delay payments to protest against extra work

Answer: (b) Lack of monitoring by the Central Employment Guarantee Council

Q33. What impact has late wage payments had on NREGS workers?

(a) They cannot obtain employment till their dues are cleared

(b) They have benefited from the compensation awarded to them

(c) They have been unable to provide for their families

(d) They have been ostracised by their families who depend on them for sustenance

Answer: (c) They have been unable to provide for their families

Q34. Which of the following is not true in the context of the passage?

I. Workers are reluctant to open bank accounts as branches are not conveniently located.

II. Local officials often delay wage payments in drought-prone areas to benefit workers.

III. The Government has not implemented every recommendation of the Central Employment Guarantee Council

(a) Only II

(b) Only I and II

(c) Only II and III

(d) All I, II and III

Answer: (d) All I, II and III

Q35. According to the passage, which o the following has/have been the consequence(s) of delayed wage payments?

I. Compensation to victimized workers has amounted to crores

II. Banks will no longer be entrusted with remitting wages.

III. Regulations to ensure punctual wage payments have come into force.

(a) None

(b) Only I

(c) Only I and III

(d) Only l and II

Answer: (c) Only I and III

Q36. Which of the following can be said about the National Rural Employment Guarantee Scheme?

I. Skilled engineers are not compensated under this scheme.

II. The scheme should be implemented only in famine prone areas.

III. Employers have not complied with all the requirements of the scheme.

(a) Only I

(b) Only III

(c) Only II and III

(d) Only l and II

Answer: (b) Only III

Q37. What is the author’s view about the government’s solution to the problem of delayed wage payments?

(a) He agrees with it as workers will not have to bear the expense of travelling long distances to claim their wages

(b) He is not in favour of it as funds can be misappropriated by agents

(c) He welcomes it as the time-consuming work measurement process will be done away with

(d) He feels it will ensure flawless implementation of the scheme

Answer: (d) He feels it will ensure flawless implementation of the scheme

Direction (Q. No. 83): Choose the word, which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

Q38. Isolated

(a) Lonely

(b) Separated

(c) Detached

(d) Rare

Answer: (d) Rare

Direction (Q. No. 84): Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

Q39. Convenient

(a) Troublesome

(b) Annoying

(c) Appropriate

(d)Easy

Answer: (b) Annoying

Q40. The ‘acquired system‘ or ‘acquisition‘ of a language s

(a) formal skills development

(b) subconscious process of learning

(c)  Input-output process

(d) self-monitoring of learning

Answer: (b) subconscious process of learning

Q41. Language teachers have to do a ‘needs analysis’ of their students to

(a) measure their learning ability

(b) find out students interest in the choice of language

(c) compare the achievement levels among the students

(d) evaluate their existing competence

Answer: (d) evaluate their existing competence

Q42. Giving effective feedback to the learners’ means

(a) diagnosing problems and guiding the learners on how to improve

(b) correcting their mistakes in the class

(c) giving appropriate time and space for corrections

(d) focus on positive aspects as well as areas of development

Answer :(d) focus on positive aspects as well as areas of development

Q43. Which language skill forms the backbone of learning the language?

(a) Listening skill

(b) Speaking skill

(c) Reading skill

(d) Writing skill

Answer: (a) Listening skill

Q44. Teaching of translation can be used as

(a) a method

(b) a skill

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer: (c) Both (a) and (b)

Q45. How is grammar taught in Translation cum grammar method?

(a) Inductive method

(b) Deductive method

(c) Substitution method

(d) All of these

Answer: (b) Deductive method

Q46. Vocabulary can be taught by using the State following technique

(al usage

(b) Direct

(c) Synonym

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Q47. Which one of the following should a teacher not use while initiating the process writing approach?

(a) Drafting and revising

(b) Dictating notes

(c) Proofreading before final draft

(d) Brainstorming

Answer: (b) Dictating notes

Q48. Which aspect of human behaviour can be measured by evaluation?

(a) Cognitive

(b) Affective

(c) Psychomotor

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Q49. Which is the most basic teaching aid, in terms of technology?

(a) Kinescope

(b) Textbook

(c) Blackboard

(d) Slide projector

Answer: (c) Blackboard

Q50. Which of the following cases can be suspected to be of mental retardation?

(a) A child who started walking quite late

(b) A child who had first tooth quite late

(c) A child who started to speak quite  late

(d) A child who has history of late developmental landmarks

Answer: (d) A child who has history of late developmental landmarks

Q51. Summative assessment is

(a) assessment in learning

(b) assessment of learning

(c) assessment as learning

(d) assessment for learning

Answer: (b) assessment of learning

Q52. The composition develops the power of expression and communication through

(a) Reading

(b) Writing

(c) Understand

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Q53. Which fraction of time is taken by the language teacher in the class?

(a) 1/3rd

(b) 2/3rd

(c) 1/4th

(d) 3/4th

Answer: (b) 2/3rd

Q54. How does computer technology support language learning in Classes V and VI, to enhance accuracy in student’s writing?

(a) Rapid drill work

(b) Detailed error feedback

(c) Spelling and grammar checking

(d) Formatting and fort designs

Answer: (c) Spelling and grammar checking

Directions (Q. Nos. 55-60): Read the poem given below and answer the questions that follow by choosing the most appropriate option.

Boats sail in the rivers,

And ships sail in the seas;

But clouds that sail across the sky

Are prettier tar than these,

There are bridges on the rivers,

As pretty as you please;

But the bow what bridges heaven,

And overtops the trees,

And builds a road from earth to the sky is prettier far than these

Q55. Ships sail

(a) in the rivers

(b) across the sky

(c) in the seas

(d) under the bridges

Answer: (c) in the seas

Q56. Which the prettiest?

(a)Boats

(b) Ships

(c)Rivers

(d) Clouds

Answer: (d) Clouds

Q57. Which degree of comparison has been used in the poem?

(a) Superlative only

(b) Comparative and Positive

(C) Positive and Superlative

(d) None of the above

Answer: (b) Comparative and Positive

Q58. Which one is not colour of the rainbow?

(a) White

(b) Red

(c) Yellow

(d) Indigo

Answer: (a) White

Q59. A rainbow looks like a

(a) boundary

(b) Miracle

(c) Bridge

(d) Heaven

Answer: (c) Bridge

Q60. These in the fourth line does not include

(a) Boats

(b) Rainbow

(c) Ships

(d) Both (a) and (c)

Answer: (b) rainbow

Pages ( 2 of 4 ): « Previous1 2 34Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!