Quiz-2: English and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
English and Pedagogy MCQ Questions with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4

Directions (Q. Nos. 91-100): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option

During the reign of King Veer, there lived a wise magistrate. Haripant’s verdicts were always just and people from all over the vast kingdom came to him in order to settle their disputes. In the city where Haripant lived, there was a greedy ghee merchant named Niranjan. He always kept twenty barrels of ghee. Of these, fifteen would contain good quality ghee and the remaining would be adulterated. He would mix the two and sell them. This went on for a long time, till finally the people fed up with being cheated, complained to Haripant.

Haripant had the ghee examined and found it to be adulterated. He gave Niranjana the choice of punishment-drink the five barrels of adulterated ghee from his shop, or receive a hundred lashings, or pay a thousand gold coins to the treasury. Niranjan thought for a while. Losing a thousand gold coins was too much and a hundred lashings too painful. So, he decided to drink the five barrels of ghee. Though Niranjan sold adulterated goods in his shop, he made sure his own food was of the best quality. So, after drinking one barrel of ghee he began to feel sick. By the second barrel, he was vomiting. At this point, he decided to opt for the lashings instead. But he was pampered and his body was unused to any harsh treatment. After ten lashes, he started trembling and by twenty he was giddy, ‘Stop!’ he screamed. I will pay the thousand gold coin!’ And he handed them over.

So, he ended up suffering all three punishments, something he did not forget in a hurry and the people of the city got to use only the best quality ghee in their food from then on!

Q91. Which of the following is not true in the context of the passage?

I. Niranjan’s customers were so angry that they beat him mercilessly.

II. King Veer’s kingdom was large.

III. Niranjan had a very good memory.

(a) Only 1

(b) Only Il

(c) Both I and II

(d) All I, II and III

Answer: (d) All I, II and III

Q92. Why did Haripant allow Niranjan to choose his own punishment?

(a) He felt sorry for Niranjan

(b) Niranjan’s offence was minor

(c) He did not want Niranjan to appeal to the king for leniency

(d) He did not want to give the wrong punishment

Answer: (d) He did not want to give the wrong punishment

Q93. Why did Niranjan keep five barrels of adulterated ghee?

(a) To sell to customers who could not afford high-quality ghee

(b) To make a profit by cheating people

(c) Being a miser he kept the low-quality ghee for his family

(d) Demand for this ghee was low so he kept only a small quantity

Answer: (b) To make a profit by cheating people

Q94. Why did Niranjan suffer three punishments?

(a) He had cheated so many people that his punishment had to be severe

(b) Haripant had ordered this so that Niranjan would never repeat his offence

(c) Haripant wanted to make an example of him so that other merchants would not cheat their customers

(d) None of the above

Answer: (d) None of the above

Q95. How did Haripant arrive at the conclusion that Niranjan sold adulterated ghee?

(a) Niranjan was ill when he drank the ghee from his shop

(b) He had the ghee tested to see if it was adulterated

(c) He trusted the word of those who had complained to him

(d) He too was duped by Niranjan

Answer: (b) He had the ghee tested to see if it was adulterated

Q96. Why did the people decide to go to Haripant with their complaints?

(a) He was close to the King and would get justice for them

(b) They knew Niranjan was afraid of Haripant who punished people severely

(c) They were confident that he would listen to their complaint and give a fair judgement

(d) He was the only magistrate in the entire kingdom

Answer: (c) They were confident that he would listen to their complaint and give a fair judgement

Q97. What effect did Niranjan’s punishment have?

(a) All the merchants learnt their lesson and supplied only good quality ghee

(b) Niranjan lost all his customers and had to close down his shop

(c) People began to fear Haripant because of his severe punishments

(d) Niranjan improved the quality of the ghee that he sold

Answer: (d) Niranjan improved the quality of the ghee that he sold

Q98. What made Niranjan opt for paying the fine last of all?

(a) He would be deeply in debt if he paid it

(b) He knew Haripant would keep the money for himself

(c) No one was willing to lend him money

(d) He could not bear to part with such a huge sum

Answer: (d) He could not bear to part with such a huge sum

Q99. Which of the following can be said about Niranjan?

I. He took a lot of time to make any decision.

II. He only cheated those who would not dare complain against him.

III. He was allergic to ghee and fell sick whenever he consumed it.

(a) Only

(b) Both I and II

(c) I, II and III

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Q100. Why did Niranjan decide to drink adulterated ghee for his punishment?

(a) Since the barrels were from his shop he thought he could substitute the adulterated ghee with good ghee

(b) He wanted to prove that the quality of ghee he sold was good

(c) He was greedy and had a big appetite so he thought he would easily drink the ghee

(d) He considered it the easiest of the punishments as he did not realize what effect the ghee would have on him.

Answer: (d) He considered it the easiest of the punishments as he did not realize what effect the ghee would have on him.

