CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Reddit
Tumblr

CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Child DevelopmentMathematics and ScienceSocial studiesLanguage-I(Eng)Language-II(Hindi)

Language-I (Eng)

Directions (Q. 91-99): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Surviving a Snakebite

  1. Annually, there are a million cases of snakebite in India, and of these, close to 50,000 succumb to the bites.
  2. When you look around the countryside, where most bites occur, and notice people’s habits and lifestyles, these figures aren’t surprising. People walk barefoot without a torch at night when they are most likely to step on a foraging venomous snake.
  3. We encourage rodents by disposing waste food out in the open, or by storing food grains in the house. Attracted by the smell of rats, snakes enter houses and when one crawls over someone asleep on the floor and the person twitches or rolls over, it may bite in defense.
  4. Once bitten, we don’t rush to the hospital. Instead, we seek out the nearest conman, tie tourniquets, eat vile tasting herbal chutneys, apply poultices or spurious stones, cut/slice/suck the bitten spot, and other ghastly time-consuming deadly “remedies”.
  5. As Rom cattily remarks: “If the snake hasn’t injected enough venom, even popping an aspirin can save your life.” That’s the key snakes inject venom voluntarily and we have no way of knowing if it has injected venom and if it is a lethal dose. The only first aid is to immobilize the bitten limb like you would a fracture and get to a hospital for anti-venom serum without Wasting time.

Q91. Of the people who are bitten by snakes in India, the fatality rate is

(a) 5%

(b) 25%

(c) 50%

(d) 100%

 Answer: (a) 5%

Explain: Out of the million cases of snakebite, 50000 succumb to the bites. So, the fatality rate is 5%.

Q92. According to the author, people living in which parts are more prone to snakebite

(a) Crowded cities

(b) The open

(c) Villages

(d) Forests

 Answer: (c) Villages

Explain: According to the passage, most bites occur in the countryside (villages) and the reasons behind it are the habits and lifestyles of rural people.

Q93. Storing food grains in the house is one of the causes of snake bites because

(a) food grains attract rats which in turn attract snakes

(b) snakes enter houses in search of stored food grains

(c) the smell of food grains brings both snakes and other animals into the house

(d) stored food grains create convenient hiding places for snakes within houses

 Answer: (a) food grains attract rats which in turn attract snakes

Explain: Storing food grains and disposing of waste food in the open attracts rodents, which, in turn, attract snakes.

Q94. ………… it may bite in defense’ (Para 3). This observation implies that

(a) a snake is very good at defending itself

(b) a snake may bite a human being in order to defend its prey

(c) human beings are defenseless against snakes

(d) a snake bites a human only when it is threatened

 Answer: (d) a snake bites a human only when it is threatened

Explain: To eat rats, snakes enter houses, where they may crawl upon people sleeping on the floor. While crawling upon a person, if he/she moves, the snake may feel threatened and bite. This shows that a snake may bite only when it is threatened.

Q95. What, according to the author, is the reason for the high fatality rate due to snakebites in India?

(a) Shortage of medical facilities

(b) Lack of scientific knowledge about snakebites

(c) Shortage of anti-venom serum

(d) Shortage of doctors

 Answer: (b) Lack of scientific knowledge about snakebites

Explain: The author believes that there is a lack of scientific knowledge about snakebites in India. Instead of taking the patient to a doctor, people resort to deadly remedies.

Q96. In the instance of snakebite, what should we do immediately?

(a) Tie tourniquets

(b) Eat herbal chutneys

(c) Immobilize the bitten part and get anti-venom serum

(d) Cut-slice-suck the bitten spot

 Answer: (c) Immobilize the bitten part and get anti-venom serum

Explain: Apart from the third option, all the other options are deadly remedies that the author does not advocate.

Q97. Pick out a word from the passage which means ‘to go around in search of food’ (Para 2).

(a) Foraging

(b) Countryside

(c) Venomous

(d) Barefoot

 Answer: (a) Foraging

Explain: Foraging’ is the act of searching for food and provisions.

Q98. “If the snake hasn’t injected enough venom, even popping an aspirin can save your life.” This sentence can be rewritten without changing the meaning as

(a) When a snake has not injected enough venom, life can be saved even by swallowing an aspirin.

(b) Life can be saved even by swallowing an aspirin, even though the snake hasn’t injected enough venom.

(c) Even popping an aspirin can save your life in spite of a snake not having injected enough venom.

(d) As long as you are popping an aspirin to save your life, the snake will not inject enough venom.

 Answer: (a) When a snake has not injected enough venom, life can be saved even by swallowing an aspirin.

Q99. Pick out a word from the passage that means “having the power to cause death” (Para 5).

(a) Immobilize

(b) Voluntarily

(c) Lethal

(d) Serum

 Answer: (c) Lethal

Explain: Lethal refers to something sufficient to cause death.

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q100. The Constructivist Approach to learning means

(a) involving students in a variety of activities to encourage them to learn new words and structures by accommodating them with those that they have already learnt through a process of discovery

(b) teaching rules of grammar and consolidating through rigorous practice

(c) helping learners acquire new vocabulary by studying literature intensively

(d) teaching new words and structures using a variety of audio-visual aids followed by practice through drill

 Answer: (a) involving students in a variety of activities to encourage them to learn new words and structures by accommodating them with those that they have already learnt through a process of discovery

Explain: In the constructivist approach, learners construct their own experiences to understand and learn things. In other words, they discover answers to their questions. It is a learner-centered approach, where a teacher has very little role to play.

Pages ( 16 of 20 ): « Previous1 ... 15 16 17 ... 20Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!