Quiz-2: English and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
English and Pedagogy MCQ Questions with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4

Directions (Q. Nos. 61-69): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Edmund Burke called the press the Fourth Estate of the realm. I think he did not use this title for the Press thoughtlessly as a social ruling group or class. The three Estates or Realms (in England) Lords Spiritual (i.e., the Bishops in the House of Lords), the ‘temporal, ü. e., other Lords) and Commons, i.e., the common people. The Press has been rightly called the Fourth Estate as it also constitutes a ruling group or class like the Lords and Commons. It cannot be denied in a free country that the Press exercises a good deal of influence in shaping public opinion and pointing out the weaknesses or defects of society or  Government, and “in general bringing to light all those good or bad things ld have otherwise remained unnoticed. The power is not limited or put under any check. The Press, instead of, being controlled by anyone controls the life and thought of a nation. Hence, the Press constitutes an Estate by itself.

Obviously, thus the power that the Press in a country wields depends upon the number of newspaper readers. The opinions and comments of newspapers can influence. The life of a nation only when they are read, by people. Reading, in turn, requires that the general mass of people should be educated. Thus, the spread of education determines the extent of the newspapers. Where readers are few newspapers must necessarily be few. Their influence, in that case, can extend only to a small minority of the population. In a country like India, the percentage of literacy is very low and the standard of journalism is not very high. So, Press has to play the role of a teacher here.

Q61. How much power does a Free Press possess?

(a) Only that much power, which is allowed by the Government of the country

(b) Unlimited power without any check

(c) Unlimited power subject to the maintenance of law and order and public morality

(d) No power at all

Answer: (c) Unlimited power subject to the maintenance of law and order and public morality

Q62. The state of journalism in India

(a) is up to the mark

(b) is rather low

(c) is in its infancy

(d) is not very high

Answer: (d) is not very high

Q63. The Free Press does not perform the function of

(a) Shaping public opinion

(b) Supporting at all times the official policy

(c) Criticizing Government

(d) Exposing social abuses

Answer: (b) supporting at all times the official policy

Q64. The secret of the press is

(a) The money which the newspaper owners can wield

(b) The number of newspaper readers

(c) The extent to which it supports official policy

(d) The patronage enjoyed by it of the Government

Answer: (b) the number of newspaper readers

Q65. Edmunde Burke called the Press

(a) Instrument of Public Opinion

(b) Distributor of news

(c) The Fourth Estate

(d) Lord Temporal

Answer: (c) The Fourth Estate

Q66. The Press exercises power by

(a) Enlisting the support of the people

(b) Keeping watch over the acts of the Government

(c) Controlling life and thought of a nation

(d) Because it is a great moneyed concern

Answer: (c) controlling life and thought of a nation

Q67. The term Fourth Estate stands for

(a) An area of land

(b) Landed property

(c) Social ruling group or class

(d) Instrument of power

Answer: (c) Social ruling group or class

Q68. The number of newspaper readers is determined by

(a) The low price of newspapers

(b) The patronage extended to it by the moneyed people

(c) Education of the general mass of people

(d) The availability of newsprint

Answer: (c) Education of the general mass of people

Q69. Out of the following the one which is not included in the Three Estates is

(a) Lords Spiritual

(b) Justices of Peace

(c) Lord Temporal

(d) Commons

Answer: (b) Justices of Peace

Q70. The study of a language has aspects

(a) The semantic aspect

(b) The phonetic aspect

(c) The graphic aspect

(d) All of the above

Answer: (d) all of the above

Q71. What is the main focus of learning a second language?

(a) Syntax

(b) Grammar

(c) Both (a) and (b)

(d) Communication

Answer: (c) Both (a) and (b)

Q72. This method of education can be applied to teaching spelling

(a) Play-way method

(b) Old drill method

(c) New drill method

(d) Dictionary method

Answer: (a) Play-way method

Q73. AV materials supplement experiences.

(a) Contrived

(b) Spatial

(c) Student

(d) Direct

Answer: (d) direct

Q74. A bilingual method is less …… than a direct method.

(a) Direct

(b) Costly

(c) Practical

(d) Hopeful

Answer: (b) costly

Q75. Method is a body of …… that a teacher adopts in the classroom teaching learning situation.

(a) Principles

(b) Norms

(c) Techniques

(d) Pointers

Answer: (c) techniques

Q76. Dr West’s method is also known as the method.

(a) Play

(b) Practical

(c) Reading

(d) Inductive

Answer: (c) reading

Q77. The focus is on using the language rather than analysis of the language and grammar is taught implicitly rather than explicitly.

