CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Child DevelopmentMathematics and ScienceSocial studiesLanguage-I(Eng)Language-II(Hindi)

Q81. Most Boards of Education have banned the dissection of animals because

(a) animals are no longer available for dissection

(b) procuring animals has become an expensive proposition

(c) there is a need to sensitize students to the prevention of cruelty to animals

(d) they may spread new diseases

 Answer: (c) there is a need to sensitize students to the prevention of cruelty to animals

Explain: We have no right to destroy any life without any solid reason. We should make all efforts to sensitize the students that the earth is for all of us and every animal is a part of the food chain in nature. The thoughtless killing of animals just to see their anatomy (when other options are available) will reduce their number and disturb the food chain.

Q82. The main aim of conducting Mathematics and Science Olympiads is to

(a) promote excellence in the subject by nurturing creativity and experimentation

(b) grade students according to their capabilities

(c) help students score high marks in professional  examinations

(d) grade schools based on the performance of their Students

 Answer: (a) promote excellence in the subject by nurturing creativity and experimentation

Explain: The main aim of conducting Mathematics and Science Olympiads is to promote excellence in the subject by nurturing creativity and experimentation.

Q83. Four applicants for a post of TGT (Science) were asked to plan a lesson on “Consequences of Deforestation”. Which one of the following lesson plans reflect the scientific approach?

(a) Explains in detail the consequences of deforestation

(b) Provides a variety of examples to explain the concept

(c) Includes activities that children can perform in groups and draw conclusions through a powerpoint presentation

(d) Mentions the use of ICT to help students understand the concept

 Answer: (c) Includes activities that children can perform in groups and draw conclusions through a power point presentation

Explain: Active involvement of students through hands-on experiences is always good. Including activities that children can perform in a group and draw Conclusions through a PowerPoint presentation reflects the scientific approach.

Q84. Ms. Patel, Principal of School XYZ, is keen about an integrated approach to the teaching of science rather than teaching different disciplines separately. The basis of this is

(a) non-availability of qualified teachers in her school to teach separate disciplines

(b) difficulty to adjust the teachers in the timetable

(c) the difficulty of students to adjust to different teachers

(d) all the disciplines are interlinked and a teacher can draw on cross-curricular linkages

 Answer: (d) all the disciplines are interlinked and a teacher can draw on cross-curricular linkages

Explain: All the disciplines are interlinked and a teacher can draw on cross Curricular linkages. This makes learning more meaningful and useful as it is related to life and long-lasting All other options are related to individual problems of Some schools.

Q85. A teacher plans to teach “Components of Food” in Class-VI. Which of the following can be used as an essential question?

(a) List the food items your mother serves you in lunch.

(b) Why does your mother serve you a meal with a variety of food items?

(c) Does your mother prepare a definite set of food items for lunch every day?

(d) Do you eat all the items served in your lunch every day?

 Answer: (b) Why does your mother serve you a meal with a variety of food items?

Explain: The teacher should ask, “Why does your mother serve you a meal with a variety of food items? It is an open-ended question and students will have to do “critical thinking’ to answer why. They will come out with a variety of responses that will help the teacher talk about the different components of food for the body.

Q86. While teaching the concept, “force can change the shape of an object” to students, a teacher plans the following activities:

  1. Explain concepts using commonly observed examples.
  2. Provide a dough on a plate and ask the students to press it down with the hand.
  3. Show an audio-visual film explaining the concept with some examples.

The teacher is using different approaches to learning because

(a) she wants to prove her knowledge

(b) she knows she must follow her lesson plan

(c) she wants to prepare students for a test

(d) there are different kinds of learners in the class and she wants to address multiple intelligences

 Answer: (d) there are different kinds of learners in the class and she wants to address multiple intelligences

Explain: There are different kinds of learners in the class and she wants to address multiple intelligences. There are eight types of intelligence found in the students. The students may be labeled on the basis of intelligence they are rich in as word smart, number smart. picture smart, music smart, body smart, nature smart, people smart and self smart To help the students with different bits of intelligence, the teacher needs to adopt a variety of teaching strategies and illustrations in the class.

Q87. Which of the following can be assessed when Geeta is using only MCQ as a tool to assess “Nutrition in Humans”?

(a) Analytical ability to classify food items and make a poster

(b) Misconceptions related to food habits

(c) Learners’ ability to apply knowledge and prepare a role-play to present in the morning assembly

(d) Learners’ ability to comprehend the importance of Components of food and write a long essay

 Answer: (b) Misconceptions related to food habits

Explain: We can peep into students minds to know what misconceptions they have by asking multiple-choice questions. But making a poster, role- play and writing long essays are in no way assessable by MCQs.

Q88. A Science teacher plans group activities to teach “Properties of Air” to her students of Class-VI. Which one set of attributes would she like to have in the students she selects as group leaders?

(a) Freedom to choose roles, work at their own pace and understanding

(b) Ordering students to take roles and deliver in consonance with their understanding

(c) Giving major roles to brighter students to ensure the group finishes first

(d) Assigning roles as per capability, motivating and coordinating among the group members

 Answer: (d) Assigning roles as per capability, motivating and coordinating among the group members

Explain: A teacher should select the students and assign them the roles as per their capability and motivation level. The group leaders should be motivated to maintain coordination among group members.

Q89. While selecting a performance task to help students develop research-oriented skills in a science class, a teacher may pick up a topic

(a) from the content given in the syllabus which must be completed in time

(b) which majority of the students in a class find interesting

(c) which she thinks is important for the students

(d) related to a problem faced by students in their day-to-day functioning and which is a part of the concepts to be covered for this class

 Answer: (d) related to a problem faced by students in their day-to-day functioning and which is a part of the concepts to be covered for this class

Explain: It is better to pick a topic related to a problem faced by students in their day-to-day functioning and which is a part o the concepts to be covered for this class. On one hand, the teacher is trying to complete the syllabus and on the other hand, she is trying to engage the students in solving a problem that they are facing in their day-to-day functioning for which they will be too eager to find solutions.

Q90. While investigating how water affects the germination of seeds’, a teacher asked the students to soak bean seeds on a bed of cotton wool for a few days and observe the changes. What is the guideline that she forgot to mention? To place

(a) many seeds on wet cotton

(b) a few seeds on wet cotton

(c) many seeds on dry cotton

(d) a few seeds on dry cotton

 Answer: (b) a few seeds on wet cotton

Explain: She forgot to mention to place a few seeds on wet cotton. Though many seeds on wet cotton will also germinate, they would be entangled and it would be difficult to observe the germination stages of different seeds clearly

Pages ( 9 of 20 ): « Previous1 ... 8 9 10 ... 20Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!