CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Reddit
Tumblr

CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Child DevelopmentMathematics and ScienceSocial studiesLanguage-I(Eng)Language-II(Hindi)

Q21. Which of the following is not a sign of reading difficulty among young learners?

Difficulty in

(a) letter and word recognition

(b) reading speed and fluency

(c) understanding words and ideas

(d) spelling consistency

 Answer: (d) spelling consistency

Explain: Spelling consistency is not a sign of reading difficulty. Apart from options a, b and c of the question, lack of general vocabulary is also marked as a sign of reading difficulty.

Q22. A teacher wants the gifted children of her class to achieve their potential. Which of the following should she not do to achieve her objective?

(a) Teach them to enjoy non-academic activities

(b) Teach them to manage stress

(c) Segregate them from their peers for special attention

(d) Challenge them to enhance their creativity

 Answer: (c) Segregate them from their peers for special attention

Explain: A teacher should not segregate the gifted children of her class from their peers for special attention if she wants them to achieve their potential. As children learn from peers, letting them being together will help other children to learn from gifted children, thereby utilizing their potential.

Q23. Which of the following is not a characteristic feature of intrinsically motivated children?

(a) They always succeed.

(b) They enjoy doing their work.

(c) They display a high level of energy while working.

(d) They like challenging tasks

 Answer: (a) They always succeed.

Explain: It is not necessary that intrinsically motivated children will always succeed. Given the universal tact that to err Is human, they may also fail sometimes in achieving their goals. So, it cannot be counted as a characteristic of such children.

Q24. Which of the following is not an appropriate tool for formative assessment?

(a) Assignment

(b) Oral questions

(c) Term test

(d) Quiz and games

 Answer: (c) Term test

Explain: A term test is generally held for summative evaluation at the end of a term in a school year.

Q25. Learners should not be encouraged to

(a) ask as many questions as possible both inside and outside the class

(b) actively interact with other learners in group work

(c) participate in as many co-curricular activities as possible

(d) memorize all the answers to questions that the teacher may ask

 Answer: (d) memorize all the answers to questions that the teacher may ask

Explain: Learners should not be encouraged to memorize all the answers to questions. Their focus should be on understanding and clarification of concepts.

Q26. Irfan breaks toys and dismantles them to explore their components. What would you do?

(a) Never let Irfan play with toys.

(b) Always keep a close watch.

(c) Encourage his inquisitive nature and channelize his energy

(d) Make him understand that toys should not be broken

 Answer: (c) Encourage his inquisitive nature and channelize his energy

Explain: Curiosity is the key to better learning. If a child is curious to learn new things, better opportunities must be provided to fulfill his/her curiosity. Teachers must encourage the inquisitive nature of children and channelize their energies.

Q27. The statement ‘Men are generally more intelligent than women

(a) Is true

(b) maybe true

(c) shows gender bias

(d) is true for different domains of intelligence

 Answer: (c) shows gender bias

Explain: “Men are generally more intelligent than women or Men are generally more capable or hard-working than women” are the types of statements that show the gender-biased thinking of a society. It should be discouraged by our education system.

Q28. Understanding the principles of development of a child helps a teacher in

(a) identifying the social status of the learner

(b) identifying the economic background of the learner

(c) rationalizing why the learner ought to be taught

(d) effectively catering to the different learning styles of learners

 Answer: (d) effectively catering to the different learning styles of learners

Explain: Understanding the principles of development of a child helps a teacher in effectively catering to the different learning styles of learners. Acknowledging individual differences helps a teacher modify her teaching strategy accordingly for better learning.

Q29. Christina took her class for a field trip and after coming back, she discussed the trip with her students. This may connote:

(a) assessment of learning

(b) assessment for learning

(c) learning for assessment

(d) learning of assessment

 Answer: (a) assessment of learning

Explain: Assessment of learning takes place at the end of the task. It is summative in nature. Achievement is more considerable than learning in this type of assessment.

Q30. The statement ‘An important precondition for the proper development of a child is ensuring her/his healthy physical development

(a) is untrue as physical development does not affect other domains of development in any way

(b) maybe incorrect as development varies from individual to individual

(c) is true because physical development occupies the topmost place in the sequence of development

(d) is true because physical development is interrelated with other domains of development

 Answer: (d) is true because physical development is interrelated with other domains of development

Explain: This statement is true because a child’s proper development cannot be achieved without a healthy physical state. For example, a person cannot speak well without proper development of vocal cords.

Pages ( 3 of 20 ): « Previous12 3 4 ... 20Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!