(a) Direct approach

(b) Communicative approach

(c) Grammar-translation method

(d) Structural method

Answer: (b) communicative approach

Q78. Teachers may respond to young writers according to their individual’s needs. How?

(a) Give them detailed feedback on grammatical errors only

(b) Praise what they do well, making specific comments about the work

(C) Encourage them by overlooking certain errors

(d) Reward students who write well before the whole class

Answer: (b) Praise what they do well, making specific comments about the work

Q79. The students are asked to answer inferential questions about information which was implied by the text. Here, the students can be evaluated.

(a) Speaking skill

(b) Listening and writing skills

(c) Reading and listening skills

(d) Reading skill

Answer: (d) reading skill

Q80. Which attribute of the conventional schooling system produces slow Learners?

(a) Heterogeneous composition of the class

(b) Overcrowding in class

(c) Inadequate attention of teachers because of large class Size

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q81. Which of the following is an ideal method of remedial teaching?

(a) Giving extra classes to the student

(b) Teaching basics to the student

(c) Providing guide books to the student

(d) Advising the student to take tuition

Answer: (b) Teaching basics to the student

Q82. A speaking activity can be made more purposeful by

(a) Motivating students to complete a task at the end

(b) Providing a specific list of vocabulary to use

(c) Insisting on correct structure and pronunciation

(d) Interrupting the activity with some writing/reading

Answer: (a) motivating students to complete a task at the end

Q83. In the communicative classroom, learners acquire the grammar of second language to

(a) Understand second language better, while reading/listening to it

(b) Understand how to make meaning and become more proficient in speaking and writing

(c) Enhance their formal communication skills

(d) Write confidently

Answer: (b) understand how to make meaning and become more proficient in speaking and writing

Q84. Structure in the second language are better assimilated in a pedagogical practice

(a) Through repetition and practice of commonly used syntax

(b) Through the application of learnt structures in discrete language items

(c) Through meaningful interaction with interesting content

(d) Insisting on the accuracy, explicit instruction in rules

Answer: (c) through meaningful interaction with interesting content

Directions (Q. Nos. 85-90): Read the poem given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Behold! A giant am I!

Aloft here in my tower,

With my granite jaws, I devour

The maize, and the wheat, and the rye,

And grind them into flour.

I look down over the farms;

In the fields of grain, I see

The harvest that is to be.

And I fling to the air my arms,

For I know it is all for me!

I hear the sound of Fails,

Far off, from the threshing-floors

In barns, with their open doors,

And the wind, the wind in my sails,

Louder and louder roars

I stand here in my place,

With my foot on the rock below

And whichever way it may blow

I meet it face to face,

As brave man feet’s his fue.

And while we wrestle and strive,

My master, the miller, stands

And feeds me with his hands;

For he knows who makes him thrive,

Who makes him lord of lands

On Sundays I take my rest;

Church-going bells begins

Their low-melodious din;

I cross my arms on my breast,

And all is peace within.

 

Q85. Identify the figure of speech in “Behold! A giant am I.” Explain the figure of speech

(a) Simile; windmill is compared to a giant

(b) Metaphor; windmill’s comparison with a giant is implied

(c) Alliteration; all hard sounds are repeated

(d) All of the above

Answer: (a) simile; windmill is compared to a giant

Q86. Why does the windmill fling to the air his arms?

(a) To show happiness at the thought of all the grains coming to him after harvest

(b) To show helplessness

(c) To show anger and fear

(d) To catch the harvested grains

Answer: (a) to show happiness at the thought of all the grains coming to him after harvest

Q87. The word ‘alofť in the poem means

(a) Apart

(b) High up

(c) In this direction

(d) Different

Answer: (c) in this direction

Q88. The windmill faces the fierce wind to

(a) Defeat the wind, his foe

(6) Grind the grains for the miller

(c) Protect the grains in the fields

(d) Strive for peace within

Answer: (a) defeat the wind, his foe

Q89. “I cross my arms on my breast”. This means

(a) The windmill respects the church going people

(b) The windmill enjoys the low, melodious dins of the church bells

(c) The windmill does, not work on Sundays and there is no grinding

(d) The windmill is looking at the word like a lord

Answer: (c) The windmill does, not work on Sundays and there is no grinding

Q90. Name the poet of given poem

(a) Night L’ Envoi

(b) John Keat

(c) William Shakespeare

(d) None of the above

Answer: (a) Night L’ Envoi

Pages ( 3 of 4 ): « Previous12 3 4Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!