Q101. Language acquisition

(a) Refers to the process of learning a native or second language because of the innate capacity of the human brain

(b) is a technique intended to simulate the environment in which children learn their native language

(c) Requires the memorization and use of necessary vocabulary

(d) Involves a systematic approach to the analysis and comprehension of grammar as well as to the memorization of vocabulary

Answer: (a) refers to the process of learning a native or second language because of the innate capacity of the human brain

Q102. Iconic mode of learning is based on a system of using

(a) Different types of graphs

(b) A variety of activities

(c) Symbols

(d) Images and diagrams

Answer: (d) images and diagrams

Q103. Which one of the following is not a language component?

(a) Vocabulary

(b) Structure

(c) Sound

(d) Script

Answer: (d) Script

Q104. When a child commits frequent mistakes in spelling, the teacher should better

(a) Use dictation as a teaching aid

(b) Ask the child to learn the spellings

(c) Initiate pronunciation drill in the classroom

(d) Promote reading habits

Answer: (a) use dictation as a teaching aid

Q105. Which approach/method to teaching English discourages the use of mother tongue?

(a) Communicative

(b) Structural

(c) Direct

(d) Situational

Answer: (c) Direct

Q106. Correct pronunciation of individual sounds is related to

(a) Accuracy

(b) Fluency

(c) Both (a) and (b)

(d) Neither accuracy nor fluency

Answer: (c) Both (a) and (b)

Q107. For teaching grammar, the best grammar that a teacher can use is

(a) Traditional grammar

(b) Modern grammar

(c)  Pedagogic grammar

(d) No grammar is needed

Answer: (c) Pedagogic grammar

Q108. What is the IQ level of gifted children?

(a) More than 100

(b) More than 110

(c) More than 120

(d) More than 150

Answer: (b) More than 110

Q109. Which of these is a kind of sensory deviance?

(a) Visual impairment

(b) Speech impairment

(c) Orthopedic impairment

(d) None of the above

Answer: (a) Visual impairment

Q110. According to NCF 2005 [3.1.3), “At the initial stages of language learning …… maybe one of the languages for learning activities that create the child’s awareness of the world.”

(a) Hindi

(b) English

(c) Vernacular language

(d) 2nd Language

Answer: (b) English

Q111. Criteria of assessment is a/an

(a) General impression of a student’s ability

(b) Assessment guideline

(c) Scoring key

(d) Question-wise distribution of marks

Answer: (a) general impression of a student’s ability

Q112. The students at the end of VIII classes should at least be able to do the following

(a) Frame simple and short sentences themselves

(b) Express themselves freely in speech and writing

(c) Acquire enough vocabulary

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q113. Which are important linguistic principles to develop language skills as

(a) Language is a system

(b) Language is learned

(c) Language is for communication

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q114. To develop language functions, the teaching of speaking skills for younger children would include

(a) Debates and declamations

(b) Short project presentations

(c) Greeting, informal requests, asking for personal information

(d) Telephonic chat

Answer: (c) greeting, informal requests, asking for personal information

Q115. Learners who develop an increased awareness of their own style of learning and teacher’s awareness of student’s individual style enhance …… learning.

(a) Cooperative

(b) Individualistic

(c) Group

(d) Biased

Answer: (a) cooperative

Directions (Q. Nos. 116-120): Read the poem given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

 Remnants Left Behind

A leaf detaching

Herself from a tree

Strong winds howling

Catching in a gale

Just won’t let her be

A ship sailing on an ocean

Being bashed by heavy winds

Forcing her to dry land

Seeking asylum once again.

Footprints in the sand

Leaving behind positive thoughts

Until the tide rushes in

And everything is lost.

Remnants of two lovers

Once, so young, and bold

Signatures etched on a heart

A love story never told.

Q116. In the phrase “…. seeking asylum”, ‘asylum’ here-means

(a) Port

(b) Shore

(c) Beach

(d) Cliff

Answer: (a) port

Q117. “… Footprints in the sand … symbolises

(a) False images

(b) Brief lives

(c) Short memories

(d) Patterns on the sand

Answer: (c) short memories

Q118. “… just won’t let her be …” uses …… as the poetic device.

(a) Smile

(b) Personification

(c) Fallacy

(d) Exaggeration

Answer: (b) Personification

Q119. The line “Remnants of two lovers …” suggests to the reader that the lovers

(a) Had died together at sea

(b) Have decided to spend their lives together

(c) Are no longer in love with each other

(d) Are now separated from each other

Answer: (c) are no longer in love with each other

Q120. The poet’s message here is about the power of

(a) Human love that is permanent

(b) Nature that can create or destroy

(c) The sea over human life

(d) Human beings over nature

Answer: (b) nature that can create or destroy

Pages ( 4 of 4 ): « Previous1 ... 3 4

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!